Γεγονότα



356 π.χ.

Ο νεαρός Ηρόστρατος πυρπολεί το Ναό της Αρτέμιδας στην Έφεσο, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου.

O Ναός της Αρτέμιδας
 
Τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου (από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω): Η Πυραμίδα του Χέοπα, οι κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας, ο Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο, το Άγαλμα του Δία στην Ολυμπία, το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, ο Κολοσσός της Ρόδου και ο Φάρος της Αλεξάνδρειας, όπως απεικονίζεται από τον ολλανδό καλλιτέχνη του 16ου αιώνα Μάαρτεν Φαν Χέιμσκερκ.


285

Ο Διοκλητιανός ορίζει τον Μαξιμιανό ως Καίσαρα και συγκυβερνήτη.

Προτομή του Διοκλητιανού


365

Σεισμός στην Κρήτη.

Γράφημα της ανύψωσης που προκάλεσε ο σεισμός στη δυτική Κρήτη

Ο σεισμός στην Κρήτη το 365 μ.Χ. έλαβε χώρα κατά την ανατολή του Ηλίου τις 21 Ιουλίου 365 με επίκεντρο κοντά στις ακτές της δυτικής Κρήτης. Ο σεισμός υπολογίζεται ότι είχε μέγεθος μεγαλύτερο από 8 ρίχτερ στην κλίμακα Ρίχτερ, υπολογίζεται μεταξύ 8,3 και 8,7 ρίχτερ, γεγονός που τον κατατάσσει ως τον ισχυρότερο σεισμό που έχει καταγραφεί στην Μεσόγειο. Ο σεισμός προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στην κεντρική και νότια Ελλάδα, στην Λιβύη, στην Μικρά Ασία και την Αίγυπτο. Σχεδόν όλες οι πόλεις της Κρήτης καταστράφηκαν από το σεισμό. Το σεισμό ακολούθησε ένα τσουνάμι που προξένησε καταστροφές σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως στο Δέλτα του Νείλου και την Αλεξάνδρεια, όπου σκότωσε χιλιάδες και έφτασε σχεδόν 3 χιλιόμετρα στην ενδοχώρα. Επίσης προκάλεσε την ανύψωση της δυτικής Κρήτης μέχρι και 9 μέτρα. Ο σεισμός είχε μεγάλο αντίτυπο στους ανθρώπους στο τέλος της αρχαιότητας και αναφέρεται από μεγάλο αριθμό έργων διαφόρων συγγραφέων.


1718

Υπογράφεται η Συνθήκη του Πασάροβιτς μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της Αυστρίας και της Βενετικής Δημοκρατίας.



1774

Ρωσοτουρκικός πόλεμος (1768-1774): H Ρωσία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπογράφουν τη Συνθήκη του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή δίνοντας τέλος στον πόλεμο.


1832

Με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ο Σουλτάνος αποδέχεται τη Συνθήκη του Λονδίνου που αφορούσε τη συγκρότηση του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους.

Η διάσκεψη του Λονδίνου που κατέληξε στην ομώνυμη Συνθήκη


1865

Σε μία πλατεία του Σπρίνγκφιλντ (Μιζούρι) ο Άγριος Μπιλ Χίκοκ πυροβολεί και σκοτώνει τον Ντέιβις Τατ. Το γεγονός θεωρείται ως η πρώτη μονομαχία στη Δύση.

Άγριος Μπιλ Χίκοκ


1873

Ο Τζέσε Τζέιμς και η συμμορία του πραγματοποιούν στην Αϊόβα την πρώτη επιτυχημένη ληστεία τρένου στην αμερικανική Άγρια Δύση.

Τζέσε Τζέιμς


1904

Ολοκληρώνεται έπειτα από εργασίες 13 χρόνων ο υπερσιβηρικός σιδηρόδρομος, μήκους 4.607 μιλίων.

Από την κατασκευή του υπερσιβηρικού


1917

Ο Αλεξάντερ Κερένσκι γίνεται πρωθυπουργός της Ρωσίας, στη θέση του πρίγκιπα Λβοφ.

Ο Αλεξάντερ Κερένσκι

 Ο τελευταίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί υπό το βάρος των αυξανόμενων κινητοποιήσεων των εργατών και των στρατιωτών, που απαιτούσαν το σταμάτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και το πέρασμα όλης της εξουσίας στα Σοβιέτ.

Ο διορισμός λοιπόν του πιο «σοσιαλίζοντα» Α. Κερένσκι στην πρωθυπουργία δεν ήταν παρά ένας ακόμα ελιγμός της αστικής τάξης στην ενσωμάτωση των μαζών. Ωστόσο, τίποτα δεν στάθηκε ικανό να σταματήσει τη ριζοσπαστικοποίησή τους, που, με οργανωτή και καθοδηγητή το κόμμα των Μπολσεβίκων, έφτασε έως την επαναστατική ρήξη (Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση).


1925

Ένας καθηγητής βιολογίας, ο Τζον Σκόουπς (John Thomas Scopes), καταδικάζεται στις ΗΠΑ σε πρόστιμο επειδή δίδασκε στους μαθητές του τη θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου.

Ο Τζον Σκόουπς


1930

Εγκαινιάζεται ο σταθμός της Ομόνοιας και του υπογείου σιδηροδρόμου που πλέον ένωνε τη γραμμή από Πειραιά έως Κηφισιά.

ο Ελ. Βενιζέλος στα εγκαίνια του σταθμού


1954

Η Λαοκρατική Δημοκρατία του Βιετνάμ και οι λαϊκές δυνάμεις της Καμπότζης και του Λάος, με την ενεργό συμπαράσταση της ΕΣΣΔ και παρά την αντίδραση των ΗΠΑ, οδήγησαν τη Γαλλία σε συνθηκολόγηση στη διεθνή συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, μετά από τη συντριβή των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ντιέν Μπιέν Φου.

Η διάσκεψη της Γενεύης

Με βάση τη συμφωνία που υπογράφτηκε, ορίστηκε γραμμή κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στους Βιέτ-Μινχ (κομμουνιστές) και τον αυτοκράτορα Μπάο Ντάι που υποστηριζόταν από τους Γάλλους ιμπεριαλιστές. Η συμφωνία όριζε ότι ο διαχωρισμός του Βιετνάμ σε βόρειο και νότιο θα ήταν προσωρινός έως τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών τον Ιούλη του 1956. Η συμφωνία υπογράφτηκε από τη Γαλλία, τη Βρετανία, την ΕΣΣΔ, την Κίνα, το βόρειο και το νότιο Βιετνάμ, την Καμπότζη και το Λάος.


1959

Καθελκύεται το Savannah, το πρώτο εμπορικό πυρηνοκίνητο πλοίο.

Savannah, το πρώτο εμπορικό πυρηνοκίνητο πλοίο


1969

«Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα» λέει ο Νιλ Αρμστρονγκ, καθώς το βράδυ της 20ής προς την 21η Ιούλη, ως επικεφαλής του πληρώματος του «Απόλλων 11», κάνει το πρώτο βήμα του ανθρώπου στη Σελήνη.

Ο Νηλ Άρμστορνγκ πραγματοποιεί το ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα


1992

Στο Κάιρο ολοκληρώνεται, ύστερα από έξι χρόνια διακοπής των μεταξύ τους σχέσεων, η πρώτη Σύνοδος Κορυφής Αιγύπτου – Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος Μουμπάρακ συμφώνησε να επισκεφθεί το Ισραήλ.

Ο Χόσνι Μουμπάρακ με τον Σιμόν Πέρεζ


1998

Εκδίδεται ένταλμα σύλληψης του μέλους της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής Αντώνη Ανδρουτσόπουλου, ο οποίος είναι γνωστός και ως «Περίανδρος. Αφορά τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας με πρόθεση εναντίον φοιτητών, αλλά και τις κατηγορίες της σύστασης και συμμορίας.

Μιχαλολιάκος - Περίανδρος

Στις 17 Ιουνίου, ο Ανδρουτσόπουλος με μέλη της δολοφονικής ναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», οπλισμένα με καδρόνια, χτύπησαν με δολοφονική μανία τους φοιτητές Δημήτρη Κουσουρή και Ηλία Φωτιάδη καθώς και τον αδιόριστο φιλόλογο Γιάννη Καραμπατσόλη, έξω από τα Δικαστήρια της Ευελπίδων. Ο Κουσουρής παθαίνει βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ενώ τα δύο άλλα θύματα κατάγματα στα χέρια. Στις 24 Ιουνίου ο Κουσουρής και ο Καραμπατσόλης θα αναγνωρίσουν ως έναν από τους δράστες του ξυλοδαρμού το μέλος της «Χρυσής Αυγής» Αντώνη Ανδρουτσόπουλο, γνωστό και ως «Περίανδρο». Ο Ανδρουτσόπουλος θα καταδικασθεί στις 25 Σεπτεμβρίου 2006 σε 21 χρόνια κάθειρξη.

Αποκαλυπτικές ήταν οι συνομιλίες που είδαν τη δημοσιότητα στη δίκη της «Χρυσής Αυγής», όπου ο πρώην υπαρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης Ανδρουτσόπουλος κατονομάζει ευθέως τον Μιχαλολιάκο ως ηθικό αυτουργό της δολοφονικής επίθεσης στον Δ. Κουσουρή και τον Παναγιώταρο ως έναν από τους φυσικούς αυτουργούς.

Στη δίκη του, ο Ανδρουτσόπουλου είχε δηλώσει επί λέξει: «Αν ανοίξω το στόμα μου στέλνω φυλακή για φυσικό αυτουργό τον Παναγιώταρο και ηθικό τον Μιχαλολιάκο (…) αν πω την αλήθεια ότι ένας από αυτούς είναι ο Παναγιώταρος και ότι με έβαλε ο Μιχαλολιάκος…».



Γεννήσεις



1816

Γεννιέται ο Πάουλ Γιούλιους Φον Ρόιτερ ((Paul Julius Freiherr von Reuter -Ίσραελ Μπιρ Γιοσαφάτ το πραγματικό όνομά του), 

Πάουλ Γιούλιους Φον Ρόιτερ

Γερμανός δημοσιογράφος και επιχειρηματίας, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων «Ρόιτερς» (Reuters).


1899

Γεννιέται ο Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Έρνεστ Χέμινγουεϊ (Ernest Miller Hemingway). Είναι ένας από τους σημαντικότερους και διασημότερους Αμερικανούς συγγραφείς του 20ού αιώνα, που με τη ζωή, αλλά και τον τραγικό θάνατο του δημιούργησε ένα θρύλο. 

Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ

Το 1918, κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου, πολεμά εθελοντικά στο ιταλικό μέτωπο και τραυματίζεται βαριά. Επιστρέφοντας στην Αμερική, τον επόμενο χρόνο, γράφει άρθρα για περιοδικά. Το 1922 καλύπτει δημοσιογραφικά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο και ένα χρόνο αργότερα δημοσιεύει στο Παρίσι το πρώτο του βιβλίο: «Τρεις ιστορίες και δέκα ποιήματα». Η ζωή του ήταν ένα ατέλειωτο περιπετειώδες ταξίδι. Από τη Γαλλία στην Ισπανία, από την Ισπανία στην Αφρική, από την Αφρική στην Κούβα. Ο δημοκρατικός Χέμινγουεϊ ήταν μια πολυσήμαντη, πληθωρική και υπερβολική προσωπικότητα. Σε όλους τους τομείς. Στις γυναίκες, στο ποτό, στην αγάπη για τον κίνδυνο, στην προσφορά για τη δημοκρατία, καθιερώνοντας ένα εντελώς προσωπικό του στιλ στην αμερικανική λογοτεχνία. Από τα πιο σημαντικά έργα του είναι: «Αποχαιρετισμός στα όπλα», «Ο γέρος και η θάλασσα», «Για ποιον χτυπά η καμπάνα», «Άνδρες χωρίς γυναίκες». Το 1954 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Αναγνωρίζοντας την ανεκτίμητη συνεισφορά του δοξασμένου Κόκκινου Στρατού, έγραψε πολύ χαρακτηριστικά:

«Ο κάθε άνθρωπος, που αγαπά την ελευθερία, χρωστάει τόσα στον Κόκκινο Στρατό, που δε θα μπορούσε να τα ξεπληρώσει ποτέ, με ό,τι κι αν έκανε».



1948

Γεννιέται ο Κατ Στίβενς (Cat Stevens), μουσικός.

Κατ Στίβενς

Γεννήθηκε στο Λονδίνο ως Στέφανος Δημήτριος Γεωργίου από πατέρα Κύπριο και μητέρα Σουηδή. Έγινε γνωστός ως Κατ Στίβενς «γράφοντας» το δικό του «κεφάλαιο» στην ιστορία της ροκ μουσικής. Το 1977 ασπάστηκε τον ισλαμισμό και βαφτίστηκε Γιουσούφ Ισλάμ. Παράτησε την κιθάρα του και ασχολήθηκε με τη θρησκεία του.




1951

Ρόμπιν Ουίλιαμς, Αμερικανός ηθοποιός.

Ρόμπιν Ουίλιαμς

Έγινε γνωστός από το ρόλο του εξωγήινου Μορκ στην τηλεοπτική σειρά Μορκ & Μίντι (1978-1982), για τον οποίο κέρδισε Χρυσή Σφαίρα καλύτερου ηθοποιού στην κατηγορία κωμική σειρά ή μιούζικαλ.

φωτογραφία από https://elcinema.com

Πρωταγωνίστησε τόσο σε ταινίες με ευρεία αποδοχή από τους κριτικούς, όπως οι Ο κατά Γκαρπ κόσμος (The world according to Garp), Καλημέρα Βιετνάμ (Good Morning Vietnam, 1987), Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών , (1989), Ξυπνήματα (1990) Ο Βασιλιάς της Μοναξιάς (The Fisher King, 1991) και Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ (1997) όσο και σε εισπρακτικές επιτυχίες όπως οι Ποπάυ (1980), Χουκ (1991), Αλαντίν (1992), Η Κυρία Ντάουτφαϊερ (1993), Τζουμάντζι (1995), Το Κλουβί με τις Τρελές (1996) Μια Νύχτα στο Μουσείο (2006) και Χάπι Φιτ (2006).

Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών 

Είχε βραβευτεί με Όσκαρ Β' ανδρικού ρόλου το 1997 για την ταινία Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ (Good Will Hunting) ενώ είχε προταθεί τρεις φορές για βραβείο Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου. Είχε επίσης βραβευθεί με δύο βραβεία Έμμυ, έξι Χρυσές Σφαίρες[4], δύο βραβεία Σωματείου Ηθοποιών και τέσσερα βραβεία Γκράμι.

Ο 63χρονος ηθοποιός βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του. Η αιτία του θανάτου του ήταν, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, «αυτοκτονία από ασφυξία». Ο Ουίλιαμς πάλευε με την κατάθλιψη τα τελευταία χρόνια και πρόσφατα είχε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης. Η γυναίκα του τον είδε ζωντανό στο σπίτι τους την Κυριακή το βράδυ. Το επόμενο πρωί τηλεφώνησε στην αστυνομία λέγοντας πως «ο σύζυγός της δεν ανέπνεε». Σύμφωνα με μαρτυρίες οικείου του προσώπου, τις τελευταίες ημέρες πριν βάλει τέλος στην ζωή του, αισθανόταν τόσο καταβεβλημένος που κοιμόταν έως και 18 ώρες την ημέρα.


Θάνατοι



1796

Πεθαίνει ο Ρόμπερτ Μπερνς (Robert Burns), εθνικός ποιητής της Σκωτίας. 

Ο Ρόμπερτ Μπερνς

Θεωρείται ο μεγαλύτερος λυρικός ποιητής των Βρετανικών νήσων μετά τον Σέλλεϋ και ένας από τους πρωτοπόρους του ρομαντισμού. Έγραψε τα καλύτερά του ποιήματα στη σκωτική διάλεκτο, στην συγγενή της Αγγλικής διάλεκτο των Λόουλαντς της Σκωτίας.


1928

Αυτοκτονεί ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης. Από το 1912 δημοσιεύει ποιήματα σε διάφορα παιδικά περιοδικά. Δεκαεπτά χρονών πηγαίνει στην Αθήνα και γράφεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Κώστας Καρυωτάκης

Στα τέλη του 1917 πήρε το πτυχίο του. Στη συνέχεια, επιχείρησε να ασκήσει το δικηγορικό επάγγελμα, αλλά η έλλειψη πελατείας τον ανάγκασε να ζητήσει δημόσιο διορισμό. Έτσι διορίστηκε υπάλληλος και αρχίζουν μεταθέσεις στην επαρχία. Αισθανόμενος απέχθεια για την κρατική γραφειοκρατία, την καυτηριάζει συχνά. Γνωρίζει έτσι τη μιζέρια και την ανία της και αυτό του στοιχίζει και τον πληγώνει βαθιά.

Το Φλεβάρη του 1919 εκδίδει την πρώτη του ποιητική συλλογή «Ο πόνος των ανθρώπων και των πραγμάτων», ενώ ακολουθούν και οι επόμενες ποιητικές συλλογές. Στο μεταξύ θα γνωριστεί και θα συνδεθεί με την Μαρία Πολυδούρη. Το Φλεβάρη του 1928 αποσπάται στην Πάτρα και τον Ιούνιο στην Πρέβεζα. Στις 20 Ιουλίου αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή του. Αποπειράται να αυτοκτονήσει, πέφτοντας γυμνός στη θάλασσα αλλά δεν τα καταφέρνει. Το πρωί της επομένης, απτόητος, φυτεύει μια σφαίρα στην καρδιά του.


1944

Ο Κλάους φον Στάουφενμπεργκ (Claus Philipp Maria Schenk Graf von Stauffenberg) και οι συνάδελφοί του συνωμότες εκτελούνται στο Βερολίνο για τη συμμετοχή τους στη συνωμοσία της 20ής Ιουλίου με σκοπό τη δολοφονία του Αδόλφου Χίτλερ.

Ο Κλάους φον Στάουφενμπεργκ


1965

Ενώ οι λαϊκές κινητοποιήσεις κατά των ανακτόρων («κίνημα των 70 ημερών» – «Ιουλιανά») κορυφώνονται, η αστυνομία δολοφονεί τον φοιτητή Σωτήρη Πέτρουλα, ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος και της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.

Ο Σωτήρης Πέτρουλας

Ο Σωτήρης Πέτρουλας δεν ήταν ένας άνθρωπος που βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Η οικογένειά του ήταν οικογένεια κομμουνιστών πρωτοπόρων αγωνιστών, που έδρασαν στις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Συνολικά 31 μέλη της οικογένειας Πέτρουλα δολοφονήθηκαν την επταετία ’43 – ’50. Ο Σωτήρης ήταν ο μοναδικός που θάφτηκε, οι υπόλοιποι χώθηκαν σε λάκκους. Γεννήθηκε το 1942, στην Οίτυλο της Μάνης, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου υποχρεώθηκε να καταφύγει η οικογένειά του το ’46, για να γλυτώσει από τις αντικομμουνιστικές συμμορίες που δρούσαν στο πλευρό του αστικού κράτους. Ήταν πάντα πρώτος στο σχολείο, στη δουλειά και στον αγώνα.

Η κηδεία του Σωτ. Πέτρουλα, μετατράπηκε σε διαδήλωση



Πηγή: alt.gr, el.wikipedia.org