Σαν Σήμερα 11 Απριλίου


1512
Οι γαλλικές δυνάμεις νικούν στη μάχη της Ραβέννας.


1713

Πόλεμος της Ισπανικής Διαδοχής: Υπογράφεται η Συνθήκη της Ουτρέχτης.



1727
Πρεμιέρα του ορατόριου του Μπαχ «Τα Κατά Ματθαίον Πάθη» στην εκκλησία του Αγίου Θωμά στη Λειψία της Γερμανίας. Ήταν Μεγάλη Παρασκευή.


1775
Γερμανία: τελευταία εκτέλεση για έγκλημα μαγείας.


1814
Η Μάχη του Παρισιού του έτους 1814 ήταν η τελευταία μάχη των ναπολεόντειων πολέμων που δόθηκε μόλις έξω από το Παρίσι στις 30 και 31 Μαρτίου του 1814 μεταξύ των συνασπισμένων δυνάμεων Ρωσίας, Πρωσίας και Αυστρίας αφενός και της γαλλικής φρουράς της πόλης, αφετέρου, μετά την οποία, την ίδια ημέρα, ακολούθησε η παράδοση και η θριαμβευτική είσοδος των συμμάχων δυνάμεων σ’ αυτή.
Η Συνθήκη του Φονταινεμπλώ αναγκάζει τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη να παραιτηθεί από το θρόνο του άνευ όρων (εξορίζεται στο νησί Έλβα).


1821
«Ρεσάλτο της Μήλου»: Οι Έλληνες σημειώνουν την πρώτη ναυτική επιτυχία τους από την έναρξη της Επανάστασης.
Σπετσιώτικα πλοία με καταδρομική επιχείρηση αιχμαλωτίζουν τρία τουρκικά (μία κορβέτα με 26 κανόνια, ένα μπρίκι με 16 κανόνια κι ένα μεταγωγικό με πολεμικό υλικό) στη Μήλο.
Νωρίτερα στις 3 Απριλίου του 1821 ο Γεώργιος Πάνου και ο Παναγιώτης Μπότασης υψώνουν τη σημαία της επανάστασης στην καγκελαρία (διοικητήριο) των Σπετσών και αμέσως μετά, μία μοίρα του πανίσχυρου στόλου του νησιού, με επικεφαλής τη Λασκαρίνα Μπούμπουλη (Μπουμπουλίνα) και τον Μανόλη Ορλόφ, απέπλευσε για το Ναύπλιο, προκειμένου να ενισχύσει τους επαναστάτες που το πολιορκούσαν.


1826
Ο Ελβετός φιλέλληνας και συντάκτης της εφημερίδας «Ελληνικά Χρονικά», της πρώτης έντυπης εφημερίδας του Αγώνα Johann Jacob Meyer (Ιωάννης–Ιάκωβος Μάγερ γεννήθηκε στη Ζυρίχη 30-Δεκ-1798) σκοτώθηκε μαζί με την οικογένειά του και την υπηρέτριά του Σάννα, κατά τη διάρκεια της Εξόδου του Μεσολογγίου.


1827
Η Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας ορίζει τον Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτο Κυβερνήτη του ελληνικού κράτους. Άρχισε στις 30 Μάρτη 1827και έγινε σε μια περίοδο που κρινόταν οριστικά η τύχη της Επανάστασης.
Οι «μεγάλες δυνάμεις» με τη Συνθήκη του Λονδίνου είχαν ζητήσει από την Τουρκία να παραχωρήσει καθεστώς αυτονομίας στην Ελλάδα υπό τον όρο καταβολής φόρου υποτέλειας στο Σουλτάνο. Στη Γ’ Εθνοσυνέλευση συζητήθηκε και απορρίφθηκε αυτή η πρόταση.
Στην ίδια Εθνοσυνέλευση αποφασίστηκε η ανάθεση της διοίκησης της Ελλάδας στον Ιωάννη Καποδίστρια. Αποφασίστηκε ότι η θητεία του κυβερνήτη θα ήταν επταετής και στη συνέχεια θα γινόταν εκλογές. Ο Καποδίστριας ανέλαβε την εξουσία στις αρχές του 1828.


1890
Άφιξη μεταναστών στο Έλις Άιλαντ. Το νησί Έλις, ανοιχτά του Μανχάταν, γίνεται ο πρώτος σταθμός των Ελλήνων μεταναστών προτού πατήσουν τη «Γη της Επαγγελίας». Εκεί υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις και εγκρίνεται ή όχι η είσοδός τους στις ΗΠΑ.


1899
Η Ισπανία εκχωρεί το Πουέρτο Ρίκο στις ΗΠΑ.


1909
Ιδρύεται η πόλη του Τελ Αβίβ.


1919
Συγκροτείται στο Παρίσι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).


1941
Βυθίζεται αύτανδρο κοντά στο ακρωτήριο Καφηρέας από γερμανικό βομβαρδιστικό το πλωτό νοσοκομείο «Αττική», που μεταφέρει τραυματίες από το μέτωπο. Το πλοίο φέρει εμφανώς τα διεθνή χαρακτηριστικά των πλωτών νοσοκομείων και είναι πλήρες τραυματιών.


1947
Ο στρατηγός του ΕΛΑΣ Στέφανος Σαράφης μεταφέρεται στο Τμήμα Μεταγωγών της Αθήνας και κλείνεται στις φυλακές Βούρλων με την κατηγορία του…δωσίλογου!


1951
Πόλεμος στην Κορέα: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Σ. Τρούμαν απαλλάσσει τον στρατηγό Ντάγκλας Μακάρθουρ από οποιοδήποτε διοικητικό αξίωμα στην Κορέα.


1955
Ιδρύεται το κόμμα «Φιλελεύθερη Δημοκρατική Ένωσις» με επικεφαλής τον Σοφοκλή Βενιζέλο.


1955
Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εβδομαδιαίας αθλητικής εφημερίδας “Αθλητικό Φως”, που αργότερα μετονομάζεται σε “Φως των Σπορ” και εκδίδεται καθημερινά.


1961
Ο Bob Dylan κάνει το ντεμπούτο του στη Νέα Υόρκη.


1961
Αρχίζει στο Ισραήλ η πολυσυζητημένη δίκη του ναζί, Άντολφ Άιχμαν, ο οποίος θα καταδικαστεί σε θάνατο.


1963
Ο Πάπας Ιωάννης ΚΓ΄ εκδίδει την εγκύκλιο Pacem in Terris, την πρώτη που απευθύνεται σε όλους τους χριστιανούς και όχι μόνο στους καθολικούς.


1964
Στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο παραπέμπεται τελικά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Κόλλιας, για απόπειρα παρέμβασης στις ανακρίσεις Σαρτζετάκη για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Τρία χρόνια αργότερα θα διοριστεί πρώτος πρωθυπουργός της Χούντας.


1965
Μια σειρά από ανεμοστρόβιλους χτυπά την κεντροδυτική περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, προκαλώντας 256 θύματα


1967
Στο «Μαρκ Χέλιγκερ Θίατερ» της Νέας Υόρκης κάνει πρεμιέρα το έργο του Ζυλ Ντασέν «Ίλια Ντάρλινγκ» (θεατρική εκδοχή της ταινίας «Ποτέ την Κυριακή») με τη Μελίνα Μερκούρη και τον Νίκο Κούρκουλο στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Θα μείνει στη σκηνή για 320 παραστάσεις.


1967
Ο γνωστός «κυνηγός ναζί» Σίμον Βίζενταλ, ανακοινώνει ότι ο υπασπιστής του Χίτλερ, Μάρτιν Μπόρμαν, ο αρχηγός της Γκεστάπο, Χάινριχ Μίλερ, ο πρώην διοικητής στρατοπέδων συγκέντρωσης Ρίχαρντ Γκλικ και ο διαβόητος αρχίατρος του Αουσβιτς, Γιόζεφ Μένγκελε, ζουν στη Λατινική Αμερική.


1968
Γερμανία: ο πρωτοπόρος του φοιτητικού κινήματος Rudi Dutschke πυροβολήθηκε στο Βερολίνο από έναν Ναζιστή


1970
Το αμερικανικό διαστημόπλοιο «Απόλλων 13» εκτοξεύεται και κατευθύνεται προς τη Σελήνη με τριμελές πλήρωμα. Δυο μέρες αργότερα, εκδηλώνεται σοβαρή βλάβη, η οποία γίνεται αιτία να ματαιωθεί η προσσελήνωσή του και προς στιγμήν θέτει υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα επιστροφής των αστροναυτών στη Γη. Τελικά, η περιπέτεια λήγει αίσια στις 18 του Απρίλη.


1976
Δημιουργείται ο Apple I.


1979
Καθαιρείται ο δικτάτορας της Ουγκάντα, Ιντί Αμίν


1981
Μαζικές ταραχές στο Μπρίξτον, στο νότιο Λονδίνο, έχουν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 279 αστυνομικών και 45 πολιτών.


1984
Το Ανώτατο Σοβιέτ εκλέγει πρόεδρο της ΕΣΣΔ τον Κονσταντίν Τσερνιένκο.


1990
Στην Ελλάδα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ορκίζεται πρωθυπουργός της χώρας, με τη στήριξη του κόμματος της ΔΗ.ΑΝΑ.


1991
Ιράκ: τέλος του πρώτου πολέμου στον Κόλπο.


1996
Λίβανος : Ξεκινά η επιχείρηση Clusters of Wrath


1996
Ο Παναθηναϊκός γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα, που κατακτά το Κύπελλο Πρωταθλητριών στο μπάσκετ. Στο δραματικό τελικό του Παρισιού νικά 67-66 τη Μπαρτσελόνα.


2002
Βενεζουέλα : Επιχειρείται πραξικόπημα που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και διεθνή μονοπώλια και αναγκάζει τον πρόεδρο Ούγκο Τσάβες να παραιτηθεί


2003
Σεισμός μεγέθους 4.8 στη ΒΔ Ιταλία (επίκεντρο κοντά στο Cassano Spinola , στην επαρχία Αλεξάνδρεια) . Υπολογίστηκαν ζημίες ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ


2006
Ιταλία: τα αποτελέσματα των πολιτικών εκλογών δίνουν τη νίκη στον κεντροαριστερό συνασπισμό με επικεφαλής τον Ρομάνο Πρόντι. Την ίδια μέρα συλλαμβάνεται ο αρχηγός της μαφίας ο Bernardo Provenzano (κρυβόταν 43 χρόνια!)


2012
Σεισμός μεγέθους 8,6R χτυπά τον Ινδικό Ωκεανό -Ινδονησία από τη δυτική ακτή της Σουμάτρα.


2017
Τρομοκρατική επίθεση στο πούλμαν στην Ντόρτμουντ, με έναν ελαφρά τραυματία, Μαρκ Μπάρτρα και την αναβολή του αγώνα με τη Μονακό για την προημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ.




Γεννήσεις



1755
Γεννήθηκε ο Άγγλος γιατρός, Dr. James Parkinson (Τζέιμς Πάρκινσον), ο οποίος έμεινε στην ιστορία από τη νευρολογική ασθένεια που φέρει το όνομά του («Νόσος του Πάρκινσον»), καθώς ήταν ο πρώτος επιστήμονας που περιέγραψε τα συμπτώματά της.


1770
Γεννήθηκε ο Georges Canning (Τζορτζ Κάνινγκ), πρωθυπουργός της Αγγλίας, υπέρμαχος της ανεξαρτησίας των Ελλήνων. Προς τιμήν του, η Πλατεία Κάνιγγος φέρει το όνομά του. Έφυγε από τη ζωή 8-8-1827.


1899
Γεννιέται ο αμερικανός χημικός Julian Lavon Percy (Τζούλιαν Πέρσι).
Σπούδασε στα Πανεπιστήμια ντε Πάου και Χάρβαρντ και έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης υπό τον καθηγητή Ερνστ Σπατ, ο οποίος συνέθεσε τεχνητά τη νικοτίνη και την εφεδρίνη.
Στη συνέχεια, δίδαξε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Φισκ της Δυτικής Βιρτζίνια. Εγκατέλειψε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία και ανέλαβε τις έρευνες για τους σπόρους της σόγιας για λογαριασμό της εταιρίας «Γκλίντεν».
Στις έρευνές του προσπάθησε και κατάφερε να απομονώσει από φυσικά προϊόντα διάφορες ουσίες και ενώσεις, όπως τις βιταμίνες και τις ορμόνες και προσπάθησε να τις ανασυνθέσει τεχνητά.
Ετσι, κατάφερε να συνθέσει τη physostigmine, η οποία χρησιμοποιήθηκε από την ιατρική για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος. Από την πρωτεΐνη της σόγιας προχώρησε στη σύνθεση του αφρού, ο οποίος χρησιμοποιείται στους πυροσβεστήρες.
Μεγάλης σπουδαιότητας ήταν επίσης η σύνθεση προγεστερόνης, τεστοστερόνης και των φαρμάκων της κορτιζόνης. Πέθανε το 1975.




Θάνατοι



1890
Φεύγει από τη ζωή ο «Άνθρωπος-Ελέφαντας» Τζόζεφ Μέρικ.


1913
Φεύγει από τη ζωή o Πέρσιβαλ Γκριν Σπένσερ. Ο Πέρσιβαλ Γκριν Σπένσερ ήταν Βρετανός πρωτοπόρος αεροναυτικός και αλεξιπτωτιστής.


1978
Πεθαίνει ο Φραγκίσκος Μανέλλης, Έλληνας ηθοποιός

1985
Πέθανε ο αλβανός κομουνιστής ηγέτης, Ενβέρ Χότζα, που κυβέρνησε τη χώρα του από το 1944 έως το θάνατό του.


1987
Πεθαίνει στο Τορίνο (πιθανή αυτοκτονία) ο Ιταλοεβραίος συγγραφέας και ποιητής Πρίμο Λέβι, (Primo Michele Levi -γεννήθηκε το 1919). Είχε συλληφθεί στα τέλη του 1943 στη βόρεια Ιταλία από τη φασιστική αστυνομία και φυλακίστηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς μέχρι τον Ιανουάριο του 1945. Τις εμπειρίες του από τη ζωή στο Άουσβιτς τις κατέγραψε στο δημοφιλέστερο έργο του, το «εάν αυτό είναι ο άνθρωπος (Se questo è un uomo), που εκδόθηκε το 1947, ενώ στο μυθιστόρημα του η Ανακωχή (La tregua), που εκδόθηκε το 1963, περιγράφει το ταξίδι της επιστροφής του στην Ιταλία μετά την απελευθέρωσή του από το Άουσβιτς.


1991
Φεύγει από τη ζωή ο συνθέτης Δημήτρης Λάγιος.


2010
Πέθανε ο ηθοποιός Αλέκος Τζανετάκος.


2012
Φεύγει από τη ζωή ο Αλγερινός στρατιωτικός και πολιτικός Αχμέντ Μπεν Μπελά.


Πηγή: alt.grel.wikipedia.org

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια