Γεγονότα



1701

Εκπρόσωποι της συνομοσπονδίας των Ιροκουά υπογράφουν συνθήκη, με την οποία παραχωρούν στην Αγγλία μία μεγάλη περιοχή βόρεια του ποταμού Οχάιο.

Συνομοσπονδία των ινδιάνων Ιροκουά


1843

Καθελκύεται το ατμόπλοιο Γκρέητ Μπρίταιν, το πρώτο σιδερένιο και ελικοκίνητο υπερωκεάνιο του κόσμου.

Σκίτσο του ατμόπλοιου “Great Britain”



1845

Μεγάλη Πυρκαγιά της Νέας Υόρκης του 1845: Η τελευταία μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε το Μανχάταν άρχισε νωρίς το πρωί και σβήστηκε το απόγευμα. Η πυρκαγιά σκότωσε 4 πυροσβέστες και 26 πολίτες και κατέστρεψε 345 κτίρια.



1870

Η Γαλλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Πρωσία. Οι συγκρούσεις θα διαρκέσουν έως τις 10/5/1871 και θα λήξουν με νίκη της Πρωσίας (η οποία προσαρτά τις περιοχές της Αλσατίας και της Λορένης). Στον απόηχο του πολέμου θα ξεσπάσει το Μάρτη του 1871 η εξέγερση της Παρισινής Κομμούνας.



1900

Τίθεται σε λειτουργία η πρώτη γραμμή του Μετρό του Παρισιού.



1916

Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μάχη του Φρομέλ. Βρετανοί και Αυστραλοί στρατιώτες επιτίθενται στα γερμανικά χαρακώματα ως μέρος της μάχης του Σομμ.



1920

Συνέρχεται στη Μόσχα το 2ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Κύριος εισηγητής είναι ο Β. Ι. Λένιν, ενώ βασικό θέμα του Συνεδρίου αποτελούν οι 21 «όροι εισδοχής στην Κομμουνιστική Διεθνή», που περιλαμβάνουν το ουσιώδες του κόμματος νέου τύπου.

 2ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς

Στο Συνέδριο αυτό το ΣΕΚΕ(Κ) αντιπροσωπεύεται από τον Δημοσθένη Λιγδόπουλο.



1943

Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: περισσότερα από 500 συμμαχικά αεροσκάφη βομβαρδίσουν τη Ρώμη, προκαλώντας χιλιάδες απώλειες.



1944

Εθνική Αντίσταση, Μάχη Χώρας Αγορέλιτσας: δυνάμεις του ΕΛΑΣ χτυπούν σε ενέδρα γερμανική φάλαγγα, με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική εξόντωσή της.



1952

Ξεκινούν οι 15οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. 


Είναι οι πρώτοι στους οποίους συμμετέχει η Σοβιετική Ένωση. Παρόλα αυτά η ΕΣΣΔ καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση σε μετάλλια μετά τις ΗΠΑ (71 στο σύνολο).



1956

Ιδρύεται η Νεολαία της ΕΔΑ.




1961

Η Τυνησία επιβάλλει αποκλεισμό στη γαλλική ναυτική βάση στη Μπιζέρτα. Τέσσερις μέρες αργότερα, οι Γάλλοι θα καταλάβουν ολόκληρη την πόλη.



1980

Αρχίζουν στη Μόσχα οι 22οι Ολυμπιακοί Αγώνες. 


Από την πρώτη στιγμή της απόφασης η Σοβιετική πρωτεύουσα να διοργανώσει τους Αγώνες, άρχισαν να βρίσκουν εφαρμογή τα ύπουλα σχέδια. Σε συνεργασία με τα ΜΜΕ, δημοσιογράφους γνωστούς την εποχή για το ρόλο τους στην προπαγάνδα κατά της ΕΣΣΔ, αντιφρονούντες που είχαν αυτομολήσει στη Δύση, η αστική τάξη έβαλε μπρος τα μεγαλεπήβολα σχέδιά της. Με ψευτοεπιχειρήματα που στερούνταν στήριξης γινόταν λόγος για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, άσχημη συμπεριφορά σε ξένους, ανικανότητα να διοργανωθεί μια τόσο μεγάλη διοργάνωση και εκφράζονταν φόβοι για μη ελεύθερη δράση των δημοσιογράφων και των ξένων παραγόντων. Όλα αυτά βέβαια διαψεύστηκαν πλήρως στην πράξη αφού δεν είναι τυχαίο ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Μόσχας χαρακτηρίστηκαν από όλους (ακόμα και από Δυτικούς ανταποκριτές) σαν τους πιο άρτιους στην ιστορία των Αγώνων, ενώ πουθενά δεν υπήρξαν σημάδια σαν αυτά που προέβλεπαν όλοι οι «καλοθελητές» πριν. Η άποψη του Ιταλού σκηνοθέτη Μαρτσέλο Μαρτσελίνι ότι ο καλύτερος τίτλος για τους αγώνες της Μόσχας θα ήταν «Ολυμπιάδα του ανθρώπου» μαρτυρά του λόγου το αληθές. Μάλιστα, από πάρα πολλούς εκθειάστηκε ο ρόλος του σοβιετικού κράτους στην αντιμετώπιση του προβλήματος που μόλις άρχιζε και αφορούσε την εμπορευματοποίηση των Αγώνων, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν και οι άρτιες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις καθώς και τα προγράμματα που ήδη είχαν εκπονηθεί για τη μετέπειτα χρήση τους από το λαό.



1989

Αποφασίζεται από την Βουλή η παραπομπή των Α. Παπανδρέου, Μ. Κουτσόγιωργα, Γ. Πέτσου, Δ. Τσοβόλα και του Π. Ρουμελιώτη στην Ειδική Ανακριτική Επιτροπή για το σκάνδαλο των ΔΕΚΟ που κατέθεσαν τα κεφάλαιά τους στην Τράπεζα Κρήτης του Γ. Κοσκωτά.



1992

Βόμβα σε αυτοκίνητο σκοτώνει τον Πάολο Μπορσελίνο (Paolo Borsellino), δικαστή και επικεφαλής της επιχείρησης «αντι-μαφία» στο Παλέρμο της Σικελίας.

Πάολο Μπορσελίνο



2002

Συλλαμβάνεται ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, που κυκλοφορούσε με το όνομα Μιχάλης Οικονόμου, τον οποίο οι αρχές θεώρησαν από την πρώτη στιγμή ως ηγετικό στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη».

Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος



Γεννήσεις



1834

Γεννιέται ο Εντγκάρ Ντεγκά (Edgar Degas), από τους μεγαλύτερους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους της Γαλλίας. 

Εντγκάρ Ντεγκά

Κύριο θέμα των έργων του είναι η ανθρώπινη έκφραση μέσω της κίνησης, όπως ο χορός.

Το έργο του Εντγκάρ Ντεγκά «Chasse de danse»



1896

Γεννιέται ο Άρτσιμπαλντ Τζόζεφ Κρόνιν (Archibald Joseph Cronin – γνωστός και ως A. Tζ. Κρόνιν), Σκωτσέζος ιατρός και συγγραφέας. 

Ο Άρτσιμπαλντ Τζόζεφ Κρόνιν με την οικογένεια του

Μερικά από τα πιο γνωστά έργα του είναι: «Το Κάστρο» (1931), «Τα αστέρια κοιτάζουν τη γη» (1935), «Το κάστρο» (1937), «Τα κλειδιά της βασιλείας» (1941), «Τα άγουρα χρόνια» (1944), και «Τα ώριμα χρόνια» (1948).



1898

Γεννιέται ο Γερμανός φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Χέρμπερτ Μαρκούζε (Herbert Marcuse). 

Ο Χέρμπερτ Μαρκούζε

Θεωρείται ένας από τους ιδρυτές της «Σχολής της Φρανκφούρτης». Γόνος γερμανικής εβραϊκής αστικής οικογένειας, που σπούδασε φιλοσοφία στο Βερολίνο και στο Φράιμπουργκ, κοντά στους Χούρσερλ και Χάιντεγγερ, και ο οποίος το 1933 φεύγει από τη Γερμανία στις ΗΠΑ. Εκεί, στα χρόνια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, εργάζεται στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και μετά στο υπουργείο Εξωτερικών.

Το 1950 αρχίζει την ακαδημαϊκή του καριέρα στα πανεπιστήμια Κολούμπια, Χάρβατ, Μπράντις και Σαν Ντιέγκο, μέχρι το θάνατό του.

Οι αντιλήψεις του είναι ένα κράμα από απόψεις τεχνοκρατικές, αναρχικές, ψυχολογικές, χουρσελιανής φαινομενολογίας, χάιντεγγεριανού υπαρξισμού, νεοχεγκελιανής διαλεκτικής και υποκειμενικού ιδεαλισμού, σε μια προσπάθεια να τις συγκεράσει με διαστρεβλωμένες και παραποιημένες θέσεις του ιστορικού υλισμού, του μαρξισμού. Ο Μαρκούζε αποτελεί παράδειγμα του πώς οι μικροαστικοί, αστοί και οπορτουνιστές ιδεολόγοι πολεμούν το μαρξισμό, ακόμα κι όταν διαβεβαιώνουν ότι τον υιοθετούν και τον εφαρμόζουν.



Θάνατοι



1969

Πεθαίνει ο λογοτέχνης Στρατής Μυριβήλης (πραγματικό όνομα Ευστράτιος Σταματόπουλος). 

 Ο Στρατής Μυριβήλης με την οικογένεια του

Λυρικά πεζά και αφηγηματικά κείμενα δημοσίευσε στο περιοδικό «Νεότης» της Σμύρνης με το ψευδώνυμο Φοίβος, ενώ βραβεύτηκε σε διαγωνισμό διηγήματος για το έργο του «Το άσπρο στεφάνι». Για ένα χρόνο παρακολούθησε τα μαθήματα της Φιλοσοφικής Σχολής στην Αθήνα. Εργάστηκε ως νυχτερινός συντάκτης στην εφημερίδα «Πατρίς», ως αρχισυντάκτης και συντάκτης του χρονογραφήματος στην εφημερίδα «Σάλπιγξ» της Μυτιλήνης και αρχισυντάκτης στην εφημερίδα «Ελεύθερος Λόγος». Επίσης, στρατεύεται εθελοντικά και λαμβάνει μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους. Λοχίας στα χαρακώματα της προκάλυψης του Μοναστηρίου της Σερβίας, το καλοκαίρι του 1917, αρχίζει να σχεδιάζει το «Η ζωή εν τάφω», το έργο που τον καθιέρωσε.



1971

Πεθαίνει ο Νόρμαν Ράιλι Ρέιν (Norman Reilly Raine), Αμερικανός σεναριογράφος, βραβευμένος με Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου, για την ταινία «Η Ζωή του Εμίλ Ζολά».

«Η Ζωή του Εμίλ Ζολά»


2015

Πεθαίνει η Γκαλίνα Προζουμεντσίκοβα, Σοβιετική κολυμβήτρια.

Η Γκαλίνα Προζουμεντσίκοβα

Στις 17 Μαΐου του 1964 κατέρριψε στο Βερολίνο το παγκόσμιο ρεκόρ στα 200 μ. προσθίως, με χρόνο 2.45.4. Στις 12 Σεπτεμβρίου του 1965, στο Χρόνινγκεν, κατέρριψε και πάλι το παγκόσμιο ρεκόρ με 2.45.3. Στις 22 Αυγούστου του 1966, στην Ουτρέχτη, έκανε εκ νέου παγκόσμιο ρεκόρ -στο ίδιο άθλημα- με χρόνο 2.40.8.

Ήταν χρυσή ολυμπιονίκης με τα χρώματα της Σοβιετικής Ένωσης το 1964 στα 200 μ. πρόσθιο, ενώ κέρδισε ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 και του 1972 στα 100 μ. πρόσθιο και χάλκινο μετάλλιο στους ίδιους αγώνες στα 200 μ. πρόσθιο. Επίσης ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1966 και το 1970.


Πηγή: alt.gr, el.wikipedia.org