Σαν Σήμερα 8 Απριλίου



1093
Εγκαινιάζεται ο νέος καθεδρικός ναός του Γουίντσεστερ.


1820
Ανακαλύπτεται στη Μήλο το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου.
Ο αγρότης Γιώργος Κεντρωτάς, σκάβοντας στο κτήμα του, ανακαλύπτει τυχαία το περίφημο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, το οποίο οι Γάλλοι αποκτούν από τους Οθωμανούς, που τότε είχαν κυριαρχία στο νησί.


1896
Στην Καμάριζα του Λαυρίου πραγματοποιείται γενικευμένη εξέγερση των εργατών στα ορυχεία. Θύματα υπήρχαν τόσο απ’ τους απεργούς εργάτες, όσο και απ’ τους φύλακες της Γαλλικής Εταιρείας του Λαυρίου. Οι φύλακες σκότωσαν τους εργάτες Καραφλιά και Βασιλακόπουλο. Οι οργισμένοι εργάτες, μπρος στη θέα των σκοτωμένων συναδέλφων τους, θα ορμίσουν στα γραφεία της Εταιρείας και θα βάλουν φωτιά, με αποτέλεσμα να εξοντωθούν όλοι οι φύλακες, πλην ενός. Συνολικά είχαν σκοτωθεί τέσσερις απεργοί. Ο δε εργοδότης (ο Σερπιέρι) φυγαδεύτηκε και σώθηκε, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, μεταμφιεσμένος.


1900
Στις ΗΠΑ, πλημμυρίζει ο ποταμός Κολοράντο, με αποτέλεσμα να πνιγούν 80 άνθρωποι.


1904
Η Βρετανία και η Γαλλία υπογράφουν μία ιστορική συμφωνία, την οποία ονομάζουν «Εγκάρδια Συμφωνία» (Αντάντ) και διευθετούν όλες τις διαφορές τους.

1912

Το Μαυροβούνιο κηρύσσει τον πόλεμο στην Τουρκία, ανοίγοντας την αυλαία για τον A’ Βαλκανικό Πόλεμο.


1919
Η Γενεύη ορίζεται έδρα της Κοινωνίας των Εθνών.


1946
Η Κοινωνία των Εθνών ξεκινά την τελευταία της συνεδρίαση στη Γενεύη. Λίγο πριν, είχε αποφασιστεί η συγκρότηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

1961

Μεγάλη έκρηξη στο πλοίο Ντάρα στον Περσικό κόλπο σκοτώνει 238 άτομα.

1962
Διεξάγονται επαναληπτικές εκλογές σε 4 εκλογικά τμήματα της Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, στα οποία οι εκλογές του 1961 είχαν ακυρωθεί επειδή επιβεβαιώθηκε η άσκηση βίας.


1963
Αρχίζουν οι επίσημες συνομιλίες για την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα, πρόδρομο της ΕΟΚ και της ΕΕ.




1963
Διαψεύδεται ταυτοχρόνως από την Αθήνα και την Ουάσιγκτον η ύπαρξη πυραυλικών βάσεων στην Ελλάδα, η οποία είχε αναφερθεί σε δημοσίευμα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», προκαλώντας, φυσικά, σάλο.


1970
Ισραηλινά βομβαρδιστικά χτυπούν αιγυπτιακό σχολείο στην περιοχή Μπαχρ ελ Μπάκαρ. Σκοτώνονται 30 παιδιά.


1972
Ο Πολ Μακάρτνεϊ, μετά τη Ματωμένη Κυριακή της 30 Ιανουαρίου στο Ντέρρυ Βόρειας Ιρλανδίας (κατά την οποία Βρετανοί αλεξιπτωτιστές άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών σκοτώνοντας 13 -κατ’ άλλους 14,  εξ αυτών), κυκλοφορεί το τραγούδι Give Ireland Back To The Irish (δώστε την Ιρλανδία πίσω στους Ιρλανδούς). Το τραγούδι θα απαγορευτεί από το BBC.


1985
Η κυβέρνηση της Ινδίας καταθέτει στα αμερικανικά δικαστήρια αγωγή κατά της πολυεθνικής εταιρείας «Γιούνιον Καρμπάιτ», ζητώντας την αποζημίωση των θυμάτων της διαρροής δηλητηριωδών αερίων στην πόλη Μποπάλ το Δεκέμβρη του 1984. Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τις 3.787, ενώ άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για 8.000 νεκρούς.


1989
Το ΚΚΕ, η Ελληνική Αριστερά, η ΕΔΑ και ανεξάρτητοι αριστεροί συγκροτούν το Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. Πρόεδρος ορίζεται ο Χαρίλαος Φλωράκης και γραμματέας ο Λεωνίδας Κύρκος.


1990
Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές, με ποσοστό 46,8% και 150 έδρες και σχηματίζει κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Είναι οι τρίτες βουλευτικές εκλογές που γίνονται μέσα σ’ ένα χρόνο. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 38,6% και ο Συνασπισμός με 10,2%.


1992
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, είναι ο μόνος που σώζεται, μετά τη συντριβή του αεροπλάνου, στο οποίο επιβαίνει. Τρία άτομα χάνουν τη ζωή τους, ενώ ο ίδιος τραυματίζεται ελαφρά.




Γεννήσεις


563
Γεννήθηκε ο Βούδας, θρησκευτικός ηγέτης, ιδρυτής του βουδισμού. (πέθανε το 483 π.Χ.)


1798
Γεννήθηκε ο εθνικός μας ποιητής, Διονύσιος Σολωμός, στη σκιά ενός νεοφυτεμένου δένδρου, του δένδρου της ελευθερίας, που ο λαός φύτεψε ένα χρόνο πριν τη γέννησή του στην κεντρική πλατεία της Ζακύνθου, αλλά και στις πλατείες των άλλων νησιών των Ιονίων, για να γιορτάσει την απελευθέρωσή του από τον πολύχρονο βενετσιάνικο ζυγό.
Ο Διονύσιος Σολωμός (πέθανε στην Κέρκυρα, 9-Φεβρουαρίου 1857) είναι γνωστός για τη συγγραφή του 158 στροφών (!!) ποιήματος «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», οι πρώτες δύο στροφές του οποίου έγιναν ο εθνικός μας ύμνος – αργότερα και της Κύπρου.


1913
Γεννιέται ο Μίμης Φωτόπουλος ένας διαχρονικός μάγκας, ποιητής και δημιουργός, που με την προσωπική στάση ζωής και με όχημα την τέχνη του υπηρέτησε το όνειρο ενός δικαιότερου κόσμου. Ενας γνήσια λαϊκός και πολύπλευρος καλλιτέχνης, αμετακίνητος στη σοσιαλιστική ιδεολογία του, ο Μίμης Φωτόπουλος υπηρέτησε επί πενήντα χρόνια το θέατρο, βιώνοντας την άμεση και ουσιαστική επικοινωνία του με τις καρδιές των θεατών, εισπράττοντας ταυτόχρονα την αγάπη τους, είτε παίζοντας τον «Κατά φαντασίαν ασθενή» του Μολιέρου, είτε στους «Ορνιθες» του Αριστοφάνη, είτε παίζοντας στα «Παντρολογήματα» του Γκόγκολ, είτε στον «Εχθρό του λαού» του Ιψεν, κρατώντας πάντα τη σοφία ενός γνήσιου μάγκα. Δίκαια θεωρείται ως ένας λόγιος, αλλά, ταυτόχρονα, βαθιά λαϊκός ηθοποιός, με υποκριτικό σήμα αναγνωρίσιμο από το πλατύ κοινό.


1929
Γεννιέται ο Βέλγος τραγουδοποιός Jacques [Romain Georges] Brel (Ζακ Μπρελ), ένα  πρόσωπο που σημάδεψε τη μουσική ιστορία, που με την παρουσία του επέδρασε στην εποχή του.




Θάνατοι


1848
Φεύγει από τη ζωή ο [Domenico] Gaetano [Maria] Donizetti (Γκαετάνο Ντονιτσέττι), Ιταλός συνθέτης της εποχής του Ρομαντισμού, ευρύτερα γνωστός για το έργο του στην όπερα, που περιλαμβάνει τη Lucia di Lammermoor (Λουτσία ντι Λάμερμουρ) την L’elisir d’amore (ελιξίριο του έρωτα) Maria Stuarda, Anna Bolena, Lucrezia Borgia, Roberto Devereux, Linda di Chamounix, Don Pasquale και πολλές άλλες που έχουν να κάνουν με τη musica sacra και τη μουσική δωματίου.
Μαζί με τους Βιντσέντσο Μπελλίνι και Τζοακίνο Ροσσίνι θεωρείται ένας από τους κύριους εκπροσώπους του bel canto.


1867
Πεθαίνει ο πολιτικός Δημήτριος Καλλέργης.


1950
Πεθαίνει ο Ρώσος χορευτής και χορογράφος Βασλάβ Νιζίνσκι.


1970
Πεθαίνει ο Ισπανός κομμουνιστής ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο, δημιουργός της «Γκουέρνικα», κα. έργων – όπως το περίφημο σκίτσο του Νίκου Μπελογιάννη.


1984
 Πεθαίνει ο Πιοτρ Καπίτσα, Ρώσος φυσικός.


1990
Πέθανε ο μουσικοσυνθέτης και στιχουργός του ρεμπέτικου τραγουδιού.


2013
Πεθαίνει η Μάργκαρετ Θάτσερ, επικεφαλής του κόμματος των Συντηρητικών και πρωθυπουργός της Βρετανίας το 1979 – 1990. Η Θάτσερ άφησε τη σφραγίδα της για τη στρατηγική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προωθούνταν στη Βρετανία τη δεκαετία του ’80, στις ΗΠΑ λίγο νωρίτερα και στον υπόλοιπο κόσμο αμέσως μετά.




Ημέρα των Ρομά


Η 8η Απριλίου αποτελεί μέρα γιορτής για τους τσιγγάνους όλου του κόσμου, με παρελάσεις, πορείες και συγκεντρώσεις, σε τουλάχιστον 150 πόλεις του κόσμου, εις ανάμνηση του Πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου τους, που έγινε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου 1971 και έθεσε τις βάσεις για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους από τη διεθνή κοινότητα.
Οι Τσιγγάνοι (Ρομά, όπως αυτοαποκαλούνται) είναι ένα έθνος 15.000.000, χωρίς κρατική υπόσταση, με βαρύ φόρο αίματος στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και ρατσιστική αντιμετώπιση στα μέρη όπου ζουν.


Πηγή: alt.grel.wikipedia.org

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια