Σαν Σήμερα 6 Απριλίου


1453
O Μωάμεθ Β΄(ο “Πορθητής” – Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ) ξεκινά την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης, η οποία θα πέσει στις 29 Μαΐου.


1580
Σημειώνεται ένας από τους μεγαλύτερους σεισμούς που καταγράφτηκαν στην ιστορία της Αγγλίας, της Φλάνδρας και της βόρειας Γαλλίας.


1652
Στο Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδος, ο Ολλανδός ναυτικός Γιαν βαν Ρίμπεκ ιδρύει ένα στρατόπεδο ανεφοδιασμού το οποίο τελικά γίνεται το Κέιπ Τάουν.


1667
Σεισμός καταστρέφει την ανεξάρτητη τότε πόλη–κράτος του Ντουμπρόβνικ.


1868
Ιδρύεται στις ΗΠΑ η Κου Κλουξ Κλαν, μία οργάνωση των λευκών που αντιτίθεται στη φυλετική ισότητα.
Ο όρος Κου Κλουξ Κλαν (Ku Klux Klan, KKK) αναφέρεται σε τρεις οργανώσεις που υποστήριξαν το ιδεολόγημα της υπεροχής των λευκών έναντι των άλλων φυλών, τον αντισημιτισμό, τον ρατσισμό και θεωρείται η κατά παράδοση μεγαλύτερη ακροδεξιά οργάνωση στις ΗΠΑ και η δεξαμενή για μικρότερες ακροδεξιές οργανώσεις.


1896
Στην Αθήνα, εορτάζεται η έναρξη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, 1.500 χρόνια μετά την απαγόρευση των αρχαίων αγώνων από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Θεοδόσιο Α΄.


1903
Ιδρύεται η ομάδα ποδοσφαίρου Ατλέτικο Μαδρίτης στη Μαδρίτη.


1909
Οι Aμερικανοί εξερευνητές Ρόμπερτ Έντουαρντ Πίρι και Μάθιου Χένσον ανακαλύπτουν τον Βόρειο Πόλο.


1917
Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Ηνωμένες Πολιτείες κηρύσσουν τον πόλεμο στη Γερμανία.


1934
Κατεβαίνουν σε απεργία 300 μεταλλωρύχοι του Μαντουδίου Χαλκίδας με την καθοδήγηση της ταξικής Ενωτικής-ΓΣΕΕ. Η απεργία έπειτα από σκληρό αγώνα 25 ημερών έληξε με νίκη των απεργών. Η εταιρία δέχτηκε όλα τα αιτήματά τους (την πληρωμή των χρωστούμενων δεδουλευμένων 3 μηνών, την αύξηση του μεροκάματου, την εφαρμογή του 8ώρου, κ.α.).


1941
Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η ναζιστική Γερμανία επιτίθεται στην Ελλάδα και στη Γιουγκοσλαβία.


1942
Οι Παρτιζάνοι του Τίτο απελευθερώνουν το Σαράγεβο από τους Ναζί.


1944
Σφαγή της Κλεισούρας. Γερμανοί και Βούλγαροι με επικεφαλής τον Α. Κάλτσεφ, λυσσασμένοι για την ήττα που είχαν υποστεί την προηγούμενη μέρα σε μάχη τους με τον ΕΛΑΣ, κάνουν επιδρομή στη Κλεισούρα, καίνε δεκάδες σπίτια, βασανίζουν τους κατοίκους και δολοφονούν συνολικά 233 άτομα.


1957
Ο κομμουνιστής Νίκος Γκένας καταδικάζεται από το στρατοδικείο Λάρισας δις εις θάνατο, με την κατηγορία της κατασκοπίας.


1957
Ιδρύεται από τον Αριστοτέλη Ωνάση η Ολυμπιακή Αεροπορία (Ο.Α.), ο οποίος εξαγόρασε την κρατική ΤΑΕ (Τεχνικαί Αεροπορικαί Εκμεταλλεύσεις).


1960
Πραγματική σύρραξη σημειώνεται στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας της ΕΔΑ κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Κυβερνητικοί βουλευτές της ΕΡΕ επιτίθενται στους βουλευτές της ΕΔΑ αποκαλώντας τους «Βούλγαρους» και αυτοί ανταποδίδουν αποκαλώντας τους «ταγματασφαλίτες».


1964
Κυκλοφορεί το έργο του Χρήστου Λεοντή, «Καταχνιά»


1965
Εκτοξεύεται ο Early Bird, ο πρώτος εμπορικός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος που τοποθετείται σε γεωσύγχρονη τροχιά.


1973
Επί 5 μέρες πραγματοποιούνται επανειλημμένες συγκεντρώσεις φοιτητών. Κλείνουν τα πανεπιστήμια και ματαιώνονται οι εκλογές. Το κύμα των συλλήψεων και των διωγμών από τη Χούντα εντείνεται.


1979
Ενεργοποιείται ο κυκλοφοριακός δακτύλιος στην Αθήνα.


1994
Με αφορμή την «μυστηριώδη» κατάρριψη του ιδιωτικού αεροπλάνου του προέδρου της χώρας, αρχίζει η γενοκτονία στη Ρουάντα, από την πλειοψηφούσα φυλή Χούτου εναντίον της μειοψηφούσας φυλής Τούτσι που ελέγχει τη χώρα. Εκατό ημέρες σφαγής. Μέχρι την 4η Ιουλίου (!). Τελικός απολογισμός: 937.000 νεκροί. Μια σφαγή που ήταν αποτέλεσμα του ανταγωνισμού Γαλλίας (που επιθυμούσε να διατηρήσει την εξασφάλιση ενεργειακών πηγών και πόρων) και ΗΠΑ (αναζητούσαν ακόμη μεγαλύτερο ρόλο και έλεγχο σε περιοχές της Κεντρικής Αφρικής). Οι δύο αυτοί σύμμαχοι (κατά τ’ άλλα) ήταν πίσω από τις δύο αντιμαχόμενες ομάδες.


2003
Οι αμερικανικές δυνάμεις εισβάλλουν στη Βαγδάτη.


2007
Βυθίζεται το κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond στον όρμο Αθηνιού της Σαντορίνης λόγω πρόσκρουσής του σε ύφαλο.






Γεννήσεις



1483
Γεννήθηκε ο Ιταλός αναγεννησιακός ζωγράφος και αρχιτέκτονας Ραφαήλ (Raffaello Sanzio da Urbino) ένας από τους επιφανέστερους καλλιτέχνες της εποχής του, ισάξιος με τους Μιχαήλ Άγγελο και Λεονάρντο ντα Βίντσι.
Δημιούργησε 10άδες μεγάλα έργα, παρά τον πρόωρο θάνατό του σε ηλικία 37 ετών (6-Απρ-1520)


1914
Δομνίτσα Λανίτου - Καβουνίδου, Κύπρια αθλήτρια.
Η Δομνίτσα Λανίτου - Καβουνίδου ( ήταν Κύπρια αθλήτρια του στίβου, η οποία το 1936 έγινε η πρώτη Ελληνίδα που έλαβε μέρος στο στίβο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήταν γνωστή ως Δομνίτσα. Για την προσφορά της στον αθλητισμό τιμήθηκε από τον ΣΕΓΑΣ, την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία και από φορείς στην Ελλάδα και στην Κύπρο.


1929
Γεννιέται Χρήστος Σαρτζετάκης, Έλληνας δικαστικός και πολιτικός


1942
Γεννιέται ο βραβευμένος με Όσκαρ Αμερικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου Barry Levinson (Μπάρι Λέβινσον).


1976
Γεννιέται ο Γκέοργκ Χολμ, Ισλανδός μπασίστας (Sigur Rós)






Θάνατοι



1199
Πέθανε ο βασιλιάς της Αγγλίας, Ριχάρδος Α’ ο Λεοντόκαρδος από μόλυνση μετά την αφαίρεση ενός βέλους από τον ώμο του.


1528
Φεύγει από τη ζωή ο Γερμανός καλλιτέχνης και μαθηματικός Άλμπρεχτ Ντύρερ (ζωγράφος, χαράκτης και θεωρητικός της Γερμανικής Αναγέννησης).
Υπήρξε σημαντικός καλλιτέχνης της εποχής του, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διάδοση των ιδεωδών της Ιταλικής Αναγέννησης.


1641
Φεύγει από τη ζωή ο Ιταλός ζωγράφος Ντομενικίνο (=μικρός Ντομένικο λόγω του μικρού αναστήματός του- γεννήθηκε 21-Οκτ-1581)
Ο Domenichino, πραγματικό όνομα: Domenico Zampieri, ασχολήθηκε με το μπαρόκ και ανήκε στη Σχολή ζωγραφικής της Μπολόνια (ή Σχολής του Annibale Carracci ).


1829
Φεύγει από τη ζωή ο Νιλς Χένρικ Άμπελ, Νορβηγός μαθηματικός


1833
Πέθανε ο φιλόλογος και ποιητής, Αδαμάντιος Κοραής (γεννήθηκε το 1748), φιλόλογος και ηθικοφιλόσοφος, «δάσκαλος του γένους».


1963
Φεύγει από τη ζωή ο Ρώσος αστρονόμος Όττο Στρούβε


1971
Πέθανε ο μεγάλος Ρώσος συνθέτης, Ιγκόρ Στραβίνσκι ( Игорь Фёдорович Стравинский ) – γεννήθηκε 17-Ιουν-1882


1992
Φεύγει από τη ζωή ο συγγραφέας Isaac Asimov – Исаак Юдович Озимов (Ισαάκ Ασίμοφ)
Υπήρξε επιστήμονας ιδιαίτερα γνωστός για το συγγραφικό του έργο και συγκεκριμένα για τα έργα επιστημονικής φαντασίας.


2006
Φεύγει από τη ζωή ο ηθοποιός Στέφανος Στρατηγός


2007
Φεύγει από τη ζωή ο Ιταλός σκηνοθέτης Λουίτζι Κομεντσίνι
Στη διάρκεια της καριέρας του, σκηνοθέτησε τους μεγαλύτερους Ιταλούς ηθοποιούς, ανάμεσά τους τον Βιτόριο ντε Σίκα και την Τζίνα Λολομπρίτζιντα στην ταινία Pane, amore e fantasia, ταινία που αποτέλεσε την απαρχή της κωμωδίας αλά ιταλικά.


Πηγή: alt.grel.wikipedia.org

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια