Σαν Σήμερα 21 Ιουνίου


  • Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής

  • Παγκόσμια Ημέρα Υδρογραφίας



Γεγονότα



533

Βυζαντινός εκστρατευτικός στόλος με επικεφαλής τον Βελισάριο σαλπάρει από την Κωνσταντινούπολη για να επιτεθεί εναντίον των Βανδάλων στην Αφρική, μέσω της Ελλάδας και της Σικελίας.



1529

Κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Συμμαχίας του Κονιάκ, οι Ισπανοί νικούν στη μάχη του Λαντριάνο εκδιώχνοντας τις γαλλικές δυνάμεις από τη βόρεια Ιταλία.



1621

27 Τσέχοι ευγενείς εκτελούνται στην πλατεία της Παλιάς Πόλης στην Πράγα ως συνέπεια της μάχης του Λευκού Όρους.



1734

Στο Μόντρεαλ της Νέας Γαλλίας, εκτελείται η σκλάβα Μαρί-Ζοζέφ Ανζελίκ, αφού καταδικάστηκε για τον εμπρησμό που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης.



1813

Ο Δούκας του Ουέλινγκτον, επικεφαλής αγγλικής δύναμης, νικά τον Ιωσήφ Βοναπάρτη και τους Γάλλους στη Μάχη της Βιτόρια και τους εκδιώκει από την Ιβηρική Χερσόνησο. 

Μάχη της Βιτόρια

Ο Μπετόβεν χαιρετίζει το γεγονός, γράφοντας τη σύνθεση «Wellington’s Victory, op. 91».



1898

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής καταλαμβάνουν το Γκουάμ από την Ισπανία.



1913

Ολοκληρώνεται η τριήμερη μάχη του Κιλκίς – Λαχανά μεταξύ του ελληνικού και βουλγαρικού στρατού (Β’ Βαλκανικός Πόλεμος), η οποία θα λήξει με νίκη των πρώτων.

Νικολάι Ρίμσκι Κόρσακοφ

Πρόκειται για μια από τις φονικότερες μάχες στην ελληνική Ιστορία, με τις απώλειες του ελληνικού στρατού να φτάνουν τις 8.828 νεκρούς και τραυματίες.



1919

Ο Κόκκινος Στρατός περνά στην αντεπίθεση και συντρίβει τα αντεπαναστατικά στρατεύματα υπό τον Γιουντένιτς στην περιοχή της Αγ. Πετρούπολης (Λένινγκραντ).



1919

Γενική απεργία στην Γουίνιπεγκ του Καναδά καταστέλλεται βιαίως από την αστυνομία, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο απεργών και τον τραυματισμό άλλων τριάντα. 

Γενική απεργία στην Γουίνιπεγκ

Ένα μήνα πριν, περίπου 30.000 εργάτες της πόλης κατέβηκαν σε γενική απεργία ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η επαρχιακή κυβέρνηση της Μανιτόμπας απάντησε λαμβάνοντας σκληρά μέτρα κατά των απεργών — μέτρα που έφτασαν μέχρι την σύλληψη και την απέλαση συνδικαλιστών ηγετών. Στις 21 Ιουνίου, η Αστυνομία της Γουίνιπεγκ διέλυσε διά της βίας διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δημαρχείο της πόλης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο εργάτες και να τραυματιστούν άλλοι τριάντα. Το γεγονός αυτό έμεινε στην ιστορία της πόλης ως «Ματωμένο Σάββατο» (Bloody Saturday).



1930

Με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, διαλύεται με βάση το «Ιδιώνυμο» η Βιομηχανική Ένωση Οικοδόμων Αθηνών. Η Ένωση κρίθηκε ως κομμουνιστική και πως η οργάνωσή της αποτελούσε «εισαγωγή στην Ελλάδα των μπολσεβίκικων Σοβιέτ».



1943

Τμήματα του μόνιμου και εφεδρικού ΕΛΑΣ, με τη βοήθεια ολόκληρου του ελληνικού λαού, εκτελούν γενικό σαμποτάζ ενάντια στους κατακτητές. Το σαμποτάζ συνεχίστηκε έως τις 15 Ιούλη 1943.

Γερμανοί στρατιώτες φωτογραφίζονται μπροστά σε κατεστραμμένη από τον ΕΛΑΣ σιδηροδρομική γέφυρα


1963

Η Γαλλία θέτει εκτός ΝΑΤΟικής διοίκησης τις ναυτικές της δυνάμεις στον Ατλαντικό. Η κίνηση αυτή αποτελούσε αντίδραση στις προθέσεις των ΗΠΑ να θέσει το ατομικό οπλοστάσιο του στόλου υπό ΝΑΤΟική διοίκηση, ενώ η Γαλλία ήθελε να διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο του δικού της οπλοστασίου.



1996

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνούν με τη Βρετανία τον τερματισμό της κρίσης που δημιουργήθηκε από τη νόσο των «τρελών αγελάδων».

Η νόσος, προκλήθηκε από τη τροφή που δίνονταν στις αγελάδες, η οποία περιείχε αλεσμένο κρέας και κόκαλα από άλλες αγελάδες (παρότι τα ζώα αυτά είναι φυτοφάγα). Ως αποτέλεσμα, πάνω από 180.000 αγελάδες στη Μ. Βρετανία αρρώστησαν, ενώ σχεδόν 4,5 εκατομμύρια θανατώθηκαν σε μια προσπάθεια να εξαφανιστεί η νόσος.



Γεννήσεις



1863

Γεννιέται ο Μαξιμίλιαν Φραντς Γιόζεφ Κορνέλιους Βολφ (Maximilian Franz Joseph Cornelius Wolf -γνωστότερος ως Μαξ Βολφ), Γερμανός αστρονόμος. 

Μαξιμίλιαν Φραντς Γιόζεφ Κορνέλιους Βολφ

Υπήρξε πρωτοπόρος στο πεδίο της Αστροφωτογραφίας. Διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Αστρονομίας του ιστορικού Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης και διευθυντής του αστεροσκοπείου της πόλεως (Landessternwarte Heidelberg-Königstuhl) από το 1902 μέχρι το 1932.



1905

Γεννιέται ο Ζαν-Πoλ Σαρτρ (γαλλικά: Jean-Paul Charles Aymard Sartre, 21 Ιουνίου 1905 - 15 Απριλίου 1980) ήταν Γάλλος φιλόσοφος, λογοτέχνης, κριτικός και πολιτικός ακτιβιστής, ο κυριότερος εκπρόσωπος του φιλοσοφικού υπαρξισμού και φαινομενολογίας, καθώς και υποστηρικτής της πολιτικής θεωρίας του Μαρξισμού. 

Ζαν Πολ Σαρτρ

Θεωρούσε ότι οι διανοούμενοι πρέπει να παίζουν ενεργό ρόλο στην κοινωνία και ο ίδιος υπήρξε ένας εσωτερικά στρατευμένος καλλιτέχνης (όχι όμως και στρατευμένος από κάποιο κράτος ή καθεστώς) στηρίζοντας τις αριστερές πολιτικές επιλογές του με τη ζωή του και το έργο του. Στις δυτικές χώρες του ασκήθηκε έντονη κριτική για την υποστήριξη του προς τις κομμουνιστικές κυβερνήσεις της εποχής, όπως αυτές του Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα, του Μάο στην Κίνα, καθώς και των Ερυθρών Χμερ στην Καμπότζη, αλλά και εντός της Γαλλίας για την υποστήριξη των Αλγερινών επαναστατών έναντι των γαλλικών στρατευμάτων κατά τον πόλεμο της Αλγερίας.

Ο Σαρτρ είναι επίσης γνωστός για την ανοικτή σχέση που διατηρούσε με την διάσημη θεωρητικό του φεμινισμού και φιλόσοφο-μυθιστοριογράφο, Σιμόν ντε Μποβουάρ. Αχώριστοι πάνω από μισό αιώνα και οι δύο μαζί αμφισβήτησαν τις κοινωνικές και πολιτισμικές συμβάσεις του περιβάλλοντος στο οποίο μεγάλωσαν, το οποίο θεωρούσαν μεγαλοαστικό και ρηχό (μπουρζουά) ως προς τον τρόπο ζωής και σκέψης. Η σύγκρουση μεταξύ της καταδυναστευτικής, και πνευματικά καταστροφικής συμμόρφωσης με το κατεστημένο, και η αναζήτηση του αυθεντικού τρόπου του υπάρχειν αποτέλεσε την κύρια θεματολογία της πρώιμης περιόδου του Σαρτρ, το οποίο και αποτύπωσε στο κύριο φιλοσοφικό του έργο με τίτλο Το είναι και το μηδέν (L'Être et le Néant) το οποίο εκδόθηκε το 1943, ενώ άλλα σημαντικά φιλοσοφικά έργα του αποτελούν το Ο υπαρξισμός είναι ανθρωπισμός (L'existentialisme est un humanisme) του 1946, και η Κριτική της διαλεκτικής λογικής (La Critique de la raison dialectique) του 1960.

Αποστρεφόταν τις επίσημες τελετές και τα αξιώματα και γι' αυτό τον λόγο, το 1964, αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας, αναφέροντας πως ένας συγγραφέας δεν πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό του να μετατραπεί σε θεσμό.Το έργο του εξακολουθεί να επηρεάζει και να αποτελεί αντικείμενο μελέτης της κοινωνιολογίας, κριτικής θεωρίας, μετα-αποικιοκρατισμού, και λογοτεχνικής ανάλυσης.



1944

Γεννιέται η Αγγελική Κωνσταντοπούλου, γνωστή με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Μπέμπα Μπλανς. Πρωτοεμφανίστηκε στο τραγούδι το 1964, ερμηνεύοντας το τραγούδι του Ζαμπέτα «Καλώς όρισες βρε Γιώργη». Δυο χρόνια αργότερα (το 1966), ερμήνευσε τα τραγούδια «Μιας πεντάρας νιάτα» και «Το καράβι» του ίδιου δημιουργού, και αυτά τα τραγούδια την καθιέρωσαν ως τραγουδίστρια.





Θάνατοι



1527

Πεθαίνει ο Νικολό Μακιαβέλι (Niccolò di Bernardo dei Machiavelli), Ιταλός πολιτικός διανοητής, συγγραφέας, ιστορικός και θεωρητικός της στρατιωτικής τέχνης. 

Νικολό Μακιαβέλι


Τα σημαντικότερα έργα του είναι: «Οι σκέψεις για την πρώτη δεκαετία του Τίτου Λίβιου», «Ο ηγεμόνας», «Ο πρίγκιπας» και η «Ιστορία της Φλωρεντίας». Ένθερμος πατριώτης, πίστευε ότι οι κακοτυχίες της Ιταλίας οφείλονταν κυρίως στην πολιτική της διαίρεσης. Ο Μαρξ χαρακτήρισε τον Μακιαβέλι ως έναν από εκείνους τους πολιτικούς διανοητές που «άρχισαν να βλέπουν το κράτος με ανθρώπινο μάτι, και να συνάγουν τους φυσικούς νόμους του με τη λογική και την εμπειρία και όχι με τη θεολογία». Ο Μακιαβέλι δέχτηκε τη σκληρή επίθεση της Εκκλησίας, η οποία συμπεριέλαβε τα έργα του στο Πίνακα Απαγορευμένων Βιβλίων.



1874

Πεθαίνει ο Σουηδός φυσικός Άντερς Γιόνας Άνγκστρομ (Anders Jonas Angström), του οποίου το όνομα δόθηκε στη μονάδα μέτρησης του φάσματος.

Μαξιμίλιαν Φραντς Γιόζεφ Κορνέλιους Βολφ


1908

Πεθαίνει ο Νικολάι Ρίμσκι Κόρσακοφ, μεγάλος Ρώσος συνθέτης. 

Νικολάι Ρίμσκι Κόρσακοφ

Στα βήματα του Γκλίνκα αξιοποίησε τα ιδεώδη μιας εθνικής μουσικής αντλώντας έμπνευση από τη ρωσική παράδοση. Έργα του: Σεχραζάτ, Ισπανικό Καπρίτσιο, Ρωσικό Πάσχα. Έγραψε ακόμη 3 συμφωνίες και όπερες. Ενορχήστρωσε αριστουργηματικά και την όπερα του Μουσόργκσκι «Μπορίς Γκουντουνόφ».



1949

Σκοτώνεται σε μάχη στα Μάρμαρα Φθιώτιδας ο στρατηγός του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Γιάννης Αλεξάνδρου (Διαμαντής), διοικητής της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ.

Διαμαντής, διοικητής της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ

Οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ από τα μαθητικά του χρόνια και αργότερα, όντας φοιτητής της Νομικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έγινε μέλος του ΚΚΕ. Συμμετείχε δραστήρια σε όλους τους φοιτητικούς και λαϊκούς αγώνες, ενώ όταν ξέσπασε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος πολέμησε στο μέτωπο

Διαμαντής και Φλωράκης

Ο Διαμαντής υπήρξε πρωταντάρτης στον Παρνασσό από το καλοκαίρι του 1942. Επιλέχθηκε από την Αχτιδική Επιτροπή του ΚΚΕ για επικεφαλής της πρώτης ανταρτομάδας, της λεγόμενης συνθηματικά «8ης Ομάδας» Παρνασσού. Μετείχε με ιδιαίτερα σοβαρή αποστολή στην επιχείρηση ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου, το Νοέμβρη του 1941.

Μετά τη Βάρκιζα κατέφυγε διωκόμενος στον Παρνασσό όπου πρωτοστάτησε στη συγκρότηση του ΔΣΕ στην Παρνασσίδα και στη Ρούμελη. Υπό τη διοίκησή του ο ΔΣΕ απελευθέρωσε όλο τον ορεινό όγκο της Ρούμελης, ενώ επίλεκτα τμήματά του πατούν την Εύβοια, τον Ελικώνα και τον Κιθαιρώνα φθάνοντας μέχρι την Πάρνηθα. Το 1948 με το βαθμό του υποστράτηγου διορίστηκε από την Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση διοικητής της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ. Από τη θέση αυτή αναδείχθηκαν οι στρατηγικές του ικανότητες και τα ηγετικά του προσόντα. Μαζί με το Χαρίλαο Φλωράκη – Γιώτη, υποστράτηγο, διοικητή της Ι Μεραρχίας, τέλος του 1948 χτύπησαν την Καρδίτσα, ενώ στις αρχές του 1949 κατέλαβαν το Καρπενήσι, το οποίο κράτησαν επί ένα 20ήμερο. Επιτυχία μεγάλης σημασίας.

Η σωρός του Διαμαντή

Όταν ο κυβερνητικός στρατός βρήκε το πτώμα του και κάποιοι θέλησαν να του κόψουν το κεφάλι για να το διαπομπεύσουν, ο διοικητής τους τους είπε: «Αφήστε τον. Μας ξεφτίλισε ζωντανός. Να μη μας ξεφτιλίσει και νεκρός».



1964

Δολοφονείται ο Άντριου Γκούντμαν (Andrew Goodman) Αμερικανός αντιρατσιστής και αγωνιστής για τις πολιτικές ελευθερίες στη χώρα του.

Άντριου Γκούντμαν

Υπήρξε συμμαθητής του Πωλ Σάιμον (Paul Simon). Το 1964 μαζί με τον συναγωνιστή του Μίκι Σβέρνερ (Mickey Schwerner), δήλωσε εθελοντής στο σχέδιο «Καλοκαίρι Ελευθερίας» (Freedom Summer) για την εγγραφή μαύρων στους εκλογικούς καταλόγους του Μισσισσιπί. Στα μέσα Ιουνίου, οι δυο τους εστάλησαν στο Μισσισσιπί και άρχισαν την εκλογική εγγραφή μαύρων.

Δελτίο αναζήτησης του FBI για τους Άντριου Γκούντμαν, Τζέιμς Τσάνει και Μίκι Σβέρνερ

Στις 20 Ιουνίου 1964 έφτασαν στο Μερίντιαν και συναντήθηκαν με τον μαύρο συναγωνιστή τους Τζέιμς Τσάνει (James Chaney). Το πρωί της 21 Ιουνίου 1964 οι τρεις τους ξεκίνησαν για τη Φιλαδέλφεια, στην επαρχία Νεσόμπα, όπου επρόκειτο να ερευνήσουν τον πρόσφατο εμπρησμό μίας εκκλησίας μαύρων, την Εκκλησία Μεθοδιστών Μάουντ Ζιόν. Εκεί τους έστησαν ενέδρα μέλη της Κου Κλουξ Κλαν, συμπεριλαμβανομένου του βοηθού σερίφη της περιοχής. Αφού πρώτα τους ξυλοκόπησαν, στη συνέχεια τους πυροβόλησαν. Το σώμα του Άντριου Γκούντμαν βρέθηκε στις 4 Αυγούστου. Το τραγούδι των Σάιμον και Γκάρφανκελ «He Was My Brother» είναι αφιερωμένο σ’ αυτόν.

Ο βοηθός σερίφη της επαρχίας Νεσόμπα και οι συνεργοί του καταδικάστηκαν από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς για καταπάτηση πολιτικών ελευθεριών, αλλά δεν καταδικάστηκαν ποτέ για φόνο. Η υπόθεση αποτέλεσε τη βάση για την τηλεοπτική ταινία Murder in Mississippi και για την ταινία Mississippi Burning.



Πηγή: alt.gr, el.wikipedia.org





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια