Οι τεμπέληδες της Μακρονήσου…


Διαβάζοντας το «σιγά να μην το λένε καπιταλισμό», θυμήθηκα μια συζήτηση κάπου, κάπως, κάποτε, στην οποία ένας από την ομήγυρη, μας είπε, καθώς κουβεντιάζαμε για την Μακρόνησο, ότι όσοι δεν υπέγραφαν δήλωση μετανοίας για να φύγουν το έκαναν γιατί ήταν τεμπέληδες και δεν ήθελαν να πάνε για δουλειά, οπότε προτιμούσαν το ξύλο, τα βασανιστήρια και τον κίνδυνο της εκτέλεσης. Μας είχε πει μάλιστα ότι στην Μακρόνησο η εθνική κυβέρνηση φύτεψε δέντρα για να έχουν ίσκιο οι εξόριστοι, αλλά εκείνοι από την τεμπελιά τους να τα συντηρήσουν τα πότισαν με αλυκό νερό και τα έκαψαν. Οι εξόριστοι της Μακρονήσου βρίσκονταν εκεί από τεμπελιά και για να δικαιολογήσουν την τεμπελιά τους έστηναν θέατρα, έγραφαν ποιήματα και διηγήματα, παρίσταναν δηλαδή τους καλλιτέχνες και τους λογοτέχνες!
Αυτά μου θύμισε το «σιγά να μην το λένε καπιταλισμό»! Τότε εκείνον που είπε εκείνες τις αθλιότητες για τους Μακρονησιώτες κοντέψαμε να τον φάμε ζωντανό! Τώρα αυτούς που λένε αυτές τις αθλιότητες για όσους υποφέρουν από τις συνέπειες της ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ τους ανεχόμαστε και τους ψηφίζουμε μάλιστα! Ανεχόμαστε και ψηφίζουμε άκριτα αυτούς που λένε ότι για την ταλαιπωρία του τάδε ή του δείνα φταίνε οι ίδιοι γιατί θα μπορούσαν να κάνουν κάτι για να βγούνε από το χάλι τους κι εκείνοι δεν το κάνουν! Ανεχόμαστε και ψηφίζουμε μάλιστα αυτούς που ενώ από τη μια διαπιστώνουν την κατάθλιψη του κοσμάκη, από την άλλη τον κατηγορούν ως τεμπέλη, κάνοντας πως δεν ξέρουν ή πως δεν είδαν ότι αυτός ο κοσμάκης πολλές φορές προσπάθησε να σηκωθεί και πολλές φορές έφαγε μια κλωτσιά που τον κατρακύλησε πιο χαμηλά! Ανεχόμαστε και ψηφίζουμε τους καθυστερημένους που κατηγορούν όσα από τα καταθλιπτικά θύματα του καπιταλισμού μπορούν ακόμα και ξεσπούν τον θυμό τους στην τέχνη και στη λογοτεχνία, γιατί κατά την γνώμη των κανιβάλων τιμητών του καπιταλισμού, αφού τα ανθρωπάκια μπορούν να κάνουν τέχνη μπορούν και να ξεφύγουν από τις συνέπειες τις καπιταλιστικής κρίσης!
Οι άξιοι, οι επιβιώσαντες, οι μπουρδολόγοι κρίνουν τον κοσμάκη που ο Καπιταλισμός τον κατρακύλησε στην κατάντια, χωρίς ούτε να θέλουν να σκεφτούν πώς είναι οι συνθήκες εκεί κάτω στην Άβυσσο, πώς αισθάνεται ο κοσμάκης εκεί κάτω!
Κριτές και τιμητές, απόγονοι εκείνων που έλεγαν τεμπέληδες τους Μακρονησιώτες κι ας παριστάνουν ακόμα μερικοί από αυτούς τους ψευτοαριστερούς! Που θα πάει; Έτσι ήρθαν τα πράγματα μα έτσι δεν θα πάνε!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια