Το ντοκιμαντέρ «Μνήμη» διορθώνει τις στρεβλώσεις των κυρίαρχων ΜΜΕ της Δύσης γσχετικά με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την Αντιφασιστική Νίκη των λαών
Οι αναθεωρητικές συζητήσεις για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οργιάζουν καθώς η ηγεμονία παλιών ΜΜΕ αποσυντίθεται (?) και πολλοί βρήκαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την δική τους «πλευρά» της ιστορίας.
Από τη ρωσική πλευρά, υπάρχει το σαφές επιχείρημα ότι ήταν οι Σοβιετικοί που είχαν το μερίδιο του λέοντος στην Αντιφασιστική Νίκη και ότι δεν την πιστώνονται αρκετά.
Οι Ουκρανοί εθνικιστές υποστηρίζουν ότι η Ουκρανία βρισκόταν στην δεξιά πτέρυγα του Χίτλερ κι ενάντια στους «κακούς» μπολσεβίκους.
Και οι συντηρητικές φωνές, εντός και της Γερμανίας, υποστηρίζουν ότι ο Χίτλερ δεν θέλησε ποτέ τον πόλεμο και ότι η Αγγλία και οι ΗΠΑ που τον ήθελαν, τον εξώθησαν σε αυτόν και ότι, μεταξύ άλλων, το «Ολοκαύτωμα» δεν συνέβη ποτέ.
Το τμήμα Ντοκιμαντέρ της Russia Today (RT) συμβάλει ποιοτικά στη συζήτηση, υποστηρίζοντας την Ρωσική άποψη.
Το Ντοκυμαντέρ περιέχει εκτενείς συνεντεύξεις με Γερμανούς ιστορικούς που επιβεβαιώνουν μεγάλο μέρος των όσων υποστηρίζουν οι Ρώσοι.
Μεταφράζουμε από την RT:
Το νέο ντοκιμαντέρ «Μνήμη» της RT εξετάζει τις αναθεωρητικές αφηγήσεις για το Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, που θολώνουν το ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης στην ήττα της ναζιστικής Γερμανίας και αποκρύπτονται οι θυσίες του λαού της.
«Νομίζω ότι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει διαστρεβλωθεί απίστευτα από τα Αγγλοαμερικανικά ΜΜΕ και αυτό το κάνουν γιατί θέλουν να μειώσουν το ρόλο της Ρωσίας και του Στάλιν που πραγματικά νίκησαν τον Χίτλερ. Ξέρετε, δεν ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία που τον νίκησε, ήταν πραγματικά ο Στάλιν»,
λέει ο Dan Henderson, δημοσιογράφος των ΗΠΑ.
Καθώς ταξιδεύουμε μες την Πολωνία, μια χώρα που πρεσβεύει το κύριο ιδεολογικό πεδίο της μάχης, όπου η αντίληψη της σύγκρουσης εξακολουθεί να επηρεάζει την σημερινή πολιτική, το συνεργείο μιλά με εκείνους που βλέπουν τον Κόκκινο Στρατό ως απελευθερωτή αλλά και με εκείνους – που ολοένα κι αυξάνονται – που λένε πως οι Σοβιετικοί ήταν εισβολείς.
Το ντοκυμαντέρ συζητά ορόσημα του πολέμου, όπως το Σύμφωνο μη επίθεσης «Μολότοφ – Ρίμπεντροπ» μεταξύ Γερμανίας κι ΕΣΣΔ και την αμερικανο-σοβιετική Συνθήκη «Lend – Lease Act», και παρατηρεί πώς η αντίληψη των Πολωνών για την Ιστορία άλλαξε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και ξανά μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές του 1990. (Σημ. Ροβ.: Η σελίδα το αποκαλεί «πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος»).
«Στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού ως ελευθερωτές; Στην Πολωνία, η κατάσταση είναι διαφορετική. Είναι δύσκολο για τους Πολωνούς να μιλάμε για απελευθέρωση. Απελευθερωθήκαμε μονάχα το 1989, αλλά αυτό είναι ένα διαφορετικό θέμα συνολικά»,
λέει ο Krzysztof Kowalec, καθηγητής του Ινστιτούτου «Εθνικής Μνήμης».
«Σε 50 χρόνια, τα Πολωνικά παιδιά θα σκέφτονται ότι η Πολωνία απελευθερώνεται από τον… Στρατό των ΗΠΑ και όχι από τον Κόκκινο Στρατό, αλλά δεν θα το επιτρέψουμε!»,
απαντά ο Tadeusz Kowalczyk, Πολωνός στρατιωτικός συνταγματάρχης, που υπερασπίζεται την αντίθετη άποψη.
Ρώσικο ντοκιμαντέρ για την ήττα των Ναζί
Υ/Γ. Το ντοκυμαντέρ είναι στην αγγλική γλώσσα κι όπου ακούγονται Ρώσικα, Πολωνικά ή Γερμανικά υπάρχουν μόνο αγγλικοί υπότιτλοι. Ελπίζουμε σύντομα να μεταφραστεί και στα ελληνικά.
Πηγή: Signs of the Times
Μετάφραση: Ροβεσπιέρος
0 Σχόλια
Το κουτί ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται. .To κουτί έχει το δικαίωμα διαγραφής οποιοδήποτε σχολίου χωρίς αιτιολογία