Πολωνία: «Ξαναγράφουν» την ιστορία γκρεμίζοντας σοβιετικά μνημεία

Λιγότερο από 20 λεπτά χρειάστηκαν οι μπουλντόζες για να μετατρέψουν σε σωρό από πέτρες ένα ιστορικό μνημείο αφιερωμένο στη μνήμη 56 ηρωϊκών στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού που έπεσαν στη μάχη κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή η πράξη βανδαλισμού των πολωνικών αρχών, που έλαβε χώρα στην πόλη Trzcianka της βορειοδυτικής Πολωνίας, εντάσσεται στο πλαίσιο της αντικομμουνιστικής εκστρατείας της κυβέρνησης και περιλαμβάνει, πέραν του γκρεμίσματος μνημείων της σοσιαλιστικής περιόδου και μετονομασίες οδών.
Σε ανακοίνωση του, το ΚΚ Πολωνίας- το οποίο παλεύει σε αντίξοες συνθήκες δικαστικών διώξεων, περιορισμών και απαγορεύσεων- καταδικάζει τις αλλαγές στις οποίες προβαίνει η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για συντονισμένη προσπάθεια διαγραφής και αλλοίωσης της ιστορικής μνήμης. Όπως επισημαίνει το ΚΚ Πολωνίας, η επιχείρηση αυτή φέρει την υπογραφή του (αντικομμουνιστικού) Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης το οποίο αμφισβητεί ακόμη και την απελευθέρωση της χώρας από τον Κόκκινο Στρατό το 1944-45.
Η όλη επιχείρηση, σύμφωνα με το ΚΚ Πολωνίας, στοχεύει στην εξίσωση κομμουνισμού-φασισμού με απώτερο σκοπό το ξέπλυμα του δεύτερου και την προώθηση εθνικιστικών απόψεων κυρίως ανάμεσα στις νεότερες ηλικίες. «Σε αυτήν την κατάσταση», τονίζει η ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος, «η αντίσταση απέναντι στην παραχάραξη της ιστορίας είναι αναγκαία».
Το γκρέμισμα σοβιετικών μνημείων από τις πολωνικές αρχές προκάλεσε την οργή και της Μόσχας, η οποία μέσω του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών χαρακτήρισε την καταστροφή του μνημείου στην Trzcianka ως «πράξη βανδαλισμού που παραβιάζει διμερείς συμφωνίες».
Πηγές: Solidnet, RT. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια