Γεγονότα
866
Μάχη του Μπρισάρτ: οι Φράγκοι με επικεφαλής τον Ροβέρτο τον Ισχυρό ηττώνται από τον στρατό των Βρετόνων και των Βίκινγκς.
1698
Ο Τόμας Σέιβερι λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την πρώτη ατμομηχανή.
1800
Το Βρετανικό Κοινοβούλιο ψηφίζει νόμο για την ένωση της χώρας με την Ιρλανδία («Νόμος της Ένωσης»). Αντίστοιχος νόμος ψηφίστηκε και από το Κοινοβούλιο της Ιρλανδίας την 1/8. Έως τότε η Ιρλανδία είχε ένα ορισμένο καθεστώς αυτονομίας, ωστόσο οι Βρετανοί, στον απόηχο της Γαλλικής αστικής Επανάστασης (1789) και της Ιρλανδικής Επανάστασης που ακολούθησε (1798), επιδίωκαν τον μεγαλύτερο δυνατό έλεγχο της Ιρλανδίας.
Στη δεύτερη, η υπερψήφιση της Ένωσης κατέστη δυνατή αφού δικαίωμα ψήφου στις εκλογές είχαν μόνο οι αγγλικανοί, ενώ από τους καθολικούς, είχαν μόνο οι έχοντες συγκεκριμένη περιουσία. Ως αποτέλεσμα της Ένωσης δημιουργήθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας.
1816
Η γαλλική φρεγάτα Μέδουσα προσαράζει σε μία σύρτι στη Μαυριτανία και 150 άτομα αναγκάζονται να επιβιβαστούν σε μία αυτοσχέδια σχεδία, σε ένα συμβάν που απαθανατίστηκε από τον Ζαν-Λουί-Τεοντόρ Ζερικώ στον πίνακα Η Σχεδία της Μέδουσας.
Ζαν-Λουί-Τεοντόρ Ζερικώ «Η Σχεδία της Μέδουσας»
1823
Ημέρα ανεξαρτησίας της Μπαΐα. Τέλος της πορτογαλικής κυριαρχίας στη Βραζιλία με την οριστική ήττα στην επαρχία της Μπαΐα των πιστών στο πορτογαλικό στέμμα.
1853
Η Ρωσία στέλνει στρατεύματα στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες με το πρόσχημα της προστασίας των χριστιανικών πληθυσμών.
Η Βρετανία, η οποία δεν επιθυμεί την επέκταση της ρωσικής επιρροής στην περιοχή (και σε βάρος της οθωμανικής αυτοκρατορίας) στέλνει επίσης στόλο στα Δαρδανέλια. Πρόκειται για το προοίμιο του Κριμαϊκού Πολέμου (1853-1856), που έληξε με ήττα της Ρωσίας.
1893
Μπαίνει ο θεμέλιος λίθος του Οθώνειου Πανεπιστημίου της Αθήνας, μετέπειτα Εθνικού και Καποδιστριακού πανεπιστημίου.
Οθώνειο Πανεπιστημίο της Αθήνας
1897
Ο Ιταλός επιστήμονας Γουλιέλμο Μαρκόνι λαμβάνει στο Λονδίνο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ραδιόφωνο.
Γουλιέλμο Μαρκόνι |
1900
Λαμβάνει χώρα στη λίμνη Κωνσταντίας η πρώτη πτήση αερόπλοιου, του Zeppelin LZ 1, κοντά στο Φρίντριχσχαφεν της Γερμανίας.
Η πρώτη πτήση του LZ 1 στη Λίμνη Κωνσταντίας
1937
Η Αμέλια Έρχαρτ και ο Φρεντ Νόοναν ακούγονται για τελευταία φορά πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ προσπαθούν να κάνουν τον πρώτο γύρο του κόσμου με αεροπλάνο ακολουθώντας τον Ισημερινό.
1939
Υπογράφεται Συμφωνία, με την οποία η Βρετανία αναγνωρίζει τις «ειδικές ανάγκες» του ιαπωνικού ιμπεριαλισμού στην Κίνα (Συμφωνία Αρίτα – Κρέιγκ).
1944
Η ΚΕ του ΕΑΜ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την Κυβέρνηση του Καΐρου πως παραβιάζει τη Συμφωνία του Λιβάνου και ιδιαίτερα τις συκοφαντίες που διατυπώθηκαν από τον ίδιο τον Πρόεδρό της Γ. Παπανδρέου σε ραδιοφωνική εκπομπή εναντίον των οργανώσεων που καθοδηγούσαν τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού.
Παρόλα αυτά, η ΚΕ του ΕΑΜ εμμένει στην επίτευξη της λεγόμενης «εθνικής ενότητας».
1946
Ο πρωθυπουργός Κ. Τσαλδάρης σε δηλώσεις του στο Παρίσι τονίζει: «Οι Άγγλοι μπορούν να μείνουν όσο θέλουν στην Ελλάδα. Εμείς δεν θα ζητήσουμε να φύγουν…».
1976
Έπειτα από δύο δεκαετίες σκληρών αγώνων κατά του Αμερικανικού ιμπεριαλισμού, το Βόρειο και το Νότιο Βιετνάμ ενώνονται σε ενιαίο κράτος με πρωτεύουσα το Ανόι.
Το Βιετνάμ ήταν χωρισμένο από το 1954.
1990
Σχεδόν 1.400 μουσουλμάνοι προσκυνητές πεθαίνουν σε τούνελ, κατά τη διάρκεια άτακτης φυγής προς τη Μέκκα.
Γεννήσεις
1877
Γεννιέται ο Γερμανοελβετός μυθιστοριογράφος και ποιητής Χέρμαν Έσσε (Hermann Hesse).
Ξεκίνησε να εργάζεται ως βιβλιοπώλης και, παράλληλα, συνέγραφε. Έγινε γρήγορα γνωστός με τα ποιήματα και τα μυθιστορήματά του. Το 1904 δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα, «Πήτερ Κάμεντσιντ». Το 1946 τιμήθηκε με το βραβείο Γκαίτε και το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας και το 1955 με το βραβείο Ειρήνης του Γερμανικού Συνδέσμου Εμπορίας Βιβλίων.
Κεντρικό θέμα του έργου του είναι η υπαρξιακή θρησκευτική προβληματική του ανθρώπου. Στα έργα του (Ντέμιαν, Σιντάρτα, Ο λύκος της στέππας, κ.α.) συναντώνται συχνά μοτίβα του γερμανικού ρομαντισμού, θέματα από την ινδική και κινεζική φιλοσοφία και ψυχαναλυτικές θεωρίες.
1939
Γεννιέται ο Αλέκος Παναγούλης.
Ο Αλέκος Παναγούλης στα χέρια της χούντας
Προσπάθησε να σκοτώσει των δικτάτορα Παπαδόπουλο, αλλά συνελήφθη. Τον υπέβαλαν σε βασανιστήρια, ενώ ο θάνατός του σε τροχαίο έχει αφήσει πολλά ερωτηματικά.
1940
Γεννιέται ο Γιόργκι Ιβάν Αιβάνοφ, ο πρώτος Βούλγαρος αστροναύτης, ο οποίος μετείχε στη Σοβιετική αποστολή του «Σογιούζ 33» (1979).
Μεταξύ άλλων, τιμήθηκε από την ΕΣΣΔ με το βραβείο Λένιν και τον τίτλο «Ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης».
Θάνατοι
1566
Πεθαίνει ο Γάλλος γιατρός και αστρολόγος Νοστράδαμος, γνωστός για τις «προφητείες» του.
1778
Πεθαίνει ο Ζαν Ζακ Ρουσό (Jean-Jacques Rousseau), Γάλλος φιλόσοφος, διαφωτιστής, συγγραφέας και συνθέτης.
Ήταν από τους σημαντικότερους θεωρητικούς-ιδεολόγους της Γαλλικής αστικής Επανάστασης και δημιουργός του συνθήματος «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφότητα». Τα έργα του και κυρίως το «Κοινωνικό Συμβόλαιο», επηρέασαν τη Γαλλική Επανάσταση. Για το έργο του «Σκέψεις για την καταγωγή και τις βάσεις της ανισότητας μεταξύ των ανθρώπων» ο Ένγκελς έγραψε: «Είναι ένα από τα υψηλά πρότυπα της διαλεκτικής».
1949
Πεθαίνει ο Βούλγαρος κομμουνιστής ηγέτης Γκεόργκι Δημητρόφ.
Εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας της Κομμουνιστικής Διεθνούς (1934 – 1943) και πρώτος Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας (1946 – 1949). Είχε γίνει σύμβολο του αγώνα κατά του φασισμού με την ηρωική στάση του στη δίκη της Λειψίας, κατηγορούμενος από τους ναζί για τον εμπρησμό του γερμανικού Κοινοβουλίου (προβοκάτσια που έπραξαν οι ίδιοι και «φόρτωσαν» στους κομμουνιστές).
Ο Γκ. Ντιμιτρόφ (όρθιος στο βάθος) αντιπαρατίθεται με τον Χέρμαν Γκέρινγκ (με την πλάτη στο φακό κατά την δίκη της Λειψίας
Μετά τις ανατροπές, το 1999, ήταν τέτοιο το μένος της αστικής τάξης, που, αφού άρον άρον άδειασαν το μαυσωλείο του Δημητρόφ, προσπάθησαν δυο φορές να το ανατινάξουν, αλλά απέτυχαν!
Ο Γκ. Ντιμιτρόφ στο εδώλιο κατά την δίκη της Λειψίας (στο δεξιό άκρο της φωτογραφίας)
1949
Εκτελείται στην Αθήνα το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Βασίλης Μαρκεζίνης.
1961
Αυτοκτονεί ο Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Έρνεστ Χέμινγουεϊ (Ernest Miller Hemingway).
Είναι ένας από τους σημαντικότερους και διασημότερους Αμερικανούς συγγραφείς του 20ού αιώνα, που με τη ζωή, αλλά και τον τραγικό θάνατο του δημιούργησε ένα θρύλο. Το 1918, κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου, πολεμά εθελοντικά στο ιταλικό μέτωπο και τραυματίζεται βαριά. Επιστρέφοντας στην Αμερική, τον επόμενο χρόνο, γράφει άρθρα για περιοδικά. Το 1922 καλύπτει δημοσιογραφικά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο και ένα χρόνο αργότερα δημοσιεύει στο Παρίσι το πρώτο του βιβλίο: «Τρεις ιστορίες και δέκα ποιήματα». Η ζωή του ήταν ένα ατέλειωτο περιπετειώδες ταξίδι. Από τη Γαλλία στην Ισπανία, από την Ισπανία στην Αφρική, από την Αφρική στην Κούβα. Ο δημοκρατικός Χέμινγουεϊ ήταν μια πολυσήμαντη, πληθωρική και υπερβολική προσωπικότητα. Σε όλους τους τομείς. Στις γυναίκες, στο ποτό, στην αγάπη για τον κίνδυνο, στην προσφορά για τη δημοκρατία, καθιερώνοντας ένα εντελώς προσωπικό του στιλ στην αμερικανική λογοτεχνία. Από τα πιο σημαντικά έργα του είναι: «Αποχαιρετισμός στα όπλα», «Ο γέρος και η θάλασσα», «Για ποιον χτυπά η καμπάνα», «Άνδρες χωρίς γυναίκες». Το 1954 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Αναγνωρίζοντας την ανεκτίμητη συνεισφορά του δοξασμένου Κόκκινου Στρατού, έγραψε πολύ χαρακτηριστικά:
«Ο κάθε άνθρωπος, που αγαπά την ελευθερία, χρωστάει τόσα στον Κόκκινο Στρατό, που δε θα μπορούσε να τα ξεπληρώσει ποτέ, με ό,τι κι αν έκανε».
Πηγή: alt.gr, el.wikipedia.org
0 Σχόλια
Το κουτί ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται. .To κουτί έχει το δικαίωμα διαγραφής οποιοδήποτε σχολίου χωρίς αιτιολογία