Σαν Σήμερα 7 Ιουνίου



Γεγονότα


1099
Α΄ Σταυροφορία: Αρχίζει η πολιορκία της Ιερουσαλήμ.




1654
Ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ στέφεται βασιλιάς της Γαλλίας. 
Λουδοβίκος ΙΔ
Ονομάστηκε «βασιλιάς ήλιος», καθώς ο ίδιος πίστευε πως ο ήλιος αντιπροσωπεύει την τάξη και την ζωοδόχο πηγή επί της γης και τον επέλεξε για σύμβολό του. Το 1661 προχώρησε σε αλλαγές στο κράτος. Συγκέντρωσε τις εξουσίες γύρω από το πρόσωπο και τη βούληση του. Η περιβόητη φράση του «l’état, c’est moi» (το κράτος είμαι εγώ) αποτύπωνε τον τρόπο διακυβέρνησης. Κατασκεύασε το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο παλάτι στην Ευρώπη, το οποίο κτίστηκε στις Βερσαλλίες όπου μεταφέρθηκε η νέα βασιλική έδρα. Η όξυνση των ανταγωνισμών με τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής οδήγησε σε συμμαχίες και πολέμους με την Αγγλία, την Ισπανία και την Ολλανδία. Η ανάγκη για νέες αγορές και ο διαγκωνισμός για νέες αποικίες οδήγησε στη μεγέθυνση του εμπορικού και πολεμικού στόλου της Γαλλίας.


1914
Μαζικές εξεγέρσεις εργατών και αγροτών ξεσπούν στην Ιταλία («Κόκκινη Εβδομάδα», 7 – 14/6/1914). Αφορμή υπήρξε η ένοπλη καταστολή εργατικής διαδήλωσης στην Αγκώνα στις 7/6.
Οδόφραγμα στο Μιλάνο
Στις 8/6 το Σοσιαλιστικό Κόμμα και η Συνομοσπονδία της Εργασίας της Ιταλίας κήρυξαν γενική απεργία διαμαρτυρίας. Σε πολλές πόλεις η απεργία μετεξελίχθηκε σε ένοπλη σύγκρουση, με τους εργάτες να στήνουν οδοφράγματα και να συγκρούονται με το στρατό. Σε πολλά μέρη της χώρας η αστική εξουσία καταλύθηκε.
Από διαδήλωση κατά την διάρκεια της «Κόκκινης Εβδομάδας»
Όμως η ρεφορμιστική ηγεσία της Συνομοσπονδίας και του Σοσιαλιστικού Κόμματος υποχώρησαν κηρύσσοντας τη λήξη της απεργίας. 
Έφιπποι στρατιώτες στην Αγκώνα
Τα γεγονότα της 7-14/6 έδειξαν πόσο ισχυρή ήταν η επαναστατική διάθεση του ιταλικού προλεταριάτου και πόσο αδύνατη ταυτόχρονα υπήρξε η πολιτική του οργάνωση.


1917
Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μάχη της Μεσσίν. Τα συμμαχικά στρατεύματα πυροδοτούν νάρκες κάτω από τα γερμανικά χαρακώματα, σκοτώνοντας 10.000 Γερμανούς στρατιώτες.


1917
Γάλλοι ναύτες παρελαύνουν στην Αθήνα κατά την διάρκεια του Γαλλικού αποκλεισμού
Με την έγκριση του Ε. Βενιζέλου, οι Γάλλοι εξορίζουν στην Κορσική τους πολιτικούς του αντιπάλους, Δημήτρη Γούναρη, Ιωάννη Μεταξά, Σπύρο Μερκούρη, Ίωνα Δραγούμη και Βίκτορα Δουσμάνη.


1919
Tαραχές ξεσπούν στη Βαλέτα, πρωτεύουσα της Μάλτας. Οι Βρετανοί στρατιώτες πυροβολούν στο πλήθος σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους.


1929
Βατικανό
Επικυρώνεται η συνθήκη του Λατερανού, με την οποία ιδρύεται το Βατικανό.


1942
Ναυμαχία του Μίντγουεϊ
Λήγει η 4ήμερη ναυμαχία του Μίντγουεϊ στον Ειρηνικό Ωκεανό με αποφασιστική νίκη των Αμερικανών επί του στόλου της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας.
Ναυμαχία του Μίντγουεϊ – αμερικάνικα καταδιωκτικά αεροσκάφη

1950
Το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Μπελογιάννης φτάνει παράνομα στην Ελλάδα από τη Ρουμανία όπου βρισκόταν ως πολιτικός πρόσφυγας. 
Νίκος Μπελογιάννης
Καθήκον του, σύμφωνα με τις αποφάσεις της 7ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ, ήταν η αναδιοργάνωση των Παράνομων Κομματικών Οργανώσεων.
Εξίμισι μήνες μετά από την άφιξή του στην Ελλάδα ο Μπελογιάννης θα πέσει στα χέρια της Ασφάλειας (20/12/1950), θα δικαστεί (δύο φορές) και θα εκτελεστεί στις 30/3/1952.


1957
Η κυβερνητική πλειοψηφία ψηφίζει τη νέα σύμβαση για το καθεστώς ετεροδικίας των Αμερικανών στην Ελλάδα, με το οποίο οι αξιόποινες πράξεις πολιτών των ΗΠΑ δεν υπόκεινται στο ελληνικό δίκαιο. Δεκάδες περιπτώσεις εγκληματικών πράξεων Αμερικάνων στρατιωτικών στη χώρα μας έμειναν ατιμώρητες.


1960
Περικλής Πεταλωτής
Καταδικάζονται σε ισόβια με την κατηγορία της κατασκοπίας οι κομμουνιστές Γιάννης Λίππας και Περικλής Πεταλωτής.
Γιάννης Λίππα

1966
Εγκαινιάζεται το «Πλανητάριον» του Ιδρύματος Ευγενίδου στη Λεωφόρο Συγγρού.

1971
Σαλιούτ 1
Κατασκευάζεται ο πρώτος στον κόσμο τροχιακός επανδρωμένος επιστημονικός σταθμός «Σαλιούτ» (ΕΣΣΔ), ο οποίος συνδέθηκε με το διαστημόπλοιο «Σογιούζ ΙΙ». 
Γραμματόσημο προς τιμήν των αστροναυτών του Σαλιούτ 1
Η πτήση του με τους κοσμοναύτες Γ. Τ. Ντομπροβόλσκι, Β. Ν. Βολκόφ και Β. Ι. Πατσάεφ διήρκεσε 24 μέρες.


1975
Εγκρίνεται από τη Βουλή των Ελλήνων, με τις ψήφους μόνο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, το νέο Σύνταγμα της χώρας. 
Υπογραφή του αντιδραστικού Συντάγματος του 1975 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή
Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (Ένωση Κέντρου, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΚΚΕ «Εσωτερικού/ΕΔΑ) καταψήφισαν το εν λόγω σύνταγμα ως αντιδημοκρατικό και αυταρχικό.


1981
Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία καταστρέφει τον πυρηνικό σταθμό του Ιράκ «Οσιράκ», στα περίχωρα της Βαγδάτης. (Επιχείρηση Όπερα).


1997

Στην Ιρλανδία, η πολιτική πτέρυγα του IRA, Σιν Φέιν, εξασφαλίζει για πρώτη φορά έδρα στη Βουλή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών.


Γεννήσεις


1848
Γεννιέται ο Πολ Γκωγκέν (Eugène Henri Paul Gauguin), Γάλλος μεταϊμπρεσιονιστής ζωγράφος. Ο Γκωγκέν, με καταγωγή από Ισπανούς αποίκους στη Λατινική Αμερική, πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην πρωτεύουσα του Περού, Λίμα.
Σπούδασε στην Ορλεάνη της Γαλλίας και αμέσως μετά ταξίδεψε ανά τον κόσμο με εμπορικά πλοία και αργότερα με το Γαλλικό Ναυτικό για ένα διάστημα περίπου έξι ετών.
Επέστρεψε στη Γαλλία το 1870, όπου και εργάστηκε ως βοηθός χρηματιστή. Παράλληλα με αυτή την ιδιότητά του, περνούσε μέρος του χρόνου του ζωγραφίζοντας με τον Καμίλ Πισαρό και τον Πωλ Σεζάν.
Αν και οι πρώτες προσπάθειές του ήταν αδέξιες, σημείωσε σταδιακά αξιοσημείωτη πρόοδο.
Την περίοδο 1876–1886, ο Γκωγκέν βρίσκονταν σε επαφή με τους ιμπρεσιονιστές καλλιτέχνες και συμμετείχε με έργα του στις εκθέσεις τους.
Το 1884 μετακόμισε με την οικογένειά του στην Κοπεγχάγη, όπου προσπάθησε να ακολουθήσει, χωρίς όμως επιτυχία, επαγγελματική σταδιοδρομία στις επιχειρήσεις. Τελικά, επέστρεψε στο Παρίσι το 1885, αφήνοντας την οικογένειά του στη Δανία και αποφασισμένος να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στη ζωγραφική. Χωρίς επαρκείς πόρους επιβίωσης, η σύζυγος και τα παιδιά του επέστρεψαν στην οικογένειά της.
Την περίοδο 1886–1891, ο Γκωγκέν έζησε κυρίως στην περιοχή της Βρετάνης, όπου ζούσαν επίσης αρκετοί πειραματικοί ζωγράφοι που εντάσσονται συχνά στη λεγόμενη «Σχολή της Pont-Aven». Επηρεασμένος από τον ζωγράφο Εμίλ Μπερνάρ, ο Γκωγκέν μετάβαλε σημαντικά το ύφος της ζωγραφικής του. Τα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ζωγραφικής του έγιναν η χρήση μεγάλων επιφανειών και έντονων χρωμάτων. Ο Γκωγκέν δήλωνε πλέον απογοητευμένος από τον ιμπρεσιονισμό και στράφηκε περισσότερο στην αφρικανική τέχνη και την τέχνη της Ασίας. Παράλληλα γύρω στο 1888, ήρθε σε επαφή με το έργο του Βίνσεντ βαν Γκογκ, έργο το οποίο αναγνώρισε ως ιδιαίτερα σημαντικό, και συνδέθηκε φιλικά μαζί του, τόσο ώστε να συγκατοικήσουν για 2 μήνες στην Αρλ.
Εξαιτίας όμως της κατάθλιψης από την οποία έπασχαν αμφότεροι, η συγκατοίκηση αυτή κατέληξε σε έντονη διαμάχη μεταξύ τους με αποτέλεσμα ο βαν Γκογκ να κόψει μέρος του αριστερού αυτιού του, αφού προηγουμένως είχε απειλήσει να σκοτώσει τον Γκωγκέν.
Σε κακή ψυχολογική κατάσταση, ο Γκωγκέν εγκατέλειψε την Ευρώπη το 1891, για να ταξιδέψει στην Πολυνησία.
Αρχικά εγκαταστάθηκε στην Ταϊτή και αργότερα στις νήσους Μαρκέζας. Εκεί πέρασε σχεδόν όλη την υπόλοιπη ζωή του, πραγματοποιώντας μόνο μία μόνον επίσκεψη στην Γαλλία.
Τα έργα της περιόδου αυτής θεωρούνται ίσως τα καλύτερα δείγματα της εργασίας του και ξεχωρίζουν για τον έντονο συμβολισμό τους και τον πολλές φορές θρησκευτικό χαρακτήρα τους, εμφανώς επηρεασμένα από τον πολιτισμό των ιθαγενών της Πολυνησίας.
Το σύνολο του έργου του Γκωγκέν και κυρίως οι πειραματισμοί του γύρω από τη χρήση των χρωμάτων, θεωρείται πως επηρέασε σημαντικά τα καλλιτεχνικά ρεύματα του 20ού αιώνα και ειδικότερα τον φοβισμό.


1920
Γεννιέται ο Ζορζ Μαρσέ (Georges René Louis Marchais), Γενικός Γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος από το 1972 έως το 1994. 
Ζορζ Μαρσέ Γ.Γ. του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (1972-1994)
Ήταν από τους κύριους εκφραστές του Ευρωκομμουνισμού που οδήγησαν στον εκφυλισμό των Μαρξιστικών Λενινιστικών χαρακτηριστικών του Κομμουνιστικού Κόμματος. Τον διαδέχτηκε στο 28ο Συνέδριο ο Ρομπέρ Υ ο οποίος ολοκλήρωσε τον οπορτουνιστικό μετασχηματισμό του Κόμματος, οδηγώντας το στην αφάνεια.


1940
Γεννιέται ο Τομ Τζόουνς (Tom Jones Woodward), Ουαλός τραγουδιστής.
Τομ Τζόουνς
 Ήταν γιος ανθρακωρύχου. Από μικρό παιδί έδειξε την έφεσή του προς το τραγούδι κι αρνιόταν να τραγουδήσει μαζί με άλλους. Μετά τη μεγάλη επιτυχία του 1965 «It’s Not Unusual», ο Τζόουνς ηχογράφησε μια σειρά από μεγάλα σουξέ. Έχει πουλήσει πάνω από 150 εκατομμύρια άλμπουμ στην καριέρα του.


Θάνατοι


1896
Πεθαίνει ο Ζακυνθινός μουσουργός Παύλος Καρρέρ. 
Παύλος Καρρέρ
Υπήρξε από τις μεγαλύτερες μορφές της επτανησιακής μουσικής και δημιουργός εθνικής όπερας και φωνητικής μουσικής βασισμένης σε ελληνικά θέματα, ελληνόγλωσσα λιμπρέτα και στίχους, καθώς και μελωδίες εμπνευσμένες από τη δημοτική και την αστικολαϊκή παράδοση της νεότερης Ελλάδας.


1954
Πεθαίνει ο Βρετανός μαθηματικός Άλαν Τιούρινγκ (Alan Matheson Turing), «πατέρας» της επιστήμης των ηλεκτρονικών υπολογιστών. 
Άλαν Τιούρινγκ
Θεωρείται ότι ήταν το κεντρικό πρόσωπο στην αποκρυπτογράφηση των γερμανικών στρατιωτικών κωδικών, ως προϊστάμενος της Ομάδας 8. Η ομάδα αυτή ήταν που επιφορτίστηκε με την αποκωδικοποίηση της γερμανικής κρυπτογραφικής συσκευής Enigma.
Άλαν Τιούρινγκ – ηλεκτρονικός υπολογιστής
Μετά τον Πόλεμο, σχεδίασε έναν από τους πρώτους ηλεκτρονικούς προγραμματίσιμους ψηφιακούς υπολογιστές στο Εθνικό Φυσικό Εργαστήριο, όπως λεγόταν, και κατασκεύασε μια δεύτερη υπολογιστική μηχανή στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.


1972
Πεθαίνει ο γιατρός Μανώλης Σιγανός, παλαίμαχος αγωνιστής, καπετάνιος της Β’ ταξιαρχίας του Α’ Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ Αθήνας και στέλεχος του ΚΚΕ.


1980
Πεθαίνει ο Χένρι Μίλερ (Henry Valentine Miller), Αμερικανός συγγραφέας. 
Χένρι Μίλερ
Το έργο του άσκησε σημαντική επιρροή στη λογοτεχνία την περίοδο του μεσοπολέμου, ενώ εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους συγγραφείς της γενιάς μπιτ. Ανάμεσα στα κυριότερα έργα του συγκαταλέγονται ο Τροπικός του Καρκίνου, ο Τροπικός του Αιγόκερω, Ο Κολοσσός του Μαρουσιού και η τριλογία Η Ρόδινη Σταύρωση. Εκτός από τη συγγραφή, ασχολήθηκε επίσης με τη ζωγραφική.


1991
Πεθαίνει ο Σωτήρης Πατατζής, Έλληνας λογοτέχνης. 
Σωτήρης Πατατζής
Η καταγωγή του ήταν από τη Μεσσήνη Μεσσηνίας. Σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο της Αθήνας. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά. Έγραψε διηγήματα, μυθιστορήματα και θεατρικά έργα. Στην αντίσταση εντάχτηκε στο ΕΑΜ.
Το μυθιστόρημά του «Μεθυσμένη Πολιτεία» μεταφέρθηκε στην μικρή οθόνη στο τέλος της δεκαετίας του 1970, σε σκηνοθεσία Άρη Λυχναρά και με πολλούς γνωστούς πρωταγωνιστές (Βέρα Κρούσκα, Γιάννης Βόγλης, Παύλος Χαϊκάλης, Χρυσούλα Διαβάτη κτλ.).


1993
Σκοτώνεται σε τροχαίο ατύχημα ο Ντράζεν Πέτροβιτς (Dražen Petrović), Γιουγκοσλάβος καλαθοσφαιριστής. 
Ντράζεν Πέτροβιτς
Λόγω της αρτιότητας του παιξίματός του έμεινε γνωστός και ως Mozart του Μπάσκετ. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους αθλητές Καλαθοσφαίρισης όλων των εποχών. Ήταν ο πρώτος αθλητής της Γιουγκοσλαβίας που κατάφερε να περάσει τον Ατλαντικό και να παίξει στο ΝΒΑ.


2002
Πεθαίνει η Μαλβίνα Κάραλη, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε την καριέρα της το 1976. Αρθρογράφησε σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά.
Μαλβίνα Κάραλη
Επίσης εργάστηκε επί πολλά χρόνια στο ραδιόφωνο, αλλά και στην τηλεόραση ως παραγωγός και παρουσιάστρια εκπομπών όπως ο «Καθρέφτης ψυχής», «Βίοι αγίων» κ.α. Μία από τις καλύτερες εκπομπές της ήταν το «Μαλβίνα Hostess». Η σάτιρα και η κριτική της στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχαν ως αποτέλεσμα μετά από κυβερνητικές παρεμβάσεις την απομάκρυνσή της από το σταθμό.
Βραβεύτηκε με δύο κρατικά βραβεία σεναρίου για τις ταινίες «Ξένια» σε σκηνοθεσία Πατρίς Βιβάνκο και «Κρυστάλλινες νύχτες» σε σκηνοθεσία Τώνιας Μαρκετάκη. Είχε γράψει τα μυθιστορήματα «Αθώος σαν αγαπημένος», «Τα κορίτσια της Σαβάνα», «Πιο πολύ, πιο πολύ», «Ο έρωτας και άλλες πολεμικές τέχνες» και μια σειρά πέντε βιβλίων με τίτλο «Η κουζίνα της Μαλβίνας ».


2011
Πεθαίνει ο Χόρχε Σεμπρούν Μάουρα (Jorge Semprún Maura), Ισπανός συγγραφέας. 
Χόρχε Σεμπρούν Μάουρα
Γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1923, έγινε μέλος του ισπανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, αγωνίστηκε κατά του Φράνκο, πήρε μέρος στην Αντίσταση κατά των ναζί και φυλακίστηκε στο Μπούχενβαλντ. Όμως, διαγράφηκε από το ΚΚ Ισπανίας το 1964 και κατέληξε υπουργός Πολιτισμού στις κυβερνήσεις του Φελίπε Γκονζάλες και αντικομμουνιστής.
Χόρχε Σεμπρούν Μάουρα
Εκτός από μυθιστορήματα, έγραψε και σενάρια, που σκηνοθέτησαν σπουδαίοι δημιουργοί, όπως ο Αλέν Ρενέ, ενώ ήταν ο συνδημιουργός του σεναρίου της ταινίας του Κώστα Γαβρά «Ζ». Πολυβραβευμένος και μέλος της Ακαδημίας Γκονκούρ, από το 1986, έγραψε μεταξύ άλλων τα μυθιστορήματα «Τα σανδάλια», «Είκοσι χρόνια και μία μέρα», «Ο νεκρός μάς χρειάζεται», «Τι ωραία Κυριακή!», «Επιστροφή του Νετσάγιεφ» και «Το μεγάλο ταξίδι».


2015
Πεθαίνει ο Κρίστοφερ Λι (Christopher Frank Carandini Lee), Άγγλος ηθοποιός. Γνώριζε εννέα γλώσσες (αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Γερμανικά και Ιταλικά, ενώ επίσης κατείχε σε έναν βαθμό και τα Ρωσικά, Σουηδικά και τα Κινέζικα).
Κρίστοφερ Λι
Έγινε ευρύτερα γνωστός για τους ρόλους του «Δράκουλα». Συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του χώρου και σε αξιόλογες ταινίες: «1941» (1979) του Στίβεν Σπίλμπεργκ, «The Salamander» (1981) με τους Φράνκο Νέρο και τον Άντονι Κουίν, «Jinnah» (1983), «Ο Μύθος του Ακέφαλου καβαλάρη» (1999), «Corpse Bride» (2005), «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» (2010) και Dark Shadows (2012) του Τιμ Μπάρτον, «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας» (2005) με τον Τζόνι Ντεπ. Το 2011 θα συνεργαστεί με τον Μάρτιν Σκορσέζε στην ταινία Hugo.
Στην μακρά καριέρα του ως ηθοποιός, γνώρισε και έγινε φίλος με αρκετούς άλλους αστέρες της τέχνης, όπως οι Τζακ Νίκολσον, Μάρλον Μπράντο, Όλιβερ Ριντ, Βίνσεντ Πράις, Πίτερ Κάσινκγ και Τζόνι Ντεπ.
Χρίστηκε Ιππότης για τις υπηρεσίες του στο δράμα το 2009. Το 2011 έλαβε το Βραβείο Μέλους Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και το 2013 το βραβείο του Ινστιτούτου Βρετανικού Φιλμ. Συνολικά στην καριέρα του κέρδισε 25 βραβεία.
Άλλο ένα χάρισμά του ήταν η βαθιά φωνή του. Ηχογράφησε διάφορες όπερες μεταξύ των ετών 1986 και 1998 και συμμετείχε στο συμφωνικό μέταλ άλμπουμ Charlemagne: By the Sword and the Cross το 2010, έχοντας ήδη συνεργαστεί με μέταλ συγκροτήματα από το 2005.








Πηγή: alt.gr, el.wikipedia.org

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια