Aυτοδίδακτη τεχνητή νοημοσύνη

Η DeepMind έκανε ένα μεγάλο βήμα και κατασκεύασε την αυτοδίδακτη τεχνητή νοημοσύνη. Το προηγούμενο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης AlphaGo είχε έως τώρα νικήσει άνετα δύο από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο του επιτραπέζιου παιχνιδιού Go. Για να το κάνει αυτό όμως είχε εκπαιδευθεί “μελετώντας” επί μήνες εκατομμύρια παρτίδες από ανθρώπους που είναι εξπέρ του παιχνιδιού.
Το νέο AlphaGo Zero ξεκίνησε χωρίς να έχει καμία ανθρώπινη εκπαίδευση, πέρα από τη γνώση των κανόνων. Το νέο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης άρχισε να παίζει με τον εαυτό του για εξάσκηση και μέσα σε τρεις μέρες – αφού είχε παίξει σχεδόν 5 εκατομμύρια παιγνίδια – ήταν πια ικανό να νικήσει το προηγούμενο πρόγραμμα AlphaGo (αυτό που είχε νικήσει τους πρωταθλητές) με σκορ 100-0.
Είναι αξιοσημείωτο ότι κατά τη διάρκεια της αυτοδιδασκαλίας του, το AlphaGo Zero ανακάλυψε και εξέλιξε μέσα σε λίγες μέρες τεχνικές που χρειάστηκαν χιλιάδες χρόνια για να ανακαλυφθούν από τους ανθρώπους.
Ο Pedro Domingos, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, πάντως είναι συγκρατημένος και αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την ανθρώπινη νοημοσύνη. Επισημαίνει ότι το πρόγραμμα πρέπει να παίξει πολλά εκατομμύρια παιχνίδια για να καταφέρει να γίνει εξπέρ- πολύ περισσότερα από αυτά που παίζει ένας άνθρωπος για να γίνει πρωταθλητής. Αυτό δείχνει ότι ο τρόπος που “σκέφτεται” το πρόγραμμα είναι εντελώς διαφορετικός. (MIT Technology Review)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια