Η ταξική προσέγγιση της κυβέρνησης

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Γ.Γ του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη (το μεσημέρι της Τετάρτης 18/10) ρωτήσαμε ως "ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ" τα εξής :Μιλήσατε ότι έχετε ταξική προσέγγιση των ζητημάτων ως Υπουργείο. Αν ακούσουμε τον πρωθυπουργό και όλους του κυβερνώντες στις συναντήσεις τους με εκπροσώπους του κεφαλαίου τους λένε «ελάτε σε μας γιατί έχουμε καλό επενδυτικό περιβάλλον».Και όταν λένε κάτι τέτοιο εννοούν φτηνή εργατική τάξη, κατάλληλους νόμους ενίσχυσης του κεφαλαίου ,ασφαλιστικά χαμηλά, φορολογία χαμηλή κλπ. Τελικά η ταξική σας προσέγγιση  υπέρ ποιών είναι. Των λίγων ή των πολλών;
-"Νομίζω ότι μιλάμε σε άλλες σφαίρες σε άλλο πλανήτη. Δύο παραδείγματα πρακτικά τα οποία αποτυπώνουν τι γίνεται στην κοινωνία. Πρώτο τι έγινε στου «Μαρινόπουλου».Στη συμφωνία ενσωμάτωσης στου «Σκλαβενίτη» υπήρχε παρέμβαση για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι. Να προστατευτούν οι 20.000 θέσεις εργασίας αν εκείνο το εγχείρημα ναυαγούσε…Με την ενσωμάτωση της αμοιβής της «Μαρινόπουλος» σ’αυτή του «Σκλαβενίτη» που είναι πολύ πάνω από τον κατώτερο μισθό. Νομίζω ο «Σκλαβενίτης» έχει μία επιχειρησιακή Σύμβαση 903 μισθό .Εκεί γίνεται διαδικασία ενσωμάτωσης των εργαζόμενων του «Μαρινόπουλου».Αυτό είναι το όραμα μας, να βελτιώνουμε όλο και περισσότερο και αυτή είναι η ταξική προσέγγιση στα θέματα αυτά. Διότι η σφαιρική αντίληψη το πώς προχωρά η υπόθεση εργασία στην Ελλάδα είναι η ενίσχυση της υγειούς επιχειρηματικότητας ,με φροντίδα σε δύο βασικά πράγματα. Ενα τις εργασιακές σχέσεις και δύο  του περιβάλλοντος και της αξιοπρεπούς εργασίας. Το δεύτερο παράδειγμα είναι της «Παπαστράτος». Εκεί έγινε μια τεράστια προσπάθεια στα κυβερνητικά κλιμάκια και στο Υπουργείο να γίνει η προσαρμογή μιας νέας επένδυσης που προσφέρει 500 νέες θέσεις εργασίας καλοπληρωμένες ,να σεβαστούμε την επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας, γιατί εμείς ξέρετε είμαστε εντολοδόχοι των επιχειρησιακών σωματείων. Εκεί ξέρετε το σωματείο υπόγραψε μία συμφωνία με τον «Παπαστράτο» για να ενισχυθεί αυτή η διαδικασία, να καθιερωθεί η 7ημερη δουλειά αλλά με δική μας παραίνεση να προστατευτεί το 5θημερο της δουλειάς και έτσι να βρούμε την καλύτερη φόρμα ώστε να μπορέσει  να λειτουργήσει η επιχείρηση. Αυτό είναι το όραμά μας για την επιχειρηματικότητα και την εργασία στην Ελλάδα. Αυτά με άλλες κυβερνήσεις δεν γίνονταν. Και αυτά έχει υποχρέωση ο εργαζόμενος να τα παίρνει υπόψη του. Έτσι αντιλαμβανόμαστε και την υπόθεση ΕΝΚΛΩ. Στην ΕΝΚΛΩ τι κάνουμε; Γιατί αγωνιζόμαστε τώρα ενάντια σε ότι γρανάζι γραφειοκρατίας και όχι μόνο  υπάρχει στο χώρο της Δικαιοσύνης. Για να μπορέσει να υλοποιηθεί ένα σχέδιο που βάζει πάλι σε δουλειά  τους εργαζόμενους και μάλιστα ως αφεντικά με μία έννοια ως συμμετέχοντες στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης.Αυτή είναι η δική μας ταξική προσέγγιση, δημιουργική παράλληλα με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας."
Ενα γενικότερο σχόλιο: Η κυβέρνησή όχι μόνο παρέλαβε και διατήρησε από τις προηγούμενες, αλλά εμπλούτισε με πλήθος αντεργατικών μέτρων τις εργασιακές σχέσεις. Είναι γνωστό ότι και σήμερα «νομιμότητα» για τους εργαζόμενους είναι όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που απολαμβάνει η εργοδοσία για να εντείνει την εκμετάλλευση: Οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, ο κατώτατος και υποκατώτατος μισθός για τους νέους, η διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, το ξήλωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, η «απελευθέρωση» των ομαδικών απολύσεων, οι «διευκολύνσεις» στα «δουλεμπορικά» γραφεία αποτελούν μερικά παραδείγματα της νομιμότητας την οποία δεσμεύεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση και φέρουν και τη δική της σφραγίδα, όπως και των προκατόχων της.Χαμένος από χέρι είναι όποιος εργαζόμενος νομίζει ότι έχει εξασφαλισμένη την εργασία του, τα όποια δικαιώματα έχουν απομείνει. Χαμένος είναι ο εργαζόμενος που σηκώνει ψηλά τη σημαία του αφεντικού του, που θεωρεί την επιχείρηση οικογένεια, που βάζει τα πόδια του στα παπούτσια του εργοδότη, που παρακολουθεί τις εξελίξεις με τα παραμορφωτικά γυαλιά του εργοδότη και όχι με τα δικά του!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια