Τουρισμός: Δυσοίωνες προβλέψεις

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το τουριστικό προϊόν με βάση τα πρώτα στοιχεία και την κίνηση της αγοράς.
Μειωμένες αφίξεις κατά 7% έχουμε το πρώτο δίμηνο της τουριστικής περιόδου.
Λόγοι που θα επηρεάσουν αρνητικά την οικονομία του τουρισμού :
1. Brexit
Ο χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης (1,5%), η υποτίμηση της λίρας καθώς και η ανησυχία των Βρετανών για την μετά Brexit εποχή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην τουριστική ζήτηση για το 2019. Ακόμα και οι Βρετανοί που έρχονται Ελλάδα φαίνεται να καταναλώνουν λιγότερα χρήματα σε σχέση με το παρελθόν. (αποταμιεύουν για την μετα Brexit εποχή)
2. Η επιβράδυνση της Γερμανικής οικονομίας με τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (περίπου στο 1,3% του ΑΕΠ)
περιορίζουν την ζήτηση για τουριστικά ταξίδια των Γερμανών.
3. Η Τουρκία μετά το πραξικόπημα και τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε συνδυασμό με την μεγάλη υποτίμηση της Τουρκικής λίρας καθιστούν την χώρα σημαντικό όσο και ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Η λεγόμενη «ΡωσοΤουρκική» φιλία σε σχέση και με τα παραπάνω έχουν στρέψει εκατομμύρια Ρώσους ταξιδιώτες στην Τουρκία.
4. Η συνεχής υποχώρηση των εισοδημάτων των Ελλήνων περιορίζουν αρκετά την ζήτηση για ταξίδια των Ελλήνων πολιτών.
Οι προβλέψεις αυτές έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην διακίνηση αγαθών-υπηρεσιών καθώς και στην τουριστική αγορά εργασίας.
Ξενοδόχοι πιέζουν για μειωμένες τιμές στην αγορά των αγαθών-προϊόντων (σε βάρος της ποιότητας) καθώς και των υπηρεσιών που προσφέρουν εργαζόμενοι στον Τουρισμό.
Δουλεμπορικά γραφεία έχουν στηθεί για να νοικιάζουν εργαζόμενους στον τουρισμό παρακάμπτοντας τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στην τουριστική αγορά εργασίας. (καταγγελία της ομοσπονδίας τουριστικών υπαλλήλων)
7ήμερη εξαντλητική εργασία, ανασφάλιστη εργασία, ημιασφάλιση και χαμηλές αμοιβές αποτελούν γενικευμένα φαινόμενα τόσο στην κύρια όσο και την παράπλευρη τουριστική αγορά.
Active Citizen Cris

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια