Σαν Σήμερα 12 Ιουνίου


Γεγονότα



1381

Εξέγερση των Χωρικών στην Αγγλία: Οι επαναστάτες φτάνουν στο Μπλάκχιθ.

Ο Ριχάρδος Β΄ συναντά τους αντάρτες στις 14 Ιουνίου 1381 σε μορφή μινιατούρας, αντιγραφή της δεκαετίας του 1470 από τα Χρονικά του Ζαν Φρουασάρ.

H Εξέγερση των Χωρικών, γνωστή επίσης ως η Εξέγερση του Ουάτ Τάιλερ ή η Μεγάλη Εξέγερση, ήταν μια μείζονα εξέγερση σε μεγάλα τμήματα της Αγγλίας το 1381. Η εξέγερση είχε διάφορες αιτίες, όπως οι κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές εντάσεις που προκάλεσε ο Μαύρος θάνατος τη δεκαετία του 1340, οι υψηλοί φόροι που προέκυψαν από τη σύγκρουση με τη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου και η αστάθεια στην τοπική ηγεσία του Λονδίνου.



1897

Ο Καρλ Έλσενερ λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον πολυσουγιά, που αργότερα θα ονομαστεί «ελβετικός».



1898

Διακήρυξη της ανεξαρτησίας των Φιλιππίνων: ο στρατηγός Εμίλιο Αγκουινάλδο ανακηρύσσει την ανεξαρτησία των Φιλιππίνων από την Ισπανία.



1933

Ο λόχος διοίκησης του Συντάγματος Τρίπολης ξεσηκώνεται εξαιτίας του άθλιου συσσιτίου. 

Το φύλλο του «Νέου Ριζοσπάστη» με ρεπορτάζ από την δηλητηρίαση των φαντάρων και τις αντιδράσεις

Πολλοί φαντάροι πηγαίνουν ομαδικά για παράπονα στο Σύνταγμα. Η διοίκηση συλλαμβάνει 7 φαντάρους και παραπέμπει 3 στο Στρατοδικείο για «παρότρυνση σε στάση».



1935

Τερματίζεται ο πόλεμος του Τσάκο μεταξύ της Βολιβίας και της Παραγουάης, η πρώτη σύγκρουση με αφορμή υποτιθέμενα κοιτάσματα πετρελαίου

H περιοχή του Γκραν Τσάκο, στα σύνορα Βολιβίας και Παραγουάης, αποτελεί μια από τις πλέον αφιλόξενες του πλανήτη και πρόκειται για μια σχεδόν ακατοίκητη περιοχή εύρους 250.000 τετραγωνικών μιλίων δυτικά του ποταμού Παραγουάη, στις ανατολικές παρυφές της οροσειράς των Άνδεων, εντός του εδάφους της Αργεντινής, της Παραγουάης και της Βολιβίας.

Η περιοχή είναι εντελώς άνυδρη, στα δυτικά, προς τις Άνδεις και εκεί σημειώνονται οι ετήσιες υψηλότερες θερμοκρασίες στη Νότια Αμερική.

Στα ανατολικά το τοπίο μεταβάλλεται σε πυκνή ζούγκλα, ανθυγιεινή και επικίνδυνη, γεμάτη δηλητηριώδη έντομα και ερπετά και επομένως δεν είναι παράξενο ότι στο ακραίο αυτό περιβάλλον κατοικούσαν ελάχιστοι άνθρωποι.

Το παράξενο ήταν ότι δύο χώρες οδηγήθηκαν σε πολεμική σύγκρουση διεκδικώντας το, στην πλέον αιματηρή σύγκρουση στην Αμερικανική Ήπειρο, τον 20 αιώνα.

Ο πόλεμος αυτός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ο πρώτος πόλεμος του πετρελαίου, καθώς αναμίχθηκαν σε αυτόν και γνωστές πετρελαϊκές εταιρίες, η αμερικανική Standard Oil στο πλευρό της Βολιβίας και η γνωστή μας Shell, στο πλευρό της Παραγουάης.

Στην περιοχή ζούσαν κυρίως Ινδιάνοι Γκουαράνι, υπήκοοι της Παραγουάης. Βολιβιανοί πολίτες δεν κατοικούσαν σχεδόν καθόλου στην περιοχή, ούτε η Βολιβία ενδιαφερόταν για τη περιοχή. Μόνο κάποιοι Βολιβιανοί επιχειρηματίες είχαν καταθέσει μια πρόταση για τη δημιουργία ενός λιμανιού στον ποταμό Παραγουάη.

Όλα άλλαξαν το 1928 όταν ανακαλύφθηκε πετρέλαιο στους πρόποδες των Άνδεων, σε έδαφος της Αργεντινής.

Αμέσως το ενδιαφέρον για την περιοχή φούντωσε. Μη έχοντας τα μέσα, εκείνη την εποχή, να ελέγξουν αν πράγματι υπήρχε πετρέλαιο, τόσο η Βολιβία, όσο και η Παραγουάη, ήλπιζαν ότι θα υπήρχε πετρέλαιο και στην υπόλοιπη περιοχή και ειδικά στο βόρειο Τσάκο.

Οι δύο χώρες αμέσως βρήκαν συμμάχους γνωστές πετρελαϊκές εταιρίες, με την αμερικανική Standard Oil να αναλαμβάνει τις έρευνες για λογαριασμό της Βολιβίας και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που θα ανακάλυπτε φυσικά και την Shell να ενεργεί ανάλογα για λογαριασμό της Παραγουάης.

Η Standard Oil είχε ήδη αναλάβει την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου που είχαν ανακαλυφθεί στην ανατολική Βολιβία.

Η ίδια εταιρία, στα πρώτα στάδια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τροφοδοτούσε με καύσιμα τη ναζιστική Γερμανία.



1940

Ο δικτάτορας Φράνκο ανακηρύσσει την Ισπανία «μη εμπόλεμη χώρα». 

Ο Φράνκο με τον Χάινριχ Χίμλερ (πηγή: Bundesarchiv)

Ωστόσο, το καθεστώς προσέφερε σημαντική υλική και στρατιωτική βοήθεια στις δυνάμεις του Άξονα, ενώ πολλοί Ισπανοί «εθελοντές» πολέμησαν με τη Βέρμαχτ στα διάφορα μέτωπα του πολέμου.



1944

Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές της 101ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας καταλαμβάνουν το Καραντάν του Manche – Σαιν-Λο της Νορμανδίας, νικώντας τους Γερμανούς Fallschirmjäger που το υπερασπίζονταν.

Ύστερα από την απόβαση στις 6-Ιουν-1944, έδωσαν μεγάλη μάχη με τις γερμανικές δυνάμεις, θέλοντας να καταλάβουν το σημείο – κλειδί για τη συνένωση των θέσεων στις οποίες είχαν αποβιβαστεί.

Ήταν μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές πόλεις που απελευθερώθηκαν είχαν προηγηθεί η Σαιντ Μερ Εγκλίζ και η Μπαγιέ.



1947

Μπροστά στη Νομαρχία Ηρακλείου Κρήτης, οι χωροφύλακες πυροβολούν και σκοτώνουν τον Πρόεδρο των τσαγκαράδων Χρήστο Χατζηγεωργίου και τον αδερφό του Κώστα, ενώ τραυματίζουν 9 μέλη των λαϊκών επιτροπών, που πήγαν να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Στρατή Περγαλίδη.

Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» με ρεπορτάζ από τα γεγονότα


1963

Ο αντιρατσιστής ηγέτης Μέντγκαρ Έβερς δολοφονείται μπροστά από το σπίτι του στο Τζάκσον του Μισισίπι από μέλος των Κου-Κλουξ-Κλαν.



1964

Το κράτος της Νοτίου Αφρικής καταδικάζει τον Νέλσον Μαντέλα (Nelson Rolihlahla Mandela), επικεφαλής τότε της ένοπλης πτέρυγας του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου) σε ισόβια δεσμά. 

Νέλσον Μαντέλα

Ήταν ο πρώτος πρόεδρος που εξελέγη στη Νότια Αφρική κατά τη διεξαγωγή των πρώτων ελεύθερων, δημοκρατικών, πολυφυλετικών και πολυκομματικών εκλογών του 1994. Για την πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων, υπήρξε ζωντανό σύμβολο του πολύχρονου αγώνα του νοτιοαφρικανικού λαού κατά του στυγνού ρατσιστικού καθεστώτος Απαρτχάιντ.

Γεννήθηκε στις 18 Ιούλη 1918 στο Τρανσκέι της Ν. Αφρικής και αποφοίτησε από τη Νομική του πανεπιστημίου Witwatersrand για να ενταχθεί δυναμικά στο πλευρό του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ΑΝC) το 1944. Σύμφωνα με τον Βρετανό πανεπιστημιακό ιστορικό Στέφεν Ελις, που επικαλείται στοιχεία από μυστικές συναντήσεις στελεχών του Νοτιοαφρικανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (SACP), ο Νέλσον Μαντέλα ήταν μέλος του Νοτιοαφρικανικού ΚΚ ήδη από τη δεκαετία του ’60.

Το 1960 το ANC κηρύσσεται παράνομο από το ρατσιστικό καθεστώς των Αφρικάνερς, γεγονός που ατσαλώνει τη θέληση του Μαντέλα για κλιμάκωση του απελευθερωτικού αγώνα. Στις 12 Ιούνη 1964 μαζί με άλλους επτά συναγωνιστές καταδικάζεται σε ισόβια και στέλνεται στις φυλακές του νησιού Ρόμπεν, όπου μένει ως το 1982 οπότε μεταφέρεται στις φυλακές του Πόλσμουρ μέχρι τις 11/2/90 καθώς απελευθερώνεται με απόφαση του τότε προέδρου Φρεντερίκ Ντε Κλερκ, εξαιτίας ώριμων πολιτικών εξελίξεων.

Το Δεκέμβρη του 1993 βραβεύτηκε από κοινού με τον Φρεντερίκ Ντε Κλερκ με το Νόμπελ Ειρήνης.

Η ανάδειξή του στον προεδρικό θώκο το 1994 φούντωσε τις ελπίδες του νοτιοαφρικανικού λαού για ουσιαστική αλλαγή στη βελτίωση της ζωής του που ως τότε ταλανιζόταν από το ρατσισμό, ακραία φτώχεια, κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες, πραγματικότητα που συνεχίζει να υφίσταται.

Ο Νέλσον Μαντέλα αποσύρθηκε από το δημόσιο βίο το 2004.



1967

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α. κρίνει αντισυνταγματικούς όλους τους πολιτειακούς νόμους που απαγορεύουν τους διαφυλετικούς γάμους.



1967

Πρόγραμμα Βενέρα: Εκτοξεύεται το Βενέρα 4 (το οποίο θα γίνει το πρώτο ρομποτικό διαστημόπλοιο που θα μπει στην ατμόσφαιρα άλλου πλανήτη και θα στείλει με επιτυχία δεδομένα).

Βενέρα 4, το πρώτο ρομποτικό διαστημόπλοιο



1968

Στρατιωτικό νόμο επιβάλλει στη Γαλλία ο Πρόεδρος Ντε Γκολ, με πρόσχημα τη διενέργεια εκλογών και διατάζει την ανάπτυξη δυνάμεων των τεθωρακισμένων στις παρισινές λεωφόρους, την απαγόρευση κάθε διαδήλωσης και τη διάλυση μιας σειράς αριστερών και φοιτητικών οργανώσεων.

Αστυνομία στους δρόμους του Παρισιού


1975

Η κυβέρνηση της ΝΔ υποβάλλει επίσημη αίτηση ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ).



1985

Τη χορήγηση «ανθρωπιστικής» βοήθειας 27 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους δεξιούς ενόπλους (Κόντρας) της Νικαράγουας εγκρίνει, με απόφασή της, η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ.

Οι χρηματοδοτούμενοι, από τις ΗΠΑ, “Κόντρας”


1987

Η Εθνική Ελλάδος στο μπάσκετ, με 30 πόντους του Νίκου Γκάλη, νικά 81-77 τη Γιουγκοσλαβία και προκρίνεται στο τελικό του Ευρωμπάσκετ της Αθήνας.

Γιαννάκης και Γκάλης μετά τη νίκη επί της Γιουγκοσλαβίας


1990

Το κοινοβούλιο της Ρωσίας διακηρύσσει επίσημα την ανεξαρτησία της. Η αντεπανάσταση ολοκληρώνει τις ανατροπές στη Σοβιετική Ένωση, βάζοντας προσωρινά τέλος στην πρώτη προσπάθεια στην Ανθρώπινη ιστορία να εδραιωθεί ο Σοσιαλιστικός τρόπος παραγωγής ως το νέο ανώτερο κοινωνικοοικονομικό σύστημα.



1991

Ο Μπόρις Γέλτσιν εκλέγεται πρόεδρος της Ρωσίας. Ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές στην αντεπανάσταση στην Σοβιετική Ένωση. Με βίαιο τρόπο ηγήθηκε στην επαναφορά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.





Γεννήσεις



1890

Γεννιέται ο Έγκον Σίλε (Egon Schiele), Αυστριακός ζωγράφος. 

Έγκον Σίλε

Οι πίνακές του χαρακτηρίζονται κυρίως από ένταση. Πολλά από τα έργα του χαρακτηρίστηκαν ακόμα και ως πορνογραφικά. Χαρακτηρίστηκε επίσης ως ζωγράφος του εξπρεσιονισμού, ωστόσο είχε και επιρροές από την Αρ Νουβό. 

Έγκον Σίλε: “Ο θάνατος και η παρθένα” (1915-16)

Το Μουσείο Λέοπολντ της Βιέννης περιέχει την μεγαλύτερη συλλογή έργων του, με πάνω από 200 εκθέματα. Άλλες σημαντικές συλλογές έργων του βρίσκονται στο Μουσείο Έγκον Σίλε στη γενέτειρά του Τουλν αν ντερ Ντόναου και στην Αυστριακή Πινακοθήκη Μπελβεντέρε στη Βιέννη.



1897

Γεννιέται ο (Σερ-sic!) Ρόμπερτ Άντονι Ήντεν, (Robert Anthony Eden) Άγγλος πολιτικός του Συντηρητικού Κόμματος, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας από το 1955 έως το 1957 και υπΕξ επί τρεις δεκαετίες.

Ρόμπερτ Άντονι Ήντεν

Έθαψε με κάθε τρόπο το Κυπριακό πρόβλημα, όπου τάχθηκε σαφώς και έντονα κατά της αυτοδιάθεσης και ενάντια στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, ενώ δεν τα κατάφερε στην Κρίση του Σουέζ, υπό το βάρος της οποίας αναγκάσθηκε να παραιτηθεί

Για τις υπηρεσίες στον βρετανικό ιμπεριαλισμό και επεκτατισμό τιμήθηκε με τίτλο ευγενείας (του Ιππότη της Περικνημίδας).



1910

Γεννιέται η ηθοποιός Μαρίκα Κρεβατά



1915

Γεννιέται ο ηθοποιός Ντίνος Ηλιόπουλος. 

Ντίνος Ηλιόπουλος

Στο θέατρο εμφανίσθηκε για πρώτη φορά λίγο πριν την Απελευθέρωση, το 1944. Συνεργάστηκε με τον Τάκη Μουζενίδη, στη σαιξπηρική «Τρικυμία» και στον «Άνθρωπο του διαβόλου» του Μπέρναρ Σο. Συνέχισε με τη Μαρίκα Κοτοπούλη, κι αργότερα με τον Κώστα Μουσούρη και τον Μίμη Φωτόπουλο. Έπονται συνεργασίες με το θίασο Λαμπέτη-Χορν, με το Εθνικό Θέατρο, με τη Μαίρη Αρώνη, ξανά με την Κοτοπούλη. Γίνεται συνθιασάρχης με την Καρέζη και τον Παπαγιαννόπουλο. Από το 1960 παίζει σε πλήθος ελληνικών κωμωδιών: «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος», «Η κυρία του κυρίου», «Το έξυπνο πουλί», «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», «Εξοχικόν κέντρον ο “Ερως”», κ.ά.

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος ταυτίστηκε με την ανάπτυξη του ελληνικού κινηματογράφου, ξεχώρισε όμως με την πρωταγωνιστική ερμηνεία του σε μια ταινία-σταθμό του ελληνικού προοδευτικού κινηματογράφου, τον «Δράκο» του Νίκου Κούνδουρου (1956).

Στη δεκαετία του ’70 έπαιξε σε αρκετές επιθεωρήσεις, σε ελληνικές μουσικές κωμωδίες και ξένα μιούζικαλ ενώ συμμετείχε στις «Θεσμοφοριάζουσες» κι ερμήνευσε τον «Αμφιτρύωνα» του Πλαύτου. Τη δεκαετία του ’80, συνεργάστηκε με τους Φασουλή, Παναγιωτοπούλου, Κιμούλη κ.ά.



1915

Γεννιέται ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ (David Rockefeller), Αμερικανός τραπεζίτης, γενικός διευθυντής της Chase Bank. 

Διάλειμμα οικοδόμων σε ουρανοξύστη του Ροκφέλερ (φωτογραφία του Charles C. Ebbets – 1932)

Ήταν μέλος της οικογένειας Ροκφέλερ και τελευταίος εγγονός του Τζον Ντ. Ροκφέλερ. Από τις πλουσιότερες οικογένειες στον πλανήτη με δεκάδες πολυεθνικές στην ιδιοκτησία τους. Η ιστορία της είναι συνδεδεμένη με πραξικοπήματα (πχ. Χιλή κ.α.) και κυρίως με το αίμα της εργατικής τάξης (πχ. πόλεμος των ανθρακωρύχων μεταναστών στα ανθρακωρυχεία του Ροκφέλερ, στο Λάντλοου του Κολοράντο των ΗΠΑ, τον Απρίλη του 1914 -οι Έλληνες ανθρακωρύχοι στα ορυχεία του Ροκφέλερ, μετά τη σφαγή των εργατών από την εθνοφρουρά, πήραν τα όπλα και μαζί με εκατοντάδες άλλους μετανάστες έγραψαν μια σπουδαία σελίδα στην ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ). Μαζί με τον Γκέιτς έχουν στήσει τη βιτρίνα ενός μηχανισμού που επιχειρεί να ανοίξει νέες αγορές μεταλλαγμένων γεωργικών υβριδίων στην Αφρική για τη Μονσάντο με απώτερο στόχο το μονοπώλιο και της εκεί αγοράς σπόρων (όπως συμβαίνει ήδη στο μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής ηπείρου).



1929

Γεννιέται η Άννα Φρανκ, η δολοφονημένη από τους Ναζί Εβραιοπούλα που έγινε γνωστή από το ημερολόγιό της, το οποίο έχει κυκλοφορήσει σε βιβλίο («Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ»).

 Άννα Φρανκ 

Η Άννα Φρανκ (Φραγκφούρτη, 12 Ιουνίου 1929 - στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλζεν, Φεβρουάριος ή Μάρτιος 1945) ήταν Γερμανίδα Εβραϊκής καταγωγής που έγραψε ένα ημερολόγιο ενώ κρυβόταν, μαζί με τους δικούς της και τέσσερις οικογενειακούς φίλους, σε ένα σπίτι στο Άμστερνταμ κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Ολλανδίας.

Η οικογένειά της είχε μετακομίσει στο Άμστερνταμ όταν οι Ναζί πήραν την εξουσία στη Γερμανία, αλλά παγιδεύτηκε όταν η κατοχή επεκτάθηκε και στην Ολλανδία. Καθώς οι διώξεις των Εβραίων εντάθηκαν, η οικογένεια άρχισε τον Ιούλιο του 1943 να κρύβεται σε μυστικά δωμάτια του γραφείου του πατέρα, Όττο Φρανκ. Μετά από δύο χρόνια τούς κατέδωσαν και η οικογένεια στάλθηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η Γκεστάπο λεηλάτησε τη σοφίτα, όπου κρυβόταν η οικογένειά της, αφήνοντας ανάκατα στο πάτωμα περιοδικά, βιβλία, εφημερίδες κτλ. Λίγες μέρες αργότερα, μια καθαρίστρια βρήκε ανάμεσά τους το ημερολόγιο της Άννας. Χωρίς να ξέρει τι ήταν, το παρέδωσε στη Μιπ και την Έλλη, δύο κορίτσια, που η βοήθειά τους στις εβραϊκές οικογένειες δεν αποκαλύφθηκε ποτέ. Η Άννα και η αδελφή της, Μαργκότ, μεταφέρθηκαν, δύο μήνες πριν το θάνατο της μητέρας τους, στο γερμανικό στρατόπεδο Μπέργκεν – Μπέλζεν. Εκεί η Άννα έδειξε το ίδιο κουράγιο και καρτερικότητα που την είχαν κάνει γνωστή στο Άουσβιτς. Τον Φεβρουάριο του 1945 και τα δυο κορίτσια αρρώστησαν από τύφο. Μια μέρα, η Μαργκότ, προσπαθώντας να σηκωθεί από το κρεβάτι της, που βρισκόταν ακριβώς πάνω από το κρεβάτι της Άννας, έχασε την ισορροπία της και έπεσε κάτω. Στην κατάσταση που βρισκόταν, ο οργανισμός της δεν άντεξε το σοκ. Ο θάνατος της αδελφής της προκάλεσε στην Άννα αυτό που όλα τα προηγούμενα βάσανά της δεν μπόρεσαν να προκαλέσουν: έσπασε το ηθικό της. Λίγες μέρες αργότερα, στις αρχές Μαρτίου, πέθανε.

Ο πατέρας της, Όττο, ο μόνος που επέζησε από τους οκτώ της σοφίτας, γύρισε μετά το τέλος του πολέμου στο Άμστερνταμ, όπου ανακάλυψε ότι το ημερολόγιό της είχε διασωθεί. Πεπεισμένος ότι αποτελούσε μοναδική μαρτυρία, προχώρησε στην έκδοσή του. Το ημερολόγιο εκδόθηκε στην ολλανδική γλώσσα, με τον τίτλο Het Achterhuis (Το πίσω σπίτι).

Το ημερολόγιο, που είχε δοθεί στην Άννα ως δώρο για τα 13α γενέθλιά της, περιγράφει τα γεγονότα της ζωής της από τις 12 Ιουνίου 1942 μέχρι την τελευταία μέρα που έγραψε σ' αυτό, την 1η Αυγούστου 1944. Γραμμένο στα ολλανδικά, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες κι έγινε ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του κόσμου. Διασκευάστηκε για την τηλεόραση, τον κινηματογράφο, το θέατρο, ακόμα και για την όπερα. Το βιβλίο δίνει μια λεπτομερή περιγραφή της καθημερινής ζωής κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής· μέσω των γραπτών της, η Άννα Φρανκ έγινε ένα από τα πιο γνωστά θύματα του Ολοκαυτώματος.

 Άννα Φρανκ 

«Από τότε που ήμουν μικρό κορίτσι και μιλούσα ακόμα με δυσκολία, η λέξη «γιατί» ήταν ένα αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μου. Είναι γνωστό ότι τα παιδιά κάνουν ερωτήσεις για το κάθε τι, δεδομένου ότι σχεδόν τα πάντα είναι καινούργια γι’ αυτά. Αυτό ισχύει και στη δική μου περίπτωση, και όχι μόνο ως παιδί, αλλά και αργότερα όταν μεγάλωσα κάπως, δεν μπορούσα να σταματήσω να θέτω ερωτήσεις. Οφείλω να ομολογήσω ότι μπορεί να είναι ενοχλητικό μερικές φορές, αλλά έχω αποκτήσει οικειότητα με τη σκέψη ότι «Δεν μπορώ να μάθω κάτι μέχρι να ρωτήσω γι’ αυτό», αν και μέχρι τώρα έχω κάνει τόσες πολλές ερωτήσεις, που θα έπρεπε να με είχαν κάνει καθηγήτρια. Μεγαλώνοντας, παρατήρησα ότι δεν μπορούμε να ρωτήσουμε για τα πάντα και ότι πολλά πράγματα ποτέ δεν θα μπορέσουν να απαντηθούν. Ως εκ τούτου, προσπάθησα να εξασκήσω τον εαυτό μου αναζητώντας απαντήσεις στα δικά μου ερωτήματα μόνη μου. Και έκανα μια σημαντική ανακάλυψη, ότι οι ερωτήσεις που δεν μπορούμε να κάνουμε ή μας απαγορεύουν, ή ερωτήσεις που δεν μπορούμε να εκφράσουμε με λέξεις, μπορούν εύκολα να απαντηθούν από τη δική μας σκέψη. Έτσι, η λέξη «γιατί» δεν μου έμαθε μόνο να θέτω ερωτήσεις, αλλά και να σκέφτομαι. Και η σκέψη ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. Αντίθετα, κάνει τον κόσμο μας καλύτερο.»

Πολλοί αρνητές του Ολοκαυτώματος όπως ο Ρομπέρ Φωρισσόν και ο Ντέιβιντ Ίρβινγκ επέκριναν το Ημερολόγιο της Άννας Φράνκ ως μερικώς πλαστό.



Θάνατοι



1798

Ρήγας Φεραίος

Εκτελείται δια στραγγαλισμού ο Ρήγας Φεραίος (Βελεστινλής), ο ιδεολόγος – επαναστάτης της ανερχόμενης ελληνόφωνης αστικής τάξης, ο οποίος, μέσα από τα έργα του «Θούριος», «Νέα Πολιτική Διοίκησις», κ.α. καλούσε σε εξέγερση όλους τους λαούς της Βαλκανικής («Χριστιανούς και Τούρκους»), με σκοπό το γκρέμισμα της οθωμανικής κυριαρχίας και τη δημιουργία μιας Βαλκανικής ομοσπονδίας. Το αστικοφιλελεύθερο πολιτικό του πρόγραμμα προκάλεσε, μεταξύ άλλων, και τη μήνη της Εκκλησίας που καταδίκασε τόσο τον ίδιο όσο και τις ιδέες του.

Ο Ρήγας Φεραίος ήρθε σε επαφή με το Διευθυντήριο της Γαλλικής Επανάστασης, ίδρυσε μυστική Εταιρία (κατά τα πρότυπα όλων των αστικοδημοκρατικών επαναστατικών κινημάτων της εποχής) και ανέπτυξε δράση στα εμποροβιοτεχνικά κέντρα των Ελλήνων, στον ελλαδικό χώρο και τα Βαλκάνια. Σύντομα όμως συνελήφθη από την αυστριακή αστυνομία, παραδόθηκε στις οθωμανικές αρχές και εκτελέστηκε το 1798.

Μεταξύ άλλων, είχε γράψει: «Όταν η Διοίκησις βιάζη, αθετή, καταφρονή τα δίκαια του λαού και δεν εισακούει τα παράπονά του, το να κάμη τότε ο λαός ή κάθε μέρος του λαού επανάστασιν, να αρπάζη τα άρματα και να τιμωρήση τους τυράννους του, είναι (το) πλέον ιερόν από όλα τα δίκαιά του, και το πλέον απαραίτητο από όλα τα χρέη του (…)».



2003

Πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός Γκρέγκορι Πεκ (Eldred Gregory Peck). 

Γκρέγκορι Πεκ

Το 1962 κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού. Μεταξύ άλλων επιτυχιών έπαιξε στις ταινίες «Σπάστε τα δεσμά», «Τα Κλειδιά του Παραδείσου» (1944) και «Σκιές και Σιωπή».



2006

Πεθαίνει ο Γκιέργκι Σάντορ Λίγκετι (György Sándor Ligeti), Ούγγρος συνθέτης του 20ού αιώνα. 

György Sándor Ligeti

To 1956, μετά την ήττα της αντεπανάστασης έφυγε από την Ουγγαρία. Έγινε ευρύτερα γνωστός από το κομμάτι για τσέμπαλο Continuum (Συνεχές) καθώς και τα μουσικά του αποσπάσματα που χρησιμοποιήθηκαν στις κινηματογραφικές ταινίες “Μάτια ερμητικά κλειστά”, και “2001:Οδύσσεια του διαστήματος του Στάνλεϊ Κιούμπρικ”.



2017

Πεθαίνει η Καίτη Παπανίκα, Ελληνίδα ηθοποιός. 

Καίτη Παπανίκα

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και αποφοίτησε με «Άριστα». Παράλληλα, σπούδασε και κλασικό τραγούδι στο Ωδείο Αθηνών. Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1964. Εμφανίστηκε τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Το 1990 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Άντε Γεια» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου.



Πηγή: alt.gr, el.wikipedia.org

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια