Σαν Σήμερα 12 Απριλίου


1204
Οι σταυροφόροι της Δ΄ Σταυροφορίας παραβιάζουν τα τείχη της Κωνσταντινούπολης και μπαίνουν στην πόλη, που αλώνουν πλήρως την επόμενη ημέρα.


1820
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αναγορεύεται αρχηγός της Φιλικής Εταιρίας. Η Φιλική Εταιρία υπήρξε η σημαντικότερη από τις αντίστοιχες οργανώσεις με ταξικά-εθνικοαπελευθερωτικά χαρακτηριστικά που συγκροτήθηκαν εκείνη την περίοδο, τόσο από την άποψη της μαζικότητας, της μαχητικότητας, όσο και του ρόλου τον οποίο έπαιξε ενόψει της Επανάστασης του 1821.


1861
Με την επίθεση των Νοτίων στο Οχυρό Σάμτερ, στο λιμάνι του Τσάρλεστον της Βιρτζίνια ξεκινά ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος (1861-1865). Ο Αμερικανικός Εμφύλιος υπήρξε το αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ του βιομηχανικού βορρά και των μεγάλων γαιοκτημόνων του νότου, που έφτασε έως το σημείο της πλήρους ρήξης με αφορμή το ζήτημα της κατάργησης της δουλείας.


1927
Ο Τσαγκ Κάι Σεκ πραγματοποιεί πραξικόπημα στην Κίνα, με την υποστήριξη του βρετανικού και αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Διασπά το Εθνικό Μέτωπο (στο οποίο μέχρι τότε μετείχε και το Κομμουνιστικό Κόμμα), αφοπλίζει τους εργάτες και διαλύει τις οργανώσεις τους, προβαίνοντας ταυτόχρονα σε ομαδικές εκτελέσεις κομμουνιστών. Δεκάδες χιλιάδες ρίχνονται στις φυλακές. Στις 18 του Απρίλη σχηματίζει στο Νανκίν αστική κυβέρνηση.


1931
Στις δημοτικές εκλογές στην Ισπανία οι φιλομοναρχικές δυνάμεις ηττώνται κατά κράτος στις 45 από τις 49 περιφέρειες. Την ίδια μέρα σε όλες τις μεγάλες πόλεις διεξάγονται μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις.
Οι διαδηλωτές απελευθερώνουν τους πολιτικούς κρατούμενους και καταλαμβάνουν πολλά κρατικά ιδρύματα. Οι δήμοι της Σεβίλλης, της Βαλένθιας, της Σαραγόσας, της Βαρκελώνης, κ.α. πόλεων ανακηρύσσουν τη δημοκρατία. Μετά από δύο μέρες ο βασιλιάς της Ισπανίας Αλφόνσος ο Γ’ εγκαταλείπει τη χώρα και καταφεύγει στη Γαλλία. Η Ισπανία ανακηρύσσεται αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία.


1937
Ο Φρανκ Γουίτλ δοκιμάζει στην Αγγλία τον πρώτο κινητήρα αεριώθησης που σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιηθεί σε αεροσκάφος.


1941
Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Βυθίζεται το επίτακτο πλωτό νοσοκομείο Αττική από γερμανική αεροπορική επιδρομή.


1955
Το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας, που αναπτύχθηκε από τον Τζόνας Σολκ, χαρακτηρίζεται ασφαλές και αποτελεσματικό.


1961
Ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που ταξιδεύει στο διάστημα και εκτελεί την πρώτη επανδρωμένη τροχιακή πτήση, με το Βοστόκ 1.


1974
Μέλη της οργάνωσης Τουπαμάρος (MLN-Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα) απάγουν τον Αλφρεντ Λον, σταθμάρχη της CIA στην Αργεντινή. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρεται ότι ο Λον κρατείται σε «λαϊκή φυλακή» και ανακρίνεται για τη δράση της CIA στο Βιετνάμ, στον Αγιο Δομίνικο, στη Βραζιλία και στην Κολομβία.


1975
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέραλντ Φορντ, εισηγείται τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα με όρους τόσο προκλητικούς, όπως, π.χ., την αλλαγή της πολιτικής στο Κυπριακό, που υποχρεώνουν ακόμη και τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή να απορρίψει την υπό όρους βοήθεια με έντονη δήλωσή του.


1980
Ο Σάμιουελ Ντόε αποκτά τον έλεγχο της Λιβερίας με πραξικόπημα, δίνοντας τέλος στην πάνω από 130 ετών κυριαρχία της μειονότητας των Αμερικανολιβεριανών.


1981
Πρώτη εκτόξευση του Διαστημικού Λεωφορείου «Κολούμπια» στο διάστημα.


2018
Πτώση μιράζ 2000-5, 9 μίλια δίπλα από την Σκύρο – σκοτώνεται ο πιλότος του Γιώργος Μπαλταδώρος.






Γεννήσεις



1722
Γεννήθηκε και σπούδασε μουσική στο Λιβόρνο ο Pietro Nardini (Πιέτρο Ναρντίνι), Ιταλός συνθέτης και βιολιστής, μαθητής του Τζουζέπε Ταρτίνι.
Εγκαταστάθηκε στη Γερμανία, όπου το 1762 έγινε μαέστρος στην ορχήστρα του παρεκκλησίου της αυλής της Στουτγκάρδης και το 1770 Kapellmeister στον Μέγα Δούκα της Τοσκάνης, στη Φλωρεντία.


1777
Γεννιέται ο Henry Clay (Χένρι Κλέι -πέθανε 29-Ιουν-1852) αμερικανός πολιτικός και ρήτορας ΥπΕξ (1825-1829) και υποψήφιος Πρόεδρος (1824 & 1832).
Υποστήριζε πάντοτε μία επιθετική πολιτική απέναντι στη Μεγάλη Βρετανία και επηρέασε περισσότερο ίσως από οποιονδήποτε άλλον για την κήρυξη του πολέμου του 1812.


1866
Έρχεται στη ζωή ο Αλέξανδρος Ουλιάνοφ, ο μεγαλύτερος αδελφός του Βλαντίμιρ Ιλίτς Ουλιάνοφ (Λένιν).


1871
Γεννιέται ο Ι. Μεταξάς, αντικομμουνιστής στρατιωτικός, πολιτευτής και κατοπινός δικτάτορας της Ελλάδας (1936-1941).


1909
Γεννιέται η «συγγραφέας πρώτος σύμμαχος του λαού» Διδώ Σωτηρίου, «γέννημα θρέμμα του μικρασιατικού ελληνισμού» όπως η ίδια έλεγε…


1930
Γεννιέται στο Αγρίνιο από Σάμιους γονείς ο Έλληνας στιχουργός Πυθαγόρας(Παπασταματίου) που έφυγε απ’ τη ζωή σε ηλικία μόλις 49 ετών, έχοντας καταφέρει να έχει μια μεγάλη εργογραφία συνδυάζοντας ιδανικά ποιότητα και «εμπορικότητα», βάζοντας τη σφραγίδα του στο ερωτικό κυρίως, τραγούδι, φτιαγμένο όμως με πρωτοτυπία και στιχουργική τελειότητα.


1933
Γεννιέται στη Βαρκελώνη η Ισπανίδα υψίφωνος Μονσεράτ Καμπαγιέ …έφυγε από τη ζωή στις 6-Οκτ-2018.


1940
Γεννιέται ο Αμερικανός τζαζίστας Herbie Hancock (Χέρμπι Χάνκοκ).


1941
Γεννιέται ο κορυφαίος άγγλος ποδοσφαιριστής Μπόμπι Μουρ [Robert Frederick Chelsea] “Bobby” Moore, (έφυγε από τη ζωή στις 24-Φεβ-1993)
Ο Μουρ έσπασε το ρεκόρ εμφανίσεων της Γουέστ Χαμ το 1973, όταν έπαιξε για το σύλλογο για 509η φορά, ενώ τρεις ημέρες νωρίτερα, είχε κάνει την 100η του εμφάνιση με την Εθνική Αγγλίας.


1948
Γεννιέται ο αρσιβαρίστας και προπονητής Χρήστος Ιακώβου




Θάνατοι



1522
Πεθαίνει ο ιταλός Φλωρεντινός ζωγράφος της Αναγέννησης Πιέρο ντι Κόζιμο (Piero di Cosimo, γνωστός επίσης και ως Πιέρο ντι Λορέντσο -Piero di Lorenzo γεννημένος στις 2-Ιαν-1462).
Είναι διάσημος για τις μυθολογικές και αλληγορικές αναπαραστάσεις που ζωγράφισε στα έργα του κατά τα τέλη της εποχής του Quattrocento (1400).


1817
Πεθαίνει ο Γάλλος αστρονόμος Σαρλ Μεσιέ (Charles Messier -γεννήθηκε το 1730), γνωστός κυρίως από τη σύνταξη του πρώτου ομώνυμου αστρονομικού καταλόγου ουράνιων σωμάτων του «βαθέος ουρανού» (έξω από το Ηλιακό Σύστημα), όπως νεφελώματα, γαλαξίες και αστρικά σμήνη.


1872
Πεθαίνει ο συνθέτης και ιδρυτής της μουσικής Επτανησιακής Σχολής Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος (γεννήθηκε στην Κέρκυρα, 26-Οκτωβρίου-1795) που θεωρείται ένας από τους ανθρώπους που έβαλαν τις βάσεις για την ελληνική έντεχνη μουσική. Σπουδαιότερο έργο του θεωρείται η μελοποίηση του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού, της οποίας το 1865 η πρώτη στροφή της (1829) καθιερώθηκε ως ο Εθνικός ύμνος της χώρας μας.


1938
Πεθαίνει ο Ρώσος βαθύφωνος Fiodor Shalyapin.


1945
Πεθαίνει ο Φράνκλιν Ντελάνο Ρούσβελτ, 32ος πρόεδρος των ΗΠΑ (ο μοναδικός που εξελέγη τέσσερις φορές στο αξίωμα αυτό). Τον διαδέχεται ο αντιπρόεδρος Χάρυ Τρούμαν.


1963
Πεθαίνει ο αμερικανός συνθέτης και πιανίστας της τζαζ Χέρμπι Νίκολς (Herbert Horatio Nichols -γεννήθηκε 3-Ιαν-1919) ήταν Αμερικανός συνθέτης και πιανίστας.
Παρέμεινε σχεδόν σε όλη του τη ζωή στην αφάνεια, χωρίς να ασκήσει μεγάλη επίδραση στη τζαζ, όπως για παράδειγμα ο Thelonious Monk ή ο Bud Powell, ωστόσο σήμερα το έργο του αναγνωρίζεται περισσότερο, ειδικότερα για τη φαντασία και τον εκλεπτισμό του.


1971
Πεθαίνει ο `Ιγκορ Γιεβγκένιεβιτς Ταμ, γεννημένος 20-Ιουλ-1895), Σοβιετικός φυσικός, που τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1958 (από κοινού με τους Πάβελ Τσερενκόφ και Ίλια Φρανκ), για την ανακάλυψη και την ερμηνεία της ακτινοβολίας Τσερενκόφ (1934), γνωστής και ως «φαινόμενο Τσερενκόφ-Βαβίλοφ».


1974
Πεθαίνει ο εξέχων γλύπτης και καλλιτέχνης της Σοβιετικής Ένωσης Γιεβγκένι Βικτόροβιτς Βουτσέτιτς (γεννήθηκε 10-Ιαν-1909) γνωστός για τα ηρωϊκά, συχνά αλληγορικού ύφους, μνημεία του.


Πηγή: alt.grel.wikipedia.org

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια