Καταγγελία κατά του ellinikahoaxes


 Καταγγελία κατά του ellinikahoaxes για διαγραφή του από το δίκτυο IFCN έκανε το ΑΚΚΕΛ

      Το ΑΚΚΕΛ έχει καταγγείλει επανειλημμένα τη σεσημασμένη ιστοσελίδα λογοκρισίας ellinikahoaxes.gr και φυσικά το ίδιο το Facebook  που την επέλεξε για «ελεγκτή αλήθειας» με βάση τη συμμετοχή της στο (απροσδιορίστου αξιοπιστίας) δίκτυο IFCN - International Fact Checking Network. Οι καταγγελίες μπορεί μεν να αναδεικνύουν το πρόβλημα του ολοκληρωτισμού και της λογοκρισίας ανατολικογερμανικού τύπου, αλλά δεν θεραπεύουν απαραίτητα το πρόβλημα.

Για αυτό το λόγο το ΑΚΚΕΛ έκανε ένα βήμα μπροστά και υπέβαλε καταγγελία κατά του ellinikahoaxes.gr στο δίκτυο IFCN, στο οποίο το ellinikahoaxes.gr έχει συμπεριληφθεί ως μέλος με αμφιλεγόμενο τρόπο. Η καταγγελία ζητάει να διαγραφεί το ellinikahoaxes.gr από μέλος και επιπρόσθετα να διερευνηθεί υπό ποιες συνθήκες έγινε μέλος, δεδομένου ότι η λειτουργία του είναι προκλητικά ολοκληρωτική και τα άτομα που το αποτελούν έχουν καταστρέψει με τη συμπεριφορά τους οποιαδήποτε βάση αξιοπιστίας θα μπορούσε να έχει.

 Το ΑΚΚΕΛ καλεί όλα τα θύματα της συγκεκριμένης ιστοσελίδας να υποβάλουν ανάλογη καταγγελία στο IFCN ώστε να υποχρεωθεί να ερευνήσει εις βάθος την παράνομη και άκρως αντιδημοκρατική δράση του και να το διαγράψει, ώστε το Facebook να μην έχει την δικαιολογία ότι η «πιστοποίηση» του IFCN είναι αρκετή για το Facebook ώστε να αναθέτει στο ellinikahoaxes.gr, υπό την μορφή του fact checking, τον έλεγχο του περιεχομένου που διακινείται στην ελληνική γλώσσα. Ακόμη και αν το IFCN βρει δικαιολογίες να μην το διαγράψει ή αγνοήσει τις καταγγελίες, θα είναι απόδειξη ότι όλοι είναι σε βρώμικο κύκλωμα λογοκρισίας, δήθεν για αποκατάσταση της αλήθειας και θα αντιμετωπιστούν συνολικά.

 Είναι ζωτικής σημασίας να δημοσιοποιηθούν τέτοια στοιχεία για να κατανοηθεί το πραγματικό πρόσωπο των αυτόκλητων και αυθαίρετων «ελεγκτών αλήθειας» ή «ελεγκτών πραγματικότητας» που επιβάλλονται από μόνοι τους σαν πορτιέρηδες για να κάνουν face control στην Αλήθεια και στην Πραγματικότητα.

            Αν και το IFCN στην ιστοσελίδα του έχει ειδική φόρμα για υποβολή καταγγελιών όπου μπορούν να επισυναφθούν σχετικά αρχεία, η συγκεκριμένη φόρμα επικοινωνίας δεν λειτουργούσε σε σχέση με την επισύναψη αρχείων και το ΑΚΚΕΛ απέστειλε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στα πρόσωπα που αποτελούν την ηγεσία του IFCN και ειδικότερα στους: 

Baybars Örsek, director (borsek@poynter.org),

Ferdi Ferhat Özsoy, program manager (ferdi@poynter.org),

Cristina Tardáguila, associate director (ctardaguila@poynter.org),

Alanna Dvorak, international training project manager (advorak@poynter.org),

Harrison Mantas, reporter (hmantas@poynter.org),

όπως και στο ίδρυμα Poynter που έχει σχηματίσει το δίκτυο IFCN (info@poynter.orgfactchecknet@poynter.org).

             Συνοπτικά, στην καταγγελία του το ΑΚΚΕΛ (στο εισαγωγικό κείμενο και στο αναλυτικό κείμενο με screenshots) αναφέρει για τον ολοκληρωτισμό που χαρακτηρίζει την λειτουργία του ellinikahoaxes.gr και την συμπεριφορά των στελεχών του (συμπεριλάβαμε στα αγγλικά τα email της αλληλογραφίας με το ellinikahoaxes.gr) τόσο σε εμάς όσο και σε άλλους, κυρίως την περίπτωση του Νίκου Σαραντάκου που παραιτήθηκε από συνεργάτης τους.

Αναφέραμε ότι εκτός από την παραβίαση της ελεύθερης έκφρασης και της ξεκάθαρης μεροληψίας (που επηρεάζουν κάθε πολίτη-χρήστη του διαδικτύου) η απαγόρευση δημοσιεύσεων του ΑΚΚΕΛ αποτελεί παρέμβαση στις εκλογές διότι οι πολίτες δεν έχουν γνώση και πρόσβαση στις θέσεις του ΑΚΚΕΛ και δεν μπορούν να το έχουν υπόψιν ως εκλογική επιλογή τους. Δηλαδή το ellinikahoaxes.gr μαζί με το Facebook περιορίζουν τις εκλογικές επιλογές Ελλήνων πολιτών.

Επιπλέον, το μπλοκάρισμα του λογαριασμού του ΑΚΚΕΛ ισοδυναμεί (στον κυβερνοχώρο) με την επίθεση και κατάληψη γραφείων πολιτικού κόμματος στον φυσικό γεωγραφικό χώρο, που αποτελεί ποινική παράβαση. Σημαντικό επίσης είναι το θέμα της παρέμβασης και κατάχρησης της υποδομής κρίσιμων δικτύων από το δίδυμο Facebook-ellinikahoaxes.gr, η οποία είναι περιουσιακό στοιχείο των Ελλήνων πολιτών αλλά το εν λόγω δίδυμο «κρατάει τα κλειδιά» και τους μπλοκάρει από την πρόσβαση στην περιουσία τους μέσω των διαδικτυακών εφαρμογών.

Το ΑΚΚΕΛ τονίζει στο τέλος ότι το ellinikahoaxes.gr δεν θα έπρεπε καν να καταχωρηθεί στο δίκτυο και ότι το IFCN έχει μη-αποδεκτές διαδικασίες καταχώρησης:  «Το IFCN δεν θα έπρεπε να έχει καταχωρήσει καν το ellinikahoaxes.gr και αυτό το γεγονός είναι ζωτικής σημασίας. Δεν υπήρχε λόγος εξ' αρχής να καταχωρηθεί το ellinikahoaxes.gr και η δικαιολόγηση της καταγραφής του στον ιστότοπό σας (από άτομο άγνωστου δημοσιογραφικού ιστορικού ή άλλου ιστορικού) είναι περισσότερο  σχολική έκθεση παρά το αποτέλεσμα σοβαρής και αντικειμενικής έρευνας σχετικά με το ellinikahoaxes.gr. Στην πραγματικότητα δεν έχετε καμία δικαιολογία να το συμπεριλάβετε στο δίκτυο. Οι διαδικασίες καταχώρησης που εφαρμόζετε δεν είναι καθόλου αποδεκτές και το ellinikahoaxes.gr είναι μια απόδειξη.

Ο σύνδεσμος στο https://www.ellinikahoaxes.gr/2019/05/02/facebook-third-party-fact-checking-program/ σχετίζεται με την ιδιότητα μέλους του IFCN και την ανάθεση στο ellinikahoaxes.gr από το Facebook  για να ενεργήσει ως ελεγκτής γεγονότων στην ελληνική γλώσσα. Το ellinikahoaxes.gr (το οποίο το IFCN καταχώρησε ως πολιτικά ανεξάρτητο, με διαφάνεια πηγών, χρηματοδότηση και μεθοδολογία και δεσμευμένο για ανοιχτές και ειλικρινείς διορθώσεις) είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ εργαλείο του Facebook για την ελληνική γλώσσα. Επομένως, ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ KANEI ΤΟ Facebook, προέρχεται από την εργασία και τις ενέργειες ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΣΑΣ ellinikahoaxes.gr. Ό, τι γράφεται στα ελληνικά περνά από το ellinikahoaxes.gr και κάθε αποτέλεσμα μέσω του Facebook οφείλεται στο φιλτράρισμα του ellinikahoaxes.gr».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια