Εισβολή της αστυνομίας σε προβολή της ταινίας «Joker»


Δύο πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα αστυνομικοί έλεγχοι σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο σε δύο κινηματογράφους της Αθήνας. Και οι δύο έγιναν σύμφωνα με αστυνομικές πηγές συνδρομητικά, προκειμένου να καταγραφούν οι ανήλικοι θεατές που κατάφεραν να περάσουν από τα ταμεία του κινηματογράφου και να μπουν στην ακατάλληλη για άτομα κάτω των 18 ετών προβολή της ταινίας Τζόκερ.

Το πρώτο συμβάν έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου στα Village Αμαρουσίου. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, αστυνομικοί μπήκαν στον κινηματογράφο και πραγματοποίησαν έλεγχο, ενώ προχώρησαν και στη σύλληψη του υπευθύνου του κινηματογράφου, για τον οποίο σχηματίστηκε δικογραφία και αφέθηκε ελεύθερος κατόπιν εντολής εισαγγελέα. Μαρτυρίες που δεν έχουν επαληθευτεί επίσημα αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί φέρονται να οδήγησαν στο τμήμα ανήλικους θεατές.

Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ που βρίσκεται επί της λεωφόρου Πατησίων. Αστυνομικές δυνάμεις μετέβησαν στον κινηματογράφο, έπειτα από αίτημα υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού για συνδρομή στην καταγραφή ανηλίκων μέσα στην αίθουσα όπου προβαλλόταν ο «Τζόκερ». Αυτό βεβαιώνει η ελληνική αστυνομία. Το News 24/7 επικοινώνησε με τους υπεύθυνους του κινηματογράφου για την εξακρίβωση της είδησης, ωστόσο δεν θέλησαν να δώσουν λεπτομέρειες για το συμβάν.

Στον κινηματογράφο στην Πατησίων, σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία κλήθηκε από δυο υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού που παρακολουθούσαν την ταινία, οι οποίες, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, επικαλέστηκαν τον μεταξικό νόμο 445 του 1937. Οι αστυνομικοί μπήκαν στον κινηματογράφο την ώρα που η ταινία παιζόταν και έβγαλε έξω τέσσερις ανήλικους, καθώς και έναν ακόμα που συνοδευόταν από τον γονέα του. Κλήθηκαν στο σημείο οι γονείς τους και, σύμφωνα με μαρτυρίες, η αστυνομία ήθελε να μεταβούν στο Τμήμα. Τελικά κάτι τέτοιο δε συνέβη.

Σε επίσημη ανακοίνωση προχώρησε η ΓΑΔΑγια τον σάλο που προκάλεσε η επέμβαση αστυνομικών σε δύο κινηματογράφους που προβαλλόταν η ταινία «Τζόκερ».

Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων τονίζεται ότι επρόκειτο για επίσημη καταγγελία υπαλλήλων των Υπουργείου Πολιτισμού και αναγκαστικά η Αστυνομία έπρεπε να ανταποκριθεί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

“Ανακοινώνεται ότι χθες (Κυριακή, 20-10-2019) και προχθές (Σάββατο, 19-10-2019), μετά από καταγγελίες υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για παρουσία ανηλίκων σε κινηματογραφικές αίθουσες σε Μαρούσι και Κυψέλη, όπου προβαλλόταν ταινία που έχει χαρακτηριστεί ως ακατάλληλη για ανηλίκους, αστυνομικοί από τα Αστυνομικά Τμήματα Αμαρουσίου και Πατησίων αντίστοιχα, μετέβησαν στους κινηματογράφους και επελήφθησαν των καταγγελιών.

Αναφορές για παρουσία αστυνομικών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.), δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα”.

Αναφορικά με το ότι πήγαν οι αστυνομικοί στους κινηματογράφους, αξιωματικοί της ΓΑΔΑ αναφέρουν ότι από την στιγμή που άνοιξε κάρτα στην Άμεση Δράση, από την στιγμή που έγινε δηλαδή επίσημη κλήση, δεν μπορούσαν να μην ανταποκριθούν, καθώς όσο παρωχημένη και αν είναι νομοθεσία δεν παύει να είναι νόμος.

Αναφορικά με ορισμένες υπερβολές που γράφτηκαν στο διαδίκτυο περί πάνοπλων αστυνομικών, ΕΚΑΜ κλπ. προφανώς και δεν ισχύουν και αναφέρεται αυτό στην επίσημη δήλωση, ενώ σε ότι αφορά τα περί προσαγωγών, που επίσης αναφέρθηκαν από ορισμένους, διαψεύδονται και οι ίδιοι αξιωματικοί αναφέρουν πως αυτό που έγινε, στην περίπτωση του «Mall» ήταν να καταγραφούν οι ανήλικοι, να ενημερωθούν οι γονείς τους για να μεταβούν εκεί και να τους παραλάβουν και σχηματίστηκε σχετική δικογραφία για τον υπεύθυνο του κινηματογράφου, ενώ στην περίπτωση του «ΑΕΛΛΩ» απλά ενημερώθηκαν οι γονείς για να παραλάβουν τα παιδιά τους και δεν σχηματίστηκε καν δικογραφία.

Σε ό,τι αφορά τέλος το γιατί έγιναν όλα αυτά, παραπέμπουν στις δύο υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού που επικαλέστηκαν την ιδιότητά τους και προχώρησαν στην σχετική καταγγελία… Σε ό,τι αφορά το τελευταίο σκέλος έχουν γίνει σχετικές τοποθετήσεις και από την Υπουργό Πολιτισμού που έχει ζητήσει την εσωτερική πειθαρχική διερεύνηση του ζητήματος και τονίζει ότι οι δύο γυναίκες δεν είχαν λάβει τέτοιες οδηγίες από την Υπηρεσία τους.

H ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διέψευσε από την πρώτη στιγμή δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία έδωσε εντολή για εισβολή αστυνομικών σε κινηματογραφικές αίθουσες, που έπαιζαν την ταινία Joker, προκειμένου να διαπιστώσουν αν την παρακολουθούν ανήλικοι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
"Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διαψεύδει κατηγορηματικά την είδηση ότι έδωσε οποιαδήποτε εντολή στις αστυνομικές αρχές να παρέμβουν σε κινηματογραφικές αίθουσες. Δεδομένου ότι στην είδηση φέρεται ότι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημέρωσαν για την παρουσία ανηλίκων στις αίθουσες προβολής, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε εντολή να εξακριβωθεί εάν πράγματι οι φερόμενες πληροφορίες αληθεύουν. Σε περίπτωση που εξακριβωθεί ότι οι καταγγέλλοντες είναι πράγματι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ, θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα διαδικασίες".

Μενδώνη για "Τζόκερ": Καταδικάζω τις υπαλλήλους του υπουργείου που έκαναν την καταγγελία

«Σωστά αντέδρασε όπως αντέδρασε ο κόσμος, αυτό που έγινε ήταν τελείως ανοίκειο», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Η κ. Μενδώνη δήλωσε πλήρη άγνοια για το περιστατικό, το οποίο η ίδια έμαθε εκ των υστέρων. Όπως είπε, η πρώτη αντίδρασή της, όταν έμαθε ότι τη διαδικασία κινήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ήταν να ρωτήσει όλη την ιεραρχία του υπουργείου για το ποιος έδωσε την εντολή και ποιος βρίσκεται πίσω από την ενέργεια αυτήν.

«Πήρα τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτης, πήρα τα στοιχεία των δύο γυναικών και έμαθα ότι ήταν υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες λειτούργησαν αυτόνομα», σημείωσε η Λίνα Μενδώνη τονίζοντας ότι «το υπουργείο δεν είχε δώσει καμία εντολή, αγνοούσε το θέμα, οι κυρίες δεν ενημέρωσαν ούτε για τις προθέσεις ούτε για το τι έκαναν, αγνοούσαν όλη την ιεραρχία. Θα κινηθεί όλη η διαδικασία για τις σε βάρος τους πειθαρχικές έλεγχο».

Η Υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι δύο υπάλληλοι «δεν είχαν καμία αρμοδιότητα καταστολής» και σχολίασε πως «δεν είναι δυνατόν δύο κυρίες κάτω από την υπαλληλική τους ιδιότητα να προκαλούν τέτοιο κοινωνικό πρόβλημα».

«Λειτούργησαν αυθαιρέτως, δεν έχει γίνει ποτέ τέτοιο πράγμα, δεν μπορώ να καταλάβω τι τις οδήγησε σε αυτή την πράξη», συμπλήρωσε η ίδια.

Όπως εξήγησε η Υπουργός, πρόκειται για υπάλληλους της Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού, η οποία εξετάζει την ακαταλληλότητα των ταινιών. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι ο ρόλος τους είναι καθαρά γνωμοδοτικός και το δικαίωμα ελέγχου τους περιορίζεται στο αν παρατηρούνται παραβάσεις στον κινηματογράφο. «Είναι μέλη επιτροπής που εξετάζει την καταλληλότητα των ταινιών. Η επιτροπή είναι γνωμοδοτική, έχουν δικαίωμα ελέγχου στο πλαίσιο του γνωμοδοτικού τους έργου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο έλεγχος δε σημαίνει φωνάζω την ΕΛΑΣ και δημιουργώ προβλήματα σε ανηλίκους και τις οικογένειές τους, αλλά παρατηρώ παραβάσεις στον κινηματογράφο», κατέληξε η Υπουργός.