Πέθανε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Έφυγε από τη ζωή στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, σε ηλικία 99 ετών, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, όπως αναφέρει η οικογένειά του σε ανακοίνωσή της.
O Kωνσταντίνος Μητσοτάκης γεννήθηκε στα Χανιά στις 18 Οκτώβρη του 1918 και σπούδασε Νομικά και Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.
Εξελέγη βουλευτής Χανίων για πρώτη φορά με το Κόμμα Βενιζελικών Φιλελευθέρων στις εκλογές του 1946 και συνέχισε να εκλέγεται ανελλιπώς μέχρι το πραξικόπημα του 1967.
Διετέλεσε υφυπουργός Οικονομικών το 1951 και στη συνέχεια σε διάφορες κεντρώες κυβερνήσεις αναλαμβάνει τα υπουργεία Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων, Οικονομικών και Συντονισμού.
Το 1977 επανεκλέγεται βουλευτής ως αρχηγός και ιδρυτής του κόμματος των Νεοφιλελευθέρων. Το Μάη του 1978 προσχωρεί στη Νέα Δημοκρατία και αναλαμβάνει το υπουργείο Συντονισμού. Στη συνέχεια το 1980 αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών μέχρι τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981.
Το 1984 εκλέγεται πρόεδρος της ΝΔ και τον Απρίλη του 1990 σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, όπου ορκίζεται πρωθυπουργός.
Το 1993, μετά την εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας, παραιτήθηκε από πρόεδρος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Στις 3 Νοέμβρη 1993, ύστερα από απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος του κόμματος.
Το Γενάρη του 2004, μετά από 58 χρόνια παρουσίας στη Βουλή, ανακοίνωσε την απόφασή του να τερματίσει την κοινοβουλευτική του σταδιοδρομία.
Παντρεύτηκε την Μαρίκα Γιαννούκου (1930-2012), με την οποία απέκτησε τρεις κόρες και ένα γιο.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα κηδευτεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Χανιά, ενώ η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Τετάρτη στη Μητρόπολη Αθηνών. Η κηδεία του θα τελεστεί δημοσία δαπάνη και με τιμές που αρμόζουν σε εν ενεργεία πρωθυπουργό. Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, θα τηρηθεί τετραήμερο δημόσιο πένθος από την ημέρα του θανάτου του.
(Με πληροφορίες σπό το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια