Γεγονότα



588 π.χ.

Ο βασιλιάς της Βαβυλώνας Ναβουχοδονόσορ, ύστερα από πολιορκία δύο ετών, καταλαμβάνει την Ιερουσαλήμ και την καταστρέφει.

Η κατάληψη της Ιερουσαλήμ


390 π.Χ.

Μάχη του Αλλία: Ο ρωμαϊκός στρατός ηττάται από επιδρομείς Γαλάτες, γεγονός που θα οδηγήσει στη μετέπειτα λεηλασία της Ρώμης.



64

Ξεσπά η μεγάλη πυρκαγιά της Ρώμης, η οποία στις επόμενες έξι ημέρες θα προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές στην πόλη.

Η μεγάλη πυρκαγιά της Ρώμης


1195

Μάχη της Αλάρκος: Οι δυνάμεις των Αλμοαδών νικούν τον καστιλιάνικο στρατό του Αλφόνσου Η΄ και τον αναγκάζουν να υποχωρήσει στο Τολέδο.



1290

Ο βασιλιάς Εδουάρδος Α΄ της Αγγλίας εκδίδει διάταγμα απέλασης όλων των Εβραίων από την Αγγλία.

 Εδουάρδος Α΄



1870

Η Πρώτη Σύνοδος του Βατικανού θεσπίζει το δόγμα του αλάθητου του Πάπα.

Πρώτη Σύνοδος του Βατικανού


1918

Παρουσιάζεται στην Αθήνα με σημαντική επιτυχία η οπερέτα Ο Βαφτιστικός του Θεόφραστου Σακελλαρίδη.




1919

Οι σοσιαλιστές-μέλη της Διοίκησης της ΓΣΕΕ συλλαμβάνονται και κατόπιν εκτοπίζονται. Την επόμενη μέρα συλλαμβάνεται και φυλακίζεται και ο διευθυντής του «Ριζοσπάστη».

Κηρύσσεται πανελλαδική απεργία, η οποία προβάλλει και πολιτικά αιτήματα. Παρά τις προσπάθειες των ρεφορμιστών να εκφυλίσουν την απεργία, η κυβέρνηση Βενιζέλου αναγκάζεται υπό την πίεση των εργατών να υποσχεθεί την επανεξέταση της εκτόπισης των σοσιαλιστών συνδικαλιστών.



1925

Εκδίδεται Ο Αγών μου του Αδόλφου Χίτλερ.



1925

Εθνικοαπελευθερωτική εξέγερση πραγματοποιείται στη Συρία εναντίον των Γάλλων ιμπεριαλιστών-αποικιοκρατών. Οι συγκρούσεις κράτησαν σχεδόν δύο χρόνια και έληξαν με νίκη των Γάλλων.



1950

Αρχίζει στο Έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών η δίκη για παράβαση του Α.Ν. 509, 61 κομμουνιστών και κομμουνιστριών του Δημοκρατικού Στρατού Αθήνας.



1955

Αρχίζει στη Γενεύη η διάσκεψη των αρχηγών των κυβερνήσεων των τεσσάρων μεγάλων δυνάμεων, ΕΣΣΔ – ΗΠΑ – Βρετανία – Γαλλία, με βασικό θέμα την ειρήνη.



1961

Κατά τη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΟΚ, στο Γκότεσμπεργκ της Βόννης, οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ο.Δ. Γερμανίας, του Λουξεμβούργου, του Βελγίου και της Ιταλίας τάσσονται υπέρ της δημιουργίας Ένωσης των Ευρωπαϊκών Κρατών και της σύγκλησης Συνόδων Κορυφής σε τακτά χρονικά διαστήματα.



1962

Στρατιωτικό πραξικόπημα σημειώνεται στο Περού. Ο Πρόεδρος Μ. Πράδο ανατρέπεται και αντικαθίσταται από τον στρατηγό Ρ. Πέρεζ.



1966

Φυλετικές ταραχές ξεσπούν στο Κλίβελαντ των ΗΠΑ και διαρκούν έως τις 23 του μηνός. Η βίαια καταστολή της αστυνομίας και της εθνοφρουράς είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 30 αφροαμερικανών.



1971

Ο Πελέ κάνει την τελευταία εμφάνισή του με τη Βραζιλία, στον φιλικό αγώνα εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, που διεξάγεται στο Ρίο και λήγει ισόπαλος 2-2.


1994

Βόμβα στο Μπουένος Άιρες σκοτώνει 86 άτομα (κυρίως Εβραίους) και τραυματίζει πάνω από 300.



1995

Εκρήγνυται το ηφαίστειο Σουφριέρ Χιλς στο νησί Μοντσερράτ της Καραϊβικής. 

Άποψη του Σουφριέρ Χιλς

Κατά τη διάρκεια αρκετών ετών, ερημώνει το νησί καθώς καταστρέφεται η πρωτεύουσα και αναγκάζεται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να φύγει.



Γεννήσεις



1670

Γεννιέται ο Τζιοβάννι Μπονοντσίνι (ή Μπουονοντσίνι -Giovanni Bononcini) (συχνά αναφερόμενος και ως Τζιοβάννι Μπατίστα Μπονοντσίνι) 

Ο Τζιοβάννι Μπονοντσίνι

ήταν Ιταλός συνθέτης του μπαρόκ, βιολοντσελίστας, τραγουδιστής και διδάσκαλος, ο οποίος καταγόταν από μουσική οικογένεια.


1811

Γεννιέται ο Ουίλλιαμ Μέηκπης Θάκερυ (William Makepeace Thackeray), 

Ο Ουίλιαμ Μέικπις Θάκερυ

Άγγλος μυθιστοριογράφος, γνωστός κυρίως για το έργο του Πανηγύρι της Ματαιοδοξίας.



1837

Γεννιέται ο Βασίλ Λέφσκι (το πραγματικό του όνομα ήταν Βασίλ Ιβάνο Κούντσεφ), Βούλγαρος επαναστάτης και εθνικός ήρωας της Βουλγαρίας. 

Βασίλ Λέφσκι

Ονομάστηκε «Απόστολος της Ελευθερίας», ιδεολογικοποίησε και έκανε στρατηγικό ένα επαναστατικό κίνημα για την απελευθέρωση της Βουλγαρίας από την Οθωμανική κυριαρχία. Με την ίδρυση της Εσωτερικής Επαναστατικής Οργάνωσης προσπάθησε να υποκινήσει μια πανεθνική εξέγερση μέσα από ένα δίκτυο μυστικών περιφερειακών επιτροπών.

Στα νεανικά του χρόνια έγινε Ορθόδοξος μοναχός πριν μεταναστεύσει για να ενταχθεί στις δύο Βουλγαρικές Λεγεώνες στη Σερβία και σε άλλες βουλγαρικές επαναστατικές ομάδες. Στο εξωτερικό απέκτησε το προσωνύμιο Λέφσκι, «Λιονταρίσιος». Αφού εργάστηκε ως δάσκαλος στα βουλγαρικά εδάφη, διέδωσε τις απόψεις του και ανέπτυξε την έννοια της επαναστατικής του οργάνωσης με βάση τη Βουλγαρία, μια καινοτόμο ιδέα που αντικατέστησε τη στρατηγική του παρελθόντος, που βασιζόταν στο εξωτερικό . Στη Ρουμανία βοήθησε στην ίδρυση της Βουλγαρικής Κεντρικής Επαναστατικής Επιτροπής, που αποτελείτο από Βούλγαρους ομογενείς. Κατά τις περιοδείες του στη Βουλγαρία δημιούργησε ένα ευρύ δίκτυο επαναστατικών επιτροπών. 


Οι Οθωμανικές αρχές όμως τον συνέλαβαν σε ένα πανδοχείο κοντά στο Λόβετς και τον εκτέλεσαν δι’ απαγχονισμού στη Σόφια.



1883

Γεννιέται ο Λεβ Κάμενεφ, 

Ο Λεβ Κάμενεφ με τον Γκριγκόρι Ζινόβιεφ

Ρώσος Μπολσεβίκος, που όμως ήρθε σε σύγκρουση με τον Λένιν για την κατάληψη της εξουσίας από τους Μπολσεβίκους, ενώ αργότερα ανέπτυξε φραξιονιστική δράση στο Κόμμα μαζί με τους Τρότσκι και Ζηνόβιεφ.



1887

Γεννιέται ο Βίντκουν Κουίσλινγκ, κατοχικός πρωθυπουργός της Νορβηγίας (1942-45). 

Ο Βίντκουν Κουίσλινγκ

Το επώνυμό του έγινε συνώνυμο της λέξης «προδότης», όταν συνεργάστηκε με τους Ναζί, που ήταν έτοιμοι να κατακτήσουν τη χώρα του. Αυτός ήταν και ο λόγος που εκτελέστηκε το 1945.



1918

Γεννιέται ο ηγέτης του αγώνα κατά του Απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής και επικεφαλής του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου Νέλσον Μαντέλα (Nelson Rolihlahla Mandela -πρώτος Πρόεδρος μετά την κατάργησή του το 1994).

Νέλσον Μαντέλα

Γεννήθηκε στο Τρανσκέι της Ν. Αφρικής και αποφοίτησε από τη Νομική του πανεπιστημίου Witwatersrand για να ενταχθεί δυναμικά στο πλευρό του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ΑΝC) το 1944. Σύμφωνα με τον Βρετανό πανεπιστημιακό ιστορικό Στέφεν Ελις, που επικαλείται στοιχεία από μυστικές συναντήσεις στελεχών του Νοτιοαφρικανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (SACP), ο Νέλσον Μαντέλα ήταν μέλος του Νοτιοαφρικανικού ΚΚ ήδη από τη δεκαετία του ’60.

Το 1960 το ANC κηρύσσεται παράνομο από το ρατσιστικό καθεστώς των Αφρικάνερς, γεγονός που ατσαλώνει τη θέληση του Μαντέλα για κλιμάκωση του απελευθερωτικού αγώνα. Στις 12 Ιούνη 1964 μαζί με άλλους επτά συναγωνιστές καταδικάζεται σε ισόβια και στέλνεται στις φυλακές του νησιού Ρόμπεν, όπου μένει ως το 1982 οπότε μεταφέρεται στις φυλακές του Πόλσμουρ μέχρι τις 11/2/90 καθώς απελευθερώνεται με απόφαση του τότε προέδρου Φρεντερίκ Ντε Κλερκ, εξαιτίας ώριμων πολιτικών εξελίξεων.

Το Δεκέμβρη του 1993 βραβεύτηκε από κοινού με τον Φρεντερίκ Ντε Κλερκ με το Νόμπελ Ειρήνης.

Η ανάδειξή του στον προεδρικό θώκο το 1994 φούντωσε τις ελπίδες του νοτιοαφρικανικού λαού για ουσιαστική αλλαγή στη βελτίωση της ζωής του που ως τότε ταλανιζόταν από το ρατσισμό, ακραία φτώχεια, κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες, πραγματικότητα που συνεχίζει να υφίσταται.

Ο Νέλσον Μαντέλα με τον Φιντέλ Κάστρο

Ο Νέλσον Μαντέλα αποσύρθηκε από το δημόσιο βίο το 2004.



1922

Γεννιέται ο Αμερικανός φιλόσοφος Τόμας Κουν (Thomas Kuhn). 

Ο Τόμας Κουν

Διατύπωσε τη θεωρία των «παραδειγμάτων», που εισάγει την ιστορική διάσταση στην ερμηνεία της θεωρητικής προόδου στην επιστήμη.



1929

Γεννιέται ο Σκρίμιν Τζέι Χώκινς (Jalacy «Screamin’ Jay» Hawkins), 

Ο Σκρίμιν Τζέι Χώκινς

Αμερικανός τραγουδιστής της Rhythm and blues, μουσικός παραγωγός, πυγμάχος και ηθοποιός. 


Γνωστός για την δυναμική της φωνής του και την θεατρικότητα των παραστάσεων του, γνώρισε επιτυχία με το κομμάτι «I Put a Spell on You» το 1956.



1932

Γεννιέται ο Γεβγκένι Γεφτουσένκο, 

Ο Γεβγκένι Γεφτουσένκο

Ρώσος ποιητής, μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, δοκιμιογράφος, ηθοποιός και σκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων.





Θάνατοι



1610

Πεθαίνει ο Ιταλός ζωγράφος Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο (Michelangelo Merisi da Caravaggio). Στα τέλη του 16ου αιώνα κυριαρχεί η τέχνη του Καραβάτζιο, με αρκετά θέματα που αναφέρονται στο θείο δράμα.

 Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο

 Εκφραστής περισσότερο των ιδεών του Μπαρόκ, σμικρύνει την απόσταση ανάμεσα στην τέχνη και τη ζωή. 

«Ο μαέστρος του φωτός», έργο του Καραβάτζιο

Τα πρόσωπά του, με τον ωμό ρεαλισμό τους, είναι πολύ κοντά στο θεατή, τόσο, που να μπορεί να τα «αγγίξει».



1721

Πεθαίνει ο Ζαν Αντουάν Βαττώ (Jean-Antoine Watteau -περισσότερο γνωστός με το όνομα Αντουάν Βαττώ (Antoine Watteau), 

Αντουάν Βαττώ

Γάλλος ζωγράφος και ένας από τους πρώτους εκπροσώπους του ροκοκό. 

«The Swing», έργο του Ζαν Αντουάν Βαττώ

Μερικά από τα πιο δημοφιλή θέματά του αναπαριστούν σκηνές από το χώρο του θεάτρου.



1817

Πεθαίνει η Τζέιν Όστεν.

Πορτρέτο της Τζέιν Όστεν

Η Τζέιν Όστεν είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και πολυδιαβασμένες μυθιστοριογράφους της αγγλικής λογοτεχνίας. Από το 1811 έως το 1815 γράφοντας τα μυθιστορήματα Λογική και ευαισθησία (1811), Περηφάνια και προκατάληψη (1813), Μάνσφιλντ Παρκ (1814) και Έμμα (1815) καθιερώθηκε ως συγγραφέας. Επίσης έγραψε τα Αββαείο του Νορθάνγκερ και την Πειθώ τα οποία δημοσιεύτηκαν μετά το θάνατό της το 1817.

Τα έργα της Όστεν είναι μέρος της μετάβασης προς το ρεαλισμό του δέκατου-ένατου αιώνα. Οι πλοκές των έργων της αν και κατά βάση κωμικές, υπογραμμίζουν την εξάρτηση των γυναικών από το γάμο προς εξασφάλιση κοινωνικού κύρους και οικονομικής ασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια της ζωής της, τα έργα της Όστεν της έφεραν λίγη δόξα και λίγες θετικές κριτικές. Οι κριτικές ήταν λιγόλογες και αναφέρονταν κυρίως σε επιφανειακά χαρακτηριστικά του έργου της, όπως τα ηθικά διδάγματα. Κατά τα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα, τα μυθιστορήματα της έχαιραν το θαυμασμό μόνο μιας λογοτεχνικής ελίτ. Ένας λόγος γι' αυτό ήταν ότι έγραφε ανώνυμα. Εντούτοις, η δημοσίευση ενός απομνημονεύματος για τη ζωή της από τον ανιψιό της το 1870 γνωστοποίησε την ταυτότητά της και εισήγαγε τη ζωή και τα έργα της στο ευρύτερο αγγλικό κοινό. Έως τη δεκαετία του 1940 η Όστεν είχε πλέον καθιερωθεί ως σπουδαία Αγγλίδα συγγραφέας.

Τα έργα της και η ζωή της έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολλών κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών.



1907

Πεθαίνει ο Εκτόρ-Ανρί Μαλό (Hector-Henri Malot ή Εκτόρ Μαλό, γνωστός στην Ελλάδα και ως Έκτορας Μαλό), Γάλλος μυθιστοριογράφος. 

Ο Εκτόρ-Ανρί Μαλό

Άφησε πίσω του ένα σημαντικό έργο, εξήντα μυθιστορήματα. Τα πιο γνωστά σήμερα είναι τα παιδικά μυθιστορήματα που έγραψε: «Ρομαίν Καλμπρίς» (Romain Kalbris), «Χωρίς Οικογένεια» (Sans Famille), «Με Οικογένεια» (En famille). Ένα ακόμη παιδικό μυθιστόρημά του εκδόθηκε μετά θάνατον έχει τίτλο «Το ναυτόπουλο» (Le Mousse).



1927

Πεθαίνει ο Βασίλι Ντμίτριεβιτς Πολένοφ, Ρώσος ζωγράφος, σημαντικός τοπιογράφος της ρωσικής φύσης. 

Βασίλι Πολένοφ

Ήταν μέλος της ομάδας των «Περιπλανώμενων» και από τους πρωταγωνιστές της Κοινότητας του Αμπράμτσεβο.

Έργο του Βασίλι Ντιμιτρίεβιτς Πολένοφ



1989

Πεθαίνει η ηθοποιός Μαρίκα Νέζερ.

Η Μαρίκα Νέζερ στα νιάτα της

Ήταν κόρη του Κωνσταντίνου Νέζερ και της ηθοποιού και μίμου Κλεοπάτρας Νέζερ, αδερφή του Χριστόφορου Νέζερ (1903-1995), εξαδέλφη του Χριστόφορου Νέζερ (1887 - 1970) και εγγονή του Χριστόφορου Νέζερ, φρούραρχου Αθηνών και Υπασπιστή του Βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα.

Στα πρώτα της θεατρικά βήματα έπαιζε με την αδερφή της Κατίνα (ονομάζονταν "Τα Νεζεράκια"). Από 13 ετών ανήλθε στη θεατρική σκηνή στο Κάιρο όπου και κατέλαβε διαπρεπή θέση κυρίως στο μουσικό επιθεωρησιακό είδος.

Το 1927 συνεργάστηκε με τον Θίασο του Ι. Παπαϊωάννου και εμφανίστηκε στις οπερέτες: «Ο χορός της τύχης», «Μαμζέλ Νιτούς», «Χαλιμά» και «Κρυφό Ρομάντσο» (οι δύο τελευταίες του Θ. Σακελλαρίδη).

Διέπρεψε στις επιθεωρησιακές παραστάσεις και τα συγκροτήματα της Σοφίας Βέμπο με το χαρακτηριστικό τύπο της "καρατερίστας". Σημείωσε μεγάλη επιτυχία στο ρόλο της Μαντάμ Σουσούς του Ψαθά, τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο.

Μαρίκα Νέζερ

Μέχρι μεγάλης ηλικίας συμμετείχε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες μεταξύ των οποίων και στην αξεπέραστη κωμωδία "Της κακομοίρας" του Ντίνου Κατσουρίδη όπου και σημείωσε ίσως τη μεγαλύτερη κινηματογραφική της επιτυχία ως προξενήτρα του Κυρ Παντελή (Κ. Δούκα) με την Λίτσα (Ντίνα Τριάντη).


Πηγή: alt.gr, el.wikipedia.org