Σαν Σήμερα 10 Ιουλίου


Γεγονότα



48 π.Χ.

Μάχη του Δυρραχίου: Ο Ιούλιος Καίσαρ αποφεύγει μία καταστροφική ήττα από τον Πομπήιο.

Πομπήιος

Ιούλιος Καίσαρ
















1086

Ο βασιλιάς Κνούτος Δ΄ της Δανίας σκοτώνεται από εξεγερμένους αγρότες.

Ο βασιλιάς Κνούτος Δ΄ της Δανίας


1212

Μεγάλη πυρκαγιά καίει το μεγαλύτερο μέρος του Λονδίνου.

Η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου το 1212



1774

Ξεκινούν στην πόλη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή της σημερινής Βουλγαρίας οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσικής και Οθωμανικής αυτοκρατορίας που καταλήγουν με την υπογραφή της ομώνυμης Συνθήκης.

Λιθογραφία με την συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή

Με την Συνθήκη αυτή, η Ρωσία καθίστατο «προστάτης» των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ιδιαίτερη σημασία είχε το δικαίωμα χρήσης της ρωσικής σημαίας από τους Έλληνες εμπόρους και εφοπλιστές, γεγονός που έδωσε τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη της ελληνόφωνης αστικής τάξης.

Σε μια πορεία, στην οικονομική δύναμη που απέκτησε, προστέθηκαν η εθνική αφύπνιση-συνειδητοποίηση και η επαναστατική ψυχολογία: παράγοντες που οδήγησαν στην Επανάσταση του 1821.



1860

Συγκροτείται το Συμβούλιο των Συνδικάτων του Λονδίνου, που έπαιξε το ρόλο ενός εθνικού καθοδηγητικού κέντρου για το συνδικαλιστικό κίνημα της Βρετανίας έως τη συγκρότηση του Κογκρέσου των Συνδικάτων (TUC) 8 χρόνια αργότερα.

Αφίσα για διαδήλωση του Συμβουλίου των Συνδικάτων του Λονδίνου



1908

Ξεσπά το αστικοδημοκρατικό κίνημα των Νεότουρκων στη Θεσσαλονίκη. 

Διαδήλωση των Νεότουρκων

Η επανάσταση των Νεότουρκων το 1908 πρόβαλλε αρχικά μια σειρά αιτημάτων αστικών μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού, περιορισμού της απολυταρχίας, κοκ., και ως τέτοια αντιμετωπίστηκε ευνοϊκά από την οικονομική και πολιτική ηγεσία, τόσο της μητροπολιτικής Ελλάδας, όσο και των Ελλήνων της Τουρκίας.

Ωστόσο, το πραγματικό πρόσωπο του νέου καθεστώτος δεν άργησε να φανεί πίσω από το αρχικό προσωπείο των μερικών μεταρρυθμίσεων. Οι εργατικές και αγροτικές κινητοποιήσεις που διεκδίκησαν την επέκταση των κοινωνικών αλλαγών και προς τα κατώτερα λαϊκά στρώματα κατεστάλησαν βίαια από τον στρατό.

Στο εθνικό ζήτημα, οι Νεότουρκοι έδωσαν ειδικό βάρος στην καλλιέργεια και έμφαση μιας τουρκικής εθνικής ταυτότητας, κηρύσσοντας μεν επισήμως την τυπική ισότητα για όλους –ανεξαρτήτως εθνότητας- μπροστά στο νόμο, στην ουσία όμως αρνούμενοι πως υπάρχει εθνικό ζήτημα στην Τουρκία, επιδιώκοντας σε μια πορεία να αφομοιώσουν με την βία τις μειονότητες.

Η τουρκική αστική τάξη διεκδικούσε πια το έθνος-κράτος της. Και στο πλαίσιο αυτό, το «εθνικό» υπήρξε άρρηκτα αλληλένδετο με την προσπάθειά της να κατακτήσει την οικονομική ηγεμονία, εκτοπίζοντας –μεταφορικά και κυριολεκτικά – από τον ανταγωνισμό τους Έλληνες και Αρμένιους ομολόγους της, πλην ανταγωνιστές της.



1921

Ξεκινούν τα γεγονότα της Ματωμένης Κυριακής του Μπέλφαστ, όπου σε διάστημα 4 ημερών 22 άτομα σκοτώθηκαν (τα 16 από αυτά κατά την πρώτη ημέρα των επεισοδίων), 70 τραυματίστηκαν και 200 σπίτια καταστράφηκαν στην πόλη της Βορείου Ιρλανδίας, μετά από συγκρούσεις μεταξύ καθολικών και προτεσταντών.



1929

Δύο χιλιάδες εργάτες του εργοστασίου Λιπασμάτων στον Πειραιά κηρύσσουν απεργία διαρκείας. 

Το φύλλο του «Ριζοσπάστη», με το ρεπορτάζ από την απεργία και την επίθεση

Η αστυνομία και η ιδιωτική φρουρά του εργοστασιάρχη ανοίγουν πυρ κατά των απεργών, σκοτώνουν έναν και τραυματίζουν δεκάδες. Οι αρχές εξαφάνισαν τον νεκρό. Δεκάδες εργάτες συνελήφθησαν, 30 παραπέμφθηκαν σε δίκη, ενώ 11 καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές.



1932

Δημοσιεύεται στον Ριζοσπάστη η Αντιπολεμική Διακήρυξη Ελλήνων Διανοουμένων. 

Το πρωτοσέλιδο του «Νέου Ριζοσπάστη» με το αντιπολεμικό μανιφέστο

Στη διακήρυξη τονίζονταν μεταξύ άλλων: «Ο καινούργιος πόλεμος, που ετοιμάζεται, πρέπει να σημάνει τη θανατική καταδίκη του καπιταλισμού. Πρέπει να γίνει ο τάφος του. Αποδείχτηκε πια ολοφάνερα, πως δεν μπορεί να υπάρχει ο καπιταλισμός χωρίς να τρώει τις σάρκες εκατομμυρίων ανθρώπων, χωρίς να βυθίζει στη μαύρη πείνα, στη δυστυχία και στην αποχτήνωση το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας…Πόλεμος ενάντια στον πόλεμο! Όλοι ολόψυχα θα υπερασπίσουμε τη σοσιαλιστική πατρίδα και τη ζωή μας και τη ζωή των συνανθρώπων μας, και τον καινούργιο, τον αληθινά ανθρώπινο πολιτισμό».

Ο «Νέος Ριζοσπάστης» με το αντιπολεμικό μανιφέστο

Την Διακήρυξη υπέγραφαν οι Δ. Γληνός, Κ. Βάρναλης, Ι. Κορδάτος, Μαρίκα Κοτοπούλη, Γαλάτεια Καζαντζάκη, Ι. Σοφιανόπουλος, Β. Πάνου, Ι. Αντωνιάδης, Μ. Αυγέρης, Ν. Καρβούνης, Β. Μαρσέλος, Μ. Σπιέρος, Αντ. Ιζιτζής, Δ. Βουτυράς, Απ. Μελαχροινός, Μ. Ματσάκης, Α. Αγγελόπουλος, Α. Γιομπρές, Μαρία Ιορδανίδου, Γ. Μπαντούνας, Μορ. Κλεάνθους Παπαδημητρίου, Θ. Παπαδημητρίου, Π. Ν. Τζελέπης, Σωτηρία Ιατρίδου, Α. Πανσέληνος, Ν. Κατηφόρης, Κωστής Μπαστιάς, Θ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Νάζος, Γ. Μαρουδής, Αντρέας Ζεβγάς, Τάκης Κοντός, Ι. Ιορδανίδης, η «Φοιτητική Συντροφιά», Λ. Καστανάκης, Δ. Αποστολόπουλος, Αρ. Γεωργίου, Τάκης Καλαντζόπουλος, Βάσσος Γεωργίου, Κώστας Φώσκολος, Φούλα Χατζηδάκη, Σ. Σφακιανάκη, Μ. Πορφυρογένης, Μ. Κανελλής και Γ. Σιδερίδης.



1940

Το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα με μανιφέστο του χαράσσει το πρόγραμμα της «εθνικής κοινωνικής απελευθέρωσης» του Γαλλικού λαού.



1940

569 μέλη της γαλλικής εθνοσυνέλευσης με την ψήφο τους δίνουν στον δωσίλογο στρατάρχη Πεταίν «όλες τις εξουσίες με σκοπό τη δημιουργία νέου συντάγματος». Επρόκειτο για μια κυβέρνηση ανδρείκελο των ναζί κατακτητών.

O στρατάρχης Πεταίν


1943

Βρετανικά και Αμερικανικά στρατεύματα πραγματοποιούν απόβαση στη Σικελία. Έπειτα από 5 περίπου εβδομάδες, στις 17/8, η κατάληψη του νησιού είχε ολοκληρωθεί.

Από την απόβαση



1943

Με πρωτοβουλία των κομμουνιστών συγκροτείται ο Αλβανικός Απελευθερωτικός Στρατός.

Μέλη του Αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού



1944

Ξεκινά η επίθεση του Κόκκινου Στρατού στις κατεχόμενες από τους Ναζί χώρες της Βαλτικής.

Αντεπίθεση του Κόκκινου Στρατού



1947

Σε ένα άνευ προηγουμένου διήμερο πογκρόμ συλλαμβάνονται αιφνιδιαστικά στα σπίτια τους 2.613 μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ σε Αθήνα και Πειραιά.

Οι συλληφθέντες μεταφέρονται στην Ψυτάλλεια και από εκεί στην Ικαρία. Μέσα σε λίγες μέρες οι εξόριστοι από την πρωτεύουσα ξεπέρασαν τους 7.000 και από την επαρχία τους 8.000.



1956

Τα στελέχη του κυπριακού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος Μιχάλης Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου εκτελούνται από τους Βρετανούς ιμπεριαλιστές δι’ απαγχονισμού. Στην Κύπρο πραγματοποιείται γενική απεργία.

Ο Μιχάλης Καραολής (αριστερά) και Ανδρέας Δημητρίου (δεξιά)



1962

Εκτοξεύεται και τίθεται σε τροχιά ο Τέλσταρ, ο πρώτος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος στον κόσμο.

Ο Τέλσταρ 1 εκτοξεύτηκε στην κορυφή ενός πυραύλου Θορ-Δέλτα και πραγματοποίησε μία σειρά πειραμάτων.

 Τέλσταρ 1

Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά τη διαβόητη πυρηνική δοκιμή με την κωδική ονομασία Starfish Prime: οι Η.Π.Α. πυροδότησαν στο Διάστημα, 400 χιλιόμετρα πάνω από το νησί Τζόνστον του Ειρηνικού Ωκεανού, μια θερμοπυρηνική βόμβα ισχύος 1,4 μεγατόνων TNT, περίπου 90 φορές πιο ισχυρή από τη βόμβα της Χιροσίμα.

Λίγο μετά την έκρηξη, ένα τεχνητό σέλας έγινε ορατό με γυμνό μάτι στον Ειρηνικό, ενώ ο ηλεκτρομαγνητικός παλμός της δοκιμής, πολύ ισχυρότερος από το αναμενόμενο, προκάλεσε ζημιές σε ηλεκτρικά συστήματα και έκαψε 300 λάμπες στους δρόμους της Χαβάης, 1.445 χιλιόμετρα από το σημείο μηδέν.

Αν οι μηχανικοί δεν είχαν καταφέρει να βρουν μια λύση, οι Αμερικανοί θα είχαν βρεθεί σε δύσκολη θέση την επόμενη ημέρα: Στις 11 Ιουλίου 1962, μία μέρα μετά την εκτόξευση, ο Τέλσταρ μετέδωσε την εικόνα μιας αμερικανικής σημαίας από το Μέιν των Η.Π.Α. σε έναν σταθμό λήψης στη Γαλλία.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 23 Ιουλίου 1962, ο Telstar μετέδωσε την πρώτη δορυφορική δημοσιογραφική εκπομπή, έναν αγώνα μπέιζμπολ και ένα απόσπασμα από συνέντευξη Τύπου του τότε προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. Το ίδιο απόγευμα, μεσολάβησε στο πρώτο υπερατλαντικό ασύρματο τηλεφώνημα, ενώ αργότερα μετέδωσε επίσης εικόνες φαξ.

Η ηλεκτρική τροφοδοσία του Τέλσταρ 1 γινόταν με μπαταρίες νικελίου-καδμίου, οι οποίες ξαναφορτίζονταν από 3.600 ηλιακά κύτταρα. Τα ηλεκτρονικά του κυκλώματα περιείχαν περισσότερα από 1000 τρανζίστορ. Η καρδιά του Τέλσταρ 1 ήταν μία ειδικώς σχεδιασμένη ηλεκτρονική λυχνία οδεύοντος κύματος, η οποία μπορούσε να ενισχύσει ένα σήμα 10.000 φορές.

Όμως ο αμερικανικός δορυφόρος δεν έζησε πολύ, αφού έπεσε θύμα της αμερικανικής πυρηνικής δοκιμής στο Διάστημα. Στις 21 Φεβρουαρίου του 1963, τα τρανζίστορ του Τέλσταρ 1 τελικά υπέκυψαν στις σωρευτικές βλάβες της ακτινοβολίας.



1976

Μεγάλη οικολογική καταστροφή προκαλείται στην ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου, εξαιτίας έκκλησης διοξίνης από χημικό εργοστάσιο στο Σεβέζο.

Μεγάλη οικολογική καταστροφή στο Σεβέζο

Η Λα Μπριάντσα, ο «Κήπος της Λομβαρδίας», όπως με καμάρι την αποκαλούσαν οι κάτοικοί της, ήταν μια ειδυλλιακή, ευημερούσα περιοχή της Βόρειας Ιταλίας. Όμως τον Ιούλη του 1976 μεταμορφώθηκε σε ένα εφιαλτικό, σεληνιακό τοπίο.

Το Σεβέζο, μια από τις πολλές μικρές πόλεις της περιοχής, γίνεται το επίκεντρο μιας πρωτοφανούς «βραδυφλεγούς» τραγωδίας. Στην πόλη βρισκόταν το υπερσύγχρονο εργοστάσιο ICMESA, ιδιοκτησίας μιας μεγάλης ελβετικής εταιρίας, το οποίο παρήγαγε χημικά προϊόντα. Στις 10 Ιούλη 1976, εξαιτίας μιας ελαττωματικής βαλβίδας ασφαλείας, προκλήθηκε μεγάλη διαρροή στην ατμόσφαιρα του δηλητηριώδους αερίου διοξίνη. Η εταιρία, αν και γνωρίζει το περιστατικό, αποφεύγει να ενημερώσει τις αρχές και έτσι οι κάτοικοι αγνοούν τους θανάσιμους κινδύνους που διατρέχουν.

Τις πρώτες μέρες μετά την έκρηξη δεν υπήρχε καμιά ένδειξη της βαριάς μόλυνσης εκτός από μια έντονη οσμή στην ατμόσφαιρα. Ύστερα από μια εβδομάδα, τα φύλλα των δέντρων άρχισαν να μαραίνονται. Πουλιά έπεφταν νεκρά από τον ουρανό και μικρά ζώα άρχισαν να πεθαίνουν. Μετά τα φυτά και τα ζώα, ήρθε και η σειρά των ανθρώπων. Γύρω στα 35 άτομα – ανάμεσα τους πολλά παιδιά – παρουσιάζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και μεταφέρονται επειγόντως στα νοσοκομεία.

Μόνο τότε η εταιρία διακόπτει την εγκληματική σιωπή της και αναγκάζεται να παραδεχτεί το τι είχε συμβεί, ενώ οι 1.500 κάτοικοι του Σεβέζο και της γύρω περιοχής συνειδητοποιούν ότι η τραγωδία τους μόλις έχει αρχίσει. Ταυτοχρόνως, όλη η Ιταλία πληροφορείται με τρόμο ότι, επί δέκα ολόκληρες μέρες, δηλητηριασμένα προϊόντα (κρέατα, αβγά, γαλακτοκομικά) ζωικής προέλευσης, κυκλοφορούν ελεύθερα στην αγορά.

Τα όσα ακολουθούν είναι δύσκολο να περιγραφούν. Οι κάτοικοι της περιοχής διατάσσονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χωρίς να πάρουν τίποτα μαζί τους. Οι αρχές, με μεγάλη καθυστέρηση προχωρούν στη θανάτωση όλων των ζώων σε μια περιοχή περίπου 700 στρεμμάτων. Η οικονομία δέχεται ανεπανόρθωτα πλήγματα, κλείνουν όλες οι βιομηχανικές μονάδες γύρω από το Σεβέζο και εκατοντάδες εργάτες βρίσκονται στο δρόμο. Στο μεταξύ τα υγειονομικά συνεργεία στους ελέγχους που πραγματοποιούν διαπιστώνουν ότι οι τρεις στους τέσσερις κατοίκους έχουν προσβληθεί από σοβαρές δερματικές νόσους, οι οποίες στην πλειοψηφία τους εξελίσσονται σε καρκινοπάθειες. Μπροστά στο ενδεχόμενο τερατογενέσεων, το υπουργείο Υγείας προτείνει την άμβλωση για τις εγκύους όταν το έμβρυο είναι μικρότερο των τριών μηνών. Στη συνέχεια καταστρέφεται όλη η βλάστηση της περιοχής.

Μέσα στο κλίμα του πανικού και του τρόμου, η ιταλική κυβέρνηση δίνει την άδεια στην εταιρία ICMESA να ανατινάξει τις εγκαταστάσεις της στο Σεβέζο με τη δικαιολογία ότι έτσι θα περιοριστεί η μόλυνση. Με την ανατίναξη, όμως, εξαφανίζονται και οι αποδείξεις για τις εγκληματικές ευθύνες της εταιρίας…



1985

Το πλοίο «Ρέινμποου Γουόριορ» της οικολογικής οργάνωσης «Γκρίνπις» βυθίζεται στο λιμάνι του Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. 

Το βυθισμένο «Ρέινμποου Γουόριορ»

Το ναυάγιο αποδίδεται σε δολιοφθορά των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει κυβερνητική κρίση στη Γαλλία.



Γεννήσεις



1509

Γεννιέται ο Γάλλος Θεολόγος Ιωάννης Καλβίνος, ένας από τους διαμορφωτές του δόγματος του Προτεσταντισμού.

Ο Ιωάννης Καλβίνος



1830

Γεννιέται ο Καμίλ Πισαρό ή Πισάρο (Camille Pissarro), Γάλλος ζωγράφος.

Καμίλ Πισαρό – αυτοπροσωπογραφία

 Συμμετείχε στο κίνημα του ιμπρεσιονισμού. Χαρακτηρίστηκε ως «πατριάρχης του ιμπρεσσιονισμού», λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ύφους του, αλλά και κυριολεκτικά, διότι ήταν ηλικιακά ο γηραιότερός τους. 

Καμίλ Πισαρό – Παιδιά κοντα στη φάρμα (1887)

Έχει επίσης χαρακτηριστεί ως ο «ζωγράφος της γης» καθώς μέσα από το έργο του, εξιστόρησε -με το δικό του τρόπο- τη ζωή των αγρών, τα οργωμένα χωράφια, τα τοπία, τα ζωντανά, τους ανθρώπους και τους κόπους τους, το χωριό που κοιμάται και την πόλη που σφύζει από ζωή.



1856

Γεννιέται ο σερβικής καταγωγής Αμερικανός επιστήμονας και εφευρέτης Νίκολα Τέσλα.

Ο Νίκολα Τέσλα

Ο Τέσλα είναι κυρίως γνωστός για τις επαναστατικές του συνεισφορές στους κλάδους του ηλεκτρισμού και του μαγνητισμού στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα. Οι ανακαλύψεις και η θεωρητική εργασία του αποτέλεσαν τη βάση για την εφαρμογή του σημερινού συστήματος εναλλασσόμενου ρεύματος. Ο ίδιος δεν φαίνεται να ενστερνιζόταν τις σύγχρονές του αντιλήψεις περί ηλεκτρικού πεδίου, το οποίο αντιλαμβανόταν ως είδος ρευστού με ξεχωριστές ιδιότητες, ανεξάρτητες της γνωστής ύλης.

Σχέδιο της ευρεσιτεχνίας του Νικολά για την γεννήτρια εναλλασσόμενου ρεύματος το 1888 με αριθμό US 390.721

Εφευρέσεις όπως τα πολυφασικά συστήματα διανομής ισχύος και ο κινητήρας εναλλασσόμενου ρεύματος συνετέλεσαν στην εκδήλωση της Δεύτερης Βιομηχανικής Επανάστασης. Η μονάδα της έντασης του μαγνητικού πεδίου στο SI, το Τέσλα, ονομάστηκε προς τιμή του στο Γενικό Συνέδριο Μέτρων και Σταθμών του Παρισιού το 1960.

Ο Τέσλα στο εργαστήριο του στο Κολοράντο Σπρινγκς

Το 1943 το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών τον αναγνώρισε ως τον εφευρέτη της ασύρματης επικοινωνίας. Ο Τέσλα ισχυριζόταν, μέσα σε όλες τις άλλες θεωρίες του, ότι το 2035 η μόλυνση του νερού θα είναι πολύ χαμηλή, τα ποσοστά παραγωγής δημητριακών πολύ υψηλά, αναδάσωση όλων των καμένων και άνυδρων περιοχών και εκμετάλλευση των πηγών ενέργειας με τρόπο φιλικό για το περιβάλλον .

Σύγχρονοι μελετητές του έργου του τον έχουν αποκαλέσει «τον άνθρωπο που εφηύρε τον Εικοστό Αιώνα» και «προστάτη άγιο του σύγχρονου ηλεκτρισμού».



1871

Γεννιέται ο Μαρσέλ Προυστ (Valentin Louis Georges Eugène Marcel Proust), Γάλλος συγγραφέας. 

Μαρσέλ Προυστ

Το κυριότερο έργο του είναι ο κύκλος «Αναζητώντας το χαμένο χρόνο», έργο ζωής το οποίο άρχισε το 1913 και τελείωσε λίγο πριν πεθάνει. Οι 6 τελευταίοι τόμοι εκδόθηκαν μετά το θάνατο του. Αφηγητής της «Αναζήτησης» είναι ο γόνος μιας πλούσιας αστικής οικογένειας, με αδύνατη υγεία, χωρίς καμία πρακτική δραστηριότητα και μέλος των κύκλων της αριστοκρατικής κοινωνίας. Η μοναδική «δοκιμασία» της ζωής του είναι η βασανιστική αγάπη για την Αλμπερτίν, ενώ οι απόπειρες να ασχοληθεί με τη λογοτεχνία μένουν άκαρπες. Μόνο στο τελευταίο διήγημα της «Αναζήτησης», ο ήρωας πείθεται ότι το δημιουργικό έργο που βασίζεται στη διαίσθηση δίνει νόημα στην ανθρώπινη ύπαρξη «στο χαμένο χρόνο». Κύρια μέθοδος του Προυστ ήταν ο ιμπρεσιονισμός, που έφτανε ως τα όρια του κοινωνικού κριτικισμού. Το έργο του επέδρασε ποικιλόμορφα στις δημιουργικές αναζητήσεις πολλών συγγραφέων του 20ού αιώνα.



1888

Γεννιέται στο Βόλο Ιταλός ζωγράφος, συγγραφέας και γλύπτης, Τζόρτζιο Ντε Κίρικο (Giorgio de Chirico). 

Ο Τζόρτζιο Ντε Κίρικο

Ήταν ένας από τους καλλιτέχνες που διαμόρφωσαν το ιδίωμα της Μεταφυσικής Ζωγραφικής (Pittura metafisica) αλλά και για την επιρροή που άσκησε σε καλλιτεχνικά ρεύματα του 20ού αιώνα, όπως ο υπερρεαλισμός και η Νέα Αντικειμενικότητα (Neue Sachlichkeit).

Έργο του Τζόρτζιο Ντε Κίρικο


Θάνατοι



138

Πεθαίνει ο Πόπλιος Αίλιος Τραϊανός Αδριανός, 14ος Ρωμαίος αυτοκράτορας, 

Πόπλιος Αίλιος Τραϊανός Αδριανός

γνωστός για τα φιλελληνικά του αισθήματα και από τα έργα που άφησε στην Αθήνα (Πύλη του Αδριανού, Ναός του Ολυμπίου Διός, Αδριάνειο Υδραγωγείο).



1099

Πεθαίνει ο Ροδρίγο Ντίαθ δε Βιβάρ (Rodrigo Díaz de Vivar) ήταν Καστιλιάνος ευγενής και στρατιωτικός ηγέτης στη μεσαιωνική Ισπανία. 

Άγαλμα του Ελ Σιντ

Οι Μαυριτανοί τον αποκαλούσαν Ελ Σιντ, που σήμαινε ο Άρχοντας και οι χριστιανοί Ελ-Καμπεαδόρ, που αποδιδόταν για τον Εξαιρετικό Πολεμιστή ή Αυτόν που ξεχωρίζει στο πεδίο της μάχης. Γεννήθηκε στο Βιβάρ, μια πόλη κοντά στο Μπούργος. Μετά τον θάνατό του, έγινε ο πιο τιμημένος εθνικός ήρωας της Καστίλης και ο πρωταγωνιστής του πιο σημαντικού μεσαιωνικού ισπανικού επικού ποιήματος, με τίτλο Άσμα του Ελ Σιντ. Μετά το θάνατό του τα κατορθώματά του, πραγματικά και φανταστικά, τραγουδήθηκαν όσο λίγων από τους τροβαδούρους, δημιουργώντας ένα θρύλο γύρω από το όνομά του. Η ιστορία του έχει γίνει όπερα, ενώ στην ιστορία έχει μείνει και η ομώνυμη ταινία.

Θεωρείται ο εθνικός ήρωας της Ισπανίας.



1941

Πεθαίνει ο Φέρντιναντ «Τζέλι Ρολ» Μόρτον (Ferdinand «Jelly Roll» Morton), Αμερικανός πιανίστας και συνθέτης, από τους πρωτοπόρους της τζαζ.

Φέρντιναντ «Τζέλι Ρολ» Μόρτον





2015

Πεθαίνει ο Ομάρ Σαρίφ (πραγματικό όνομα Μισέλ Ντεμίτρι Χαλούμπ), Αιγύπτιος ηθοποιός με Λιβανέζικη καταγωγή. 

Ο Ομάρ Σαρίφ

Ξεκίνησε την καριέρα του στην ιδιαίτερη πατρίδα του την δεκαετία του 1950 αλλά είναι γνωστός για τις εμφανίσεις του σε αγγλικές και αμερικάνικες παραγωγές. Στις ταινίες του περιλαμβάνονται «Ο Λώρενς της Αραβίας» (1962), «Δόκτωρ Ζιβάγκο» (1965) και «Ένα Αστείο Κορίτσι» (1968). 


Είχε τιμηθεί με τρεις Χρυσές Σφαίρες και ένα βραβείο Σεζάρ. Είχε προταθεί για βραβείο Όσκαρ. Είχε λάβει διάκριση από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας



Πηγή: alt.gr, el.wikipedia.org, popaganda.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια