3ο ΓΕΛ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ - Κινητοποιήσεις μαθητών για τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα


Αντιμέτωποι με ένα σοβαρότατο κτιριακό πρόβλημα βρίσκονται για πολύν καιρό οι μαθητές στο σχολικό συγκρότημα που στεγάζει το 3ο Γυμνάσιο, το 3ο και 4ο Λύκειο Μυτιλήνης και το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) και δίκαια έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις απαιτώντας τη λύση του.
Στο συγκρότημα ξεκίνησαν από την αρχή της περσινής σχολικής χρονιάς (2018 - 2019) έργα για την ανακαίνιση των σχολικών κτιρίων, που όμως διακόπηκαν την άνοιξη, με αποτέλεσμα το μάθημα να γίνεται σε χώρο εργοταξίου μέσα σε κοντέινερ, σε ακατάλληλο περιβάλλον για μαθητές και διδάσκοντες. Τη φετινή χρονιά τα μαθήματα ξεκίνησαν στο ίδιο απαράδεκτο σχολικό περιβάλλον. Επιπλέον, για τους 500 μαθητές του συγκροτήματος λειτουργούν μόνο 5 τουαλέτες του Γυμνασίου, από τις οποίες οι 3 είναι χαλασμένες, ενώ οι υποσχέσεις ότι θα τοποθετηθούν επιπλέον χημικές τουαλέτες δεν έχουν υλοποιηθεί!

Οι ασαφείς απαντήσεις των υπεύθυνων και η παρατεταμένη αναστολή του έργου ώθησαν τους μαθητές να μπουν μπροστά για να διεκδικήσουν το σχολείο που έχουν ανάγκη, την άμεση επίλυση του κτιριακού προβλήματος που αντιμετωπίζουν από πέρσι. Προχώρησαν σε έναν πολύμορφο, πολυήμερο αγώνα με συνέλευση μέσα στο σχολείο, πορεία και διαμαρτυρία στο δήμο. Οι μαθητές ζητούν την άμεση ολοκλήρωση του έργου που είχε ξεκινήσει και αφορούσε όλο το σχολικό συγκρότημα.

Τι λένε οι μαθητές

Οπως εξηγεί η Σ. Φ., μαθήτρια του 3ου ΓΕΛ: «Ξεκινήσαμε με μια πορεία, πήγαμε στο δήμο μιλήσαμε με τον κ. Τζιμή (αντιδήμαρχος) και τον δήμαρχο Κύτελη. Εκεί μας είπαν ότι θα μας φέρουνε λυόμενα και ότι θα γίνει συνάντηση με τον εργολάβο δυο μέρες μετά. Τη Δευτέρα 11/11 περιμέναμε απάντηση η οποία δεν δόθηκε. Κάναμε κατάληψη γιατί θέλαμε να πιέσουμε να γίνει η ανακατασκευή πιο γρήγορα. Αρχίσαμε από την Τρίτη 12/11 και την Παρασκευή ήταν η τελευταία μέρα. Μας στείλανε μετά μια επιστολή και μας είπαν ότι θα έρθουν σε 3 μήνες 3 λυόμενα»...

Τι σημαίνει όμως να κάνεις μάθημα μέσα σε κοντέινερ; Η μαθήτρια Ξ. Κ. περιγράφει την εμπειρία αυτών των μηνών: «Είναι στενά, γινόταν χαμός, δεν γινότανε μάθημα, δεν έχει εξαερισμό. Εχει δυο παραθυράκια, όλο αρρωσταίναμε αφού ήμασταν ο ένας πάνω στον άλλο. Ασχημη κατάσταση, λόγω του μικρού χώρου δημιουργούνταν έντονη δυσοσμία. Με τη βροχή έσταζε, ενώ από το θόρυβό της πάνω στο κοντέινερ δεν μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε το μάθημα. Τα κοντέινερ είναι τοποθετημένα στο χώρο των γηπέδων, στην αυλή του σχολείου, οπότε ούτε γυμναστική δεν κάναμε. Ετσι κάνανε μάθημα και τα παιδιά που έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις»... Και η Σ. Φ. συμπληρώνει: «Είναι πολύ δύσκολο να προετοιμάζεσαι για πανελλαδικές εξετάσεις σε αυτές τις συνθήκες. Ομως η απάντηση του δημάρχου ήταν λίγο... περίεργη, καθώς είπε "καλά είναι τα κοντέινερ και τα δυο μου παιδιά γιατροί βγήκανε από εκεί μέσα" και μας "συμβούλεψε" να μην κάνουμε πορείες και καταλήψεις, να μη χάνουμε μαθήματα»...

«Η κατάληψη είναι το τελευταίο μέσο ενός μαθητή, αλλά θα συνεχίσουμε αν βρούμε αδιέξοδο. Εχουμε κάνει ό,τι μπορούμε, έχουμε ρωτήσει τους πάντες, όλους τους αρμόδιους, για το έργο του σχολείου, έχουμε κάνει πορεία, δεν θα σταματήσουμε. Εμείς δεν θέλουμε να χάνουμε μάθημα, μας αναγκάζει η κατάσταση», τονίζει ο μαθητής Β. Α. και είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην κατάληψη οι μαθητές οργάνωσαν μόνοι τους τη γιορτή του Πολυτεχνείου!

Οπως τόνισαν οι μαθητές, η παρουσία των λυόμενων που τους έταξε η δημοτική αρχή «είναι μια ανακούφιση προσωρινή αλλά και πάλι εμείς θέλουμε το σχολείο μας. Δεν θα αντικαταστήσουν τα λυόμενα το σχολείο μας!».

Στο πλευρό τους οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Η εκρηκτική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου, όπως και τα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν σε πολλά σχολεία, το στεγαστικό ζήτημα του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, το γκρεμισμένο σχολείο στη Βρίσα από το σεισμό του 2017, οι ατελείωτες χαμένες διδακτικές ώρες λόγω έλλειψης καθηγητών και πολλά άλλα σε όλη την Ελλάδα, επιβεβαιώνουν ένα πράγμα: Οτι αυτά πλάι στην ασφυκτική καθημερινότητα των μαθητών, πλάι στο ακριβοπληρωμένο και εξοντωτικό σχολείο - εξεταστικό κέντρο, είναι η σπίθα που ανάβει τον αγώνα των μαθητών για το σχολείο που έχουν ανάγκη. Οτι το σχολείο που έχει φτιάξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να το κάνει ακόμα χειρότερο, δεν μπορεί να παρέχει αυτό που έχουν ανάγκη οι μαθητές, δεν δίνει ολόπλευρη μόρφωση για όλα τα παιδιά, κοιτάει τους γονείς στην τσέπη.

Οι δυνάμεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στο νησί στηρίζουν τον δίκαιο αγώνα των μαθητών, τη δίκαιη αντίδραση των Μαθητικών Συμβουλίων απέναντι στα εμπόδια που τους βάζουν δημοτικές αρχές και κυβερνήσεις. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκη Τσιριγώτη και Παναγιώτης Βαλάκος βρέθηκαν στο χώρο της κατάληψης, συζήτησαν με τους μαθητές, τους καθηγητές και γονείς. Πιέζουν άμεσα να συνεδριάσει με αυτό το θέμα το Δημοτικό Συμβούλιο, όχι για να δοθούν εξηγήσεις της καθυστέρησης, αλλά για άμεση επίλυση του προβλήματος.

Πηγή: Ριζοσπάστης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια