Σαν Σήμερα 25 Ιουνίου


Γεγονότα



524

Οι Φράγκοι νικούν τους Βουργουνδούς στη μάχη του Βεζερόνς.



841

Δυνάμεις υπό την ηγεσία του Κάρολου του Φαλακρού και του Λουδοβίκου του Γερμανικού νικούν τους στρατούς του Λοθάριου Α΄ και του Πεπίνου Β΄ της Ακουιτανίας στη μάχη του Φοντενέ-αν-Πουισέ.

Μάχη του Φοντενέ-αν-Πουισέ


1678

Η ενετή μαθηματικός Έλενα Κορνάρο Πισκόπια (Elena Lucrezia Cornaro Piscopia) γίνεται η πρώτη γυναίκα που λαμβάνει διδακτορικό δίπλωμα.

Έλενα Κορνάρο Πισκόπια



1795

Γάλλοι βασιλόφρονες και Βρετανοί στρατιώτες αποβιβάζονται στις Γαλλικές ακτές της Βρετάνης για να καταπνίξουν τη Γαλλική αστική Επανάσταση.

Πίνακας που απεικονίζει την μάχη του Quiberon


1826

Στη μάχη του Διρού, οι οπλισμένες με δρεπάνια Μανιάτισσες σταματούν τους Αιγύπτιους του Ιμπραήμ, που έκαναν αιφνιδιαστική απόβαση, για να πλαγιοκοπήσουν τους οχυρωμένους, στα στενά του Αρμυρού, Μανιάτες. 

Το μνημείο της μάχης του Διρού

Μετά από αυτό, ο Ιμπραήμ εγκατέλειψε κάθε σκέψη να πάρει τη Μάνη.



1876

Στη μάχη του Λιτλ Μπιγκ Χορν (25-26/6/1876), οι Ινδιάνοι Ντακότα, Τσεγιέν και Αράπαχο, κατατροπώνουν το 7ο Σύνταγμα Ιππικού των ΗΠΑ υπό τον συνταγματάρχη Κάστερ, ο οποίος πέθανε μαζί με τους 267 άνδρες του.

Μάχη του Λιτλ Μπιγκ Χορν

Πρόκειται για μια από τις λίγες νίκες που πέτυχαν οι ιθαγενείς Αμερικανοί απέναντι στον επεκτατισμό των ΗΠΑ κατά τον «Μεγάλο Πόλεμο των Σιού» το 1876.



1910

Κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι το μπαλέτο του Ιγκόρ Στραβίνσκι «Το Πουλί της Φωτιάς», φέρνοντάς τον στο προσκήνιο ως συνθέτη.

Ιγκόρ Στραβίνσκι


1912

Ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας κερδίζει χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Στοκχόλμη, με επίδοση 3,37 μ.

Ο Ολυμπιονίκης Κωνσταντίνος Τσικλητήρας


1925

Στρατιωτικό πραξικόπημα εκδηλώνεται στην Ελλάδα. 

Ο δικτάτορας Θ. Πάγκαλος

Ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος ανατρέπει την κυβέρνηση Μιχαλακοπούλου και εγκαθιδρύει δικτατορία, την οποία επιχειρεί να καλύψει με κοινοβουλευτικό μανδύα σχηματίζοντας κυβέρνηση, στην οποία παρέχουν την εμπιστοσύνη τους όλα σχεδόν τα αστικά κόμματα.



1943

Σχεδόν 100.000 λαού διαδηλώνουν στην Αθήνα διαμαρτυρόμενοι για την εκτέλεση 106 κομμουνιστών στο Κούρνοβο. Οι διαδηλωτές απαιτούν το σταμάτημα των εκτελέσεων, των συλλήψεων και την κατάργηση της ομηρίας. Στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής έπεσαν νεκροί 15 διαδηλωτές, ενώ τραυματίστηκαν 75.



1947

Εκδίδεται το «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ». 

Άννα Φρανκ

Το έργο των Φράνσις Γκούντριχ και Αλμπερτ Χάκετ είναι ένα έργο-ντοκουμέντο, μια καταγραφή του απάνθρωπου φυλετικού κατατρεγμού. Όπως είναι γνωστό, το έργο βασίζεται στην αληθινή ιστορία της μικρής Εβραιοπούλας Άννας Φρανκ. Η Άννα είχε μια όμορφη παιδική ηλικία. Όταν συμπλήρωνε τα 13 της χρόνια, η Άννα Φρανκ πήρε για δώρο ένα ημερολόγιο. Σε μικρό χρονικό διάστημα, η ζωή της άλλαξε δραματικά όταν τα ναζιστικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ολλανδία. Η οικογένεια Φρανκ κρύφτηκε στη σοφίτα ενός σπιτιού για δύο ολόκληρα χρόνια. Έτσι, το ημερολόγιο αυτό έγινε ο χώρος καταγραφής εμπειριών, σκέψεων και συναισθημάτων. Δε θα μπορούσε να φανταστεί τότε πως εκατομμύρια άνθρωποι σ’ ολόκληρο τον κόσμο θα διάβαζαν αργότερα την προσωπική της μαρτυρία. Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ εκδόθηκε στην Ολλανδία το 1947 από τον πατέρα της. Σήμερα είναι ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία στον κόσμο και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 60 γλώσσες.



1950

Ως αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής υποδαύλισης ξεσπά ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας και τη Νότια Κορέα.

Ανηλεής ο βομβαρδισμός των Αμερικάνων

Στις 27/6 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει την αποστολή στρατευμάτων για την υποστήριξη της Νότιας Κορέας διεθνοποιώντας έτσι την πολεμική σύγκρουση.

Χιλιάδες εκτοπισμένοι από τους αμερικάνικους βομβαρδισμούς

Στην ιμπεριαλιστική επέμβαση που ακολούθησε μετείχαν συνολικά 23 κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Επιστροφή σορών Ελλήνων στρατιωτών από την Κορέα

Τελικά ο πόλεμος έληξε με την υπογραφή ανακωχής (27/7/1953) και τη διατήρηση των συνόρων των δύο κρατών στο ύψος του 38ου Παραλλήλου. Το κόστος της ιμπεριαλιστικής επέμβασης σε ανθρώπινες ζωές ήταν τρομακτικό.

38ος Παράλληλος – το σύνορο ανάμεσα σε Βόρεια και Νότια Κορέα

Σε σχεδόν 3.000.000 υπολογίζονται οι νεκροί ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό, αποτέλεσμα –μεταξύ άλλων- και των αδιάκριτων και ισοπεδωτικών βομβαρδισμών βορειοκορεατών πόλεων από την αεροπορία των ΗΠΑ.



1951

Εγκαινιάζεται η έγχρωμη τηλεόραση από το δίκτυο CBS στη Νέα Υόρκη.

Το λογότυπο του CBS


1969

Στο Παρίσι πραγματοποιείται μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στην παροχή όπλων στη Χούντα από τη Γαλλική κυβέρνηση.



1975

Η Μοζαμβίκη γίνεται ανεξάρτητη χώρα.



1991

Η Σλοβενία ακολουθεί το παράδειγμα της Κροατίας, αποχωρεί από τη Γιουγκοσλαβία και διακηρύσσει την ανεξαρτησία της.





Γεννήσεις



1852

Γεννιέται ο Αντόνι Γκαουντί (Antoni Gaudí i Cornet), Ισπανός αρχιτέκτονας. 

Αντόνι Γκαουντί

Αντόνι Γκαουντί – Sagrada Familia

Από τα έργα του, το πιο χαρακτηριστικό είναι η εκκλησία «Σαγράδα Φαμίλια» στη Βαρκελώνη.



1864

Γεννιέται ο Βάλτερ Χέρμαν Νερνστ (Walther Hermann Nernst), 

Βάλτερ Χέρμαν Νερνστ

Γερμανός φυσικοχημικός, γνωστός για τις θεωρίες του για τον υπολογισμό της χημικής συγγενείας και την ενσωμάτωσή τους στον Τρίτο νόμο της Θερμοδυναμικής, επιτεύγματα που του απέφεραν τη βράβευση με το Βραβείο Νόμπελ Χημείας του 1920. Ο Νερνστ βοήθησε στη θεμελίωση της σύγχρονης φυσικοχημείας και συνεισέφερε στην ηλεκτροχημεία, τη θερμοδυναμική, τη χημεία στερεάς καταστάσεως και τη φωτοχημεία. Είναι επίσης γνωστός για την ομώνυμη εξίσωση.



1907

Γεννιέται ο Γιοχάνες Χανς Ντάνιελ Γιένσεν (Johannes Hans Daniel Jensen), Γερμανός πυρηνικός φυσικός. 

 Γιοχάνες Χανς Ντάνιελ Γιένσεν

Ο Γιένσεν μοιράστηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής του 1963 με την Μαρία Γκέπερτ Μάγιερ για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τη δομή των πυρηνικών φλοιών.



1924

Γεννιέται ο Σίντνεϊ Λουμέτ (Sidney Arthur Lumet) Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός ταινιών. 

Σίντνεϊ Λουμέτ

Προτάθηκε 4 φορές για Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών του παραχώρησε Τιμητικό Όσκαρ το 2005. Σημαντικότερες ταινίες του σκηνοθέτη είναι: «Οι Δώδεκα Ένορκοι» (Twelve Angry Men, 1957), «Ο Φυγάς» (The Fugitive Kind, 1959), «Μακρύ ταξίδι μέσα στη νύχτα» (Long Day’s Journey into the Night, 1962), «Ο Ενεχυροδανειστής» (The Pawnbroker, 1964), «Σέρπικο» (Serpico, 1973), «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές» (Murder on the Orient Express, 1974), «Σκυλίσια μέρα» (Dog Day Afternoon, 1975), «Το Δίκτυο» (Network, 1976), «Η Ετυμηγορία» (The Verdict, 1982) και «Τρέχοντας στο Κενό» (Running on Empty, 1988).




1928

Γεννιέται ο Αλεξέι Αλεξέγιεβιτς Αμπρικόσοφ, Ρώσος θεωρητικός φυσικός, του οποίου οι κυριότερες συνεισφορές υπήρξαν στο πεδίο της φυσικής της συμπυκνωμένης ύλης. 

Αλεξέι Αλεξέγιεβιτς Αμπρικόσοφ

Κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής του 2003 από κοινού με τους Βιτάλι Γκίνζμπουργκ και Άντονυ Τζέιμς Λέγκετ.



1933

Γεννιέται ο Τζέιμς Μέρεντιθ (James Howard Meredith). 

Τζέιμς Μέρεντιθ

Ήταν από το Μισισιπή και το «έγκλημά» του ήταν το χρώμα της επιδερμίδας του: ήταν μαύρος. Παρότι ήταν φοιτητής, το Πανεπιστήμιο του Μισισιπή δεχόταν μόνο λευκούς φοιτητές. Η επίσημη δικαιολογία που προβαλλόταν από τις πανεπιστημιακές αρχές ήταν πως οι μαύροι και οι «μη καθαρόαιμοι λευκοί», δηλαδή οι Λατινοαμερικανοί, ήταν άτομα χαμηλής νοημοσύνης..!

Ο Τζ. Μέρεντιθ δεν παραιτήθηκε από το δικαίωμά του να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο της πόλης όπου γεννήθηκε. Μετά από ένα μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα επικαλούμενος το σύνταγμα και τους νόμους κατά των φυλετικών διακρίσεων πετυχαίνει να πάρει μια θετική απόφαση από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο. Το Δικαστήριο διέτασσε τις αρχές του Πανεπιστημίου να τον δεχτούν.

Στις 30 Σεπτέμβρη 1962 ο Τζέιμς Μέρεντιθ επιχειρεί να εισέλθει στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή, αντιμετωπίζει όμως την απαγόρευση από τους «ιππότες» της «Κου – Κλουξ – Κλάν» που έχουν κλείσει την πόρτα του ιδρύματος. Το γεγονός προκαλεί την κινητοποίηση χιλιάδων μαύρων, Λατινοαμερικανών και λευκών αντιρατσιστών, οι οποίοι συγκροτούν διαδήλωση. Οι συγκρούσεις επεκτείνονται ταχύτατα και η αστυνομία επεμβαίνει. Στρέφεται εναντίον των διαδηλωτών. Το αποτέλεσμα ήταν δύο νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες.



Θάνατοι



1767

Πεθαίνει ο Γκέοργκ Φίλιπ Τέλεμαν (Georg Philipp Telemann), Γερμανός συνθέτης της μπαρόκ μουσικής. 

Γκέοργκ Φίλιπ Τέλεμαν

Το έργο του γεφυρώνει το ύστερο μπαρόκ με την πρώιμη κλασική μουσική εποχή. Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους συνθέτες της εποχής του, ανανεωτής της γερμανικής μουσικής και καινοτόμος, με σημαντική συμβολή επίσης στη μουσική εκπαίδευση και θεωρία.



1997

Πεθαίνει ο Γάλλος ωκεανογράφος Ζακ Ιβ Κουστό.

Ζακ Υβ Κουστώ



Πηγή: alt.gr, el.wikipedia.org



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια