Σαν Σήμερα 23 Ιουνίου


Γεγονότα



1305

Υπογράφεται συνθήκη ειρήνης μεταξύ των Φλαμανδών και των Γάλλων.



1758

Επταετής Πόλεμος: Μάχη του Κρέφελντ. 

Μάχη του Κρέφελντ

Οι συμμαχικές δυνάμεις (Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας, Οίκος του Αννόβερου και Βασίλειο της Πρωσίας) νικούν τα γαλλικά στρατεύματα στο Κρέφελντ της Γερμανίας.



1789

Ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος 16ος εμφανίζεται μπροστά στους αντιπροσώπους των γενικών τάξεων και διατάσσει κάθε τάξη να συνεδριάσει χωριστά. Οι αντιπρόσωποι μένουν στις θέσεις τους. 

Η συνεδρίαση των «Γενικών Τάξεων»

Ο εκπρόσωπος του βασιλιά επεμβαίνει: «Κύριοι, δεν ακούσατε τη διαταγή του βασιλιά;». Ο εκπρόσωπος της τρίτης τάξης, κόμης ντε Μιραμπό, απαντά: «Φύγετε! Πηγαίνετε να πείτε σ’ αυτόν που σας έστειλε πως είμαστε εδώ με την ψήφο του λαού και δε θα φύγουμε παρά μόνο με τη βία».

Τρεις βδομάδες αργότερα, η πτώση της Βαστίλης θα επισημοποιούσε την Γαλλική αστική Επανάσταση.



1822

Ξεκινά η Πολιορκία της Πάτρας.



1848

Η εργατιά του Παρισιού εξεγείρεται ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης (23-26/6/1848). Οι εργάτες στήνουν οδοφράγματα, στα οποία υψώνουν κόκκινες σημαίες με τα συνθήματα: «Ψωμί ή μολύβι», «Δικαίωμα εργασίας», «Ζήτω η κοινωνική δημοκρατία», κ.α.

Από την εξέγερση στο Παρίσι το 1848

Στις οδομαχίες που ακολούθησαν 40-45.000 εργάτες συγκρούστηκαν με σχεδόν 250.000 στρατού και εθνοφρουράς και παρά την ηρωική τους στάση, η εξέγερση καταπνίγηκε στο αίμα. Σχεδόν 20-25.000 εργάτες συνελήφθησαν, ενώ 3.500 εξορίστηκαν σε απομακρυσμένες αποικίες της Γαλλίας.

Στην ήττα των εργατών του Παρισιού συνέδραμε το γεγονός ότι η εξέγερση δεν γενικεύτηκε και στην υπόλοιπη χώρα, οι ταλαντεύσεις των μικροαστικών στρωμάτων και η παθητική στάση που επέδειξαν οι αγρότες.



1868

Ο Κρίστοφερ Σολς λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μία εφεύρεση που ονόμασε «γραφομηχανή».

Κρίστοφερ Σολς



1874

Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Πρώτο έρχεται το κόμμα του Δημήτριου Βούλγαρη, χωρίς όμως απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Προκηρύσσονται νέες εκλογές.



1894

Ιδρύεται στο Παρίσι από τον βαρόνο Πιερ Ντε Κουμπερτέν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. 

Η 1η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή

Πρώτος της πρόεδρος αναλαμβάνει ο Δημήτρης Βικέλας.



1913

Κατά την εξέλιξη του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου, οι Έλληνες νικούν τους Βούλγαρους στη μάχη της Δοϊράνης.



1942

Οι πρώτοι κρατούμενοι για τα κρεματόρια του Άουσβιτς επιλέγονται μεταξύ των Εβραίων των Παρισίων.

Εβραίοι των Παρισίων οδηγούνται στο Άουσβιτς


1944

Γερμανοί και ταγματασφαλίτες χτυπούν το σανατόριο του Ασβεστοχωρίου στη Θεσσαλονίκη. Οι φυματικοί και το προσωπικό του σανατορίου διεκδικούσαν τη βελτίωση του συσσιτίου και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς και τη κατάπαυση της τρομοκρατίας.

Φυματικοί στο σανατόριο Ασβεστοχωρίου

Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός και των τραυματισμό πολλών, ενώ 300 φυματικοί πιάστηκαν και κλείστηκαν στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά», απ’ όπου απελευθερώθηκαν μετά από τη λαϊκή κατακραυγή και κινητοποίηση.



1961

Ενώ οξύνεται ο Ψυχρός Πόλεμος, τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη της Ανταρκτικής, η οποία απαγορεύει τη στρατιωτική δραστηριότητα στην ήπειρο και επιτρέπει την επιστημονική έρευνα.



1963

Η ΑΕΚ στέφεται πρωταθλήτρια Ελλάδος, παρά την ισοπαλία 3-3 που παραχωρεί στον Παναθηναϊκό.

ΑΕΚ, πρωταθλήτρια του 1963


1983

Η κυβέρνηση της Ο.Δ. Γερμανίας (Δυτικής) ανακοινώνει ότι θα δώσει χρηματικό «δώρο» ύψους 10.500 μάρκων σε όποιον ξένο εργάτη αποφασίσει να γυρίσει στην πατρίδα του.

Μετανάστες εργάτες καταφθάνουν στη Γερμανία


1994

Μετά από δεκαετίες διεθνούς απομόνωσης και αποκλεισμού, η Νότια Αφρική γίνεται αποδεκτή στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.



2001

Ισχυρός σεισμός συγκλονίζει το Περού. Ακολούθησε ένα καταστροφικό τσουνάμι, αφήνοντας 102 νεκρούς και 70 αγνοούμενους.



2012

Ο Άστον Ήτον (Ashton James Eaton) σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ στο δέκαθλο.

Άστον Ήτον

Ο Άστον Ήτον (Ashton James Eaton, 21 Ιανουαρίου 1988) είναι Αμερικανός αθλητής του δεκάθλου και του επτάθλου, αθλήματα στα οποία κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ (2013) με 9.039 και 6.645 βαθμούς αντίστοιχα. Είναι μόλις ο δεύτερος αθλητής (μετά τον Roman Šebrle) που έχει περάσει τους 9.000 βαθμούς. Στις 29 Αυγούστου του 2015 κατέρριψε το δικό του ρεκόρ με 9.045 βαθμούς.

Κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο δέκαθλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Νταεγού το 2011, χρυσό μετάλλιο στο έπταθλο, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, το 2012 και στο δέκαθλο, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου, το 2013. Ήταν επίσης χρυσός Ολυμπιονίκης το 2012 στο δέκαθλο,αλλά και στους Ολυμπιακούς του Ρίο. Στις 3 Ιανουαρίου το 2017 ανακοίνωσε ότι σταματάει τον αθλητισμό.



Γεννήσεις



1908

Γεννιέται ο Μ. Καραγάτσης (φιλολογικό ψευδώνυμο του Δημήτρη Ροδόπουλου).

Μ. Καραγάτσης

Ο Δημήτρης Ροδόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1908, αλλά η οικογένειά του είχε εγκατασταθεί στη Λάρισα. Το ψευδώνυμο Καραγάτσης προήλθε από το δέντρο πτελέα ή καραγάτσι στο εξοχικό της οικογένειάς του στη Ραψάνη της Θεσσαλίας. Το «Μ.» προήλθε πιθανότατα από το ρώσικο όνομα «Μίτια», με το οποίο τον αποκαλούσαν φίλοι και συμφοιτητές του, εξ αιτίας της μεγάλης του αγάπης για τον Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι.

Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1930, ενώ είχε εμφανιστεί ως πεζογράφος το 1927 με το διήγημα «Η κυρία Νίτσα».

Το πρώτο του μυθιστόρημα ήταν «Ο Συνταγματάρχης Λιάπκιν» που δημοσίευσε το 1933. Ακολούθησαν η «Χίμαιρα» και ο «Γιούγκερμαν» που μαζί με τον «Συνταγματάρχη Λιάπκιν» αποτέλεσαν μια τριλογία υπό τον τίτλο «Εγκλιματισμός κάτω από τον Φοίβο» και θέμα την αποτυχημένη προσπάθεια τριών ξένων να προσαρμοστούν στην Ελλάδα.

Ξεχωριστή θέση στην πορεία του κατέχει το «Χαμένο Νησί», ενώ στη συνέχεια ο Καραγάτσης που ήταν ίσως ο περισσότερο ενασχολούμενος με την ιστορία πεζογράφος, επιχείρησε να γράψει μια ευρεία σύνθεση υπό τον τίτλο «Ο κόσμος που πεθαίνει» και η οποία θα περιλάμβανε 10 βιβλία με θέμα την ιστορία μιας οικογένειας από το 1821 ως τη σύγχρονη εποχή. Τελικά έγραψε μόνο τρία «Ο κοτζάμπασης του Καστρόπυργου», «Αίμα χαμένο και κερδισμένο» και τα «Στερνά του Μίχαλου» όπου εκθέτει και τις πολιτικές του απόψεις.

Ενδιαφερόμενος πάντα για την ιστορία, επιχείρησε να γράψει την Ιστορία των Ελλήνων, ωστόσο έγραψε μόνο τον πρώτο τόμο και τη μυθιστορηματική βιογραφία «Βασίλης Λάσκος». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το έργο «Σέργιος και Βάκχος» με καυστικότατη κριτική και απομυθοποίηση του Βυζαντίου και όχι μόνο.

Προς το τέλος της ζωής του σχεδίαζε μια άλλη ενότητα τεσσάρων βιβλίων, από την οποία ξεκίνησε μόνο το «10» το οποίο δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει.

Ο Μ. Καραγάτσης ήταν «γεννημένος πεζογράφος» και οξυδερκέστατος παρατηρητής της κοινωνίας και των ανθρώπων. Η γραφή του είναι πολύ σκληρή, όμως κάτω από αυτήν, ο προσεκτικός αναγνώστης θα ανακαλύψει μια αγάπη και κατάφαση για τη ζωή παρά το σπαραγμό και κυρίως τη συνείδηση της τελικής συντριβής. Ο Καραγάτσης είναι από τους συγγραφείς που ακόμα κι αν διαφωνεί κανείς μαζί τους αξίζει να διαβαστούν.



1910

Γεννιέται ο Ζαν Ανούιγ (Jean Anouilh), Γάλλος, διεθνούς φήμης θεατρικός συγγραφέας, μία από τις ισχυρότερες προσωπικότητες του γαλλικού θεάτρου.

Ζαν Ανούιγ

Τα έργα του έχουν έντονα προσωπικά μηνύματα και συχνά αναφέρονται στην εσωτερική ζωή του θεάτρου, παρουσιάζοντας τις διαμάχες μεταξύ των ηθοποιών, ενώ είναι ιδιαίτερα καυστικά για τους κριτικούς, τους ακαδημαϊκούς και τους γραφειοκράτες. Μια από τις χαρακτηριστικές τεχνικές του Ανούιγ ήταν το «θέατρο μέσα στο θέατρο», με πολλές αναδρομές στο παρελθόν και συχνές αλλαγές των ρόλων. Έγραψε, επίσης, διάφορα επιτυχημένα κινηματογραφικά σενάρια και μετέφρασε αρκετά αγγλικά θεατρικά έργα. Το 1937, γνωρίζει την πρώτη του μεγάλη επιτυχία με το έργο «Επιβάτης χωρίς αποσκευές». Το γνωστότερο έργο του, η «Αντιγόνη» γράφτηκε το 1942 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο το 1944 -με 500 τότε παραστάσεις, αποτέλεσε θρίαμβο.

Πολλά έργα του μεταφράστηκαν στα ελληνικά από μεγάλες προσωπικότητες του πολιτισμού όπως τα «Léocadia» (Λεοκάντια, 1940) -ελλην. μετάφρ. Αλέξης Σολομός, «Θέατρο 1959»), «Eurydice» (Ευρυδίκη, 1941 -ελλην. μετάφρ. Μάριος Πλωρίτης, «ΔΩΔΩΝΗ»), «Antigone» (Αντιγόνη, 1944 -ελλην. μετάφρ. Μάριος Πλωρίτης, «ΓΚΟΝΗ»), «L’invitation au château» (Πρόσκληση στον πύργο, 1947 -ελλην. μετάφρ. Δημήτρης Χορν, «ΓΚΟΝΗ»), «L’alouette» (Ο κορυδαλλός, 1952 -ελλην. μετάφρ. Δ. Μυράτ, «ΔΙΦΡΟΣ»), «Becket ou l’honneur de Dieu» (Μπέκετ ή Η τιμή του Θεού, 1959 -ελλην. μετάφρ. Δέσπω Διαμαντίδου, «ΔΩΔΩΝΗ») κ.α.

Υιοθέτησε εν μέρει τις απόψεις του υπαρξισμού όπως τις διατύπωσε ο Ζαν Πολ Σαρτρ, ενώ επηρεάστηκε, επίσης, από τις θεατρικές διδασκαλίες του Λουί Ζουβέ και του Ζαν Ζιροντού. Μισούσε τη δημοσιότητα και παρέμεινε απομονωμένος σε όλη του τη ζωή.



1928

Γεννιέται ο Σπύρος Ζαγοραίος, λαϊκός τραγουδιστής και στιχουργός. 

Σπύρος Ζαγοραίος

Σε ηλικία 15 ετών έχασε το ένα του χέρι από μια χειροβομβίδα. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1952 από την Αθήνα και μετά τη Θεσσαλονίκη. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 άρχισε να τον συνοδεύει στο τραγούδι η σύζυγος του Ζωή, δημιουργώντας ένα από τα πιο λαοφιλή ντουέτα του λαϊκού τραγουδιού.


Συνεργάστηκε με τα σπουδαιότερα ονόματα της εποχής (Μάρκο Βαμβακάρη, Γεράσιμο Κλουβάτο, Δημήτρη Γκόγκο – Μπαγιαντέρα, Σπύρο Περιστέρη, Απόστολο Καλδάρα, Πάνο Τούντα, Γιώργο Μητσάκη, Θόδωρο Δερβενιώτη, κ.ά.) αλλά έχει γράψει πολλά τραγούδια και ο ίδιος.




Θάνατοι



79

Πεθαίνει ο Βεσπασιανός (Τίτος Φλάβιος), Ρωμαίος αυτοκράτορας, ιδρυτής της Φλαβιανής Δυναστείας και εισηγητής της φορολόγησης των δημόσιων ουρητηρίων, που από τότε ονομάστηκαν Βεσπασιανές.

Βεσπασιανός (Τίτος Φλάβιος)


1891

Πεθαίνει ο Βίλχελμ Έντουαρντ Βέμπερ (Wilhelm Eduard Weber), Γερμανός φυσικός. 

Βίλχελμ Έντουαρντ Βέμπερ

Μαζί με τον Καρλ Φρίντριχ Γκάους εφεύραν τον ηλεκτρομαγνητικό τηλέγραφο. Προς τιμήν του, η μονάδα μέτρησης της μαγνητικής ροής, το Βέμπερ, έχει πάρει το όνομά του.


1959

Πεθαίνει ο Μπορίς Βιάν (Boris Vian) ήταν Γάλλος συγγραφέας, τζαζίστας, τραγουδοποιός, ηθοποιός, μεταφραστής, μέλος της Παταφυσικής και διευθυντής του τμήματος τζαζ της δισκογραφικής εταιρίας Philips. 

Ο Μπορίς Βιάν στο Saint-Germain Club

Με το ψευδώνυμο Βέρνον Σάλιβαν θα κυκλοφορήσει το βιβλίο του με τίτλο, «Θα φτύσω στους τάφους σας», ένα έργο βόμβα στη κοινωνία της εποχής. Ο «Αφρός των ημερών» είναι το πιο γνωστό και εμπορικό του βιβλίο.

Αναγνωρίζεται σήμερα ως ένας από τους πιο σημαντικούς διανοούμενους της μεταπολεμικής Γαλλίας.



1995

Πεθαίνει ο Τζόνας Έντουαρντ Σολκ (Jonas Edward Salk), Αμερικανός ιατρικός ερευνητής και ιολόγος. 

Τζόνας Έντουαρντ Σολκ

Έγινε παγκοσμίως γνωστός για την ανακάλυψη και ανάπτυξη του πρώτου ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας.



1996

Πεθαίνει ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και τρεις φορές πρωθυπουργός Αντρέας Παπανδρέου.

Αντρέας Παπανδρέου

2005

Πεθαίνει ο ποιητής Μανόλης Αναγνωστάκης. 

Μανόλης Αναγνωστάκης

Μαθητής, ακόμα, του Γυμνασίου, το 1942, εμφανίστηκε στο περιοδικό «Πειραϊκά Γράμματα», που εξέδιδαν ΕΑΜίτες και άλλοι προοδευτικοί λογοτέχνες του Πειραιά, και το 1944 στο ΕΠΟΝίτικο φοιτητικό περιοδικό «Ξεκίνημα», του οποίου ήταν αρχισυντάκτης.

Μετά τη δημιουργία της ΕΠΟΝ, εντάχθηκε στην Οργάνωση της Θεσσαλονίκης και στο ΚΚΕ, ενώ με τη διάσπαση του ΚΚΕ, το 1968, εντάχθηκε στο «ΚΚΕ Εσωτερικού». Σπούδασε Ιατρική στο ΑΠΘ και το 1955 μετεκπαιδεύτηκε στη Βιέννη.

Για τη δράση του συνελήφθη το 1948, βασανίστηκε, καταδικάστηκε για παράνομη δράση από έκτακτο στρατοδικείο σε θάνατο και φυλακίστηκε στο Επταπύργιο, έως το 1951. Μετά την αποφυλάκισή του εργάστηκε στη Θεσσαλονίκη σαν ακτινολόγος, ενώ το 1978 μετεγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

Συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Μιχάλης Γρηγορίου έχουν μελοποιήσει αρκετά ποιήματά του, ενώ έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα ιταλικά.


2013

Πεθαίνει ο Ρόμπερτ Μπλαντ (Robert Calvin «Bobby» Bland), γνωστός και ως Μπόμπι Μπλου Μπλαντ (Bobby «Blue» Bland), Αμερικανός τραγουδιστής της μπλουζ και της σόουλ. 

Ρόμπερτ Μπλαντ

Αρχικά ήταν μέλος των Beale Streeters και αναφερόταν μερικές φορές με το όνομα «Λιοντάρι της Μπλουζ». Από τα πιο γνωστά του τραγούδια είναι το «Members only», «Ain’t No Love In The Heart Of The City» κ.α. Τιμήθηκε με το Βραβείο Γκράμι. συνολικής προσφοράς το 1997.





Πηγή: alt.gr, el.wikipedia.org


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια