Σαν Σήμερα 11 Ιουνίου


Γεγονότα



1770

Ο Άγγλος εξερευνητής Τζέιμς Κουκ (James Cook) προσαράζει στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο.

Ο Άγγλος εξερευνητής Τζέιμς Κουκ

1776

Το Ηπειρωτικό Κογκρέσο διορίζει τους Τόμας Τζέφερσον, Τζον Άνταμς, Βενιαμίν Φραγκλίνο, Ρότζερ Σέρμαν και Ρόμπερτ Λίβιγκστον στην Επιτροπή των Πέντε για να συντάξουν τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.



1805

Πυρκαγιά καταστρέφει μεγάλο μέρος του Ντιτρόιτ.

Το Ντιτρόιτ φλέγεται – 1805

1821

Οι Έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν το Βραχώρι (Αγρίνιο).


1917

Ο Γάλλος γερουσιαστής Κ. Ζονέρ επιδίδει τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό της Ελλάδα Α. Ζαΐμη απαιτώντας την παραίτηση του γερμανόφιλου βασιλιά Κωνσταντίνου. «Οι Γερμανοί έκαψαν και κονιορτοποίησαν την ιδιαιτέραν πατρίδα μου. Δεν θα διστάσω να κάψω και να κονιορτοποιήσω τας Αθήνας», τόνισε μεταξύ άλλων.

Γάλλοι στρατιώτες στην Αθήνα

Ο Κωνσταντίνος παραιτήθηκε του θρόνου την ίδια μέρα, ενώ την επομένη ανέλαβε πρωθυπουργός ο Ε. Βενιζέλος.



1937

Το Ρωσικό στρατοδικείο καταδικάζει σε θάνατο για την πράξη της προδοσίας και της κατασκοπείας, τον Στρατάρχη Τουχατσέφσκι, καθώς και επτά ακόμη στρατηγούς (Υπόθεση Τουχατσέφσκι)



1942

Υπογράφεται στην Ουάσιγκτον Συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ σχετικά με τις αρχές που όφειλαν να διέπουν την αμοιβαία βοήθεια στη διεξαγωγή του πολέμου κατά του Άξονα.

Πόστερ για τη Συμμαχία κατά του Φασιστικού Άξονα


1955

Κομμάτια ενός εκ των οχημάτων εκτοξεύονται προς τους θεατές

83 θεατές σκοτώνονται και 120 τραυματίζονται όταν μία Austin-Healey και μία Mercedes-Benz συγκρούονται στον αγώνα των 24 ωρών του Λε Μαν, στο πιο θανατηφόρο ατύχημα στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Θύματα του δυστυχήματος

Λίγα λεπτά μετά το δυστύχημα


1963

Παραιτείται η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, κάτω από το βάρος της δολοφονίας του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη.



1963

Ο κυβερνήτης της Αλαμπάμα Τζορτζ Ουάλλας (George Corley Wallace Jr.) εμποδίζει την εγγραφή δύο μαύρων φοιτητών στο πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα. 

Ο κυβερνήτης της Αλαμπάμα Τζορτζ Ουάλλας

Αργότερα, την ίδια μέρα, οι δύο φοιτητές εγγράφονται συνοδεία μονάδων της εθνοφρουράς της Αλαμπάμα που έχουν τεθεί υπό ομοσπονδιακή διοίκηση.

Η Vivian Malone και James Hood οι δύο πρώτοι αφροαμερικανοί φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα.


1965

Ο κατοπινός δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος στέλνει επιστολή στον Τύπο σχετικά με δολιοφθορά που δήθεν πραγματοποιήθηκε σε στρατιωτικά οχήματα στην 164η Μονάδα Πεδινού Πυροβολικού, της οποίας ήταν διοικητής.

Η κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου υπό τον Γ. Παπανδρέου δεν πήρε μέτρα κατά του Παπαδόπουλου, παρότι είχε αποδειχθεί πως ο ίδιος υπήρξε υπεύθυνος του σαμποτάζ και όχι οι στρατιώτες Δημήτρης Μπέκιος και Κώστας Ματάτης, οι οποίοι μετά από φριχτά βασανιστήρια είχαν «ομολογήσει» ότι υποκινήθηκαν από το ΚΚΕ.



2001

Εκτελείται ο «βομβιστής της Οκλαχόμα» Τίμοθι Μακβέι, που το 1995 είχε τοποθετήσει βόμβα στο ομοσπονδιακό κτίριο της Οκλαχόμα. 

Ένα σκίτσο του FBI για τον ύποπτο της επίθεσης (αριστερά) και η φωτογραφία του Μακβέι (δεξιά)

Από την έκρηξη είχαν σκοτωθεί 168 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους 19 παιδιά.

Το Ομοσπονδιακό κτίριο Alfred P. Murrah δύο ημέρες μετά την επίθεση


Γεννήσεις



1572

Γεννιέται ο Μπεν Τζόνσον (Benjamin Jonson), Άγγλος δραματικός και λυρικός ποιητής. 

Μπεν Τζόνσον (πίνακας του Abraham Van Blyenberch

Θεωρείται ο σημαντικότερος δραματουργός της Ελισαβετιανής και της Ιακώβειας περιόδου, ύστερα από τον Σαίξπηρ. Υπήρξε ο εισηγητής και ο διαμορφωτής της καθαρόαιμης αγγλικής κωμωδίας της ελισαβετιανής εποχής.



1776

Τζον Κόνσταμπλ

Γεννιέται ο Τζον Κόνσταμπλ (John Constable), ένας από τους πιο σημαντικούς Ευρωπαίους τοπιογράφους. Διακρίθηκε επίσης στην προσωπογραφία.

Τζον Κόνσταμπλ – τοπίο

1857

Γεννιέται ο Αντόνι Γκραμπόφσκι (Antoni Grabowski).

Αντόνι Γκραμπόφσκι

Πολωνός χημικός μηχανικός. Οι μεταφράσεις του συνέβαλαν σημαντικά στην λογοτεχνική εξέλιξη της Εσπεράντο.


1864

Γεννιέται ο Ρίχαρντ Στράους (Richard Georg Strauss) ήταν Γερμανός συνθέτης της ύστερης ρομαντικής περιόδου. 

Ρίχαρντ Στράους

Είναι γνωστός για τις όπερές του, μεταξύ των οποίων «Ο Ιππότης με το Ρόδο» και η «Σαλώμη». Άλλες μεγάλες επιτυχίες του είναι τα «Τέσσερα Τελευταία Τραγούδια», τα συμφωνικά ποιήματα και άλλα ορχηστρικά έργα, όπως τα «Θάνατος και Εξαΰλωση», «Τα Φαιδρά Καμώματα του Τιλ Οϊλενσπίγκελ», «Τάδε Έφη Ζαρατούστρα» και «Μεταμορφώσεις». To «Τάδε Έφη Ζαρατούστρα» ήταν και το μουσικό θέμα της ταινίας «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» του Στάνλεϊ Κούμπρικ.



1899

Γεννιέται ο Γιασουνάρι Καβαμπάτα (Yasunari Kawabata), Ιάπωνας λογοτέχνης. 

Ο Γιασουνάρι Καβαμπάτα το 1968

Ο πρώτος Ιάπωνας λογοτέχνης που βραβεύθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1968. Τα πρώτα διηγήματα τα δημοσίευσε στα φοιτητικά χρόνια του, ενώ ταυτόχρονα δούλευε σε λογοτεχνικά περιοδικά. Γνώρισε την επιτυχία το 1926 με τη δημοσίευση μιας σειράς διηγημάτων με τον τίτλο «Η χορεύτρια από το Ίζου». Διάσημος έγινε με το έργο του «Η χώρα του χιονιού» (1934).



1910

Γεννιέται ο Ζακ Ιβ Κουστό (Jacques-Yves Cousteau), 

Ζακ Υβ Κουστώ

Γάλλος εξερευνητής του υποθαλάσσιου κόσμου κι εφευρέτης της συσκευής κατάδυσης.


1922

Γεννιέται ο πολυβραβευμένος Κύπριος σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης. 

Μιχάλης Κακογιάννης

Το όνομά του έχει συνδεθεί με δυο ταινίες- σταθμούς του ελληνικού κινηματογράφου: τον «Ζορμπά» και τη «Στέλλα». Ο πολυβραβευμένος, όμως, διεθνούς φήμης σκηνοθέτης θεωρούσε ότι έτσι αδικείται το σύνολο του έργου του καθώς, όπως πίστευε ο ίδιος, «στο εξωτερικό είμαι ο σκηνοθέτης της “Ηλέκτρας” και της “Ιφιγένειας”». Γνώριζε τον Νίκο Καζαντζάκη, που του είχε ζητήσει να κινηματογραφήσει ένα μυθιστόρημά του, αλλά δεν πρόλαβε να δει τον «Ζορμπά» στην οθόνη, και τον Αλμπέρ Καμί, που έγραψε το θεατρικό έργο «Καλιγούλας», στο οποίο ο Μιχάλης Κακογιάννης πρωταγωνιστούσε στα τέλη της δεκαετίας του ’40 στο Λονδίνο. Έχει μεταφράσει Σαίξπηρ στα ελληνικά και Ευριπίδη στα αγγλικά – μεταφράσεις που θεωρούνται εξαιρετικές από διεθνείς εκδοτικούς οίκους – και έχει γράψει στίχους τραγουδιών που έγιναν μεγάλες επιτυχίες, όπως το «Αγάπη που ‘γινες δίκοπο μαχαίρι», «Επτά τραγούδια θα σου πω», κ.ά.



1933

Γεννιέται ο Ζερόμ Ζίλμπερμαν (Jerome Silberman), που έγινε γνωστός με το καλλιτεχνικό του όνομα Τζιν Γουάιλντερ (Gene Wilder). 

Τζιν Γουάιλντερ

Ήταν Αμερικανός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, κωμικός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συγγραφέας.



1958

Γεννιέται ο Παντελής Θαλασσινός, Έλληνας τραγουδοποιός.

Παντελής Θαλασσινός

 Ο Παντελής Θαλασσινός γεννήθηκε στον Πειραιά από γονείς νησιώτες. Ο πατέρας του Μιχάλης ήταν απ’ τη Χίο και η μητέρα του Ευαγγελία, από την Σέριφο. Έζησε από την ηλικία των 2 έως 9 ετών, στη Χίο όπου μαζί με τον αδελφό του το Γιάννη, έκανε τα πρώτα του βήματα μαθαίνοντας κιθάρα, απ’ τους μουσικούς του Ναυτικού Ομίλου Χίου, όπου εργαζόταν ο πατέρας του. Τα μετέπειτα χρόνια έζησε στο Κερατσίνι του Πειραιά, σε μια όμορφη γειτονιά και μετά το Γυμνάσιο, (σημερινό λύκειο), εκτός απ’ τις διάφορες δουλειές που εργάστηκε, κυρίως σαν ναυτικός-ναυτιλιακός υπάλληλος-εκτελωνιστής, άρχισε να δουλεύει και σαν κιθαρωδός, σε ταβέρνες, και μικρές μπουάτ του Πειραιά.

Το 1987 μπαίνει στη δισκογραφία, με τον Γιάννη Νικολάου, με το ντουέτο ΛΑΘΡΕΠΙΒΑΤΕΣ, με τα τραγούδια, “Απόψε λέω να μην κοιμηθούμε”. “Δεν φταίω εγώ που μεγαλώνω”, κ.α. κάνοντας μαζί 4 συνολικά albums, για να χωρίσουν οι δρόμοι τους το 1991.

Το 1993, ηχογραφεί τον πρώτο του προσωπικό δίσκο, με τίτλο “Νύχτας Κύματα”, και αμέσως γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, ανοίγοντας το δρόμο για 20 ακόμα προσωπικά CDs που έμελλε να γίνουν, χρυσά, πλατινένια, και ένα απ’ αυτά, δις πλατινένιο.. Ο ίδιος θεωρεί σταθμό της ζωής του, τη συνάντηση και τη συνεργασία του, με τον Ηλία Κατσούλη (1939-2008), που μαζί έκαναν πολλές και μεγάλες επιτυχίες.. Τα εξώφυλλα όλων των δίσκων του, στόλισε ο αείμνηστος Χιώτης χαράκτης και ζωγράφος, Νίκος Γιαλούρης (1928-2003).

Έχει στο ενεργητικό του, άλλα τόσα CDs σαν συνθέτης, (που έκανε μουσικές για άλλους τραγουδιστές), αλλά και οι συμμετοχές του σαν τραγουδιστής σε δουλειές άλλων είναι πάνω από 100. Τελευταίες του δουλειές που είναι και δικές του παραγωγές με την προσωπική του εταιρεία ΕΡΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑ, τα “10 Τραγούδια της Ελπίδας”, Η “Ανοιχτή Ακρόαση”, “Να ‘ταν ο Πόλεμος χορός” , “Με δυο ρολόγια”, το “Φωνήεν” σε μουσική και στίχους Βαγγέλη Γιαννάκη, και η τελευταία 12+1 Ηλιοτρόπια, σε στίχους του Άλκη Αλκαίου.

Ως τώρα έχει συνεργαστεί, με όλους σχεδόν τους μεγάλους Έλληνες στιχουργούς, συνθέτες, και διακεκριμένους ερμηνευτές, όπως και πολλούς ξένους καλλιτέχνες όπως Salvadore Adamo, τους Κουβανούς Compay Segundo Gruppo, στιχουργώντας κι ερμηνεύοντας μαζί τους στα Ελληνικά-Ισπανικά, το θρυλικό Chan-Chan .

Έχει γράψει, ή έχει τραγουδήσει, στη δισκογραφία, περί τα 500 τραγούδια σε σύνολο, κι οι συναυλίες του πλέον ξεπερνούν τις 1500. Τραγούδησε σε όλους τους συναυλιακούς χώρους της Ελλάδος, και σε χώρες του εξωτερικού: Κύπρο, Τουρκία, Σουηδία, Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Ουκρανία, Ελβετία, Γερμανία, Βέλγιο, Αίγυπτο, Ισραήλ, Αυστραλία, με μεγάλη επιτυχία..

Κι όπως λέει κι ο ίδιος αστειευόμενος…..

«Με την μουσική του κατάφερε, να κάνει πραγματικότητα το ποδοσφαιρικό του όνειρο, να παίξει στα μεγαλύτερα γήπεδα της χώρας.»

Οι εμφανίσεις του στα φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή πάντα γίνονται δεκτές με θέρμη. «Κάθε χρόνο η ΚΝΕ χτυπά την καμπάνα. Και τρέχουμε σαν κάθε χρόνο να σημαίνει την Ανάσταση… Από το Περιστέρι στα Ιλίσια και στα Λιόσια, ήμουνα πάντα παρών, είτε ως ακροατής από παιδί, είτε έως τα τώρα, σαν τραγουδοποιός ή τραγουδιστής, όπως θέτε πείτε με… Η παρουσία μου (…) στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, αντί να είναι πιο κουρασμένη, είναι πιο πεισμωμένη… Ίσως γιατί κάθε χρόνο μπροστά μου βλέπω και πιο καθαρά, το ότι η ΚΝΕ μεγαλώνει Ανθρώπους. Είναι το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός στη χώρα.» είχε δηλώσει στο 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή.



Θάνατοι



1835

Πεθαίνει ο ναύαρχος του ελληνικού στόλου κατά την Επανάσταση του 1821 Ανδρέας Μιαούλης (Ανδρέας Βώκος).

Ανδρέας Μιαούλης


1859

Πεθαίνει ο Αυστριακός πολιτικός και διπλωμάτης πρίγκιπας Κλέμενς Φον Μέτερνιχ (Klemens Wenzel Lothar von Metternich).

Κλέμενς Φον Μέτερνιχ – Ελαιογραφία του Θόμας Λόρενς (περ. 1820-1825

Από τους κύριους εμπνευστές και πρωταγωνιστές της περιβόητης «Ιεράς Συμμαχίας», αντιτάχθηκε στην ελληνική Επανάσταση του 1821 την οποία και θεωρούσε παιδί της Γαλλικής αστικής Επανάστασης και επομένως απειλή για την καθεστηκυία τάξη πραγμάτων (της φεουδαρχίας).



1934

Πεθαίνει ο Λεβ Σεμιόνοβιτς Βιγκότσκι, Σοβιετικός ψυχολόγος. 

Λεβ Σεμιόνοβιτς Βιγκότσκι

Οι Σοβιετικοί, αρχίζοντας από τον Λ. Σ. Βιγκότσκι, επηρεάστηκαν σημαντικά στον προσανατολισμό τους από την πραγματοποίηση της Μεγάλης Οχτωβριανής Επανάστασης και την προσπάθεια οικοδόμησης του σοσιαλιστικού κράτους. Η εμφάνιση της μαρξιστικής ψυχολογίας στην ΕΣΣΔ έγινε μέσα από μια σκληρή αντιπαράθεση με τους ιδεαλιστές ψυχολόγους. Καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την επικράτηση της σοβιετικής ψυχολογίας έπαιξε ο Λ. Σ. Βιγκότσκι. Δημιούργησε τη μεθοδολογική βάση της μαρξιστικής ψυχολογίας και καθόρισε τα σαφή φιλοσοφικά όρια ανάμεσα στους υλιστές και τους ιδεαλιστές ψυχολόγους.



1984

Πεθαίνει ο Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, Γενικός Γραμματέας επί σειρά ετών του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, από τους κύριους εκφραστές του ευρωκομμουνισμού και του οπορτουνισμού. 

Ενρίκο Μπερλινγκουέρ

Ήταν θεωρητικός του «ιστορικού συμβιβασμού» δηλαδή της συγκυβέρνησης του ΚΚ με αστικά κόμματα, ως συμφέρουσα στρατηγική και για τα μονοπώλια και για το λαό. Η απώλεια των επαναστατικών του χαρακτηριστικών και η απομάκρυνση από τη Μαρξιστική-Λενινιστική γραμμή είχε ολέθρια αποτελέσματα, τόσο για την εργατική τάξη της Ιταλίας, όσο και για το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποία ξέπεσε στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων. 

Κ. Σκολαρίκος: “Ευρωκομμουνισμός” – εκδ. “Σύγχρονη Εποχή”

Έφτασε στο σημείο να ζητάει την παραμονή της Ιταλίας στο ΝΑΤΟ λέγοντας μάλιστα πως «μπορεί να αποβεί χρήσιμη ασπίδα για την οικοδόμηση ενός σοσιαλισμού με ελευθερία»!



1985

Πεθαίνει η Σαπφώ Νοταρά, ηθοποιός. 

Σαπφώ Νοταρά

Υπήρξε γυναίκα ελεύθερη, περήφανη, μοναχική, όμορφη στα νιάτα της, με διπλώματα πανεπιστημιακά, κοκέτα, που, όμως, το σινεμά την καθιέρωσε σε ρόλους υπηρέτριας ή σπιτονοικοκυράς. Μια γυναίκα, που το άβατο της μοναξιάς της δεν μπόρεσε κανείς να σπάσει και που εκτιμήθηκε τελικά ως ηθοποιός μόνο προς το τέλος της ζωής της, κυρίως με τη συνεργασία της στην «Πορνογραφία» του Μάνου Χατζιδάκι. Μια γυναίκα με τη γνωστή βροντώδη φωνή της, που έζησε και πέθανε ολομόναχη.



2004

Πεθαίνει ο οικονομολόγος και πολιτικός Ξενοφών Ζολώτας.

Ξενοφών Ζολώτας


2012

Πεθαίνει ο Τεόφιλο Στίβενσον (Teófilo Stevenson Lawrence), μεγάλος Κουβανός πυγμάχος, τρεις φορές ολυμπιονίκης. 

Ο Τεόφιλο Στίβενσον με τον Φιντέλ Κάστρο

Αποτελούσε το ζωντανό παράδειγμα άρνησης του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού και των χρημάτων που του πρόσφερε ο καπιταλισμός, προκειμένου να τον κερδίσει. Ήταν σπουδαίος αθλητής παρέμενε και σπουδαίος άνθρωπος.

Κορυφαία στιγμή της ζωής του, πέρα από τα αγωνιστικά ζητήματα, ήταν η στάση που κράτησε όταν του είχε προταθεί – αν και ερασιτέχνης – να πυγμαχήσει σε έναν αγώνα για την κατηγορία των βαρέων βαρών με τον Μοχάμεντ Αλι, έναντι 5 εκατομμυρίων δολαρίων. Αρνήθηκε όμως, μένοντας πιστός στην κουβανική επανάσταση, η οποία είχε θέσει εκτός νόμου τον επαγγελματικό αθλητισμό. Ο ίδιος είχε δικαιολογήσει τότε την απόφασή του, λέγοντας πολύ χαρακτηριστικά ότι σε σχέση με τα δολάρια είχε προτιμήσει την αγάπη των Κουβανών, Παράλληλα, του είχαν γίνει αρκετές προτάσεις να ασχοληθεί επαγγελματικά με το άθλημα, φυσικά με την προϋπόθεση ότι θα μετακόμιζε στις ΗΠΑ. Κάτι που ουδέποτε δέχτηκε.

Ο Τεόφιλο Στίβενσον με τον Μωχάμετ Άλι στην Κούβα

Γεννημένος στο Καμαγκουέι στις 29 Μαρτίου 1952 πρωτομπήκε στην πυγμαχία σε ηλικία εννέα ετών, ακολουθώντας τον πατέρα του σε ένα τοπικό γυμναστήριο. Κύριος λόγος ήταν να διοχετεύσει την ενέργειά του εκεί, αφού στο σχολείο αν και τον χαρακτήριζαν φωτεινό πνεύμα, θεωρούνταν ότι είχε τρομερή ενέργεια. Πρώτος του προπονητής ήταν ο Τζον Ερέρα που του μετέδωσε τις πρώτες γνώσεις του στο άθλημα. Ο ίδιος είχε πει πως θα γινόταν τέλειος μποξέρ, αφού είχε το προσόν να ξέρει πώς να αποφύγει μια γροθιά. Λίγο αργότερα, έδωσε τον πρώτο του αγώνα, όταν σε τοπικό πρωτάθλημα μεσαίων βαρών αντιμετώπισε τον Λουίς Ερνάντεζ, ο οποίος μετρούσε τότε 20 νίκες. Έχασε, αλλά ο ίδιος ο Ερέρα είχε πει ότι ήταν μια «αξιοσέβαστη ήττα» και ότι του άρεσε ο τρόπος που αγωνίστηκε ο Στίβενσον, έχοντας πλεονέκτημα μόνο την κατάρτισή του μέχρι τότε. Το νερό είχε ήδη μπει στο αυλάκι….

Κομβικό σημείο ήταν η συνάντησή του στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και ενώ ο Στίβενσον είχε ξεχωρίσει σε επίπεδο παίδων, με τον Σοβιετικό προπονητή πάλης Αντρέι Τσερνιοβένκο, που είχε αναλάβει αρχιπροπονητής του αναπτυξιακού προγράμματος πυγμαχίας, ο οποίος τον κάλεσε στην Αβάνα. Υπό την καθοδήγησή του, πρωτοεμφανίστηκε σε αγώνες ανδρών το 1969, όντας μόλις 17 ετών. Η σπουδαία καριέρα του μόλις άρχιζε. Οι πρώτες επιτυχίες του αφορούσαν το εθνικό πρωτάθλημα στο Σαντιάγκο Ντε Κούβα το αντίστοιχο της ανατολικής πλευράς ο εθνικός τίτλος στο πρωτάθλημα της νεολαίας με πολλές από τις νίκες του να συνοδεύονται και από νοκ άουτ.

Ο Τεόφιλο Στίβενσον Ολυμπιονίκης

Κορυφαίες στιγμές στο αγωνιστικό παλμαρέ του Στίβενσον αποτελούν τρία χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς του Μονάχου το 1972, του Μόντρεαλ το 1976, και της Μόσχας το 1980 κάτι που τον έκανε να θεωρείται παγκοσμίως ως ο μεγαλύτερος ερασιτέχνης πυγμάχος του κόσμου. Συνολικά, στην καριέρα του σε 324 αγώνες είχε μόλις 22 ήττες, τις περισσότερες σε νεαρή ηλικία. Μάλιστα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες η επίδοσή του ήταν 12 νίκες (100%), εκ των οποίων 9 με νοκ-άουτ, 2 στα σημεία και 1 άνευ αγώνος. Επίσης, είχε στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής στις διοργανώσεις των ετών 1974, 1978, 1986. Δύο χρυσά είχε κατακτήσει και στους Παναμερικανικούς Αγώνες 1975 και του 1979 καθώς και ένα χάλκινο στους αγώνες του 1971. Μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση παρέμεινε στο χώρο της πυγμαχίας ως προπονητής και παράγοντας της εθνικής ομάδας.



2015

Πεθαίνει ο Ορνέτ Κόλμαν (Randolph Denard Ornette Coleman), Αμερικανός σαξοφωνίστας, πρωτεργάτης της free jazz. 

Ορνέτ Κόλμαν

Το ανορθόδοξο παίξιμό του στο σαξόφωνο έδινε την αίσθηση του φάλτσου. Αυτό του στοίχησε στην επαγγελματική του απασχόληση, ενώ και οι άλλοι μουσικοί δεν τον εκτιμούσαν. Αυτά μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 1960 όποτε κυκλοφόρησε το «Free Jazz: A Collective Improvisation». Οι φίλοι της τζαζ διχάζονται και καθιερώνεται ο όρος «free jazz», τον οποίο όμως δεν αποδεχόταν ο Κόλμαν. κέρδισε δύο σημαντικά βραβεία: το Πούλιτζερ για το δίσκο του «Sound Grammar» (2006) και το Γκράμι για την προσφορά του στη μουσική.


Πηγή: alt.gr, el.wikipedia.org



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια