Σαν Σήμερα 26 Ιουνίου


Γεγονότα



1794

Κατά τους Πόλεμους της Γαλλικής Επανάστασης διεξάγεται η μάχη του Φλερύς. Σηματοδοτεί την πρώτη επιτυχημένη στρατιωτική χρήση αερόστατου.



1858

ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία και Γαλλία υπογράφουν ιμπεριαλιστικές συμφωνίες με την Κίνα στην πόλη του Τιεντσίν. Με τη συμφωνία αυτή, η Κίνα υποχρεώθηκε να «ανοίξει» ακόμα περισσότερα λιμάνια και εμπορικές προσβάσεις στους ιμπεριαλιστές, να αποδεχθεί τις χριστιανικές ιερατικές αποστολές και να νομιμοποιήσει την εισαγωγή του οπίου.



1886

Ο Ανρί Μουασάν (Ferdinand Frederick Henri Moissan) απομονώνει για πρώτη φορά το στοιχείο φθόριο.

Ανρί Μουασάν


1930

Η χωροφυλακή περικυκλώνει το χωριό Αργυρούπολη της Κρήτης προκειμένου να εξαναγκάσει τους αγρότες να πληρώσουν τους φόρους τους.

Στη Δράμα, την ίδια μέρα, ένας λαχανοπώλης βασανίζεται και δολοφονείται γιατί χρωστούσε φόρο 800 δραχμές.

Λίγες μέρες πριν ένας αγρότης από το χωριό Πετρομαγούλα Βοιωτίας καταδιώχθηκε και εν τέλει δολοφονήθηκε από την αστυνομία για τον ίδιο λόγο.



1933

Στο Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο της Αθήνας πραγματοποιείται η δίκη 29 εργατών που συνελήφθησαν κατά τις διαδηλώσεις εναντίον της φασιστικής οργάνωσης Εθνική Ένωση Ελλάς (ΕΕΕ), που στις 24/6 μετέβη στην Αθήνα με ειδικά ναυλωμένο τρένο από τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να κάνει επίδειξη δύναμης.

Το πρωτοσέλιδο του «Νέου Ριζοσπάστη» με ρεπορτάζ από τα γεγονότα

Το δικαστήριο καταδίκασε 13 εργάτες σε διάφορες ποινές φυλάκισης.



1941

Οι πρώτοι Βούλγαροι παρτιζάνοι

Οργανώνεται το πρώτο παρτιζάνικο σώμα στη Βουλγαρία.



1944

Γερμανοί και ταγματασφαλίτες διενεργούν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου όπου έχουν συγκεντρώσει ισχυρές δυνάμεις.

Συνολικά δολοφόνησαν 202 πολίτες (ανάμεσά τους και πολλούς ΕΑΜίτες), πυρπόλησαν τα χωριά Καστρί, Άγιος Πέτρος και Κοσμάς, ενώ συνέλαβαν και πάνω από 500 ως ομήρους.



1945

Η ΚΕ του ΕΑΜ, με τηλεγράφημά της προς τους ηγέτες της ΕΣΣΔ, των ΗΠΑ και της Βρετανίας, καταγγέλλει το τρομοκρατικό όργιο που επικρατεί στην Ελλάδα:

Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» με το τηλεγράφημα

4 μήνες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας, οι δολοφονημένοι αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης ξεπερνούν τους 500, ενώ οι φυλακισμένοι τους 30.000.



1945

Η υπογραφή, στο Σαν Φρανσίσκο, του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ

Υπογράφεται στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ ο Καταστατικός Χάρτης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).



1953

Συλλαμβάνεται ο Λαυρέντι Μπέρια, μέλος του ΠΓ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι), Υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων και Αντιπρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου της Σοβιετικής Ένωσης.

Λαυρέντι Μπέρια

Ο Λ. Μπέρια κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία και εκτελέστηκε στις 23/12/1953.



1957

Η Ρόμα νικά την ΑΕΚ 3-1 σε διεθνές φιλικό παιγνίδι στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. 

Το ντεμπούτο του Νεστορίδη με τη φανέλα της ΑΕΚ στον αγώνα με τη Ρόμα το 1957

Τα έσοδα του αγώνα θα διατεθούν για τις ανάγκες των σχολών αναλφαβήτων.



1960

Η Μαδαγασκάρη αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.

Σημαία της Μαδαγασκάρης



1963

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζον Κένεντι επισκέπτεται το διαιρεμένο Βερολίνο. 

Ο Κένεντι εκφωνεί τον αντικομμουνιστικό του λόγο στο Βερολίνο

Αρχίζει τον αντικομμουνιστικό λόγο του με τη φράση: «Ich bin ein Berliner» (Είμαι κι εγώ Βερολινέζος).



1977

Ο Έλβις Πρίσλεϊ (Elvis Aaron Presley‎) δίνει στην Ινδιανάπολη, την τελευταία του συναυλία.

Έλβις Πρίσλεϊ



1994

Ο ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Γιασέρ Αραφάτ, επιστρέφει στην Παλαιστίνη, μετά από 27 χρόνια εξορίας.

Γιάσερ Αραφάτ



Γεννήσεις



1730

Γεννιέται ο Σαρλ Μεσιέ (Charles Messier), Γάλλος αστρονόμος. 

Σαρλ Μεσιέ

Είναι γνωστός κυρίως από τη σύνταξη του πρώτου ομώνυμου αστρονομικού καταλόγου ουράνιων σωμάτων του «βαθέως ουρανού» (έξω από το Ηλιακό Σύστημα), όπως είναι νεφελώματα, γαλαξίες και αστρικά σμήνη.



1821

Γεννιέται ο Μπαρτολομέ Μίτρε, Αργεντίνος πολιτικός, ελληνικής καταγωγής (Μητρόπουλος το ελληνικό του όνομα), 

Μπαρτολομέ Μίτρε

πρόεδρος της Αργεντινής από το 1862 έως το 1868.



1824

Γεννιέται ο Βρετανός φυσικός Λόρδος Ουίλιαμ Κέλβιν (William Thomson),

Ουίλιαμ Κέλβιν

ο οποίος εφηύρε την κλίμακα μέτρησης της θερμοκρασίας που πήρε και το όνομά του.



1892

Γεννιέται η Περλ Μπακ, Αμερικανίδα συγγραφέας.

Η Περλ Μπακ δέχεται το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας από τον βασιλιά Γουσταύο Ε΄ της Σουηδίας στην Αίθουσα Συναυλιών της Στοκχόλμης το 1938.

Η Περλ Σ. Μπακ (Pearl Sydenstricker Buck, 26 Ιουνίου 1892 – 6 Μαρτίου 1973), (γνωστή και με το κινεζικό της όνομα 賽珍珠 ,(Σάι-Ζεν-ζου)), ήταν Αμερικανίδα συγγραφέας που έζησε ένα μεγάλο μέρος της ζωής της στην Κίνα. Το μυθιστόρημά της The Good Earth ήταν το βιβλίο μυθοπλασίας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ το 1931 και το 1932, και κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ για μυθιστόρημα το 1932.

Το 1938 η Μπακ τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας «για τις πλούσιες και αληθώς επικές περιγραφές τής ζωής των χωρικών στην Κίνα, καθώς και για τα βιογραφικά της αριστουργήματα.»



1908

Γεννιέται ο Χιλιανός σοσιαλιστής πολιτικός Σαλβαδόρ Αλιέντε. 

Σαλβαδόρ Αλιέντε

Ο Αλιέντε διετέλεσε Πρόεδρος της Χιλής το 1970-1973, επικεφαλής ενός συνασπισμού («Λαϊκή Ενότητα»), στον οποίο μετείχαν το ΚΚ Χιλής, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Ριζοσπαστικό Κόμμα, η Κίνηση Ενωμένης Λαϊκής Δράσης, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και η Ανεξάρτητη Λαϊκή Δράση.

Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε με τον Φιντέλ Κάστρο

Στις 11/9/1973 η ντόπια ολιγαρχία –σε συνεργασία με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό- οργάνωσε στρατιωτικό πραξικόπημα με επικεφαλής τον Αουγκούστο Πινοσέτ. Ο Αλιέντε δολοφονήθηκε, ενώ χιλιάδες κομμουνιστές, κ.α., έπεσαν επίσης θύματα άγριου διωγμού.

Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε λίγο πριν την επίθεση στο Προεδρικό μέγαρο

Ο βομβαρδισμός του Προεδρικού μεγάρου

Διαδήλωση υποστήριξης του Σαλβαδόρ Αλιέντε

Η περίοδος διακυβέρνησης από την κυβέρνηση Αλιέντε, αλλά και τα όσα ακολούθησαν αποτελούν πραγματικό μάθημα Ιστορίας, τόσο για τις κινήσεις, τη δράση των προοδευτικών και επαναστατικών δυνάμεων, την κινητικότητα των μαζών που κορυφώθηκε, αλλά και την ένταση της πάλης από την ολιγαρχία και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Ωστόσο ανέδειξε και τις αυταπάτες περί «μεταβατικών κυβερνήσεων» και «ειρηνικού κοινοβουλευτικού περάσματος στο σοσιαλισμό», φορέας των οποίων ήταν το ΚΚ Χιλής και φυσικά ο Πρόεδρος Αλιέντε.



1924

Γεννιέται ο φιλόσοφος Κώστας Αξελός. 

Κώστας Αξελός

Παιδί αστών, από έφηβος ενδιαφερόταν για τη φιλοσοφία, την οποία σπούδασε στη Σορβόνη. Εγινε μέλος του ΚΚΕ στην Κατοχή και υπέστη διώξεις όπως όλο το ΕΑΜικό κίνημα. Το 1945 έφυγε για το Παρίσι και διαγράφτηκε από το ΚΚΕ, στο οποίο ασκούσε πάντα πολεμική. Στη Γαλλία εργάστηκε (1950-1957) στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας. Δίδαξε στη Σορβόνη (1962-1973), αλλά δεν έγινε ποτέ καθηγητής, θεωρώντας ότι «το πανεπιστήμιο δεν είναι ο χώρος της ριζικής σκέψης». Συνεργάστηκε με το περιοδικό «Arguments» («Επιχειρήματα») και από το 1960 διηύθυνε την ομώνυμη σειρά των εκδόσεων του «Μεσονυκτίου» (βιβλία φιλοσοφικής, ιστορικής, πολιτικής, οικονομικής, ψυχολογικής, λογοτεχνικής σκέψης). Μεταξύ των βιβλίων του είναι και τα εξής: «Οι φιλοσοφικές δοκιμές» (1952). Οι τριλογίες «Το ξετύλιγμα της περιπλάνησης», «Το ξετύλιγμα του παιχνιδιού», «Το ξετύλιγμα μιας αναζήτησης». «Ανοιχτή Συστηματική», «Μεταμορφώσεις».



1925

Γεννιέται ο Πάβελ Ιβάνοβιτς Μπελυάγιεφ, Σοβιετικός αστροναύτης και κυβερνήτης μαχητικών αεροσκαφών. 

Πάβελ Ιβάνοβιτς Μπελυάγιεφ

Υπήρξε ο πρώτος χρονικά διοικητής του «Σώματος Κοσμοναυτών της ΕΣΣΔ» και πέρασε στην ιστορία ως ο κυβερνήτης της αποστολής Βοσχόντ 2, στα πλαίσια της οποίας πραγματοποιήθηκε ο πρώτος «περίπατος στο διάστημα», το 1965.



1928

Γεννιέται ο Ηλίας Πετρόπουλος, συγγραφέας. 

Ηλίας Πετρόπουλος

Ιδιόμορφη περίπτωση στα Ελληνικά Γράμματα, προκαλούσε με τη θεματολογία, αλλά και με την ανατρεπτική γραφή του. Σπούδασε νομικά στο ΑΠΘ. Στην Κατοχή οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ, ενώ, με τη νίκη της ΕΔΑ στις δημοτικές εκλογές του 1957 στη Θεσσαλονίκη, ανέλαβε γραμματέας της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου. Έγινε γνωστός με το βιβλίο του «Το εγχειρίδιο του καλού κλέφτη». Άλλα έργα του είναι: «Ρεμπέτικα τραγούδια», «Καλιαρντά», «Ο τούρκικος καφές εν Ελλάδι», «Θεσσαλονίκη, η μνήμη μιας πόλης», «Ρεμπετολογία». Τα έργα του προκάλεσαν τέσσερις καταδίκες από ελληνικά δικαστήρια (οι τρεις στη διάρκεια της δικτατορίας).





Θάνατοι



363

Πεθαίνει ο Ιουλιανός ο Παραβάτης, αυτοκράτορας του Βυζαντίου, που προσπάθησε να επαναφέρει την αρχαία θρησκεία.

Ιουλιανός ο Παραβάτης


1836

Πεθαίνει ο Κλοντ Ζοζέφ Ρουζέ ντε Λιλ (Claude Joseph Rouget de Lisle), αξιωματικός του γαλλικού στρατού, ο οποίος έγραψε τους στίχους και τη μουσική της Μασσαλιώτιδας.

Κλοντ Ζοζέφ Ρουζέ ντε Λιλ


1943

Πεθαίνει ο Καρλ Λαντστάινερ (Karl Landsteiner), Αυστριακός γιατρός. 

Καρλ Λαντστάινερ

Τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 1930 για τη συστηματοποίηση των ομάδων αίματος κατά ΑΒΟ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη γιορτάζεται προς τιμή του την ημέρα των γενεθλίων του (14 Ιουνίου).



1957

Πεθαίνει ο Βρετανός ποιητής και λογοτέχνης Μάλκολμ Λόουρι (Malcolm Lowry). 

Ο Μάλκολμ Λόουρι το 1946

Κορυφαίο έργο του ήταν το «Κάτω από το Ηφαίστειο».



2008

Πεθαίνει ο καραγκιοζοπαίχτης Βαγγέλης Κορφιάτης («Βάγγος»).

Βαγγέλης Κορφιάτης, «Βάγγος»


Πηγή: alt.gr, el.wikipedia.org

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια