Σαν Σήμερα 4 Ιουνίου


Γεγονότα


780 πχ.
Καταγράφεται στην Κίνα η πρώτη έκλειψη του Ήλιου


1411
Ο βασιλιάς Κάρολος ΣΤ΄ της Γαλλίας χορηγεί το μονοπώλιο της ωρίμανσης του τυριού ροκφόρ στους κατοίκους του Ροκφόρ-συρ-Σουλζόν.
O Κάρολος ΣΤ΄ σε πίνακα του ζωγράφου Master of Boucicaut το 1412.

1666
Ανεβαίνει στο Παρίσι το έργο ο «Μισάνθρωπος», που έκανε τον Μολιέρο (Molière, πραγματικό όνομα Jean-Baptiste Poquelin) ευρύτερα γνωστό στη Γαλλία. 
Μολιέρος – “Ο Μισάνθρωπος”
Ο Μολιέρος δεν άφησε στο «απυρόβλητο» καμιά γελοιότητα, βλακεία, πανουργία, ψευτιά, αδιαντροπιά κι ασχημία της κοινωνίας και του ανθρώπου, από οποιαδήποτε κοινωνική τάξη κι αν προερχόταν. Σάρκασε αποκαλυπτικά αριστοκράτες (ξεπεσμένους ή μη), ανερχόμενους αστούς, πλούσιους αγρότες που ονειρεύονταν να «εξευγενιστούν», πολιτειακά και εκκλησιαστικά παράσιτα, διάφορους επαγγελματίες και υπηρέτες, στην πόλη ή στην ύπαιθρο.
Μολιέρος
Αναμφίβολα ο «Μισάνθρωπος» είναι ένα από τα πιο βαθυστόχαστα έργα του Μολιέρου . Μία φιλοσοφική προσέγγιση του ανθρώπου. Βλέπουμε την εσωτερική αντίθεσή του, απέναντι στην υποκρισία της κοινωνίας, στη μίμηση της αρετής, στον φαρισαϊσμό και τη ματαιοδοξία της, στην κενότητα των συναναστροφών. Πολλοί βρίσκουν στοιχεία του ίδιου του Μολιέρου στον ήρωά του, τον Αλσέστ.
Ο Αλσέστ ανήκει στην αριστοκρατία, ωστόσο διαφέρει από αυτήν, καθώς απεχθάνεται την υποκρισία. Ο φίλος του Φιλέντ, από την άλλη, είναι ένας πνευματώδης, επιδέξιος αλλά συμβατικός και μετριοπαθής άνθρωπος. Ένας λογικός. Ο Αλσέστ με την εμμονή του απέναντι στην αλήθεια, γίνεται απειλή για τους άλλους, η ατσάλινη ειλικρίνεια και η δύναμη της θέλησής του να μη λυγίσει μπροστά σε οποιονδήποτε πειρασμό, του προσδίδουν έναν ηρωισμό. Είναι ένας ακραίος. Ο Μολιέρος όμως σοφά έβαλε τον ήρωά του να υποφέρει από έρωτα για την Σελιμέν και το ανεκπλήρωτο αυτού του έρωτα να τον οδηγεί στην αυτοεξορία του.
Ο Μισάνθρωπος είναι ο τραγικός άνθρωπος. Είναι αυτός που αντιλαμβάνεται το αδιέξοδο της ζωής. Είναι μια αρχετυπική σύλληψη, η προσωποποίηση της εντιμότητας, μια σφαιρική συνείδηση, ένας αντικομφορμιστής, που το κοινωνικό του περιβάλλον αδυνατεί να κατανοήσει και να ανεχθεί, με αποτέλεσμα να τον αντιμετωπίζει ως εχθρό της κοινωνίας και να τον απομονώνει.



1783
Οι αδερφοί Ζακ και Ζοζέφ Μονγκολφιέ (Frères Montgolfier) πραγματοποιούν την πρώτη δημόσια παρουσίαση ενός μη επανδρωμένου αερόστατου. 
Ακριβώς ένα χρόνο αργότερα η Ελιζαμπέτ Τιμπλ γίνεται η πρώτη γυναίκα επιβάτης αεροστάτου θερμού αέρα στη Γαλλία.



1844
Οι υφαντουργοί της επαρχίας της Σιλεσίας (Πρωσία) ξεσηκώνονται υπό το βάρος της φτώχειας και της πείνας. 
Πίνακας για την εξέγερση των υφαντουργών της Σιλεσίας
Επεμβαίνει ο στρατός και ανοίγει πυρ, με αποτέλεσμα το θάνατο 11 εργατών. Οι ηγέτες των υφαντουργών συνελήφθησαν, βασανίστηκαν και ρίχτηκαν στη φυλακή.Τα γεγονότα της Σιλεσίας είχαν ντόπιο και διεθνές αντίκτυπο στο νεαρό τότε εργατικό κίνημα.


1876
Ένα τρένο-εξπρές, το Transcontinental Express, φτάνει στο Σαν Φρανσίσκο από τη Νέα Υόρκη, έχοντας διασχίσει τη διαδρομή, σε χρόνο-ρεκόρ για την εποχή, σε 83 ώρες και 39 λεπτά.
 Transcontinental Express arrived in San Francisco,

1878
Υπογράφεται η μυστική συμφωνία, με την οποία η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραχωρεί την Κύπρο στη Βρετανία. Είναι το αντάλλαγμα για την υπόσχεση της δεύτερης ότι θα φρόντιζε να αναθεωρηθεί η δυσμενής για την Πύλη, Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου.


1896
Ο Χένρι Φορντ (Henry Ford) ολοκληρώνει το πρώτο του πειραματικό αυτοκίνητο, δοκιμάζοντας στους δρόμους του Ντιτρόιτ το πρώτο αυτοκίνητο που κινείται με βενζίνη, το «Τετράκυκλο». 
Το «Τετράκυκλο» του Χένρι Φορντ
Δεν ήταν παρά μια δικύλινδρη μηχανή ανεβασμένη πάνω σε τέσσερις τροχούς ποδηλάτου, που έπιανε μέγιστη ταχύτητα 32 χλμ/ώρα.
Ο Φορντ εξέλιξε τον τρόπο παραγωγής με τη λεγόμενη «γραμμή παραγωγής». Η νέα μορφή έδωσε περαιτέρω ώθηση στην κοινωνικοποίηση της παραγωγής, εκτίναξε την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης και μεγιστοποίησε την ατομική ιδιοποίηση του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου. Υπήρξε από τους πλέον στυγνούς καπιταλιστές. Η εκμετάλλευση και της ελάχιστης ποσότητας εργατικής δύναμης που μπορεί να παράξει κέρδος, τον οδήγησε στην κατηγοριοποίηση της αναπηρίας των ανθρώπων και πως μπορεί να αντιστοιχηθεί η ικανότητά τους στη γραμμή παραγωγής. Θεωρούσε την εργατική τάξη ικανή μόνο στο να παράγει, μισούσε κάθε μορφή οργάνωσής της. Ως γνήσιος καπιταλιστής, μπροστά στο κέρδος δεν έβαζε κανένα φραγμό. 
Η παρασημοφόρηση του Χένρι Φορντ από τους ναζί
Τη στιγμή που τα παιδιά της αμερικάνικης εργατικής τάξης έδιναν τη ζωή του ενάντια στους Γερμανούς φασίστες, ο Φορντ παρασημοφορούνταν από το ναζιστικό καθεστώς. Γιατί; Γιατί η αμερικανική «Ford» συναλλασσόταν με τους ναζί κερδίζοντας εκατομμύρια, καθώς κατασκεύαζε μεγάλο μέρος των φορτηγών που χρησιμοποίησαν στον πόλεμο!


1913
Έμιλι Ντέιβισον φωτογραφία από tomov.gr
Η Αγγλίδα σουφραζέτα Έμιλι Ντέιβισον, η γυναίκα, που θεωρήθηκε μια από τις ηρωίδες του κινήματος, πέφτει μπροστά στα πόδια του αλόγου του βασιλιά Γεωργίου Ε΄ στο ντέρμπι του Επσομ. Θα υποκύψει στα τραύματα της λίγες ημέρες αργότερα. Τα ντοκουμέντα της εποχής συνηγορούν περισσότερο στο ότι, επρόκειτο για δυστύχημα στην προσπάθεια της να κρεμάσει τα χρώματα των σουφραζετών στο βασιλικό άλογο, παρά στην εκδοχή της αυτοκτονίας.


1917
Απονέμονται από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Κολούμπια για πρώτη φορά τα βραβεία Πούλιτζερ.
Διάκριση στη δημοσιογραφία, στη λογοτεχνία και στις μουσικές συνθέσεις

1919
Το αμερικανικό Κογκρέσο εγκρίνει την 19η τροποποίηση του Συντάγματος, με την οποία δίνεται στις γυναίκες το δικαίωμα της ψήφου


1926
Στην Αθήνα οι πρόσφυγες, με την υποστήριξη και του ντόπιου πληθυσμού, προβαίνουν ομαδικά στην κατάληψη οικοπέδων και την άμεση ανέγερση σε αυτά πρόχειρων παραπηγμάτων.
Πρόσφυγες στα παραπήγματα
Η Παγκαλική δικτατορία στέλνει εναντίον τους τη χωροφυλακή, η οποία χρησιμοποιεί βία και καταστρέφει τα κτίσματα.


1928
Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας
Το φασιστικό καθεστώς της Ιταλίας καταδικάζει 37 στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος σε πολυετείς ποινές κάθειρξης 
Αντόνιο Γκράμσι
(μεταξύ των καταδικασθέντων και ο Αντόνιο Γκράμσι).


1932
Παραιτείται η κυβέρνηση Παπαναστασίου και σχηματίζεται πάλι Κυβέρνηση Βενιζέλου με νέους υπουργούς.


1934
Αρχίζει τις εργασίες του στο Παρίσι το Αντιφασιστικό Συνέδριο της Ευρώπης με σκοπό την ένωση σε ενιαίο αντιφασιστικό μέτωπο όλων των εργαζομένων της ηπείρου.


1936
Σχηματίζεται η κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία με Πρωθυπουργό τον σοσιαλιστή Λέον Μπλουμ (André Léon Blum). 
Λεόν Μπλουμ
Στο χρονικό διάστημα, που ακολουθεί παρουσιάζει ένα ευρύ πρόγραμμα (αστικών) κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, όπως μειώσεις στα ωράρια εργασίας και το θεσμό των πληρωμένων διακοπών.Το ΓΚΚ δεν έλαβε μέρος στην κυβέρνηση, στήριξε όμως την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Μετώπου, έως την έκρηξη του Ισπανικού Εμφυλίου, όπου διαφώνησε με τη στάση των σοσιαλιστών – ριζοσπαστών και ήρε την υποστήριξή του. Έτσι, τον Ιούνη του 1937, ο Λ. Μπλουμ αναγκάστηκε να παραιτηθεί.


1936
Εικοσιτετράωρη απεργία (πανεργατική) στη Θεσσαλονίκη, στην οποία παίρνουν μέρος χιλιάδες εργάτες. 
Στρατιώτες και τεθωρακισμένα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης 1936
Η κυβέρνηση Μεταξά λαμβάνει δρακόντεια στρατοκρατικά μέτρα κατά της απεργίας. 
Στρατιώτες στους δρόμους της Θεσσαλονίκης 1936
Στους δρόμους στήνονται ακόμα και πολυβόλα, ενώ διενεργούνται πάνω από 300 συλλήψεις.


1940
Οι δυνάμεις των Ναζί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Δουνκέρκης, που βρίσκεται πάνω στη Μάγχη, κοντά στη γαλλοβελγική μεθόριο. Λίγο πριν την κατάληψη του λιμανιού τα Γερμανικά στρατεύματα σταματούν την προέλασή τους. Δίνεται η ευκαιρία της ολοκλήρωσης της επιχείρηση-μαμούθ για την απομάκρυνση 338.000 ανδρών των δυνάμεων των Συμμάχων, που βρίσκονταν στην περιοχή.


1944
Γερμανοί στρατιώτες και Έλληνες ταγματασφαλίτες πραγματοποιούν επιδρομή στο χωριό Κοσκινά Καρδίτσας προκειμένου να αρπάξουν την παραγωγή των αγροτών. 
ΕΛΑΣίτες στη «Μάχη της Σοδειάς»
Απωθούνται όμως με επιτυχία από τον ΕΛΑΣ, που, έπειτα από σκληρή μάχη, απελευθερώνει τους ομήρους και σώζει τα κατασχεμένα.
Τμήμα ΕΛΑΣιτών στην Καισαριανή
Την ίδια μέρα, σκληρές μάχες δόθηκαν επίσης στο συνοικισμό της Καισαριανής, μεταξύ του μηχανοκίνητου του Μπουραντά και ταγματασφαλιτών και δυνάμεων του ΕΛΑΣ.


1946
Ο στρατηγός Χουάν Περόν (Juan Domingo Perón) ανακηρύσσεται Πρόεδρος της Αργεντινής.
Χουάν Περόν


1951
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικυρώνει το δικαίωμα των Πολιτειών να ζητούν «πειστήρια μη κομμουνιστικής ιδεολογίας» βεβαίωση πολιτικών φρονημάτων και πιο συγκεκριμένα, βεβαιώσεις από τους υποψηφίους για διάφορες θέσεις εργασίας ότι δεν ενστερνίζονται την κομμουνιστική ιδεολογία.


1961
Στη σύνοδο κορυφής της Βιέννης, ο Σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ προκαλεί την Κρίση του Βερολίνου, απειλώντας να υπογράψει ξεχωριστή συνθήκη ειρήνης με την Ανατολική Γερμανία και δίνοντας τέλος στην αμερικανική, βρετανική και γαλλική πρόβαση στο Ανατολικό Βερολίνο.
Νικίτα Χρουστσόφ

1962
Τελευταία μέρα του Νίκου Ζαχαριάδη στο Μποροβιτσί, όπου είχε εγκατασταθεί έπειτα από την καθαίρεση και διαγραφή του. 
Ο Ν. Ζαχαριάδης κατά τον εορτασμό της Οκτωβριανής Επανάστασης στο Μποροβίτσι
Του επιβλήθηκε υποχρεωτική εγκατάσταση στο Σοργκούτ της περιφέρειας Τιουμέν.


1969
Στο Κονγκό, 100 φοιτητές σκοτώνονται από στρατιώτες σε διαδήλωση.


1972
Η Αμερικανίδα Άντζελα Ιβόν Ντέιβις καθηγήτρια φιλοσοφίας και θρυλική μορφή του αντιρατσιστικού και του γυναικείου κινήματος, απαλλάσσεται έπειτα από δύο χρόνια από τις κατηγορίες της συνωμοσίας, της δολοφονίας και της απαγωγής.
Άντζελα Ντέιβις

1989
Τερματίζονται οι διαδηλώσεις στην πλατεία Τιεν Αν Μεν, στο Πεκίνο, μετά από τη βίαιη επέμβαση του στρατού.


1991
Έπειτα από παρατεταμένες κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση του Φάτος Νάνο (Εργατικό Κόμμα) στην Αλβανία παραιτείται.
Ο Φάτος Νάνο το 2004

1991
Στην Ιαπωνία, έκρηξη του ηφαιστείου στο όρος Άνζεν, κοντά στην πόλη Σιμαμπάρα, προκαλεί το θάνατο σε 12 άτομα.


1992
Στη Γιουγκοσλαβία, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θριαμβεύει στις βουλευτικές εκλογές.
Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς


1994
Σημειώνεται δολοφονική απόπειρα κατά των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΚΚΕ Βασίλη Εφραιμίδη, Γιάννη Θεωνά και Μιχάλη Σπυριδάκη, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη.


1997
Με μια πράξη πολιτικής σκοπιμότητας τιμούνται, μεταξύ άλλων Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Γιώργος Παπανδρέου (αναπληρωτής ΥΠΕΞ τότε) με το βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας Ιπεκτσί.


2006
Οι κρατούμενοι Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριτζάι διαφεύγουν από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο.


Γεννήσεις


1697
Γεννιέται ο Γάλλος οικονομολόγος Φρανσουά Κενέ (François Quesnay), ιδρυτής της σχολής των φυσιοκρατών. 
Φρανσουά Κενέ
Ο Καρλ Μαρξ τον ονόμασε πατέρα της πολιτικής οικονομίας.


1889
Γεννιέται ο Μπένο Γκούτενμπεργκ, Γερμανός σεισμολόγος.
Μπένο Γκούτενμπεργκ

Ο Μπένο Γκούτενμπεργκ (Beno Gutenberg, 4 Ιουνίου 1889 - 25 Ιανουαρίου 1960) ήταν Γερμανός σεισμολόγος με σημαντική επιστημονική συνεισφορά. Ήταν συνεργάτης του Τσαρλς Ρίχτερ στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια και σύντροφός του στην επινόηση της κλίμακας Ρίχτερ για τη μέτρηση του μεγέθους των σεισμών.

1910
Γεννιέται ο Άγγλος μηχανικός και εφευρέτης Κρίστοφερ Κόκερελ, (Christofer Cockerell), γνωστός για την εφεύρεση του χόβερκραφτ (άρχισε να δουλεύει πάνω σ’ αυτό το 1953). 
Κρίστοφερ Κόκερελ εφευρέτης του χόβερκραφτ
Αρχικά πειραματίστηκε με ένα πιστολάκι για τα μαλλιά με αντεστραμμένο τον αέρα και μια κονσέρβα. Με το πείραμα, διαπίστωσε ότι η πίεση του αέρα που εξερχόταν από το κουτί είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από ότι αφαίρεσε η κονσέρβα.
Κατοχύρωσε αίτηση για ευρεσιτεχνία το 1955 (κατοχυρώθηκε το 1960). Στις 30 Μαΐου το χόβερκραφτ πραγματοποίησε με επιτυχία το πρώτο επιτυχημένο πέρασμα από τη Μάγχη.Δούλεψε σε μελέτη για τα ραντάρ κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Κέρδισε το Μετάλλιο Χάουαρντ Ποτς το 1965 και πήρε τον τίτλο του “Σερ” το 1969 για τη συνεισφορά του στη μηχανική. Πέθανε την 1η Ιουλίου 1999.


1966
Γεννιέται η Ιταλίδα λυρική μεσόφωνος ερμηνεύτρια όπερας και ρεσιτάλ Τσετσίλια Μπάρτολι (Cecilia Bartoli). 
Σεσίλια Μπαρτόλι
Είναι περισσότερο γνωστή για τις ερμηνείες έργων με μουσική του Μότσαρτ και Ροσσίνι και το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει έργα πολλών συνθετών μπαρόκ και κλασικής μουσικής. Θεωρείται λυρική υψίφωνος μέτσο-σοπράνο με μια ασυνήθιστη χροιά και είναι μία από τις δημοφιλέστερες και εμπορικότερες σύγχρονες τραγουδίστριες της όπερας.




Θάνατοι


1674
Πεθαίνει ο Ολλανδός καλλιτέχνης (ζωγράφος και χαράκτης) Γιαν Λίφενς (Jan Lievens, γεννήθηκε 24-Οκτ-1607).
Γιαν Λίφενς – αυτοπροσωπογραφία
Το έργο του ανήκει χρονικά στη «Χρυσή Εποχή» (1584-1702) της Ολλανδίας. Υπήρξε σύγχρονος του Ρέμπραντ και συχνά το έργο τους αντιπαραβάλλεται καθώς υπήρξε ανταγωνισμός μεταξύ τους, ειδικότερα την περίοδο 1625-31. Ο Λίφενς εξελίχθηκε σε διακεκριμένο ζωγράφο της εποχής του και ορισμένα από τα σχέδια του θεωρούνται εξαιρετικά δείγματα της ολλανδικής τέχνης του 17ου αιώνα. Φιλοτέχνησε θρησκευτικά, αλληγορικά ή μυθολογικά θέματα, προσωπογραφίες και τοπιογραφίες.


1798
Πεθαίνει ο Ιταλός τυχοδιώκτης και συγγραφέας Τζάκομο Καζανόβα (Giacomo Girolamo Casanova).
Τζάκομο Καζανόβα
Ο Τζάκομο Καζανόβα ήταν Ιταλός τυχοδιώκτης και συγγραφέας, τα απομνημονεύματα του οποίου περιέχουν μεταξύ άλλων μια μακριά σειρά αποπλανήσεων που έκανε το όνομά του συνώνυμο του ακαταπόνητου στην αναζήτηση της ηδονής, και -κυρίως- του ευτυχούς εραστή.


1933
Πεθαίνει ο Τούρκος ποιητής Αχμέτ Χασίμ.
Αχμέτ Χασίμ


1952
Πεθαίνει η Εύα Πάλμερ-Σικελιανού (γυναίκα του ποιητή Άγγελου Σικελιανού), χορογράφος και ιστορικός του χορού, με αξιοσημείωτο έργο στην προαγωγή του ελληνικού χορού, θεάτρου, μουσικής καθώς και της υφαντικής τέχνης. 
Εύα Πάλμερ Σικελιανού
Η ζωή της και οι καλλιτεχνικές της ασχολίες την έφεραν διαχρονικά σε επαφή με αρκετές αξιόλογες προσωπικότητες της τέχνης. Εμπνεύσθηκε και ταυτόχρονα ενέπνευσε χορευτές όπως την Ισιδώρα Ντάνκαν και τον Τεντ Σων, τη Γαλλίδα λογοτέχνιδα Κολέτ, την ποιήτρια και συγγραφέα Νάταλι Μπάρνεϋ και την ηθοποιό Σαρά Μπερνάρ. Μαζί με τον άντρα της διοργάνωσε τις «Δελφικές Εορτές» (εκδηλώσεις τέχνης, θεάτρου και μουσικής στους Δελφούς), ελπίζοντας να προαγάγει «μία ισορροπημένη αίσθηση διαφωτισμού που θα εξυπηρετούσε την εδραίωση της ειρήνης και της αρμονίας στην Ελλάδα και στον κόσμο».


2001
Πεθαίνει ο ηθοποιός Ντίνος Ηλιόπουλος. 
Ντίνος Ηλιόπουλος
Στο θέατρο εμφανίσθηκε για πρώτη φορά λίγο πριν την Απελευθέρωση, το 1944. Συνεργάστηκε με τον Τάκη Μουζενίδη, στη σαιξπηρική «Τρικυμία» και στον «Άνθρωπο του διαβόλου» του Μπέρναρ Σο. Συνέχισε με τη Μαρίκα Κοτοπούλη, κι αργότερα με τον Κώστα Μουσούρη και τον Μίμη Φωτόπουλο. Έπονται συνεργασίες με το θίασο Λαμπέτη-Χορν, με το Εθνικό Θέατρο, με τη Μαίρη Αρώνη, ξανά με την Κοτοπούλη. Γίνεται συνθιασάρχης με την Καρέζη και τον Παπαγιαννόπουλο. Από το 1960 παίζει σε πλήθος ελληνικών κωμωδιών: «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος», «Η κυρία του κυρίου», «Το έξυπνο πουλί», «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», «Εξοχικόν κέντρον ο “Ερως”», κ.ά.
Ο Ντίνος Ηλιόπουλος ταυτίστηκε με την ανάπτυξη του ελληνικού κινηματογράφου, ξεχώρισε όμως με την πρωταγωνιστική ερμηνεία του σε μια ταινία-σταθμό του ελληνικού προοδευτικού κινηματογράφου, τον «Δράκο» του Νίκου Κούνδουρου (1956).
Στη δεκαετία του ’70 έπαιξε σε αρκετές επιθεωρήσεις, σε ελληνικές μουσικές κωμωδίες και ξένα μιούζικαλ ενώ συμμετείχε στις «Θεσμοφοριάζουσες» κι ερμήνευσε τον «Αμφιτρύωνα» του Πλαύτου. Τη δεκαετία του ’80, συνεργάστηκε με τους Φασουλή, Παναγιωτοπούλου, Κιμούλη κ.ά.


2007
Πεθαίνει ο ηθοποιός Σωτήρης Μουστάκας. 
Σωτήρης Μουστάκας
Γεννημένος (1940) στη Λεμεσό, ο Σωτήρης Μουστάκας σπούδασε βιολί στην Κύπρο και έπειτα στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Σπουδαστής έπαιξε (1961) στο έργο του Δημήτρη Μόγρη «Χαραυγή». Αποφοιτώντας, στα χρόνια 1962-1964 συνεργάστηκε με το θίασο Αναλυτή – Ρηγόπουλου, παίζοντας σε ελληνικές και ξένες κωμωδίες. Το μέγεθος και η ιδιαιτερότητα του κωμικού ταλέντου αποκαλύφθηκε, πλήρως, το 1964, παίζοντας στο μολιερικό «Ασυλλόγιστο», σε σκηνοθεσία Μιχάλη Μπούχλη. Ακολούθησαν πολλές επιτυχίες σε ελληνικές κωμωδίες και επιθεωρήσεις και το 1969 μια ακόμη σημαντική συνεργασία του με το θίασο Μινωτή -Παξινού στο έργο του Ο’ Κέιζι «Η Ηρα και το παγώνι». Το 1973 δημιουργεί θίασο με άλλους επωνύμους ηθοποιούς και το 1976 δικό του θίασο, ανεβάζοντας μεταξύ άλλων τον «Καλό στρατιώτη Σβέικ» του Σωτήρη Πατατζή. Δεκάδες είναι οι ερμηνευτικές επιτυχίες του σε κωμωδίες και επιθεωρήσεις, αλλά λίγες φορές του δόθηκε η δυνατότητα να παίξει σε κλασικά έργα, όπως ήθελε. Πολλές ήταν και οι ταινίες που έπαιξε («Αλέξης Ζορμπάς», «Το πρόσωπο της ημέρας», «Μπετόβεν και μπουζούκι», «Ο μπούφος», «Ο τσαχπίνης», «Ο αρχιψεύταρος» κ.ά.).
Απέσπασε (1996) το Βραβείο Επιθεώρησης του Θεατρικού Μουσείου και το βραβείο «Παπαδούκα» της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Παντρεύτηκε την ηθοποιό Μαρία Μπονέλου και απέκτησαν μια κόρη, επίσης ηθοποιό.


Πηγή: alt.gr, el.wikipedia.org





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια