Σαν Σήμερα 13 Απριλίου


1111

Ο Ερρίκος Ε΄ στέφεται αυτοκράτορας της «Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας».


1204
Με την ολοκλήρωση της άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους της Δ΄ Σταυροφορίας, δίνεται προσωρινό τέλος στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.


1314
Ο βασιλιάς Εδουάρδος Β’ απαγορεύει τα παιχνίδια στους δρόμους του Λονδίνου, τα οποία εκείνη την εποχή ήταν τόσο δημοφιλή ώστε να δημιουργούνται προβλήματα. Το κυρίαρχο παιχνίδι ήταν ένα είδος ποδοσφαίρου με μπάλα από κύστη γουρουνιού. Στην ουσία πρόκειται για την πρώτη απαγόρευση διεξαγωγής αγώνων ποδοσφαίρου.


1742
Το ορατόριο του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ ( Georg Friedrich Händel) Μεσσίας κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Δουβλίνο.


1822
Οι πολιορκημένοι από τους Τούρκους στον πύργο του Ζαφειράκη στη Νάουσα πραγματοποιούν ηρωική έξοδο. Τα γυναικόπαιδα συγκεντρώνονται στη γέφυρα της Αραπίτσας και ρίχνονται στον καταρράκτη, επαναλαμβάνοντας το χορό του Ζαλόγγου.


1861
Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Μάχη του Φορτ Σάμτερ. Το φρούριο Σάμτερ παραδίδεται στις συνομόσπονδες δυνάμεις.


1862
Συνθήκη «ειρήνης» ανάμεσα στη Γαλλία και την αυτοκρατορία του Ανάμ στην Ινδοκίνα αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κογχικίνας (Νότιο Βιετνάμ) από τους Γάλλους.
Σταδιακά οι Γάλλοι θα επιβάλλουν την κυριαρχία τους σε όλο και περισσότερα εδάφη της Ινδοκίνας (το σημερινό Βιετνάμ και το Λάος), σε ανταγωνισμό με τους Βρετανούς (που κατείχαν, μεταξύ άλλων, τις περιοχές της σημερινής Ταϊλάνδης, της Μαλαισίας, κ.α.).


1865
Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Το Ράλεϊ (Βόρεια Καρολίνα) καταλαμβάνεται από τις δυνάμεις της Ένωσης.


1870
Ιδρύεται το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης (Νέα Υόρκη).


1892
Η πρώτη απεργία γυναικών στην Ελλάδα από τις υφάντριες του εργοστασίου των Αδελφών Ρετσίνα, στον Πειραιά.


1897
Η Λάρισα καταλαμβάνεται από τα τουρκικά στρατεύματα, κατά τη διάρκεια του σύντομου Ελληνοτουρκικού Πολέμου. Ο πόλεμος κράτησε 30 μέρες και έληξε με ήττα της Ελλάδας. Ως αποτέλεσμα παραχώρησε μικρό κομμάτι της Θεσσαλίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ενώ της επιβλήθηκαν υπέρογκες πολεμικές αποζημιώσεις, για την αποπληρωμή των οποίων αναγκάστηκε να προσφύγει σε δανεισμό. Έτσι στην Ελλάδα, που πριν 4 χρόνια είχε κηρύξει πτώχευση, επιβλήθηκε από τους πιστωτές της Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος, με σκοπό τον έλεγχο των δημόσιων εσόδων και την «εξυγίανση» των δημόσιων οικονομικών. Στόχος του ΔΟΕ: η εξασφάλιση για τους ξένους ομολογιούχους της τακτικής είσπραξης των τοκοχρεολυσίων (των δανείων), ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο μη καταβολής τους.


1919
  • Ο Γιουτζήν Ντεμπς φυλακίζεται επειδή μίλησε ανοιχτά εναντίον της συμμετοχής των Η.Π.Α. κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
  • Η Γερμανική επανάσταση εξαπλώνεται και στη Βαυαρία η οποία ανακηρύσσεται Σοβιετική Δημοκρατία. Η Σοβιετική Βαυαρία καταλύθηκε στις 3 Μαΐου του ίδιου έτους έπειτα από ένοπλη επέμβαση των δυνάμεων της αντεπανάστασης. Πάνω από 1.000 υπερασπιστές της Σοβιετικής Δημοκρατίας έπεσαν στην τελική μάχη του Μονάχου στις 3 Μάη, ενώ πάνω από 700 πιάστηκαν και εκτελέστηκαν τις επόμενες μέρες.
  • Η μεγάλη σφαγή του Αρμιτσάρ στη Βόρεια Ινδία: Βρετανικές δυνάμεις ανοίγουν πυρ κατά χιλιάδων Ινδών που είχαν συγκεντρωθεί για παραδοσιακή εορτή, υποπτευόμενοι εξέγερση.
    Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές 379 Ινδοί σκοτώθηκαν από τα πυρά, ενώ ινδικές πηγές κάνουν λόγω για πάνω από 1.000 νεκρούς.


1924
  • Δημοψήφισμα επισφραγίζει την απόφαση της 4ης Εθνοσυνέλευσης, με την οποία η Ελλάδα ανακηρύσσονταν αβασίλευτη δημοκρατία (υπέρ 70%). Ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης αναλαμβάνει προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το ΣΕΚΕ (Κ) στο δημοψήφισμα αυτό είχε ταχθεί δραστήρια κατά της μοναρχίας.
  • Ιδρύεται στην Αθήνα από πρόσφυγες της Κωνσταντινούπολης η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινούπολης (ΑΕΚ).


1941
Υπογράφεται σύμφωνο ουδετερότητας μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και της Ιαπωνίας.


1943
2ος Παγκόσμιος Πόλεμος: Βγαίνει στην επιφάνεια η προβοκάτσια με την ανακάλυψη μαζικών τάφων Πολωνών αιχμαλώτων πολέμου που δήθεν σκοτώθηκαν από τις σοβιετικές δυνάμεις στη «σφαγή του Κατύν», προκαλώντας διπλωματική ρήξη μεταξύ της εξόριστης στο Λονδίνο πολωνικής κυβέρνησης και της Σοβιετικής Ένωσης.
Σχεδόν δύο μήνες μετά τη συντριβή της φασιστικής στρατιωτικής μηχανής στο Στάλινγκραντ – που σηματοδότησε τη ριζική στροφή στο ρου του πολέμου – ο ραδιοφωνικός σταθμός του Βερολίνου ανακοίνωσε την «ανακάλυψη» από τη Βέρμαχτ ενός μαζικού τάφου 3.000 Πολωνών αξιωματικών σε μια περιοχή στο δάσος του Κατίν, κοντά στο Σμολένσκ (εν συνεχεία ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 15.000 με 22.000 – 25.700 σύμφωνα με τη «Μαύρη Βίβλο του Κομμουνισμού»!).
Ενοχος του εγκλήματος αυτού; Ο εβραιομπολσεβικισμός. Το μήνυμα της ανακάλυψης που διατρανώθηκε σε όλους τους τόνους και με όλα τα μέσα; Ο κίνδυνος του προελαύνοντος κομμουνιστικού τέρατος, που απειλούσε πλέον να πατήσει το πόδι του στις χώρες του δυτικού πολιτισμού!
«Εδωσα οδηγίες να γίνει η ευρύτερη δυνατή εκμετάλλευση αυτού του προπαγανδιστικού υλικού. Θα μπορέσουμε να επιζήσουμε με αυτό για μια – δυο βδομάδες» (Τζ. Γκέμπελς, ο υπουργός προπαγάνδας των Ναζί για το Κατίν, Απομνημονεύματα, 14 Απριλίου 1943).
Η σοβιετική «Πράβντα» απάντησε άμεσα και στις 19 του ίδιου μήνα έγραψε:
«Εχοντας συνείδηση της οργής ολόκληρης της προοδευτικής ανθρωπότητας για τις σφαγές που διέπραξαν σε βάρος ειρηνικών (σ.σ. φιλήσυχων) πολιτών και ιδιαίτερα των Εβραίων, οι Γερμανοί προσπαθούν τώρα να εγείρουν το μίσος ευκολόπιστων ανθρώπων ενάντια στους Εβραίους. Γι’ αυτό το λόγο εφηύραν μια ολόκληρη συλλογή από “Εβραίους κομισάριους”, οι οποίοι, όπως ισχυρίζονται, συμμετείχαν στη δολοφονία των 10.000 Πολωνών αξιωματικών. Για τόσο έμπειρους παραχαράκτες δεν ήταν και δύσκολο να εφεύρουν ονόματα ανθρώπων που ποτέ δεν υπήρξαν – Λεβ Ρίμπακ, Αβραάμ Μπορίσοβιτς, Πάουλ Μπροντνίσκι, Χάιμ Φίνμπεργκ. Αυτά τα πρόσωπα δεν υπήρξαν ποτέ, είτε στο “Παράρτημα Σμολένσκ της OGPU” είτε σε κανένα άλλο τμήμα της NKVD (σ.σ. όργανα του Σοβιετικού κράτους που κατηγορήθηκαν για το έγκλημα)».
Μετέπειτα αναλύσεις της CIA αναγνώρισαν το «ελάττωμα» στην επιχειρηματολογία των ναζί περί «εβραιομπολσεβικικών σφαγών», επισημαίνοντας πως μεγάλο μέρος των θυμάτων ήταν Πολωνοί εβραϊκής καταγωγής.


1945
Η Βιέννη, η πρώτη ξένη πρωτεύουσα, που κατελήφθη από τον Χίτλερ, ελευθερώνεται από τον Κόκκινο Στρατό.


1960
Καταδικάζονται από το έκτακτο στρατοδικείο της Λάρισας σε ισόβια, με την κατηγορία της κατασκοπείας, οι κομμουνιστές Γιάννης Λίππας και Περικλής Πεταλωτής.


1964
Στα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ο Σίντνεϊ Πουατιέ γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός που κερδίζει το Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου, για την ταινία «Κάτω Από Το Βλέμμα Του Θεού» Lilies of the Field (1963).


1970
  • Κάτω από διεθνείς πιέσεις, η Χούντα απελευθερώνει το Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος φεύγει για το Παρίσι, όπου τον περιμένουν η Μελίνα Μερκούρη και ο Κώστας Γαβράς.
  • Πραγματοποιείται στη Μόσχα συγκέντρωση Σοβιετικών νομικών, η οποία καταδικάζει το καθεστώς της Χούντας και προτείνει τη σύσταση διεθνούς δικαστηρίου για τη δίκη των εγκλημάτων της.
  • Μία δεξαμενή οξυγόνου εκρήγνυται στο Απόλλων 13, βάζοντας το πλήρωμα σε μεγάλο κίνδυνο και προκαλώντας σημαντικές ζημιές στο διαστημικό σκάφος ενώ κατευθύνεται προς τη Σελήνη.


1972
Η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση αποφασίζει να αναγνωρίσει τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ως τη μόνη νόμιμη εκπρόσωπο της Κίνας, αποκλείοντας έτσι τη Δημοκρατία της Κίνας (Ταϊβάν).


1975
Στο Λίβανο, Φαλαγγίτες σκοτώνουν 26 μέλη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, σηματοδοτώντας την έναρξη του 15ετούς Εμφυλίου Πολέμου στο Λίβανο.


1987
Η Πορτογαλία και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας υπογράφουν συμφωνία με την οποία το Μακάου θα επιστραφεί στην Κίνα το 1999.


1992
Συγκαλείται για δεύτερη φορά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, για το θέμα της ΠΓΔΜ. Ο πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ανακοινώνει ότι αναλαμβάνει ο ίδιος το ΥΠΕΞ, απομακρύνοντας από το Υπουργείο Εξωτερικών τον Αντώνη Σαμαρά.


1995
Στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος, Φράνιο Κούτσμαν, δεσμεύεται στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι μέχρι το 2000 θα κλείσει ο πυρηνικός αντιδραστήρας του Τσερνόμπιλ


1999
Ενώ η ΝΑΤΟική θηριωδία κατά της Γιουγκοσλαβίας συνεχίζεται, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον εκδίδει διάταγμα, εντάσσοντας την ελληνική επικράτεια, πάνω από τον 39ο παράλληλο, στην εμπόλεμη ζώνη.


2003
Τραγωδία στα Τέμπη. Το τραγικό δυστύχημα με απολογισμό είκοσι ένα μαθητές νεκρούς και τριάντα δύο τραυματίες σημειώνεται στην εθνική οδό Αθήνας- Θεσσαλονίκης, κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, στα Τέμπη. Οι 21 μαθητές από το Λύκειο Μακροχωρίου Ημαθίας χάνουν τη ζωή τους, όταν νταλίκα διεμβολίζει το τουριστικό λεωφορείο στο οποίο επιβαίνουν. Προφυλακιστέοι κρίνονται ο οδηγός Δημήτρης Ντόλας και οι ιδιοκτήτες της νταλίκας.




Γεννήσεις


1506
Γεννιέται ο Γάλλος θεολόγος Πιερ Φαβρ (Pierre Favre πέθανε το 1546) Γάλλος Καθολικός ιερωμένος, θεολόγος και ιεραπόστολος, ιδρυτικό μέλος της «Εταιρείας του Ιησού (οι κοινώς γνωστοί Ιησουίτες), το θρησκευτικό καθολικό τάγμα, που συγκροτήθηκε το 1534 στο πλαίσιο της Αντιμεταρρύθμισης Ισπανό Ιγνάτιο Λογιόλα.


1570
Γεννιέται ο Άγγλος Guy Fawkes (Γκάι Φωκς), συνωμότης γνωστός και ως Γκίντο Φωκς μέλος μιας ομάδας Kαθολικών συνωμοτών, οι οποίοι οργάνωσαν τη Συνωμοσία της Πυρίτιδας στις 5 Νοεμβρίου 1605 με σκοπό τη δολοφονία του βασιλιά Ιακώβου Α’ της Αγγλίας, της οικογένειάς του και πολλών μελών της αριστοκρατίας, με την ανατίναξη των κτιρίων του Βρετανικού Κοινοβουλίου στο Λονδίνο κατά την έναρξη της Βουλής.
Πολέμησε στο πλευρό της καθολικής Ισπανίας κατά τον ογδονταετή πόλεμο στις Κάτω Χώρες, εναντίον των Ολλανδών προτεσταντών μεταρρυθμιστών.


1597
Γεννιέται ο Giovanni Battista Hodierna (Τζοβάνι Μπατίστα Οντιέρνα πέθανε στην Πάλμα ντι Μοντετζάρο στις 6-Αυγ-1660) Ιταλός φυσιοδίφης, ιερέας και αστρονόμος, ο οποίος ασχολήθηκε με την οπτική και την βοτανική.
Ήταν υποστηρικτής του Γαλιλαίου και θεωρείται στην Ιταλία πρωτοπόρος των φυσικών επιστημών.


1743
Γεννήθηκε ο Τόμας Τζέφερσον, βασικός συγγραφέας της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας και Πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1801 ως το 1809. Ως Πρόεδρος, αγόρασε την περιοχή της Λουιζιάνας από τη Γαλλία. Θεωρείται ο δημιουργός της Αμερικανικής Δημοκρατίας. Πέθανε το 1826.


1808
Γεννήθηκε Αντόνιο Μέουτσι, Ιταλός εφευρέτης. Από πολλούς θεωρείται αυτός που ανακάλυψε το τηλέφωνο, εφεύρεση που αποδίδεται στον Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ.


1885

Γεννιέται ο Ούγγρος φιλόσοφος Γκέοργκ Λούκατς.


1897
Γεννιέται ο Werner Voss γερμανός ανθυπολοχαγός, ιπτάμενος άσος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, φίλος και ανταγωνιστής του διάσημου Κόκκινου Βαρώνου, Μάνφρεντ φον Ριχτχόφεν –(Βέρνερ Φος, σκοτώθηκε σε αερομαχία στις 23-Σεπ-1917).


1899
Γεννιέται ο Άλφρεντ Μόσερ Μπατς, Αμερικανός αρχιτέκτονας και εφευρέτης του Σκραμπλ.


1906
Γεννήθηκε ο Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας, Samuel Barclay Beckett (Σάμιουελ Μπέκετ). Απ’ τους σημαντικότερους θεατρικούς συγγραφείς της εποχής μας. Εζησε στη Γαλλία και έγινε ευρύτερα γνωστός με το θεατρικό του έργο «Περιμένοντας τον Γκοντό». Κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1969. Πέθανε το 1990.


1926
Γεννιέται η σπουδαία Έλλη Λαμπέτη.
«Είχα πολλά να κάνω στη δουλειά μου και δεν τα έκανα… Πέντε τάλαντα μου έδωσε ο θεός και τα πέντε του τα επιστρέφω. Δεν τα αξιοποίησα. Δεν καλλιέργησα το ταλέντο μου για να καρποφορήσει όπως έπρεπε».
Τα λόγια αυτά ανήκουν σε μια από τις σπουδαιότερες Ελληνίδες ηθοποιούς, την Ελλη Λαμπέτη. Μια ακόμη ένδειξη του μεγαλείου της.


1947
Γεννιέται ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος, πολιτικός, πιανίστας και συνθέτης, από τους σημαντικότερους της νεότερης ελληνικής μουσικής σκηνής.
Ο Θάνος Μικρούτσικος ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του σε μικρή ηλικία στη Φιλαρμονική Εταιρεία Πατρών και στο Ελληνικό Ωδείο (πιάνο, θεωρία, αρμονία). Ακολούθησαν οι σπουδές και η αποφοίτησή του από το μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα μελέτησε αρμονία, αντίστιξη, φούγκα και σύνθεση με τον καθηγητή-συνθέτη Γ.Α. Παπαϊωάννου.


1962
Γεννιέται ο Χίλελ Σλόβακ, Ισραηλινός μουσικός (Red Hot Chili Peppers).


1963
Γεννιέται στο Μπακού από Εβραίο πατέρα και Αρμένια μάνα (Κασπαριάν), με μητρική γλώσσα τα ρωσικά -τυπικό δείγμα της αγαστής συνύπαρξης των λαών της τότε (πρώην) ΕΣΣΔ ο μεγάλος σοβιετικός σκακιστής Γκάρι Κασπάροφ (Га́рри Ки́мович Каспа́ров) τέως παγκόσμιος πρωταθλητής που θεωρείται από πολλούς ως ο κορυφαίος σκακιστής όλων των εποχών.


Θάνατοι

1592
Φεύγει από τη ζωή ο ιταλός αρχιτέκτονας και γλύπτης Μπαρτολομέο Αμμαννάτι (Bartolomeo Ammannati, γεννήθηκε στο Σεττινιάνο, κοντά στη Φλωρεντία στις 15-Ιουν-1511)
Μαθήτευσε κοντά στους Μπάτσιο Μπαντινέλλι και Τζάκοπο Σανσοβίνο, ενώ μιμήθηκε στενά το στιλ του Μιχαήλ Αγγέλου.


1936
Πεθαίνει ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Δεμερτζής. Ο βασιλιάς Γεώργιος ο Β΄ αναθέτει την πρωθυπουργία στον Ιωάννη Μεταξά (ο οποίος μέχρι τότε διατελούσε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης).


1984
Πέθανε μόνος Μεγάλη Τρίτη (…τον βρήκαν τρεις μέρες μετά στο διαμέρισμα του κοντά στη«Σόνια», ένα δυάρι 2ου ορόφου) ο μεγάλος ηθοποιός Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο -για τον πολύ κόσμο, κυρ Γιώργης της καρδιάς μας, ο «Νιόνιος» για κάποιους πιο κοντινούς του (γεννήθηκε στις 12-Ιουλ-1912).


2010
Πέθανε τραγουδιστής, μουσικός και στιχουργός- πρώην μέλος των Πυξ Λαξ- Μάνος Ξυδούς.


2015
Πέθανε ο ουρουγουανός συγγραφέας ο σύγχρονος «χρονικογράφος» της Λ. Αμερικής Eduardo [Germán María Hughes] Galeano (Εντουάρντο Γκαλεάνο, γεννήθηκε στις 3-9-1940).


2015
Έφυγε από τη ζωή ο Γκύντερ Γκρας (Günter Grass, γεννήθηκε στις 16-Οκτ-1927) ένας από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς Γερμανούς συγγραφείς, ο οποίος βραβεύτηκε το 1999 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. 


Πηγή: alt.grel.wikipedia.org

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια