Ναζί και φιλελέδες διαμαρτύρονται, επειδή μπορείς να σκοτώσεις ναζί σε ηλεκτρονικό παιχνίδι

Η φάση είναι “Πρέπει να κρατάμε ίσες αποστάσεις”, “Και οι ναζί άνθρωποι είναι”…
Υπάρχει μια συζήτηση, κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ελλάδα με κάποιες διαφορές, που έχει να κάνει με το αν είναι σωστό να γρονθοκοπείς έναν ναζί. Έναν υπέρμαχο δηλαδή της άποψης, πως όσοι δεν είναι αρκετά άριοι, πρέπει να πεθάνουν.
Η συζήτηση αυτή εντάθηκε μετά τη γροθιά που δέχθηκε ο Ρίτσαρντ Σπένσερ.
Ο Σπένσερ είναι ένας ακροδεξιός, λάτρης της ανώτερης λευκής φυλής, ο οποίος λέει πως δεν είναι νεοναζί, αλλά στο παρελθόν είχε απελαθεί από την Ουγγαρία και την Ε.Ε. εξαιτίας της ακροδεξιάς του δράσης. Ναι, ήταν πολύ ακροδεξιός για την Ουγγαρία…
Έκτοτε, έχουμε δει αρκετές φορές κάποιον νεοναζί να κείτεται αναίσθητος στο έδαφος, μετά από κάποια γροθιά
Τον τελευταίο καιρό έχει ενταθεί η κουβέντα γύρω από το αν είναι σωστό να χτυπάς έναν ναζί και υπάρχουν δύο διακριτά στρατόπεδα.
Από τη μία, φιλελέδες που υποστηρίζουν πως αν χτυπήσεις έναν ναζί, γίνεσαι και εσύ ναζί, δηλαδή ξαφνικά γίνεσαι υποστηρικτής της άποψης πως όποιος δεν είναι αρκετά άρειος πρέπει να πεθάνει.
Από την άλλη, αυτοί που δεν το υποστηρίζουν.
Σε αυτή τη μάχη έχουν μπει και μεγάλα ΜΜΕ, υποστηρίζοντας φυσικά πως η βία δεν είναι λύση:
Ενώ απ’ έξω δε θα μπορούσε να μείνει και η εγχώρια πολιτική σκηνή που διαχρονικά φλερτάρει με το φασισμό

Όλα αυτά δεν είναι περίεργα. Ο φασισμός και ο ναζισμός, είναι χρήσιμα όργανα μιας άρχουσας τάξης, που τα χρησιμοποιεί και τα ενισχύει όταν η δυσαρέσκεια της πλέμπας αυξάνεται, προκειμένου ο πεινασμένος να μην κατηγορήσει το χορτάτο για την πείνα του, αλλά το φτωχό, το μετανάστη και τον πρόσφυγα. Οπότε λογικό είναι να τα προστατεύει ακόμα και σε ρητορικό επίπεδο.
Το περίεργο και αστείο ταυτόχρονα, είναι πως η άποψη που θέλει να αντιμετωπίζεις τους ναζί με ευγένεια και βγάζοντάς τους κονιακάκι όταν έρχονται να σε κάψουν σε κάποιο φούρνο, έχει αποκτήσει πέδηση και σε κομμάτι της πλέμπας.
Αρκετή μάλιστα ώστε να φτάνει και σε θέματα άσχετα, όπως τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, με τελευταία αφορμή το παιχνίδι “Wolfenstein II: The New Colossus”. Η εταιρεία που το παράγει, ανέβασε αυτό το διαφημιστικό στο twitter:
και ανάμεσα στα 1674 σχόλια, μπορούμε να βρούμε μερικά σαν αυτά:

Αξίζει να σημειωθεί πως η σειρά παιχνιδιών Wolfenstein, μετράει τώρα 36 χρόνια και 11 τίτλους, με κάθε έναν από αυτούς να έχει να κάνει με κάποιο παιχνίδι στο οποίο ο ήρωας σκοτώνει ναζί και στους υπόλοιπους 10, κανένας δεν είχε αναρωτηθεί αν είναι σωστό να σκοτώνεις τους ναζί.
Τη συζήτηση που σήκωσε το Wolfenstein, άλλα παιχνίδια όπως το Call of Duty, φαίνεται πως δεν είναι διατεθειμένα να τη διαχειριστούν, φτάνοντας έτσι σε μερικές κωμικές καταστάσεις, όπου μπορεί να παίζεις ένα παιχνίδι βασισμένο στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και να πολεμάς μαύρους ναζί, που δε φοράνε περιβραχιόνια με σβάστικες, προκειμένου να μη θίξεις ή να μην προσβάλλεις κάποιο κομμάτι του αγοραστικού κοινού.
Την κατάσταση, σώζει ακόμα η πλειοψηφία των σχολίων που κυμαίνονται σε αυτά τα επίπεδα



View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

The amount of people legitimately upset by the new Wolfenstein trailer is equal parts sad and hilarious
Βρισκόμαστε λοιπόν σε εκείνη την ιστορική περίοδο, όπου ξεχάσαμε τα βασικά και αναρωτιόμαστε για το αν οι ναζί είναι κακοί. Ακόμα κι αν αυτοί έρχονται για να σε σκοτώσουν. Ακόμα κι αν αυτοί είναι ψηφιακοί και όχι αληθινοί.
Ίσως στο μέλλον να δούμε τα παιχνίδια όπου πυροβολείς ναζί, να αλλάζουν λίγο. Ίσως το παιχνίδι να παγώνει για λίγο και να σε ρωτάει “Στάσου, είναι η βία λύση; Γιατί δεν προσπαθείς να λογικέψεις τον ναζί που σε σημαδεύει; Είσαι σίγουρος πως θες να τον πυροβολήσεις; Μπορεί να γίνεις σαν αυτόν!”

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια