Σαν Σήμερα 28 Μαΐου


Γεγονότα
585 π.Χ.
Κατά τη διάρκεια μάχης στον ποταμό Άλυ, μεταξύ του Αλυάττη Β΄ και του Κυαξάρη, συμβαίνει έκλειψη Ηλίου την οποία είχε προβλέψει ο Θαλής.
Θαλής ο Μιλήσιος

1871
Η Παρισινή Κομμούνα πνίγεται στο αίμα. Η αγριότητα των νικητών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. 
Αιχμάλωτοι Κομμουνάροι που εκτελέσθηκαν ενώ ήταν αιχμάλωτοι
Σχεδόν 100.000 Παριζιάνοι πλήρωσαν με φυλακή, εξορία, εκτόπιση ή θάνατο. Σ’ ένα τηλεγράφημά του, εκείνων των ημερών, ο Θιέρσος (Πρωθυπουργός της Γαλλίας, πρωταγωνιστής της αντεπανάστασης) ομολογούσε: «Η γη στρώθηκε από τα πτώματά τους και το φρικιαστικό αυτό θέαμα θα χρησιμεύσει για να δοθεί ένα μάθημα». Όντως, το μάθημα δόθηκε. Το προλεταριάτο στο εξής όφειλε να μη δείξει τόσο υπερβολική μεγαλοψυχία απέναντι στους ταξικούς εχθρούς του, όση έδειξε η Κομμούνα στις κυρίαρχες τάξεις της Γαλλίας.
Τα γεγονότα της εποχής εκείνης ανέδειξαν για πρώτη φορά την εργατική τάξη στην εξουσία, έστω και για 72 μέρες, και απέδειξαν, για πρώτη φορά, στην ιστορία της ταξικής πάλης και των επαναστάσεων ότι η εργατική τάξη βρίσκεται στο προσκήνιο των κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων «ως τάξη για τον εαυτό της», χειραφετημένη πολιτικά από την αστική τάξη. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο Μαρξ στο έργο του «Ο εμφύλιος πόλεμος στη Γαλλία», «ήταν η πρώτη επανάσταση με την οποία η εργατική τάξη αναγνωρίστηκε ανοιχτά σαν η μόνη τάξη που ήταν ακόμα ικανή για κοινωνική πρωτοβουλία».
Εξόριστοι Κομμουνάροι στη χερσόνησο Ντούκο
Το ιστορικό έργο της Κομμούνας είναι έργο ζωτικής σημασίας για την ταξική πάλη της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, για την ίδια την επανάσταση, για τη θεωρητική μόρφωση και διαπαιδαγώγηση του υποκειμενικού παράγοντα που αντικειμενικά επωμίζεται το καθήκον της εκπλήρωσης της ιστορικής του αποστολής: Να δρα με κάθε μέσο και αποτελεσματικά ώστε να γίνεται ο μοχλός για το νομοτελειακό πέρασμα στην ανώτερη κοινωνική βαθμίδα της ιστορίας, τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό.



1918

 Η Λαϊκή Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν και η Πρώτη Δημοκρατία της Αρμενίας ανακηρύσσουν την ανεξαρτησία τους.
Σημαία της  Αρμενίας

Σημαία του  Αζερμπαϊτζάν


1926
Στην Πορτογαλία εκδηλώνεται πραξικόπημα και εγκαθιδρύεται δικτατορικό καθεστώς.
Δικτατορία στην Πορτογαλία 1926

1934
Γεννιούνται στο Οντάριο του Καναδά τα πεντάδυμα Ντιόν, τα πρώτα πεντάδυμα που θα επιβιώσουν της βρεφικής ηλικίας.
φωτογραφία από mixanitouxronou.gr

1937
Ο Νέβιλ Τσάμπερλεν (Arthur Neville Chamberlain – Κόμμα των Συντηρητικών) αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Βρετανίας. 
Ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Τσάμπερλεν με τον Χίτλερ
Ο Τσάμπερλεν θα πρωταγωνιστήσει στην πολιτική της Βρετανίας απέναντι στη χιτλερική Γερμανία και την «ενθάρρυνση» της επιθετικότητάς της έναντι της Σοβιετικής Ένωσης. Θα παραιτηθεί υπέρ του Ουίνστον Τσόρτσιλ στις 10 Μαΐου του 1940, προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση συνασπισμού λόγω του πολέμου.


1940
Ο βασιλιάς Λεοπόλδος (Leopold Filips Karel Albert Meinrad Hubertus Maria Miguel) υπογράφει την παράδοση του Βελγίου στους Γερμανούς, έπειτα από μόλις 18 μέρες εχθροπραξιών και παρά το γεγονός ότι τους Βέλγους είχαν ενισχύσει και στρατεύματα από τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ολλανδία.
Ο βασιλιάς του Βελγίου Λεοπόλδος κατά την παράδοση του Βελγίου στους Γερμανούς

1941
Με πρωτοβουλία των κομμουνιστών ιδρύεται στην Αθήνα η οργάνωση της Εθνικής Αλληλεγγύης (ΕΑ). 
Η σφραγίδα της Εθνικής Αλληλεγγύης

Η Εθνική Αλληλεγγύη έγινε στα χρόνια της Κατοχής μια από τις μαζικότερες εθνικοαπελευθερωτικές οργανώσεις, προσφέροντας μεγάλες υπηρεσίες στην αντίσταση.


1949
Ο ΔΣΕ Κεφαλονιάς μπαίνει στο Αργοστόλι. 
ΔΣΕ – Κεφαλονιά
Τον επόμενο μήνα το νησί κηρύχθηκε «εν πολεμικό συναγερμό», ενώ οι αστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν με μονάδες του κυβερνητικού στρατού.


1979
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπογράφει τη συμφωνία πλήρους ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ.)


1987
Ο Ιωάννης Παύλος Β΄ (Karol Józef Wojtyła) γίνεται ο πρώτος πάπας που επισκέπτεται τη Βρετανία μετά το σχίσμα του 1531, το οποίο οδήγησε στην ίδρυση της Αγγλικανικής Εκκλησίας.
Επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη στη Μεγάλη Βρετανία

1997
Η «17 Νοέμβρη» εκτελεί στον Πειραιά τον εφοπλιστή Κωνσταντίνο Περατικό.
Το σημείο της δολοφονίας του εφοπλιστή Περατικού

Γεννήσεις


1738
Γεννιέται ο Γάλλος γιατρός Ιωσήφ Ιγνάτιος Γκιγιοτέν (Joseph Ignace Guillotin), το όνομα του οποίου πήρε η γκιλοτίνα.
Joseph Gillotine – ο γιατρός που εφεύρε την γκιλοτίνα


1888
Γεννιέται ο Τζίμι Θορπ (Jim Thorpe), ινδιάνος αθλητής του στίβου. 
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1912 κατέκτησε χρυσά μετάλλια στο πένταθλο και το δέκαθλο, τα οποία όμως του αφαιρέθηκαν επειδή έπαιξε επαγγελματικό μποξ και του επιστράφηκαν μετά θάνατον, το 1982.


1908
Γεννιέται ο Ίαν Φλέμινγκ, Άγγλος συγγραφέας.

Ο Ίαν Λάνκαστερ Φλέμινγκ (Ian Lancaster Fleming, 28 Μαΐου 1908 - 12 Αυγούστου 1964) ήταν Άγγλος συγγραφέας. Έγινε διάσημος για τη σειρά κατασκοπευτικών μυθιστορημάτων του θρυλικού Τζέιμς Μποντ, με το πρώτο, το Casino Royale, να κυκλοφορεί το 1953. Ο Φλέμινγκ είχε ο ίδιος υπηρετήσει στην υπηρεσία αντικατασκοπείας του βρετανικού πολεμικού ναυτικού.


1910
Γεννιέται ο Τι-Μπόουν Γουόκερ, Αμερικανός μουσικός.

Ο Τι-Μπόουν Γουόκερ (T-Bone Walker) ήταν αμερικανός μουσικός της μπλουζ. Το πραγματικό του όνομα ήταν Aaron Thibeaux Walker και γεννήθηκε στις 28 Μαΐου του 1910 στο Λίντεν του Τέξας. Άρχισε από μικρός να μαθαίνει μπάντζο και κατά το 1920 έπαιζε σαν lead boy για τον Μπλάιντ Λέμον Τζέφερσον (Blind Lemon Jefferson) στο Ντάλας, ενώ παράλληλα άρχισε να ασχολείται και με την κιθάρα. Το 1929 κυκλοφόρησε ο πρώτος του δίσκος, ενώ τον επόμενο χρόνο άρχισε να παίζει με την μπάντα του Καμπ Κάλογουεϊ (Cub Calloway).
Το 1935 μετακόμισε στην Καλιφόρνια, ενώ άρχισε να χρησιμοποιεί στις εμφανίσεις του μια καινούργια εφεύρεση της εποχής, την ηλεκτρική κιθάρα. Το 1940 σχημάτισε τη δικιά του μπάντα. Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο, και μέχρι το 1954, γνώρισε την πιο δημιουργική του περίοδο, που του χάρισε επιτυχίες όπως Hypin Lonesome Woman Blues, Vacation Blues, Travelling Blues και το κλασικό Call It Stormy Monday.
Το 1955 άρχισε ηχογραφήσεις στο Σικάγο με τον Τζούνιορ Γουέλς (Junior Welsh), όμως σύντομα σταμάτησε λόγω προβλημάτων που του προκαλούσε το έλκος του. Ξανάρχισε να παίζει γύρω στα 1960, κάνοντας και περιοδείες στην Ευρώπη. Το 1972 εμφανίστηκε στο Φεστιβάλ του Μοντρέ. Αυτή η νέα περίοδος επιτυχίας σταμάτησε και πάλι λόγω προβλημάτων υγείας, αυτή τη φορά στους πνεύμονες. Η υγεία του συνέχισε να χειροτερεύει, και τελικά πέθανε από πνευμονία στις 16 Μαρτίου 1975 στο Λος Άντζελες.
Ο Τι-Μπόουν Γουόκερ έπαιξε βασικό ρόλο στη συγκρότηση της σύγχρονης μπλουζ. Ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε ηλεκτρική κιθάρα, την οποία χρησιμοποίησε με δεξιοτεχνία, εκτελώντας συνθέσεις γεμάτες λυρισμό. Επίσης συνδύασε τον ήχο των μπλουζ με αυτόν των Big bands των δεκαετιών '30-'40.


1912
Γεννιέται ο Πάτρικ Γουάιτ, Αυστραλός συγγραφέας.

Ο Πάτρικ Γουάιτ (αγγλικά: Patrick Victor Martindale White, Λονδίνο, 28 Μαΐου 1912 - Σίδνεϊ, 30 Σεπτεμβρίου 1990) ήταν Αυστραλός συγγραφέας, ο πρώτος από την χώρα του που βραβεύθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας (1973). Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αγγλόφωνους συγγραφείς του 20ού αιώνα. Δημοσίευσε 12 μυθιστορήματα, τρεις συλλογές διηγημάτων και οκτώ θεατρικά έργα. Επίσης συνέγραψε ποιήματα και μια αυτοβιογραφία.


Θάνατοι


1849
Πεθαίνει η Αν Μπροντέ, Αγγλίδα συγγραφέας.

Η Αν Μπροντέ (Anne Brontë, 17 Ιανουαρίου 1820 - 28 Μαΐου 1849) ήταν Αγγλίδα συγγραφέας. Ήταν η νεότερη από τις Αδελφές Μπροντέ.


1924
Πεθαίνει ο Ιωάννης Πολέμης.

 Έλληνας ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και μεταφραστής. Μαζί με τον Κωστή Παλαμά και τον Γεώργιο Δροσίνη, ανήκαν στη «γενιά του 1880». Έγραψε κυρίως λυρικά και δραματικά ποιήματα στη δημοτική. Το έργο του χαρακτηρίζεται από ευαισθησία και καλοσύνη. Ήταν υπερμάχους του δημοτικισμού.


1937
Πεθαίνει ο Αυστριακός ιατρός και ψυχολόγος Άλφρεντ Άντλερ (Alfred Adler), 

ιδρυτής της σχολής της ατομικής ψυχολογίας. Υπήρξε συνεργάτης του Φρόιντ αλλά δεν ενστερνίστηκε μεγάλο τμήμα των απόψεών του.


2003
Πεθαίνει ο Βέλγος χημικός Ίλια Πρίγκοζιν, 

με σημαντικό έργο στο πεδίο της θερμοδυναμικής. Τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1977.


2014
Πεθαίνει η Μάγια Αγγέλου (Maya Angelou), μια από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της αμερικανικής διανόησης, συγγραφέας, ποιήτρια, ηθοποιός, χορεύτρια, τραγουδίστρια.

Η Μάγια Αγγέλου διατήρησε το ελληνικό επώνυμό της μετά το γάμο της με τον Έλληνα Τος Άγγελος , πρώην ναυτικό, το 1951, με τον οποίο χώρισαν τρία χρόνια αργότερα. Προσωπική φίλη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, έδωσε αγώνες κατά του ρατσισμού, ενώ στα βιβλία της αναφερόταν πάντα τόσο στο θέμα του ρατσισμού, όσο και της οικογένειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν και δεν τελείωσε ποτέ κάποια πανεπιστημιακή σχολή, η Μάγια Αγγέλου κατείχε περισσότερους από 30 επί τιμή πανεπιστημιακούς τίτλους και όλοι την αποκαλούσαν «Δόκτωρ Αγγέλου». Έχει λάβει αμέτρητες τιμητικές διακρίσεις και έχει επηρεάσει με το έργο και την παρουσία της γενιές και γενιές – κυρίως γυναικών – σε ολόκληρο τον κόσμο.


Πηγή: alt.gr, el.wikipedia.org





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια