Σαν Σήμερα 3 Ιουνίου



Γεγονότα


1833
Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το βασιλικό διάταγμα «Περί σχηματισμού της Ελληνικής Χωροφυλακής».
Το βασιλικό διάταγμα «Περί σχηματισμού της Ελληνικής Χωροφυλακής»


1889
Οι πρώτοι πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος μεγάλων αποστάσεων ολοκληρώνονται στις ΗΠΑ, με μήκος 14 μίλια (σχεδόν 23 χιλιόμετρα).


1927
Τίθεται σε ισχύ το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, με το οποίο καθιερώθηκε η αβασίλευτη δημοκρατία (δημοψήφισμα 1924) και θεσπίστηκε ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ελληνικό Σύνταγμα 1927



1932
Παραιτείται η κυβέρνηση Παπαναστασίου. Σχηματίζεται νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
Ελευθέριος Βενιζέλος 1932


1933
Επανιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας, που είχε διαλυθεί το 1924.
Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας


1934
Ο Ριζοσπάστης δημοσιεύει σε αριθμούς την αστική τρομοκρατία (περίοδος 1929-1933). 
Ριζοσπάστης 1934 – Για την αστική τρομοκρατία


Ριζοσπάστης 1934 – Για την αστική τρομοκρατία

Καταγράφηκαν μεταξύ άλλων: 27 δολοφονίες, 13.050 συλλήψεις, 2.400 καταδίκες σε φυλακή και εξορία, 1.479 ξυλοδαρμοί, κλπ.


1934
Η αστυνομία απαγορεύει τη σύγκληση του Αντιφασιστικού Συνεδρίου. 
Ριζοσπάστης 1934 – Για το αντιφασιστικό Συνέδριο
Παρόλα αυτά, οι σχεδόν 1.200 σύνεδροι, καθώς και χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι της Αθήνας και του Πειραιά, συγκεντρώνονται δεχόμενοι επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής. Η αστυνομία ανοίγει πυρ και τραυματίζει 3 εργάτες. Παρά την τρομοκρατία, το Συνέδριο θα συνέλθει τελικά 2 μέρες αργότερα στον Κοκκιναρά Κηφισιάς.


1940
2ος Παγκόσμιος 200 αεροπλάνα της Λουφτβάφε βομβαρδίζουν το Παρίσι.


1941
Κάνδανος – Το ολοκαύτωμα

Η Κάνδανος, ένα μικρό χωριό της Κρήτης, γίνεται ένα από τα μνημεία της ναζιστικής θηριωδίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
Κάνδανος – Οι πλάκες των ναζί δολοφόνων
Το ολοκαύτωμα της Κανδάνου ήταν απάντηση των Γερμανών εισβολέων στην ηρωική αντίσταση του λαού της Κρήτης («Μάχη της Κρήτης»).
Κάνδανος – Η ισοπέδωση

Η Κάνδανος είχε βομβαρδιστεί κατά την πρώτη μέρα της επιδρομής των Γερμανών στην Κρήτη, ενώ στις 24 Μάη, μετά από σφοδρή μάχη στο φαράγγι της Κανδάνου , σκοτώνονται πολλοί Γερμανοί. Τη Δευτέρα 2 Ιούνη αρχίζει ο ανελέητος βομβαρδισμός του χωριού, ενώ στις 3/6 τα τμήματα που μπήκαν στο χωριό έκαψαν όλα τα σπίτια. Η Κάνδανος γίνεται ολοκαύτωμα. Οι ναζί συγκεντρώνουν κατά ομάδες τους κατοίκους και αρχίζουν οι εκτελέσεις. Τις αμέσως επόμενες ημέρες οι ναζί τοποθετούν δύο πινακίδες – επιγραφές στην είσοδο και έξοδο του χωριού, γραμμένες στα γερμανικά και τα ελληνικά. Η πρώτη πινακίδα έγραφε: «Διά την κτηνώδη δολοφονία Γερμανών αλεξιπτωτιστών, αλπινιστών και του μηχανικού από άνδρες, γυναίκες, παιδιά και παπάδες μαζί και διότι ετόλμησαν να αντισταθούν κατά του μεγάλου Ράιχ κατεστράφη την 3/6/41 η Κάνδανος εκ θεμελίων διά να μην επανοικοδομηθεί πλέον ΠOTE». H δεύτερη πινακίδα έγραφε: «Ως αντίποινον των οπλισμένων πολιτών ανδρών και γυναικών εκ των όπισθεν δολοφονηθέντων Γερμανών στρατιωτών κατεστράφη η Κάνδανος ». Ομως, το 1943 «φιλοτέχνησαν» και τρίτη μαρμάρινη στήλη που ανέφερε: «Εδώ υπήρχε η Κάνδανος , κατεστράφη προς εξιλασμόν της δολοφονίας 25 Γερμανών Στρατιωτικών».


1946
Με υπουργικό διάταγμα καθαιρείται η διοίκηση της ΓΣΕΕ.


1955
Η Γαλλία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Τυνησίας.


1959
Η κυβέρνηση της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή απορρίπτει την πρόταση της Σοβιετικής Ένωσης για μια Βαλκανική χωρίς πυραύλους.


1960
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφασίζει για πρώτη φορά και κατοχυρώνει το δικαίωμα του κατηγορούμενου σε υπεράσπιση από δικηγόρο.


1961
Ο Θεόφιλος

Έργα του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου εκτίθενται στο Λούβρο με ενθουσιώδη υποδοχή από τους φιλότεχνους.
Θεόφιλος – Το Μάζεμα Των Ελαιών


1962
Μπόινγκ 707 της Air France συντρίβεται και αναφλέγεται, καθώς προσπαθεί να απογειωθεί από το αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού, με αποτέλεσμα 130 άτομα να χάσουν τη ζωή τους.


1967
Καθιερώνεται και στην Ελλάδα το αλκοτέστ.


1979
Στον Κόλπο του Μεξικού, και ύστερα από έκρηξη σε γεωτρύπανο, δημιουργείται μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοκηλίδες στα χρονικά των περιβαλλοντικών καταστροφών (2.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα).
Κόλπος του Μεξικού 1979 – Η τεράστια πετρελαιοκηλίδα


1992
Με τη συμμετοχή αντιπροσώπων 172 κυβερνήσεων και χιλιάδων ακτιβιστών, ξεκινά στο Ρίο ντε Τζανέιρο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ η μεγαλύτερη έως τότε παγκόσμια διάσκεψη για την προστασία του περιβάλλοντος («Διάσκεψη της Γης»). 
ΟΗΕ – παγκόσμια διάσκεψη για την προστασία του περιβάλλοντος – Ριο ντε Τζανέϊρο 1992

Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να προσυπογράψουν τη σχετική συνθήκη, με το επιχείρημα ότι υπονόμευε τη βιομηχανική τους ανάπτυξη.


1998
Το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα με τρένα Hi-Speed.
Το ICE 884, τρένο υπερ-υψηλής ταχύτητας Ιντερσίτι Εξπρές, εκτροχιάζεται στο Έσεντε της Γερμανίας (101 νεκροί και 100άδες τραμυατίες).


1999
Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μετά από συμφωνία με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ, αποσύρει τις γιουγκοσλαβικές δυνάμεις από το Κόσοβο. Το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, κάνουν ένα βήμα παραπάνω προς την πλήρη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την εδραίωσή τους στην περιοχή αποκτώντας πλεονέκτημα έναντι της Ρωσίας και της Κίνας.




Γεννήσεις


1885
Γεννιέται ο Γιάκοβ Μιχάηλοβιτς Σβερντλόφ ένα από τα πέντε μέλη του Στρατιωτικού Επαναστατικού Κέντρου (μαζί με τους Στάλιν, Τζερτζίνσκι, Μπουμπνόφ και Ουρίτσκι) που καθοδήγησαν την ένοπλη κατάληψη της εξουσίας τον Οκτώβρη 1917. 
Γιάκοβ Μιχάηλοβιτς Σβερντλόφ

Στη συνέχεια υπήρξε κορυφαίος οργανωτής του Κόμματος των Μπολσεβίκων και του Σοβιετικού Κράτους, όπου η επανάσταση τον όρισε Πρόεδρο της Πανενωσιακής Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής των Σοβιέτ, θέση από την οποία συντόνιζε, με μεγάλη θέληση και ικανότητα τις περίπλοκες (πολιτικές, οικονομικές) υποθέσεις, σε συνθήκες εμφυλίου πολέμου και ιμπεριαλιστικής επέμβασης.
Ο Λένιν, στο «λόγο στη μνήμη του Γ.Μ. Σβερντλόφ» έλεγε για τον μεγάλο επαναστάτη «(…) στις αρχές μόλις του 20ού αιώνα, είχαμε μπροστά μας τον σ. Σβερντλόφ σαν τον πιο ξεκάθαρο τύπο επαγγελματία επαναστάτη – άνθρωπο που ξέκοψε ολοκληρωτικά από την οικογένεια, από όλες τις ανέσεις και τις συνήθειες της παλιάς αστικής κοινωνίας, άνθρωπο που δόθηκε ολοκληρωτικά και απεριόριστα στην επανάσταση και μέσα σε πολλά χρόνια, και σε δεκαετίες ακόμη, περνώντας από φυλακή σε εξορία και από εξορία σε φυλακή, σφυρηλάτησε στον εαυτό του τις ιδιότητες εκείνες που μέσα σε πολλά πολλά χρόνια ατσαλώνουν τους επαναστάτες (…) Ο επαγγελματίας όμως αυτός επαναστάτης δεν αποσπάστηκε ποτέ, ούτε για μια στιγμή, από τις μάζες.»


1911
Γεννήθηκε η Πολέτ Γκοντάρντ (Paulette Goddard, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Αμερικανίδας ηθοποιού Πολίν Μάριον Λιβάι),
Η Πολέτ Γκοντάρντ και ο Τσάρλι Τσάπλιν στο “Μεγάλο Δικτάτορα”

 
από τις μεγαλύτερες σταρ του βωβού κινηματογράφου (υπήρξε και μία από τις συζύγους του Τσάρλι Τσάπλιν).


1922
Γεννιέται ο Γάλλος σκηνοθέτης Αλέν Ρενέ (Alain Resnais). 
Ο Αλέν Ρενέ
Έγινε γνωστός με το ντοκιμαντέρ «Νύχτα και καταχνιά» (1955), μια συνταρακτική δουλειά για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης από την προσέγγιση της μνήμης. Η ταινία όμως που τον καθιέρωσε κι είναι σημείο αναφοράς του είναι το «Χιροσίμα, αγάπη μου» (1958), σε σενάριο Μαργκερίτ Ντιράς. 




Με την επόμενη ταινία «Πέρσι στο Μαρίενμπαντ» (1961), βραβεύτηκε με το Χρυσό Λέοντα. Η δημιουργικότητά του συνεχίστηκε με πληθώρα κινηματογραφικών έργων, μεταξύ των οποίων: «Ο πόλεμος τελείωσε» (1966), «Προβιντάνς» (1976), «Ο θείος από την Αμερική» (1980) και το «Smoking / No smoking» (1980).


1924
Γεννήθηκε ο ηθοποιός Γιώργος Φούντας.



Ο Γιώργος Φούντας (13 Φεβρουαρίου 1924 - 28 Νοεμβρίου 2010) ήταν έλληνας ηθοποιός από τους σημανικότερους του κινηματογράφου, θεάτρου και της τηλεόρασης, γνωστός εκτώς άλλων και για τον ρόλο του στην ταινία Στέλλα (1955) του Μιχάλη Κακογιάννη. Συμμετείχε σε πολλές ακόμη διακεκριμένες ταινίες των δεκαετιών του 1950 και 1960, μεταξύ των οποίων οι Μαγική Πόλη (1954), Το κορίτσι με τα μαύρα (1956), Ποτέ την Κυριακή (1960) και Τα Κόκκινα Φανάρια (1963), ενώ εμφανίστηκε και στις ξένες παραγωγές Αμέρικα, Αμέρικα (1963) και Αλέξης Ζορμπάς (1964).
Η σημαντικότερη στιγμή του στην τηλεόραση είναι ο ρόλος του στην σειρά Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται (1975-1976).


1926
Γεννιέται ο Αμερικανός ποιητής Άλεν Γκίνσμπεργκ (Irwin Allen Ginsberg -«κίνημα των Μπίτνικς»).
Ο Άλεν Γκίνσμπεργκ

 Θεωρείται ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της γενιάς των «μπίτνικς». Ήταν γιος του Λιούις Γκίνσμπεργκ, δασκάλου και λυρικού ποιητή, και της Ναόμι, δραστήριου μέλους του Αμερικανικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και έζησε για πολλά χρόνια στη Νότια Ασία. Ευρύτερα γνωστός έγινε το 1956 με τη δημοσίευση της ποιητικής του συλλογής «Ουρλιαχτό», μια καταγγελία ουσιαστικά για τον αμερικανικό τρόπο ζωής και μια απομυθοποίηση του αμερικανικού «ονείρου».


Θάνατοι


1875
Πέθανε ο Γάλλος συνθέτης Ζορζ Μπιζέ, γεννημένος το 1838.
Georges Bizet

Το αριστούργημά του, «Κάρμεν», προκάλεσε τεράστιο σκάνδαλο όταν ανέβηκε στη σκηνή –αλλά αποθεώθηκε διαχρονικά από το κοινό και καταξιώθηκε από το χρόνο.



Άλλο μεγάλο έργο του είναι το «Αλιείς μαργαριταριών».


1899
Πεθαίνει ο Αυστριακός συνθέτης της κλασσικής μουσικής Γιόχαν Στράους (Johann Strauss – ο 2ος). 
Γιόχαν Στράους ο 2ος
Από τα έργα του ξεχωρίζουν: «Ο ωραίος γαλάζιος Δούναβης», «Το σπίτι μου», «Βιεννέζικο αίμα» κ.ά. 



Έγραψε επίσης οπερέτες όπως «Δαντέλα της βασίλισσας», «Ο αθίγγανος βαρώνος», «Ο δασάρχης», «Νυχτερίδα» κ.α.


1924
Πεθαίνει ο Τσέχος συγγραφέας Φραντς Κάφκα. 



Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ού αιώνα. Όσο ζούσε, με δική του επιλογή, δεν δημοσιεύθηκε σχεδόν κανένα από τα έργα του. Προς το τέλος της ζωής του είχε ζητήσει να καταστραφούν και όσα χειρόγραφα δεν πρόλαβε να καταστρέψει ο ίδιος. Ευτυχώς, ο στενός του φίλος Μαξ Μπροντ, δεν τον άκουσε. Ανάμεσα στα έργα που διασώθηκαν είναι και τα γνωστά μυθιστορήματα «Δίκη», «Πύργος», «Μεταμόρφωση», «Αμερική». Αν και ο Κάφκα έγραφε στα γερμανικά, ωστόσο έζησε και δημιούργησε στην Πράγα.


1963
Πεθαίνει ο Τούρκος κομμουνιστής ποιητής Ναζίμ Χικμέτ.


Ναζίμ Χικμέτ

Το 1912 φοιτά σε ιδιωτικό σχολείο. Ο επόμενος όμως χρόνος τον βρίσκει σε δημόσιο σχολείο.
Το 1917 μπαίνει στη σχολή αξιωματικών του ναυτικού και φοιτά ως δόκιμος. Μια επίμονη πλευρίτιδα του στερεί τη δυνατότητα να υπηρετήσει τη θητεία του ως αξιωματικός.
Το 1921 ο Χικμέτ αποφασίζει να ενταχθεί στον «Πόλεμο Ανεξαρτησίας» του Κεμάλ, στην Ανατολή. Στο δρόμο συναντιέται με Τούρκους Σπαρτακιστές φοιτητές, που είχαν απελαθεί από τη Γερμανία. Απ’ αυτούς μαθαίνει για τους Μαρξ, Ένγκελς κι έρχεται σε επαφή με την κομμουνιστική ιδεολογία.
Στην πεζοπορία του προς την Άγκυρα γίνεται μάρτυρας της φτώχειας και δυστυχίας των αγροτών της Ανατολής και συνειδητοποιεί το μέγεθος των κοινωνικών προβλημάτων της χώρας.
Την ίδια στιγμή, η αστική επανάσταση του Κεμάλ δεν μπορεί να καταργήσει τις ταξικές διαφορές, πράγμα αντικειμενικό, κάτι που διαπιστώνει και ο ίδιος. Ενώ ζητά να σταλεί στο μέτωπο, τελικά στέλνεται ως δάσκαλος στην πόλη Μπολού.
Εκεί ενημερώνεται για την Οχτωβριανή Επανάσταση και αποφασίζει να ταξιδέψει στην ΕΣΣΔ.
Το 1922 γίνεται μέλος του Κόμματος των Μπολσεβίκων – ΠΚΚ (μπ) και του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας.
Σπουδάζει στο Κομμουνιστικό Πανεπιστήμιο των Εργατών της Ανατολής (ΚΟΥΤΒ).
Γνωρίζεται με τον Μαγιακόφσκι, με φουτουριστές και κονστρουκτιβιστές καλλιτέχνες.
Το 1924 πεθαίνει ο Λένιν. Ο Ναζίμ στέκεται τιμητική φρουρά στο φέρετρο.
Ναζίμ Χικμέτ

Διώκεται για τις ιδέες του και το 1938 καταδικάζεται σε 40 χρόνια φυλακή.
Κάτω από την πίεση της διεθνούς κατακραυγής, το καθεστώς αναγκάζεται να τον απελευθερώσει το 1950 και αφού είχε ξεκινήσει απεργία πείνας. Την ίδια χρονιά τιμάται με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης. Ωστόσο παρακολουθείται συνεχώς. Αρχίζει και πάλι να εργάζεται ως σεναριογράφος αλλά οι πιέσεις συνεχίζονται. Αν και απαλλαγμένος από τη στρατιωτική θητεία, το καθεστώς τον καλεί να καταταγεί! Το 1951 φεύγει κρυφά στη Ρουμανία και την ίδια χρονιά του αφαιρείται η τουρκική ιθαγένεια, η οποία του δόθηκε και πάλι μόλις το 2001! Ταξιδεύει σε πολλές χώρες και το 1952 εκλέγεται μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης.
Ναζίμ Χικμέτ

O Χικμέτ, όπως και χιλιάδες κομμουνιστές, διώχθηκε πολλές φορές εξαιτίας της δράσης του και της στράτευσής του στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Πρώτη φορά καταδικάστηκε το 1925, μετά το 1933. Η τρίτη φυλάκιση το 1938, με την κατηγορία ότι υποκινούσε ανταρσία στο στρατό και στο ναυτικό με τα κείμενά του, ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια, καθώς κράτησε δώδεκα χρόνια, μέχρι το 1950. Συνολικά ο Χικμέτ πέρασε σχεδόν 15 χρόνια από τη ζωή του στη φυλακή. «Κι εμείς θα περάσουμε ακόμη ένα χειμώνα/ Ζεσταίνοντας τα χέρια μας στη φωτιά/ Της μεγάλης οργής μας και της άγιας ελπίδας μας». Στη φυλακή επίσης, πράττοντας στο ακέραιο το διεθνιστικό του καθήκον, γράφει το ποίημα «Στηθάγχη», με το γνωστό στίχο «Πάντα η καρδιά μου στην Ελλάδα τουφεκίζεται».
Σημαντικό σταθμό στη μελέτη του έργου του Χικμέτ στη χώρα μας αποτέλεσε το Επιστημονικό Συνέδριο που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ το 2015 «Ναζίμ Χικμέτ : Για να γενούνε τασκοτάδια λάμψη». Τόσο το Επιστημονικό Συνέδριο όσο και η έκδοση των πρακτικών, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», προσφέρουν πολλά στη μέχρι σήμερα γνώση για τον Χικμέτ στην Ελλάδα, καθώς είχαν συμπληρωθεί σχεδόν 20 χρόνια απουσίας οποιασδήποτε μελέτης και μετάφρασης του έργου του. Η έκδοση περιλαμβάνει τις πάνω από 25 εισηγήσεις και παρεμβάσεις από εκπροσώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, ιστορικών, εκπαιδευτικών, αλλά και στελεχών του ΚΚΕ και του ΚΚ Τουρκίας για τη ζωή, το έργο, το κοινωνικό – ιστορικό πλαίσιο που έζησε και δημιούργησε ο ποιητής. Ακόμα, περιλαμβάνονται μεταφράσεις, αποσπάσματα από τα Τουρκικά και από άλλες γλώσσες, κομμάτια από το έργο του Ναζίμ Χικμέτ, που μέχρι σήμερα ήταν άγνωστα στην Ελλάδα, κυρίως από το σημαντικότερο ποίημά του «Ανθρώπινα Τοπία της Πατρίδας μου». Το συγκεκριμένο έργο ξεκίνησε να το γράφει το 1941, στις φυλακές της Προύσας. «Θέλω, η συγκεκριμένη έκφραση αυτού του πλήθους να αφηγηθεί στον αναγνώστη σε γενικές γραμμές την κοινωνική κατάσταση της Τουρκίας μέσω των ανθρώπων που ανήκουν σε διάφορες τάξεις. Όχι βέβαια στατικά αλλά σε διαλεκτική πορεία και ροή. Θέλω, σε δεύτερο πλάνο, να κατανοηθεί ο κόσμος που περιτριγυρίζει την τούρκικη κοινωνία. Θέλω, η απάντηση στο ερώτημα “από πού ήρθες, πού είσαι και πού πας” να απαντηθεί μέσα από τις δυνατότητες της ποίησης».
Από τη Σύγχρονη Εποχή κυκλοφορούν «Τα έργα του» τ. 1 και τ. 2 και το «Tο ερωτευμένο σύννεφο».


Αὐτόγραφο
Φίλοι κι ἀδέλφια τῆς ψυχῆς μου. Ἐσεῖς ποὺ πέσατε στὶς φυλακὲς καὶ στὰ νησιὰ τῆς κόλασης, ποὺ σᾶς κρατᾶν ἁλυσωμένους μὲς στὰ στρατόπεδα συγκέντρωσης γιατὶ πολεμᾶτε γιὰ τὴν ἀνεξαρτησία, τὸ ψωμὶ καὶ τὴ λευτεριὰ τοῦ ἑλληνικοῦ λαοῦ, δεχτεῖτε τὴν ἀγάπη καὶ τὸν θαυμασμό μου.
Οἱ λαοὶ τῆς Τουρκίας καὶ τῆς Ἑλλάδας ἔχουνε τοὺς ἴδιους θανάσιμα μισητοὺς ἐχθρούς: τὸν ἀγγλοαμερικάνικο ἰμπεριαλισμὸ καὶ τοὺς ντόπιους λακέδες του.
Οἱ λαοὶ τῆς Τουρκίας καὶ τῆς Ἑλλάδας, φιλιωμένοι ὁ ἕνας με τὸν ἄλλο, μὲ τὴ βοήθεια τῶν φιλειρηνικῶν λαῶν ὅλου τοῦ κόσμου, θὰ τσακίσουνε στὸ τέλος αὐτοὺς τοὺς ἐχθρούς τους. Αὐτὸ τὸ πιστεύω. Ὁ δικός σας ἔνδοξος ἀγώνας εἶναι μία ἀπὸ τὶς πιὸ λαμπρὲς ἀποδείξεις ὅτι θὰ νικήσει ἡ ὑπόθεση τῆς εἰρήνης, τοῦ ψωμιοῦ καὶ τῆς λευτεριᾶς.
Σᾶς σφίγγω ὅλους μ᾿ ἀγάπη στὴν ἀγκαλιά μου.
ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ
10/8/1951 Βερολίνο




2001
Πεθαίνει ο Άντονι Κουίν (Anthony Quinn), Μεξικανός ηθοποιός. Το κανονικό του όνομα ήταν Αντόνιο Κινόνες. Εμφανίστηκε σε περισσότερες από 150 ταινίες.
Ο Άντονι Κουίν
Η επιτυχία στον κινηματογράφο φθάνει με την ταινία «Βίβα Ζαπάτα» του Ηλία Καζάν (1952), με πρωταγωνιστή τον Μάρλον Μπράντο, για την οποία ο Κουίν θα τιμηθεί με Όσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου.
Το 1954 έπαιξε στην ταινία «Λα στράντα» του Φεντερίκο Φελίνι.
Το 1964 ερμήνευσε το ρόλο του Αλέξη Ζορμπά στην ομώνυμη ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη, της οποίας ήταν και παραγωγός.
Η επιτυχία συνεχίζεται με την ταινία «Παθιασμένη ζωή του Βίνσεντ βαν Γκογκ» του Βιτσέντε Μινέλι, για την οποία θα τιμηθεί και πάλι με Όσκαρ για δεύτερο ανδρικό ρόλο.
Άλλες σημαντικές ταινίες του είναι «Ο Λόρενς της Αραβίας», «Ο άνθρωπος με τα χρυσά πιστόλια» και η «25η ώρα».
Έπαιξε στο θέατρο και γνώρισε επιτυχία με την ερμηνεία του στο έργο «Λεωφορείο ο πόθος» του Τένεσι Ουίλιαμς.


2016
Πεθαίνει ο Μοχάμεντ Άλι, ο θρύλος της πυγμαχίας και ένας από τους σπουδαιότερους αθλητές όλων των εποχών.
Ο Μωχάμετ Άλι
O Κάσιους Μαρσέλους Κλέι (Cassius Marcellus Clay), άλλαξε το πραγματικό του όνομα σε Μοχάμεντ Άλι όταν ασπάστηκε το Ισλάμ.
Το 1960, όταν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης και παράλληλα ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Ιστορικοί αγώνες για το άθλημα θεωρούνται οι τρεις κόντρες με τον Τζον Φέιζερ, οι δύο κόντρες με τον Σόνι Λίστον και ο αγώνας στο Ζαΐρ με τον τότε πρωταθλητή Τζο Φόρμαν. Αποσύρθηκε οριστικά από την ενεργό δράση το 1981, έχοντας φτάσει συνολικά στις 56 νίκες, με μόλις 5 ήττες. Υπήρξε ο πρώτος πυγμάχος που κατέκτησε τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, τον οποίο υπερασπίστηκε με επιτυχία συνολικά 19 φορές.
Εκτός της αγωνιστικής δράσης ο Μοχάμεντ Άλι πέρασε στην ιστορία και για τη μαχητική στάση που κράτησε σε κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, όπως οι φυλετικές διακρίσεις στις ΗΠΑ. Κορυφαία τέτοια στιγμή αποτέλεσε η εναντίωσή του στον πόλεμο του Βιετνάμ και η άρνησή του να στρατευτεί όταν κλήθηκε να υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό το 1966. Η φράση του «δεν έχω καμία διένεξη με τους Βιετκόνγκ, κανένας από αυτούς δεν με αποκάλεσε ποτέ αράπη» έμεινε ιστορική. Για τη στάση του αυτή, αντιμετώπισε έντονη κριτική από μεγάλη μερίδα της αμερικανικής κοινής γνώμης, ενώ τον Ιούνη του 1967, του αφαιρέθηκε ο τίτλος του πρωταθλητή, αποκλείστηκε από κάθε αθλητική διοργάνωση των ΗΠΑ για τριάμισι χρόνια, ενώ καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης (χωρίς να φυλακιστεί). Κατά τη διάρκεια της τιμωρίας του ο Μοχάμεντ Αλί ξεχώρισε για τη στάση του σε θέματα σχετικά με την ελευθερία και τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών. Η ποινή του αναιρέθηκε μετά από 4 χρόνια.


Πηγή: alt.gr, el.wikipedia.org

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια