Σαν Σήμερα 20 Ιουνίου


Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες


Γεγονότα



451

Διεξάγεται η επονομασθείσα «Μάχη των Εθνών» στα Καταλαυνικά πεδία της Γαλατίας. Αντίπαλοι, Ρωμαίοι και Βησιγότθοι υπό τους Φλάβιο Αέτιο και Θευδέριχο από τη μία πλευρά και οι Ούνοι του Αττίλα από την άλλη. Ο Αττίλας υποχρεώνεται σε τακτική υποχώρηση, αλλά γρήγορα θα ανακάμψει και θα προελάσει προς τη Ρώμη. Ο Θευδέριχος πίπτει επί του πεδίου της μάχης.



1819

Το αμερικανικό πλοίο SS Savannah φτάνει στο Λίβερπουλ. 

Το αμερικανικό πλοίο SS Savannah

Είναι το πρώτο ατμοκίνητο σκάφος που διασχίζει τον Ατλαντικό ωκεανό, αν και το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής έγινε με πανιά.



1824

Ο οθωμανικός στόλος επιτίθεται στα Ψαρά -μια από τις σημαντικότερες ναυτικές βάσεις των επαναστατημένων Ελλήνων- και τα καταστρέφει ολοσχερώς.

Πίνακας του Ν. Γύζη για την καταστροφή των Ψαρών


1840

Ο Σάμιουελ Μορς (Samuel Finley Breese Morse) λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον τηλέγραφο.

Σάμιουελ Μορς


1940

Η Μαρία Κάλλας υπογράφει το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιό της με τη Λυρική Σκηνή.

Μαρία Κάλας


1944

Ιδρύεται η αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA).

Το λογότυπο της  CIA


1978

Ισχυρή έκρηξη βόμβας στον αθηναϊκό κινηματογράφο «Ρεξ» με 14 τραυματίες. Την ευθύνη για την τοποθέτηση της βόμβας αναλαμβάνει ακροδεξιά οργάνωση. Στον κινηματογράφο προβαλλόταν η σοβιετική ταινία «Πόλεμος σε όλα τα μέτωπα».

Ρεξ – Το σημείο της έκρηξης

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο φασίστας Νίκος Μιχαλολιάκος, (τότε 21 ετών, στρατιώτης -μετέπειτα αρχηγός της δολοφονικής ναζιστικής «Χρυσής Αυγής») που καταδικάστηκε σε 13 μήνες φυλακή.



1978

Καταστροφικός σεισμός, μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πλήττει τη Θεσσαλονίκη. Ο απολογισμός των νεκρών φτάνει τους 35.

Κατεστραμμένο κτήριο από το σεισμό στη Θεσσαλονίκη το 1978


1983

Ο πρόεδρος της Βουλής Γιάννης Αλευράς ανακοινώνει την αναβολή του ανοίγματος του «Φακέλου της Κύπρου».

Ιωάννης Αλευράς

Ήταν, ουσιαστικά, ο ενταφιασμός κάθε απόπειρας για τη διαλεύκανση του χουντικού πραξικοπήματος στην Κύπρο τον Ιούλη του 1974 και τα όσα επακολούθησαν («Αττίλας» Α’ και Β’). Πολλοί από τους εκπροσώπους της εγχώριας αστικής πολιτικής τάξης και κυρίως οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί μπορούσαν να είναι ήσυχοι.



Γεννήσεις



1773

Γεννιέται ο Γκέοργκ Κρίστιαν Φύκσελ (Georg Christian Füchsel), Γερμανός ιατρός και στη συνέχεια γεωλόγος. Θεωρείται ο πρωτοπόρος στην ανάπτυξη της στρωματογραφίας και στη μελέτη των γεωλογικών στρωμάτων της πατρίδας του.



1819

Γεννιέται ο Ζακ Όφφενμπαχ (Jacques Offenbach), συνθέτης και βιολοντσελίστας της ρομαντικής εποχής. 

Ζακ Όφφενμπαχ

Ήταν ένας από τους δημιουργούς του μουσικού είδους της οπερέτας και ένας από τους προδρόμους της σύγχρονης μουσικής κωμωδίας. Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες της δημοφιλούς μουσικής στην Ευρώπη του 19ου αιώνα και πολλά από τα έργα του παραμένουν και σήμερα στο ρεπερτόριο γνωστών καλλιτεχνών. Οι γνωστότερες οπερέτες του στον αγγλόφωνο κόσμο είναι «Ο Ορφέας στον Άδη», «Η Παρισινή Ζωή», «Η Ωραία Ελένη», «Η Περισόλ», «Η Μεγάλη Δούκισσα του Γκέρολσταϊν» κ.ά. «Το Χαρωπό Παρίσι» είναι ένα θέμα που ακούγεται συχνά σε μπαλέτα και είναι σύνθεση των μελωδιών του Όφφενμπαχ που τροποποιήθηκαν και ενορχηστρώθηκαν από τον Μανουέλ Ρόζενταλ το 1938.



1905

Γεννιέται η Λίλιαν Χέλμαν (Lillian Florence Hellman), Αμερικανίδα θεατρική συγγραφέας. 

Λίλιαν Χέλμαν

Τα ποιο γνωστά της έργα είναι «Η ώρα των παιδιών» και «Οι μικρές αλεπούδες». Είχε πολύχρονη σχέση με τον συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων και μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος ΗΠΑ, Ντάσιελ Χάμετ. Η Χέλμαν μέσα από τα έργα της άσκησε σκληρή κριτική στον αμερικάνικο τρόπο ζωής. Το 1950 η Χέλμαν, παρουσιάστηκε ενώπιον της επιτροπής αντιαμερικανικών δραστηριοτήτων (Μακάρθουρ), όπου της ζητήθηκε να καταδώσει μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος. Αρνήθηκε να το κάνει και μπήκε στη μαύρη λίστα.

Κατήγγειλε τους αντικομμουνιστές, όπως τον Ηλία Καζάν, για το γεγονός ότι κατέδωσαν κομμουνιστές καλλιτέχνες, ακόμα και φίλους τους.

Δεν υπέκυψε, και κατηγορήθηκε γι’ αυτό, στην αστική προπαγάνδα διαστρέβλωσης των Δικών της Μόσχας, αντιτάχθηκε στην χορήγηση πολιτικού ασύλου στον Τρότσκι που είχε περάσει ανοιχτά με την πλευρά της αντεπανάστασης.



Θάνατοι



1580

Πεθαίνει ο Λουίς ντε Καμόες ή Καμόενς (Luís Vaz de Camões) ήταν Πορτογάλος ποιητής, ο οποίος έζησε και έδρασε κατά το 16ο αιώνα. 

Λουίς ντε Καμόες

Θεωρείται ο εθνικός ποιητής της Πορτογαλίας και ένας από τους μεγάλους Ευρωπαίους ποιητές της εποχής του. Είναι ο δημιουργός του εθνικού έπους της Πορτογαλίας «Λουζιάδες» ή Λουζιτανοί (Os Lusiadas, 1572).



1929

Πεθαίνει ο Εμμανουήλ Μπενάκης, Έλληνας έμπορος και πολιτικός. 

Εμμανουήλ Μπενάκης

Το 1872 οι Κωνσταντίνος Σαλβάγος, Εμμανουήλ Μπενάκης και Ιωάννης Χωρέμης ίδρυσαν την Τράπεζα Αλεξάνδρειας. Το 1898 ο Σαλβάγος πρωτοστάτησε στη συγκρότηση της National Bank of Egypt με 25.000 μετοχές. Στο ΔΣ συμμετείχαν οι Αμβρόσιος Ζερβουδάκης, Εμμανουήλ Μπενάκης και Αμβρόσιος Ράλλης. Ολοι είχαν ισχυρούς δεσμούς με το εγγλέζικο χρηματιστικό κεφάλαιο. Οι ίδιοι ίδρυσαν το 1899 την ελληνοαιγυπτιακή βιομηχανική επιχείρηση The Egyptian Salt & Soda Co. Ltd., με κεφάλαιο 485.347 λίρες Αγγλίας και ομολογίες 82.290 λίρες Αγγλίας. Το 1901 ιδρύθηκε το Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο Αλεξάνδρειας με πρωτοβουλία του Εμμανουήλ Μπενάκη . Από το 1901 έως το 1912 ο εμπορικός οίκος Χωρέμη – Μπενάκη πραγματοποιούσε το 1/7 των συνολικών αιγυπτιακών εξαγωγών.

Το 1910 ο Εμμανουήλ Μπενάκης εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και τον ίδιο χρόνο εκλέχθηκε βουλευτής Αττικοβοιωτίας με το βενιζελικό κόμμα. Το 1911 έγινε υπουργός Γεωργίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Το 1914 εκλέχθηκε δήμαρχος Αθηναίων. Κατηγορήθηκε και παραπέμφθηκε σε δίκη ως ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του Ίωνα Δραγούμη (1920), στη διαπάλη βενιζελικών – βασιλικών.



1933

Πεθαίνει η Γερμανίδα κομμουνίστρια Κλάρα Τσέτκιν (Clara Josephine Zetkin-Eißner), ηγετική μορφή του διεθνούς γυναικείου και επαναστατικού κινήματος.

Η Κλάρα Τσέτκιν (αριστερά) με την Ρ. Λούξεμπουργκ

Μεταξύ άλλων, υπήρξε επικεφαλής του προλεταριακού κινήματος των γυναικών της Γερμανίας και δούλεψε στις διεθνείς σοσιαλιστικές οργανώσεις των γυναικών, ενώ από το 1921 ήταν μέλος του προεδρείου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Γ’ Κομμουνιστικής Διεθνούς και επικεφαλής της Διεθνούς Γραμματείας Γυναικών της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Με δική της πρόταση, στη Β’ Διεθνή Συνδιάσκεψη των σοσιαλιστριών γυναικών, στην Κοπεγχάγη το 1910, καθιερώθηκε η 8η του Μάρτη, ως Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Η ίδια, είχε γράψει για τη σημασία της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης στη Ρωσία το 1917: «Το σοβιετικό καθεστώς ξανάδωσε στις καταπιεσμένες και απελπισμένες γυναίκες όλων των χωρών την πίστη στο σοσιαλισμό, που είχε κλονίσει τόσο βαθιά η προδοσία της Δεύτερης Διεθνούς, την εμπιστοσύνη στην αναδημιουργική δύναμη του προλεταριάτου. Η ελπίδα της απελευθέρωσης γεννήθηκε πάλι στην καρδιά τους κι εκδηλώθηκε με την απόφαση της συμμετοχής τους στον επαναστατικό αγώνα.

Η ρωσική επανάσταση ξύπνησε σ’ όλες τις καπιταλιστικές χώρες της Δύσης τη συνείδηση των γυναικών, θυμίζοντάς τους πως είναι κι αυτές άνθρωποι, πως έχουν κι αυτές ανθρώπινα δικαιώματα. Κι έτσι σ’ όλες τις μη σοβιετικές χώρες ένας στρατός από εκατομμύρια εργαζόμενων γυναικών, μέσα από τη θύελλα και τις φλόγες της προλεταριακής επανάστασης της Ρωσίας, άκουσε τη φωνή του Λένιν και στον Λένιν χρωστάει την αναγέννηση της ελπίδας και την ενίσχυση του θάρρους του. Χρωστάει το ξεκαθάρισμα του δρόμου και των μέσων του αγώνα για την κατάρριψη του καπιταλισμού…».


Πηγή: alt.gr, el.wikipedia.org





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια