Τη «σθεναρή στήριξη» στο διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, «ενθαρρύνοντας όλα τα μέρη να ξαναρχίσουν τη συζήτηση για τα συγκεκριμένα θέματα», εξέφρασε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Θέση των ΗΠΑ είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, έτσι ώστε να αρχίσουν οι συνομιλίες που θα οδηγήσουν σε συνεκμετάλλευση.
Χαρακτηριστικές οι πρόσφατες αναφορές του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ που σημείωσε ότι «καμία πλευρά δεν πρέπει να επιδιώκει τη δημιουργία τετελεσμένων μέσω της επίδειξης ισχύος» και επανέλαβε την πάγια αμερικανική θέση που επιδιώκει την «αξιοποίηση των πόρων της Ανατολικής Μεσογείου κατά έναν τρόπο που θα προάγει τη συνεργασία και θα παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι τουρκικές έρευνες πολύ κοντά στο Καστελόριζο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως «γνωρίζουμε αυτές τις μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες. Όπως έχουμε δηλώσει προηγουμένως και γενικώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις της Τουρκίας για την έρευνα φυσικών πόρων σε περιοχές, όπου η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο».
ΝΑΤΟ και «τεχνικός διάλογος»
Σε επίπεδο ΝΑΤΟ συνεχίζονται οι «διεργασίες» με φόντο την Ανατολική Μεσόγειο. Σήμερα στις Βρυξέλλες θα υπάρξει συνεδρίαση σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων.
Την Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται και ελληνοτουρκική συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, σύμφωνα και με όσα είχε προαναγγείλει την προηγούμενη βδομάδα ο γγ της λυκοσυμμαχίας για δημιουργία «μηχανισμού στρατιωτικής αποκλιμάκωσης», και στόχο τη ΝΑΤΟική «σταθερότητα» και «συνοχή» στην περιοχή, που οδηγεί στο κρεβάτι του Προκρούστη τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τους λαούς ολοταχώς στην «άβυσσο» των ανταγωνισμών.
Πριν από μια βδομάδα είχε κατατεθεί τεχνικό έγγραφο από τον αντιπρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής στους μόνιμους στρατιωτικούς αντιπροσώπους (ΣΑ/ΣΕΒΑΣ) Ελλάδας και Τουρκίας με σκοπό την «αποφυγή συγκρούσεων».
0 Σχόλια
Το κουτί ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται. .To κουτί έχει το δικαίωμα διαγραφής οποιοδήποτε σχολίου χωρίς αιτιολογία