Γεγονότα
987
Ο Ούγος Καπέτος στέφεται βασιλιάς της Γαλλίας, ο πρώτος του οίκου των Καπετιδών που θα κυβερνήσει τη Γαλλία μέχρι τη Γαλλική Επανάσταση το 1792.
1608
Ο Σαμουέλ ντε Σαμπλαίν ιδρύει την πόλη του Κεμπέκ.
Σαμουέλ ντε Σαμπλαίν |
1754
Γαλλοϊνδιανικός Πόλεμος: Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον παραδίδει το οχυρό Νεσέσιτυ στις γαλλικές δυνάμεις.
Τζορτζ Ουάσινγκτον |
1767
Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας Adresseavisen, της παλαιότερης εφημερίδας της Νορβηγίας που κυκλοφορεί ακόμη.
1848
Απελευθερώνονται οι σκλάβοι στις Δανικές Δυτικές Ινδίες (σημερινές Αμερικανικές Παρθένους Νήσους).
1849
Οι Γάλλοι εισέρχονται στη Ρώμη για να αποκαταστήσουν τον Πάπα Πίο Θ΄. Αυτό αποτέλεσε σημαντικό εμπόδιο στην Ιταλική ενοποίηση.
1908
O Ιταλός αρχαιολόγος Λουίτζι Περνιέ ανακαλύπτει τον «Δίσκο της Φαιστού» στο υπόγειο του δωματίου XL-101 του Μινωικού παλατιού της Φαιστού, κοντά στην Αγία Τριάδα, στη νότια Κρήτη.
Δίσκος της Φαιστού |
Λουίτζι Περνιέ |
1917
Εξέγερση πραγματοποιείται στο γερμανικό θωρηκτό «Πρίγκιπας Λεοπόλδος», με αίτημα το σταμάτημα του πολέμου.
Το πλοίο «Πρίγκιπας Λεοπόλδος» |
Περίπου 75 ναύτες συλλαμβάνονται και φυλακίζονται, ενώ οι ηγέτες τους εκτελούνται. Η εξέγερση αποτελούσε προοίμιο των επαναστατικών γεγονότων στο στόλο το Νοέμβρη του επόμενου χρόνου.
1921
Συνέρχεται στη Μόσχα το ιδρυτικό Συνέδριο της Κόκκινης Συνδικαλιστικής Διεθνούς.
Το έμβλημα της Κόκκινης Συνδικαλιστικής Διεθνούς |
Σε αυτό παίρνουν μέρος 220 αντιπρόσωποι από όλο τον κόσμο, εκπροσωπώντας περίπου τα δύο πέμπτα των οργανωμένων εργατών διεθνώς.
1940
Οι Βρετανοί βομβάρδιζουν αιφνίδια τη μοίρα του Γαλλικού στόλου στον λιμένα Μερς Ελ Κεμπίρ, φοβούμενοι τυχόν παράδοση στους Γερμανούς, προκαλώντας το θάνατο 1297 Γάλλων.
1944
Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το Μινσκ και κυκλώνει τα τμήματα της ομάδας γερμανικών στρατιών «Κέντρο».
Τα απομεινάρια της Ομάδας Στρατιών «Κέντρο» |
1944
Ισχυρές χιτλερικές δυνάμεις, που ξεπερνούν συνολικά τις 15.000 άνδρες, ξεκινούν μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Πίνδο εναντίον των τμημάτων της VIII και ΙΧ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ.
Τμήμα του ΕΛΑΣ |
Οι μάχες κράτησαν έως τις 22 του μηνός και έληξαν με την υποχώρηση των Γερμανών, οι οποίοι είχαν πάνω από 700 νεκρούς και τραυματίες. Αντίστοιχα, ο ΕΛΑΣ είχε 200 περίπου νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους.
Στη διάρκεια των επιχειρήσεων, οι Γερμανοί εκτέλεσαν 161 χωρικούς, πυρπόλησαν 4.449 σπίτια, 53 σχολεία, 25 εκκλησίες και 5.484 καλύβια και αχυρώνες. Επίσης πήραν 427 άνδρες και γυναίκες ως ομήρους, ενώ άρπαξαν ή σκότωσαν χιλιάδες μικρά και μεγάλα ζώα.
1951
Ιδρύεται στη Βιέννη η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αντιστασιακών (FIR).
Το έμβλημα της FIR |
1960
Ο Μάνος Χατζιδάκις κερδίζει το πρώτο βραβείο του Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού του ΕΙΡ με το τραγούδι «Κυπαρισσάκι», το οποίο ερμηνεύει η Νάνα Μούσχουρη.
Μάνος Χατζιδάκις |
1962
Η Αλγερία κηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος με διάγγελμα του Προέδρου Ντε Γκολ, δύο μέρες μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το οποίο ο λαός της χώρας τάσσεται με ποσοστό 99% υπέρ της ανεξαρτησίας και της συνεργασίας με τη Γαλλία.
Σημαία της Αλγερίας |
1969
Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο εργάτες της βιομηχανικής περιοχής του Τορίνο κατεβαίνουν σε απεργία, που συνοδεύεται από μεγάλης έντασης συγκρούσεις με την αστυνομία.
Απεργοί της ΦΙΑΤ |
1973
Αρχίζει στο Ελσίνκι η σύνοδος αντιπροσώπων από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, που συμμετέχουν στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, με επικεφαλής τους υπουργούς Εξωτερικών.
Από τη Σύνοδο |
2013
Στην Αίγυπτο, οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» που είχαν κερδίσει τις εκλογές του 2011, ανατρέπονται με στρατιωτικό πραξικόπημα.
Αιγύπτιοι χαιρετίζουν την επέμβαση του στρατού |
Ο ηγέτης τους Μόρσι συλλαμβάνεται, καταδικάζεται σε είκοσι χρόνια φυλακή και τελικά πεθαίνει το 2019.
Έκτοτε, στη διακυβέρνηση της χώρας βρίσκεται ο Στρατηγός Σίσι.
Γεννήσεις
1883
Γεννιέται ο Τσέχος συγγραφέας Φραντς Κάφκα (Franz Kafka).
Φραντς Κάφκα |
Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ού αιώνα. Όσο ζούσε, με δική του επιλογή, δεν δημοσιεύθηκε σχεδόν κανένα από τα έργα του. Προς το τέλος της ζωής του είχε ζητήσει να καταστραφούν και όσα χειρόγραφα δεν πρόλαβε να καταστρέψει ο ίδιος. Ευτυχώς, ο στενός του φίλος Μαξ Μπροντ, δεν τον άκουσε. Ανάμεσα στα έργα που διασώθηκαν είναι και τα γνωστά μυθιστορήματα «Δίκη», «Πύργος», «Μεταμόρφωση», «Αμερική». Αν και ο Κάφκα έγραφε στα γερμανικά, ωστόσο έζησε και δημιούργησε στην Πράγα.
1922
Γεννιέται ο Γκιγιώμ Κορνέλις βαν Μπέβερλοο (Guillaume Cornelis van Beverloo), γνωστός με το ψευδώνυμο Κορνέιγ (Corneille), Ολλανδός ζωγράφος και χαράκτης.
Γκιγιώμ Κορνέλις βαν Μπέβερλοο (Κορνέιγ) |
Είναι ένας από τους συνιδρυτές του πρωτοποριακού κινήματος Κόμπρα (COBRA), που αναπτύχθηκε από μια ομάδα εξπρεσιονιστών ζωγράφων, μεταξύ των οποίων ήταν και οι Ολλανδοί ζωγράφοι Κάρελ Άππελ και Κόνσταντ Νιουβενχάους.
Θάνατοι
1920
Πεθαίνει ο Ουίλιαμ Κρόουφορντ Γκόργκας (William Crawford Gorgas), γιατρός και Στρατηγός του Αμερικανικού στρατού (1914 – 1918).
Ουίλιαμ Κρόουφορντ Γκόργκας |
Έγινε γνωστός ως ο άνθρωπος που καταπολέμησε τη μετάδοση του κίτρινου πυρετού ελέγχοντας τα κουνούπια που μετέφεραν τον ιό, σε μία εποχή που υπήρχε έντονος σκεπτικισμός και αντίθεση σ’ αυτά τα μέτρα.
1969
Πεθαίνει ο Μπράιαν Τζόουνς, Άγγλος μουσικός (Rolling Stones).
Μπράιαν Τζόουνς |
Ο Μπράιαν Τζόουνς (Lewis Brian Hopkin Jones, 28 Φεβρουαρίου 1942 - 3 Ιουλίου 1969) ήταν Άγγλος μουσικός και ιδρυτής του συγκροτήματος Rolling Stones. Υπήρξε βιρτουόζος στην κιθάρα και τη φυσαρμόνικα, και ήταν ικανός να παίζει ακόμα 29 μουσικά όργανα, στα οποία πέρα από το κλαρινέτο και το σαξόφωνο, ήταν αυτοδίδακτος. Η καινοτόμα χρήση ανατολίτικων μουσικών οργάνων όπως το σιτάρ και η μαρίμπα, που εισήγαγε ο Μπράιαν, άλλαξε αποφασιστικά τον ήχο της ροκ σκηνής. Η θέση που κατέχει στην ιστορία της μουσικής είναι εξέχουσα, όμως εμφανώς υποτιμημένη σε σύγκριση με τη συνεισφορά του.
Σύμφωνα με τον Andrew Loog Oldham στο βιβλίο του Stone Alone, ο Μπράιαν ήταν αουτσάιντερ από την αρχή. Καταρχάς είχε συμφωνήσει να πληρώνεται περισσότερο από τα άλλα μέλη, χωρίς εκείνοι να το ξέρουν. Επιπλέον, από τις πρώτες κιόλας περιοδείες το 1963, δηλαδή όταν δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστοί, εκείνος ταξίδευε χώρια από τους υπόλοιπους, έμενε σε άλλα ξενοδοχεία και είχε επιπλέον απαιτήσεις. Χαρακτηρίζει τον Μπράιαν ως έναν άνθρωπο ιδιαίτερα συναισθηματικό, που ένιωσε αποξενωμένος μόνο και μόνο επειδή δεν ήταν παραγωγικός συνθέτης και επειδή έπαψε να τους μανατζάρει. Εξ’ αρχής αντιστάθηκε στη επαγγελματική συμβίωση που απαιτούσε η σωστή λειτουργία ενός συγκροτήματος. Μέρα με τη μέρα, η ζωή γινόταν όλο και χειρότερη γι’ αυτόν, όμως κανείς δεν ευχόταν να σπάσει.
Αν και ιδρυτής των Rolling Stones το 1962 και βασικός διαμορφωτής του ήχου τους, σύντομα επισκιάστηκε από τον κιθαρίστα του συγκροτήματος Κιθ Ρίτσαρντς και από τον τραγουδιστή Μικ Τζάγκερ, ιδιαίτερα όταν οι δυο τους έγιναν πολύ πετυχημένη συνθετική ομάδα το 1965. Η αίσθηση της αποξένωσης από το συγκρότημά του και ο τρόπος ζωής των ροκ σταρ τον οδήγησαν στο να αναπτύξει σοβαρό εθισμό στο αλκοόλ, αλλά και τα ναρκωτικά. Ο ρόλος του στο συγκρότημα υποβαθμίστηκε δραματικά. Του ζητήθηκε να εγκαταλείψει τους Rolling Stones τον Ιούνιο του 1969. Βρέθηκε νεκρός στην πισίνα του σπιτιού του στο Σάσεξ, λίγες μέρες μετά.
Οι μέρες στο δρόμο, η φήμη, τα λεφτά, και η αίσθηση της αποξένωσης οδήγησε στην υπερβολική εξάρτηση του Μπράιαν από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Έκανε χρήση LSD και χασίς, όμως αυτό που τον αλλοίωσε ήταν το αλκοόλ. Αυτή η υπερβολή στο αλκοόλ είχε αρνητικές επιπτώσεις στη φυσική κατάσταση του Μπράιαν, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να νοσηλευτεί πολλές φορές. Χειρότερη επίπτωση, όμως είχε στην προσωπικότητά του.
1971
Πεθαίνει ο Τζιμ Μόρισον (James «Jim» Douglas Morrison), τραγουδιστής του θρυλικού συγκροτήματος «The Doors», στιχουργός και ποιητής.
Τζιμ Μόρισον |
Όταν οι συνομήλικοί του μιλούσαν ακόμα για «αγάπες και λουλούδια» στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και μετά, ο Τζιμ Μόρισον διάβαζε Αρθούρο Ρεμπό, Ουίλιαμ Μπλέικ και Κάρολο Μποντλέρ. Βαθιά επηρεασμένος από τους «καταραμένους ποιητές», τους προσωπικούς του «δαίμονες» και τη σκοτεινή ρίζα της κραυγής μας, έτσι όπως ακουγόταν στις στροφές των μπλουζ, επιχείρησε να «ενώσει» την ποίηση με το ροκ.
Οι «Doors» φόρτωσαν το «κρυστάλλινο καράβι» της ύπαρξής τους και της μουσικής τους με σπαρακτικά ερωτήματα, καταφέρνοντας να δημιουργήσουν ένα μύθο που όμως τους ξεπέρασε.
Ο Τζιμ Μόρισον λίγο πριν το θάνατό του |
Το «κρυστάλλινο καράβι» τους τσακίστηκε πάνω στα βράχια του αδηφάγου καπιταλιστικού συστήματος, που εν προκειμένω, μέσω της βιομηχανίας του θεάματος, κατάφερε να ενσωματώσει και τελικά να καταστρέψει όλα εκείνα τα λαμπρά μυαλά και τις πραγματικά ευαίσθητες φωνές που «τόλμησαν» να υψώσουν τη φωνή τους.
Τα θραύσματα από το καράβι των «Doors» όμως «διακτινίστηκαν» μέσα στα επόμενα χρόνια, θέτοντας ξανά και ξανά μέσα από τα τραγούδια τους, που κι αυτά ζουν, τα ίδια τραγικά για την βαθιά φύση του ανθρώπου ερωτήματα και φέρνοντας πάντα μπροστά μας την αγγελική φυσιογνωμία του «δαίμονα» Τζιμ Μόρισον που «έφυγε» στα 27 του στο Παρίσι στις 3 Ιουλίου 1971, αφού όμως πρόλαβε να μας δείξει τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού.
Μεταξύ άλλων, διασκεύασε του Alabama Song τους στίχους του οποίου είχε γράψει ο Μπρεχτ και τη μουσική ο Κουρτ Βάιλ.
Πηγή: alt.gr, el.wikipedia.org
0 Σχόλια
Το κουτί ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται. .To κουτί έχει το δικαίωμα διαγραφής οποιοδήποτε σχολίου χωρίς αιτιολογία