Ο ΕΚΛΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

1. Ο άνθρωπος, αυτή η δύσοσμη υλική μάζα, έρχεται στον κόσμο γυμνός σαν σκουλήκι και, κλεισμένος σαν μαριονέτα μέσα σε μια κάσα, προόρισται να σαπίσει κάτω από τη γη και σηπόμενος να γίνει λίπασμα για τα χορτάρια των αγρών.



2. Κι ωστόσο, αυτόν τον δυσώδη σκουπιδόσακο επέλεξα για να με εκπροσωπεί, εμένα, το Κεφάλαιο, εμένα, το πιο υπέρλαμπρο πράγμα υπό το φως του ήλιου.



3. Τα στρείδια και τα σαλιγκάρια έχουν μιαν αξία λόγω των πρωτογενών ιδιοτήτων της φύσης τους΄ ο καπιταλιστής μετρά απλώς και μόνο επειδή τον επέλεξα ως εκλεκτό μου΄ αξίζει όσο το Κεφάλαιο που αντιπροσωπεύει.



4. Πλουτίζω τον πονηρό παραβλέποντας την πονηρία του.

Φτωχαίνω τον δίκαιο παραβλέποντας τη δικαιοσύνη του.

Διαλέγω όποιον μου αρέσει.



5. Δεν επιλέγω τον καπιταλιστή ούτε για την ευφυΐα του, ούτε για την ακεραιότητά του, ούτε για την ομορφιά του, ούτε για τα νιάτα του.

Η ανοησία του, τα βίτσια του, η ασχήμια και τα γηρατειά του είναι μάρτυρες της ανυπέρβλητης δύναμής μου.



6. Ο καπιταλιστής ενσαρκώνει την αρετή, την ομορφιά, την ευφυΐα, επειδή είναι ο εκλεκτός μου. Οι άνθρωποι βρίσκουν την ανοησία του πνευματώδη, διακηρύσσουν ότι η ευφυΐα του δεν έχει ανάγκη την επιστήμη των δοκησίσοφων΄ οι ποιητές αναζητούν σε αυτόν την έμπνευση, και οι καλλιτέχνες δέχονται γονυπετείς την κριτική του σαν ετυμηγορία υπέρτατου κριτή΄ οι γυναίκες ορκίζονται πως είναι ο ιδανικός Δον Ζουάν΄ οι φιλόσοφοι αναγορεύουν τα ελαττώματά του σε αρετές, οι οικονομολόγοι ανακαλύπτουν ότι η αεργία του είναι η κινητήρια δύναμη κοινωνικού συνόλου.



7. Μια στρατιά μισθωτών δουλεύει για τον καπιταλιστή που πίνει, τρώει, ασελγεί και ξεκουράζεται από την εργασία της κοιλιάς του και του υπογαστρίου του.



8. Ο καπιταλιστής δεν εργάζεται ούτε χειρωνακτικά ούτε διανοητικά.



9. Έχει αρσενικά και θηλυκά κοπάδια για να οργώνουν τη γη, να σφυρηλατούν τα μέταλλα και να υφαίνουν τα υφάσματα΄ έχει διευθυντές και επιστάτες για να διευθύνουν τα εργοστάσια, και σοφούς για να σκέπτονται.

Ο καπιταλιστής είναι αφιερωμένος στην εργασία του απόπατου΄ τρώει και πίνει για να παράγει αφοδεύοντας.



10. Χαρίζω στον εκλεκτό διαρκή ευμάρεια΄ τι καλύτερο και ρεαλιστικότερο επί της γης από το να τρως, να πίνεις, να ζεις ακόλαστα και να απολαμβάνεις;

Τα υπόλοιπα δεν είναι παρά ματαιότητα και παραφροσύνη.



11. Απαλύνω τις πικρίες κι εξαλείφω τα δεινά της ζωής, ώστε αυτή να είναι πιο καλή και ευχάριστη για το εκλεκτό.



12. Η όραση έχει το όργανό της΄ η οσμή, η αφή, η γεύση, η ακοή, ο έρωτας έχουν επίσης τα όργανά τους. Δεν αρνούμαι τίποτα από όλα όσα επιθυμούν τα μάτια, το στόμα και τα άλλα όργανα του εκλεκτού.



13. Η αρετή έχει δυο όψεις: η αρετή του καπιταλιστή συνίσταται στην ικανοποίηση του΄ η αρετή του μισθωτού στη στέρηση.



14. Ο καπιταλιστής παίρνει ότι του αρέσει΄ είναι ο κυρίαρχος της γης. Αν έχει κορεστεί από γυναίκες, θα ξυπνήσει τις αισθήσεις του με νεαρές παρθένες.



15. Ο καπιταλιστής είναι ο νόμος. Οι νομοθέτες συντάσσουν τους Κώδικες κατά πως τον συμφέρει, και οι φιλόσοφοι προσαρμόζουν την ηθική σύμφωνα με τα ήθη του.

Οι πράξεις του είναι καλές και δίκαιες. Κάθε πράξη που βλάπτει τα συμφέροντά του αποτελεί έγκλημα και τιμωρείται.



16. Επιφυλάσσω στους εκλεκτούς μια ευτυχία μοναδική, άγνωστη στους μισθωτούς.

Αν ο εκλεκτός που στρογγυλοκάθεται στα κέρδη του χάσει τη γυναίκα, τα παιδιά, το σκύλο και την τιμή του, το υπομένει αγόγγυστα.

Το να μην βγάζει κέρδη όμως είναι ανεπανόρθωτη συμφορά, για την οποία ο καπιταλιστής ποτέ δεν βρίσκει παρηγοριά.







PAUL LAFARGUE

Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ


Διαβάστε περισσότερα:

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια