Σαν Σήμερα 18 Ιουνίου


Γεγονότα



618

Αρχίζει η Δυναστεία των Τανγκ, η οποία κυβέρνησε για τρεις αιώνες την Κίνα.



860

Στόλος περίπου 200 ρωσικών πλοίων μπαίνει στον Βόσπορο και αρχίζει να λεηλατεί τα προάστια της Κωνσταντινούπολης.



1812

Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο στη Βρετανική Αυτοκρατορία. 

Πίνακας που απεικονίζει μάχη μεταξύ στρατευμάτων ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας

Ο πόλεμος κράτησε 32 μήνες (έως τον Φεβρουάριο του 1815) και έληξε χωρίς αλλαγές στα σύνορα των ΗΠΑ. Βασικοί χαμένοι του πολέμου υπήρξαν οι αμερικανικές φυλές, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία τάχθηκαν με το πλευρό των Βρετανών.



1815

Η αποφασιστική μάχη του Βατερλό (στο σημερινό Βέλγιο) μεταξύ των Γάλλων (υπό το Ναπολέοντα) και των Βρετανών, Γερμανών, Ολλανδών, κ.α. (υπό τον δούκα του Ουέλινγκτον) λήγει με την ήττα των πρώτων.

Μάχη του Βατελρό

Οι δεύτεροι, αφού προήλασαν έως το Παρίσι, αποκατέστησαν στο θρόνο τον βασιλιά Λουδοβίκο τον 18ο, σηματοδοτώντας την προσωρινή νίκη επί της Γαλλικής αστικής Επανάστασης.



1821

Ελληνική Επανάσταση του 1821 Κάτοικοι των Καλαρρυτών και του Συρράκου της Ηπείρου κηρύσσουν επανάσταση κατά των Τούρκων.

Αμπατζήδες Τούρκοι επιτίθενται κατά των Κρητών επαναστατών στον Άγιο Βασίλειο. - Μάχη της Λαγκάδας.



1913

Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος: Βούλγαροι, αρνούμενοι να εγκαταλείψουν την Θεσσαλονίκη, υποχρεώνονται σε παράδοση.



1932

Ιδρύεται στη Γενεύη η FIBA, η παγκόσμια ομοσπονδία του μπάσκετ. 

Λογότυπο της FIBA

Μεταξύ των οκτώ ιδρυτικών μελών είναι και η Ελλάδα, που εκπροσωπείται από τους Συμεών Μαυροσκούφη και Γεώργιο Αμπατζίογλου.



1935

Βρετανία και ναζιστική Γερμανία υπογράφουν συμφωνία για τους ναυτικούς εξοπλισμούς, με την οποία επιτρεπόταν στη δεύτερη να συγκροτήσει πολεμικό στόλο σε αναλογία 35% της πρώτης (σύμφωνα με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών δεν επιτρεπόταν έως τότε στην Γερμανία να διατηρεί πολεμικό ναυτικό).

Γερμανικός στόλος

Οι Ναζί χαιρέτισαν τη συμφωνία ως πράξη συμμαχίας των δύο χωρών απέναντι στην Γαλλία και την Σοβιετική Ένωση.



1943

Ιδρύονται τα Τάγματα Ασφαλείας. Σκοπός τους ήταν η βίαιη καταστολή του ένοπλου λαϊκού κινήματος, που φούντωνε μέσα στη φωτιά του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

Ορκωμοσία ταγμάτων ασφαλείας ενώπιον του δωσίλογου πρωθυπουργού Ιωάννη Ράλλη

Εμπνευστές και πρωταγωνιστές στη συγκρότηση των Ταγμάτων Ασφαλείας ήταν οι στρατηγοί Θ. Πάγκαλος και Στ. Γονατάς, ο επιχειρηματίας εκπρόσωπος της Ζήμενς στην Ελλάδα και υπεύθυνος της γερμανικής ραδιοφωνίας στην Αθήνα Ι. Βουλπιώτης, κ.ά. Τα Τάγματα Ασφαλείας στελεχώθηκαν από κάθε είδους αντικομμουνιστές, βασιλόφρονες, ανθρώπους του υποκόσμου, αλλά και με αξιωματικούς από το βενιζελικό χώρο και τον ΕΔΕΣ Αθήνας. 

Ο διοικητής των SS στην Ελλάδα Βάλτερ Σιμάνα (2ος όρθιος από αριστερά) επιθεωρεί ταγματασφαλίτες

Ταυτόχρονα, την ίδρυση των Ταγμάτων Ασφαλείας επικρότησαν και ηγετικά στελέχη αστικών κομμάτων, όπως ο Θεμ. Σοφούλης.

Προδότες γερμανοτσολιάδες κατά την διάρκεια μπλόκου

Η παρακάτω έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπίας στην Ελλάδα (14 Ιούλη 1944), είναι χαρακτηριστική για τη σχέση σειράς αστικών πολιτικών δυνάμεων με τα Τάγματα Ασφαλείας, όπου αναφέρεται:

«…έχουν ενωθεί με μόνο σκοπό να χτυπήσουν το ΕΑΜ. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είτε έχουν μείνει άπραγοι για πολύ καιρό…(αυτό ισχύει για τους παλαιούς πολιτικούς), είτε ενεργοποιήθηκαν πουλώντας τη χώρα στους Γερμανούς (…) προφανώς συμφώνησαν πως ο Ράλλης θα έπρεπε να σχηματίσει κυβέρνηση και να συγκροτήσει τα Τάγματα Ασφαλείας (…) με τη βοήθεια των παλαιών πολιτικών, δημιουργήθηκαν τα Τάγματα Ασφαλείας (…) Οργανώσεις με ονόματα που ακούγονταν πατριωτικά (…) άρχισαν να σχηματίζουν επιθετικές ομάδες σε συνεργασία με τους ναζί. Αυτά τα στρατεύματα απαρτίζονται από κακούργους και άνεργους νέους και παίρνουν μέρος σε επιδρομές που οργανώνονται από την Γκεστάπο και τα Ες Ες εναντίον του ΕΑΜ. (…) Στα μέλη μερικών από αυτές τις οργανώσεις έχουν πει να μην κάνουν πολλές ερωτήσεις για την πολιτική που ακολουθείται. (…) Είναι “υψηλή πολιτική”, λένε.»

Ανθρωπόμορφα κτήνη, ταγματασφαλίτες ποζάρουν μπροστά σε κρεμασμένο αντιστασιακό

Ο όρκος των ταγμάτων ασφαλείας: «ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ εις τον Θεόν τον Άγιον τούτον όρκον ότι θα υπακούω απολύτως εις τας διαταγάς του ανώτατου αρχηγού του Γερμανικού Στρατού Αδόλφου Χίτλερ. Ανατεθησόμενός μοι υπηρεσίας και θα υπακούω άνευ όρων εις διαταγάς των ανωτέρων μου. Γνωρίζω καλώς δια μίαν αντίρρησιν εναντίον των υποχρεώσεων μου, τας οποίας δια του παρόντος αναλαμβάνω, θέλω τιμωρηθή παρά των Γερμανικών Στρατιωτικών Αρχών», Καθημερινή, 30/4/1944.



1944

Ο Γενικός Γραμματέας του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Παλμίρο Τολιάτι καλεί το λαό σε ένοπλη εξέγερση κατά των φασιστών.

Παλμίρο Τολιάτι


1946

Τίθεται σε ισχύ το περιβόητο Γ’ Ψήφισμα «Περί εκτάκτων μέτρων αφορώντων την Δημοσίαν τάξιν και ασφάλειαν». 

Ένα από τα Έκτακτα Στρατοδικεία που έστειλαν χιλιάδες κομμουνιστές στα ξερονήσια και στο εκτελεστικό απόσπασμα

Το Γ’ Ψήφισμα όριζε μεταξύ άλλων πως: «Όστις θέλων αποσπάση εν μέρος εκ του όλου της Επικρατείας ή να ευκολύνη τα προς τούτο το τέλος τείνοντα σχέδια, συνώμοσεν ή διήγειρε στάσιν ή συνεννοήθη με ξένους ή κατήρτισεν ενόπλους ομάδας ή έλαβεν μετοχήν εις τοιαύτας προδοτικάς ενώσεις τιμωρείται με θάνατον».

Το Ψήφισμα στρέφονταν ξεκάθαρα κατά του ένοπλου αγώνα του λαού. Τα Έκτακτα Στρατοδικεία άρχισαν να ξεφυτρώνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις, ενώ οι πρώτες θανατικές καταδίκες κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών δεν άργησαν.



1953

Στον απόηχο της Αιγυπτιακής επανάστασης του 1952 που στόχο είχε την κατάλυση της μοναρχίας και την ανεξαρτησία της χώρας από τη Βρετανία, η Αίγυπτος ανακηρύσσεται Δημοκρατία, με πρώτο της Πρόεδρο τον στρατηγό Ναγκίμπ.

Μοχάμεντ Ναγκίμπ


1954

Πραξικόπημα στην Γουατεμάλα ανατρέπει τον πρόεδρο Γκούζμαν και εγκαθιδρύει στρατιωτική χούντα. Το πραξικόπημα θα μείνει γνωστό ως «πραξικόπημα της Μπανάνας», αφού πραγματοποιήθηκε από την CIA προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των Αμερικανικών μονοπωλίων και ιδιαίτερα της United Fruit Company, που ήλεγχε το 42% της καλλιεργήσιμης γης της χώρας.

Το πραξικόπημα οργανώθηκε αφού η κυβέρνηση της Γουατεμάλας ψήφισε νόμο για την αναδιανομή της γης που ανήκε σε ξένες πολυεθνικές στους αγρότες της χώρας.



1956

Στην Κύπρο, ο Αγγλικός στρατός προβαίνει σε εκτενή εμπρησμό δασών του Τρόοδος για την ανακάλυψη και σύλληψη του επιτελείου της ΕΟΚΑ.



1961

Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Καισαρεία του Ισραήλ, ανακαλύπτεται μία πλάκα με το όνομα του Πόντιου Πιλάτου, η οποία αποτελεί την πρώτη ένδειξη ύπαρξης του ιστορικού αυτού προσώπου.

Η πλάκα με το όνομα του Πόντιου Πιλάτου


1971

Ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κύπρου Μακάριο απειλεί με τη λήψη εναντίον του «οσωνδήποτε πικρών μέτρων» χρειαστούν, εάν δεν υποχωρούσε σε διάφορα θέματα που συζητούσε με τους Τούρκους για λύση του Κυπριακού ζητήματος.

Συνάντηση Μακάριου – Παπαδόπουλου το 1971



1983

ΟΙ ΗΠΑ, είκοσι χρόνια μετά τη Σοβιετική Ένωση, στέλνει στο διάστημα την πρώτη Αμερικανίδα αστροναύτη, τη Σάλλυ Ράιντ.



Γεννήσεις



1845

Γεννιέται ο Σαρλ Λουί Αλφόνς Λαβεράν (Charles Louis Alphonse Laveran), Γάλλος ιατρός. 

Σαρλ Λουί Αλφόνς Λαβεράν

Βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας το 1907 επειδή ανακάλυψε ότι παρασιτικά πρωτόζωα είναι οι αιτιολογικοί παράγοντες λοιμωδών ασθενιών όπως η ελονοσία και η τρυπανοσωμίαση.



1882

Γεννιέται ο Βούλγαρος κομμουνιστής ηγέτης Γκεόργκι Δημητρόφ. 

Γκεόργκι Ντιμίτροφ

Εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας της Κομμουνιστικής Διεθνούς (1934 – 1943) και πρώτος Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας (1946 – 1949). Είχε γίνει σύμβολο του αγώνα κατά του φασισμού με την ηρωική στάση του στη δίκη της Λειψίας, κατηγορούμενος από τους ναζί για τον εμπρησμό του γερμανικού Κοινοβουλίου (προβοκάτσια που έπραξαν οι ίδιοι και «φόρτωσαν» στους κομμουνιστές).

Μετά τις ανατροπές, το 1999, ήταν τέτοιο το μένος της αστικής τάξης, που, αφού άρον άρον άδειασαν το μαυσωλείο του Δημητρόφ, προσπάθησαν δυο φορές να το ανατινάξουν, αλλά απέτυχαν!



1918

Γεννιέται ο Ιταλός οικονομολόγος Φράνκο Μοντιλιάνι (Franco Modigliani), βραβευμένος με Νόμπελ το 1985.

Φράνκο Μοντιλιάνι

Το όνομά του περιλαμβάνεται σε εκείνους που εμπνέονται από το νεοκεϋνσιανισμό και ζητούν πολιτικές ρυθμίσεις με στόχο μια Ευρώπη της πλήρους απασχόλησης, μια Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η οπτική του βεβαίως είναι από την πλευρά της αστικής εξουσίας, καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις για έναν καλύτερο καπιταλισμό.



1929

Γεννιέται ο Γερμανός κοινωνιολόγος και φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας. 

Γιούργκεν Χάμπερμας

«Το ΝΑΤΟ έπαιξε έναν θετικό ρόλο στον Ψυχρό Πόλεμο (…) η ύπαρξη του ΝΑΤΟ νομιμοποιείται κατά τη γνώμη μου από το γεγονός ότι πρόκειται για μια συμμαχία φιλελεύθερων κρατών τα οποία λειτουργούν σύμφωνα με την πολιτική ανθρώπινων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (…) Από τότε που ήμουν δεκαέξι ετών ο πολιτικός στοχασμός μου, χάρη στη σωστή εκπαιδευτική πολιτική της Κατοχής, διαμορφώθηκε στη βάση των αμερικανικών ιδεωδών του 18ου αιώνα (…) ο αντιαμερικανισμός αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη» (αποσπάσματα συνέντευξης του Γιούργκεν Χάμπερμας /ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



1934

Γεννιέται ο Δημήτρης Μυταράς, Έλληνας ζωγράφος. 

Δημήτρης Μυταράς

Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ της Αθήνας (1953 – 1957) με τον Γιάννη Μόραλη και τον Σπύρο Παπαλουκά. Συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, με υποτροφία του ΙΚΥ (1961 – 1964), στην σκηνογραφία και την εσωτερική διακόσμηση.

Η πρώτη του ατομική έκθεση έγινε στην Αθήνα (1961, Ζυγός). Η στροφή του προς τον κριτικό ρεαλισμό με χρήση φωτογραφικών ντοκουμέντων, περιορισμένη χρωματικότητα και πολιτικό περιεχόμενο, ήταν μια χαρακτηριστική φάση πρώιμης ζωγραφικής του, στα χρόνια της δικτατορίας. Στη συνέχεια της πορείας του, κυριάρχησαν τα εξπρεσιονιστικά στοιχεία και το έντονο χρώμα.

Έργο του Δημήτρη Μυταρά

Ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος επιμελήθηκε δεκάδες θεατρικές παραστάσεις. Συνεργάστηκε με το Εθνικό, το ΚΘΒΕ, το Θέατρο Τέχνης, το Ελληνικό Χορόδραμα, κ.ά. Επίσης, ασχολήθηκε με την εικονογράφηση και με διάφορες εικαστικές εφαρμογές. Έχει διακοσμήσει με τοιχογραφίες πολλά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Το έργο του «Δεξίλεως» τοποθετήθηκε πρόσφατα στο σταθμό «Δάφνη» του μετρό.

Δημήτρης Μυταράς: το έργο του “ΔΕΞΙΛΕΩ” στο Σταθμό μετρό Δάφνης

Δίδαξε εσωτερική διακόσμηση στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο (1964 – ’72) και από το 1969 άρχισε να διδάσκει στην ΑΣΚΤ της Αθήνας, όπου εξελέγη καθηγητής το 1977 και διετέλεσε Πρύτανης από το 1982 έως το 1985. Το 1978, με την αρωγή του Δήμου Χαλκιδέων, ίδρυσε στη γενέτειρά του το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας, το οποίο λειτουργεί υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της συζύγου του Χαρίκλειας Μυταρά.

Έργο του Δημήτρη Μυταρά

Το έργο του παρουσιάστηκε σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Βραβεύτηκε για τη συμμετοχή του στην Εκθεση Νέων Ζωγράφων (1958) και στην Πανελλαδική Εκθεση Νέων (1961). Συμμετείχε στις Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας (1958, 1966), Μπιενάλε Νέων (Παρίσι, 1960), Μπιενάλε Sao Paulo (1966) και Μπιενάλε Βενετίας (1972). Το 2008 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ την ίδια χρονιά, ο Δήμος Χαλκιδέων τού απένειμε το χρυσό μετάλλιο της πόλης.



1939

Γεννιέται ο Γιώργος Μαρίνος, Έλληνας τραγουδιστής. 

Γιώργος Μαρίνος

Τον πατέρα του γνώρισε σε ηλικία 12 χρόνων, όταν επέστρεψε από την εξορία στη Μακρόνησο.

Ανήλικος ακόμη, έδωσε κρυφά εξετάσεις στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Το 1962, δευτεροετής στο Εθνικό, έπαιξε στην «Οδό Ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι, μαζί με το Δημήτρη Χορν, τη Ρένα Βλαχοπούλου, τη Μάρω Κοντού και άλλους καταξιωμένους καλλιτέχνες. Ερμήνευσε το τραγούδι «Κάθε Κήπος». Από τότε ξεκινά την πετυχημένη του καριέρα στο θέατρο, αλλά και τις μπουάτ της εποχής.

Παράλληλα, πραγματοποίησε μερικές εμφανίσεις και στο σινεμά, όπως λ.χ. στην ταινία του Ίωνα Νταϊφα «Τρίτος Δρόμος», με πρωταγωνίστρια τη Μάρω Κοντού. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσίασε μια μουσικοσατυρική παράσταση που αποτελούνταν από πρόζα, σάτιρα, χορό και τραγούδι. Στίχους του έχουν γράψει η Λ. Νικολακοπούλου, ο Δ. Ιατρόπουλος, ο Στ. Κραουνάκης, η Νινή Ζαχά.

Είχε στενή φιλία με το Μάνο Χατζιδάκι και το Νίκο Γκάτσο.



1942

Γεννιέται ο Πολ Μακάρτνεϊ (Paul McCartney), Άγγλος τραγουδοποιός. 

Πολ Μακάρτνεϊ

Ήταν μέλος του θρυλικού συγκροτήματος «Beatles». Μαζί με τον Τζων Λένον έγραψαν τραγούδια τα οποία έχουν γίνει γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο. Μετά τη διάλυσή τους, ακολούθησε σόλο σταδιοδρομία και ταυτόχρονα δημιούργησε το συγκρότημα «Wings». Έχει ασχοληθεί επίσης με γυρίσματα ταινιών, με την κλασσική μουσική και την ηλεκτρονική μουσική. Τα σπουδαιότερα τραγούδια του της περιόδου των «Beatles» είναι το «Yesterday», το «Eleanor Rigby», το «Let It Be», το «Hey Jude» κ.ά. Κατά τη διάρκεια της σόλο σταδιοδρομίας του, ο πρώην Beatle συνεργάστηκε με πολλούς σημαντικούς μουσικούς, όπως οι Στίβι Γουόντερ, Μάικλ Τζάκσον, Έρικ Στιούαρτ, και Έλβις Κοστέλο. Επίσης, ασχολήθηκε με πολλά είδη μουσικής πέραν της ροκ και της ποπ, συμπεριλαμβανομένης και της κλασικής μουσικής. Μάλιστα έχει κυκλοφορήσει τέσσερα άλμπουμ κλασικής μουσικής: Paul McCartney’s Liverpool Oratorio (1991), Standing Stone (1997), Working Classical (1999) και Ecce Cor Meum (2006).

Το 1972, μετά τη Ματωμένη Κυριακή στη Βόρεια Ιρλανδία (κατά την οποία ο βρετανικός στρατός άνοιξε πυρ κατά διαδηλωτών σκοτώνοντας 14 εξ αυτών), κυκλοφορεί το τραγούδι «Give Ireland Back To The Irish» (δώστε την Ιρλανδία πίσω στους Ιρλανδούς). Το τραγούδι απαγορεύτηκε από το BBC.

Πολύ αργότερα, κατά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και στο Ιράκ εκφράσθηκε με τις πιο αντιδραστικές θέσεις, υπερασπιζόμενος τους εισβολείς ιμπεριαλιστές.





Θάνατοι



741

Πεθαίνει ο Λέων Γ’ ο Ίσαυρος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου.



1726

Πεθαίνει ο Μισέλ Ρισάρ Ντελαλάντ (Michel Richard Delalande), 

Μισέλ Ρισάρ Ντελαλάντ

Γάλλος συνθέτης και οργανίστας της εποχής μπαρόκ. Διετέλεσε αυλικός μουσικός στην υπηρεσία του Λουδοβίκου ΙΑ΄, ενώ σημαντική ήταν η συνεισφορά του με τη σύνθεση αρκετών μειζόνων μοτέτων (grand motet). Ανάμεσα στα έργα του ξεχωρίζουν οι ορχηστρικές σουίτες με τίτλο «Simphonies pour les Soupers du Roy» και αρκετά μπαλέτα. Η μουσική του θεωρείται προάγγελος των καντάτων του Μπαχ και των ορατορίων του Χαίντελ.



1936

Μαξίμ Γκόρκι

Πεθαίνει ο Μαξίμ Γκόρκι, Ρώσος συγγραφέας και από τους πρωτεργάτες του σοσιαλιστικού ρεαλισμού. 

Μαξίμ Γκόρκι

Το πραγματικό του όνομα ήταν Αλεξέι Μαξίμοβιτς Πέτσκοφ. Το ψευδώνυμο Γκόρκι στα ρωσικά θα πει «πικρός». Ορφανός και πάμφτωχος, πριν κλείσει τα δέκα του χρόνια, περιπλανήθηκε στη ρώσικη γη, αναζητώντας δουλιά. Δουλεύοντας σε διάφορα επαγγέλματα, ήρθε σε επαφή με όλους τους κατατρεγμένους, τους φτωχούς εργάτες και μουζίκους, γνώρισε από κοντά την αθλιότητα, την ανέχεια και τον κατατρεγμό. Η ζύμωσή του με τον ανθρώπινο πόνο, τον εμπλούτισε με εμπειρίες τις οποίες θα χρησιμοποιήσει ήδη στα πρώτα του κείμενα.

Από πολύ νέος έχει συνειδητοποιήσει την αξία της εργασίας, όχι μόνο ως αναγκαιότητα επιβίωσης αλλά κι ως μέσο δημιουργίας που μπορεί να οδηγήσει στον ατομικό και συλλογικό εξανθρωπισμό του ανθρώπου. Αυτή η αντίληψη τον οδήγησε στο μαρξισμό, τον οποίο υπηρέτησε ως το θάνατό του τόσο μέσα από το έργο του όσο και μέσα από την ίδια του τη ζωή. Ο γραπτός λόγος για τον Γκόρκι είναι το όπλο που αποκαλύπτει την άγρια εικόνα των προλεταρίων της εποχής του, αλλά και την αναγκαιότητα του συνειδητού ξεσηκωμού των σκλάβων για την ανατροπή του εφιάλτη που βιώνουν και την οικοδόμηση μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από αφέντες και δούλους.

Κηδεία του Μαξίμ Γκόρκι – Στάλιν και Μολότωφ μεταφέρουν τη σωρό του

Παρά τις αντιξοότητες άρχισε από νωρίς να εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για τη λογοτεχνία. Το 1892 δημοσίευσε το πρώτο του διήγημα. Η επιτυχία των διηγημάτων του τον έκανε γνωστό σε όλη την Ευρώπη και η διεθνής απήχηση ενισχύθηκε από τα θεατρικά έργα που ακολούθησαν. Οι μεγάλες κοινωνικο-πολιτικές αλλαγές της Ρωσίας, με την Οχτωβριανή Επανάσταση, βρήκαν τον Γκόρκι στο πλευρό του καταπιεσμένου ρωσικού λαού. Συγκρούστηκε τόσο με την άρχουσα τάξη όσο και με την τάξη των μικροαστών, καθιερώθηκε ως πρωτεργάτης της νέας σοβιετικής λογοτεχνίας και συνέβαλε στη δημιουργία του σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Με το έργο του αποτέλεσε μια γέφυρα ανάμεσα στην παλιά και νέα Ρωσία.

Το 1892 καθιερώθηκε στο συγγραφικό χώρο με το διήγημα «Μακάρ Τσούντρα» και απέκτησε παγκόσμια φήμη με τα μυθιστορήματα «Φόμα Γκορντέγιεφ» και «Οι μικροαστοί». Στο μυθιστόρημα «Η μάνα» που γράφτηκε το 1906, ο κορυφαίος σοβιετικός συγγραφέας Μαξίμ Γκόρκι απεικονίζει για πρώτη φορά στη λογοτεχνία την πάλη του επαναστατικού προλεταριάτου για το σοσιαλισμό, κάτω από την καθοδήγηση του κόμματος της εργατικής τάξης, και τη γέννηση του νέου ανθρώπου μέσα σ’ αυτόν τον αγώνα. Άλλα γνωστά έργα του είναι «H φλογερή καρδιάτου Nτάνκο», «Το σπουργιτάκι», «τα Παιδιά του Ηλίου», «Οι Βάρβαροι», «Οι Ζίκωφ», «Ο Ντοστιγκάγιεφ και οι Άλλοι», «Η Βάσια Ζελεζνόβα», «Στην Αμερική», «Ιταλικά Παραμύθια», «Στη χώρα των Σοβιέτ» κ.α. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η συλλογή«Γράμματα στον Γκόρκι» του Λένιν.

Εκδήλωσηαφιερωμένη στον μεγάλο δημιουργό πραγματοποίησε το ΚΚΕ στην έδρα του στον Περισσό, το 2008.



1974

Πεθαίνει ο στρατάρχης της Σοβιετικής Ένωσης Γκεόργκι Ζούκοφ, ένας από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου (1941-1945) και βασικούς στρατιωτικούς παράγοντες της Νίκης. 

Γκεόργκι Ζούκοφ

Ο Ζούκοφ εντάχτηκε στο Κόμμα των Μπολσεβίκων με την έκρηξη της Επανάστασης του 1917, μαχόμενος με τον Κόκκινο Στρατό στα διάφορα μέτωπα κατά των δυνάμεων της αντεπανάστασης. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ (1956-1957), καθώς και υπουργός Άμυνας της ΕΣΣΔ (1955-1957).



2010

Πεθαίνει ο Πορτογάλος συγγραφέας Ζοζέ ντε Σόζα Σαραμάγκου ((José de Sousa Saramago). 

Ζοζέ ντε Σόζα Σαραμάγκου

Κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1998. Ήταν παιδί ακτήμονων χωρικών, που για να επιβιώσουν μετεγκαταστάθηκαν στη Λισαβόνα.

Το πρώτο του μυθιστόρημα «Γη της Αμαρτίας» εκδόθηκε το 1947. Μετά από 19 χρόνια εξέδωσε την ποιητική ανθολογία «Os Poemas Possiveis». Αυτομόρφωτος, μεταξύ άλλων εργάστηκε ως διοικητικός υπάλληλος, ως υπάλληλος εκδοτικών οίκων και συνεργάτης πολλών εφημερίδων. Το 1964 εντάχθηκε στο Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα και τον Απρίλη του 1974 συμμετείχε στην «Επανάσταση των Γαριφάλων», που οδήγησε στην πτώση της χούντας του Σαλαζάρ.

Το δεύτερο μυθιστόρημά του ήταν το «Εγχειρίδιο ζωγραφικής και καλλιγραφίας» (1977). Ευρέως γνωστός έγινε με το «Χρονικό του μοναστηριού» (1982).

«Σκάνδαλο» θεωρήθηκε, το 1992, το βιβλίο «Το κατά Ιησούν Ευαγγέλιον». Το βιβλίο πολέμησε λυσσαλέα η Εκκλησία. Η πορτογαλική κυβέρνηση απέρριψε την υποψηφιότητά του για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας και ο συγγραφέας κατηγόρησε την κυβέρνηση για λογοκρισία. Το 1993 ο Σαραμάγκου εγκατέλειψε την Πορτογαλία και από το 1993 ζούσε αυτοεξόριστος στο Λανθαρότ, ενώ το Νοέμβρη του 2009 εξέδωσε το τελευταίο του αλληγορικό μυθιστόρημα «Κάιν». Εξέφραζε πάντα την αλληλεγγύη του στους αγωνιζόμενους λαούς όπου Γης, στη σοσιαλιστική Κούβα απαιτώντας την άρση του βάρβαρου αποκλεισμού από τις ΗΠΑ και μέχρι την τελευταία του πνοή σταθερός στα ιδανικά του πάλευε ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.



2018

Πεθαίνει ο Κώστας Πολίτης, παίκτης και προπονητής μπάσκετ. 

Κώστας Πολίτης

Ως τεχνικός της Εθνικής ανδρών συνδέθηκε με τη μεγάλη επιτυχία της κατάκτησης του Ευρωμπάσκετ 1987 στην Αθήνα, που θεωρείται κομβικό σημείο για την πορεία του αθλήματος στην Ελλάδα. Είχε αναλάβει Ομοσπονδιακός από το 1982, φτάνοντας να κλείσει την καριέρα του στην Εθνική με το χρυσό ευρωπαϊκό μετάλλιο. Διετέλεσε επίσης προπονητής στον Παναθηναϊκό – όπου είχε περάσει όλη του την καριέρα ως παίκτης – κατακτώντας τρία πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα, αλλά και σε ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Νήαρ Ηστ.



Πηγή: alt.gr, el.wikipedia.org

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια