Παραμονές των ταξιδιών τους στην Ουάσιγκτον, όπου συναντήθηκαν στον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Αμπντουλάχ Χότι, δήλωναν ότι οι συνομιλίες τους θα περιορίζονταν σε ζητήματα οικονομικής συνεργασίας και όχι αμοιβαίας αναγνώρισης.
Στην Ουάσιγκτον, όμως, οι δύο πλευρές υπέγραψαν την ίδια συμφωνία όχι μεταξύ τους, αλλά η καθεμιά με τις ΗΠΑ, που τους τελευταίους μήνες έχουν αναλάβει την «επίβλεψη» των διαπραγματεύσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας, επισπεύδοντας τα επικίνδυνα σχέδια στην περιοχή, που ανοίγουν δρόμο και για αλλαγές συνόρων. Η συμφωνία αφορά οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα, την υλοποίηση της «μίνι Σένγκεν» (Σερβία, Κόσοβο, Β. Μακεδονία) και άλλες δεσμεύσεις, που αποτυπώνουν την όξυνση του ανταγωνισμού ανάμεσα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, στη Ρωσία και την Κίνα στην περιοχή των Βαλκανίων. Με δεδομένο ότι η Σερβία εξαρτάται ενεργειακά σχεδόν απόλυτα από τη Ρωσία και ενισχύει συνεχώς τη συνεργασία της με την κινεζική «Huawei», την οποία έχουν «επικηρύξει» οι ΗΠΑ, ιδιαίτερο βάρος έχουν δύο από τα άρθρα της συμφωνίας, που επιβάλλουν την «απαγόρευση προμήθειας εξοπλισμού 5G από "μη έμπιστους προμηθευτές"», όπως και τη δέσμευση για «διαφοροποίηση των προμηθειών Ενέργειας», σε συνεργασία με το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.
Οι συμφωνίες αυτές πάνε ένα βήμα πιο πέρα τις επικίνδυνες διευθετήσεις στην περιοχή, κάτω από την ομπρέλα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, που υπονομεύουν σταθερά την ειρήνη και τα συμφέροντα των λαών. Η αντίδραση της Ρωσίας, που παρουσίασε τις ΗΠΑ να «σέρνουν από τη μύτη» τη Σερβία, είναι ενδεικτική του κλίματος που «βαραίνει» στα Βαλκάνια, όπου συγκρούονται ισχυρά οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η αντίδραση της Κίνας, που βρίσκει διαρκώς μπροστά της τις ΗΠΑ στην προσπάθεια να διεισδύσει στη Βαλκανική, με σχήματα όπως το «13+1». Από τις ίδιες τις εξελίξεις επιβεβαιώνεται και ο ρόλος που έπαιξε σ' αυτούς τους σχεδιασμούς η Συμφωνία των Πρεσπών, ως κομμάτι στο παζλ των ευρωατλαντικών διευθετήσεων.
Οι απαιτήσεις των Αμερικανών με δέλεαρ παροχή δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε Σερβία και Κόσοβο με κεφάλαια από τις ΗΠΑ έφθασαν στο σημείο να καθορίσουν την εξωτερική πολιτική και των δύο απέναντι στο Ισραήλ!
Εντός της συμφωνίας υπάρχουν δύο συγκεκριμένα άρθρα με τα οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για ακόμη μία φορά, μετά την συμφωνία Ισραήλ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κάνει ένα σημαντικό δώρο στο Ισραήλ μέσα σε διάστημα μερικών ημερών…
Η Σερβία δεσμεύθηκε πως θα μεταφέρει την πρεσβεία της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ και έτσι θα γίνει η τρίτη μόλις χώρα που αναγνωρίζει με τον πλέον επίσημο τρόπο την ιστορική πόλη ως πρωτεύουσα της χώρας. Το Ισραήλ από την πλευρά του επίσης φαίνεται πως γίνεται ρυθμιστικός παράγοντας για τις συζητήσεις που σίγουρα ξεκινούν για την οριστική επίλυση της διένεξης Σερβίας και Κοσόβου στην οποία περιλαμβάνονται και εδαφικές αξιώσεις και από τις δύο πλευρές. Για την ιστορία προσπάθεια να αναγνωριστεί το Κόσοβο από την Σερβία έγινε και αυτή την φορά στην Ουάσινγκτον με τον Βούτσιτς να είναι κάθετος…
Από την πλευρά του το Κόσοβο αναγνωρίζει με την υπογραφή της συμφωνίας το Ισραήλ ντε φάκτο και αναμένει την στήριξη από την κυβέρνηση Νετανιάχου για τις ενταξιακές συζητήσεις στο ΝΑΤΟ.
Η υποτέλεια και η εθελοδουλία δεν έχουν πάτο!
Στον αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη της επιρροής της και η ΕΕ.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αβντουλάχ Χότι με κοινή δήλωση που υπέγραψαν εχθές στις Βρυξέλλες επαναβεβαιώνουν την αφοσίωσή τους στον διάλογο που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη δήλωση Βούτσιτς - Χότι αναφέρεται ότι «δίδεται προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τη συνέχιση του διαλόγου που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ ως βασική προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία». Στην κοινή αυτή δήλωση η οποία κατά γενική εκτίμηση στόχο έχει να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για την εμπλοκή των ΗΠΑ, γίνεται αναφορά και στην συμφωνία που επετεύχθη στον Λευκό Οίκο. «Όσα συμφωνήθηκαν πρόσφατα στην Ουάσιγκτον μπορεί να αποτελέσουν χρήσιμη συμβολή για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης, νομικά δεσμευτικής συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων», αναφέρουν στην κοινή δήλωση τους ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Αβντουλάχ Χότι.
Οι ανταγωνισμοί μεγαλώνουν στην περιοχή των Βαλκανίων και μαζί οι κίνδυνοι για τους λαούς. Οι ευρωατλαντικές διευθετήσεις είναι προσάναμμα νέων εντάσεων, που μπορούν ανά πάσα στιγμή να πυροδοτήσουν μια γενικευμένη ανάφλεξη.
Επιμέλεια: Χ.Α.
0 Σχόλια
Το κουτί ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται. .To κουτί έχει το δικαίωμα διαγραφής οποιοδήποτε σχολίου χωρίς αιτιολογία