Σαν Σήμερα 27 Μαΐου

Γεγονότα


1821
Οι Ψαριανοί πυρπολητές Δημήτριος Παπανικολής, Ιωάννης Δημουλίτσας (Πατατούκος) και Γεώργιος Καλαφάτης πυρπολούν τουρκικό δίκροτο με 74 πυροβόλα και 1.000 άνδρες στο λιμάνι της Ερεσού Λέσβου.
Κωνσταντίνος Βολανάκης: Το Κάψιμο της Τουρκικής Φρεγάτας

1835
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αποφυλακίζεται από τον Όθωνα.




1860
Ο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι (Giuseppe Garibaldi) καταλαμβάνει το Παλέρμο της Σικελίας, ως μέρος του αγώνα για την Ιταλική ενοποίηση.
Ο Giuseppe Garibaldi το 1866


1927
Η Βρετανία διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις της με τη Σοβιετική Ένωση, προσπαθώντας κατ’ αυτό τον τρόπο να τεθεί επικεφαλής μιας διεθνούς προσπάθειας απομόνωσής της. Ωστόσο, καμιά άλλη χώρα δεν την ακολουθεί, με αποτέλεσμα στις 3/10/1929 να αναγκαστεί να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με την ΕΣΣΔ.


1930
Το Κτίριο Κράισλερ, ύψους 319 μέτρων, ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό.
Το κτίριο Κράισλερ (αγγλ. Chrysler building) βρίσκεται στην Νέα Υόρκη και κατασκευάστηκε το 1930 για να φιλοξενήσει τα γραφεία της αυτοκινητοβιομηχανίας Chrysler.[7] Το κτίριο Κράισλερ είναι κτίσμα σε στυλ Αρ Ντεκό και βρίσκεται στην νοτιά πλευρά του Μανχάταν. Για μικρό χρονικό διάστημα, μόλις 11 μήνες, το κτίριο ήταν το υψηλότερο κτίριο στο κόσμο, αλλά τότε τον τίτλο κατέλαβε το Εμπάιαρ Στέιτ Μπίλντινγκ. Eίναι εξωτερικά διακοσμημένο με γλυπτά από χρώμιο, τα οποία πολλές φορές φαίνονται στον επισκέπτη απειλητικά. Το Κράισλερ είναι σημαντικό δείγμα Αρ Ντεκό και θεωρείται από μεγάλους αρχιτέκτονες ως το ωραιότερο κτίριο της πόλης.
Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Γουίλιαμ Βαν Άλεν (William Van Alen) ως τμήμα εγχειρήματος του Ουόλτερ Π. Κράισλερ (Walter P. Chrysler) Την εποχή που θεμελιώθηκε το κτίσμα (29 Σεπτεμβρίου 1928) υπήρχε έντονος ανταγωνισμός στην Νέα Υόρκη σχετικά με το ποιος θα έκτιζε τον υψηλότερο ουρανοξύστη. Ο ρυθμός κατασκευής του ήταν πραγματικά φρενητιώδης, καθώς κατασκευάζονταν συνήθως τέσσερις όροφοι ανά εβδομάδα. Παρόλ' αυτά, δεν συνέβη κανένα θανατηφόρο ατύχημα κατά την κατασκευή του, πραγματικός άθλος για την εποχή και την κατασκευή. Τα χρήματα για την κατασκευή προήλθαν από τον προσωπικό λογαριασμό του Κράισλερ.
Σήμερα το κτίριο είναι το τέταρτο σε ύψος στην Νέα Υόρκη (έχει ύψος 1.046 πόδια ή 318,82 μέτρα) ύστερα από το Εμπάιρ Στέιτ (Empire State Building, ύψος 1.250 πόδια ή 381 μέτρα), τον Πύργο της Τράπεζας της Αμερικής (Bank of America Tower, ύψος 1.200 πόδια ή 365,76 μέτρα) και το υπό κατασκευή One World Trade Center, το οποίο ονομάζεται και «Πύργος της Ελευθερίας».


1937
Εγκαινιάζεται η γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ στο Σαν Φρανσίσκο.
Η Γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ (αγγλ. Golden Gate Bridge) είναι κρεμαστή γέφυρα που εκτείνεται στην «Golden Gate» (Χρυσή Πύλη), το άνοιγμα του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ως μέρος και των δύο, της Διαδρομής 101 των ΗΠΑ και της Κρατικής Διαδρομής 1 της Καλιφόρνια, η δομή συνδέει την πόλη του Σαν Φρανσίσκο, το βόρειο άκρο της χερσονήσου του Σαν Φρανσίσκο με την κομητεία του Μαρίν. Η Γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ είχε τη μεγαλύτερη διάρκεια κατασκευής κρεμαστής γέφυρας στον κόσμο, όταν ολοκληρώθηκε το 1937, και έχει γίνει ένα από τα πιο διεθνώς αναγνωρισμένα σύμβολα του Σαν Φρανσίσκο, της Καλιφόρνιας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα, κυρίως στα ανοίγματά της, στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τη Γέφυρα Βερρατσάνο Νάροους στη Νέα Υόρκη.
Έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα σύγχρονα θαύματα του κόσμου από την Αμερικανική Εταιρεία Πολιτικών Μηχανικών.


1941
Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τα Χανιά (Μάχη της Κρήτης).

1942
Δολοφονείται ο ναζί «προτέκτορας της Τσεχίας» Ράινχαρτ Χάιντριχ.
Ο ναζί δήμιος Reinhard Heydrich
Ο Χάιντριχ, τον οποίο αποκαλούσαν «ξανθό κτήνος» και «χασάπη της Πράγας», ήταν 2ος στην ιεραρχία των SS μετά τον Χ. Χίμλερ.
Το αυτοκίνητο του Reinhard Heydrich μετά την απόπειρα δολοφονίας του
Ήταν εκείνος που ετοίμασε το γενικό σχέδιο των μέτρων που απαιτούνταν για την Τελική Λύση εξόντωσης των Εβραίων. Δολοφονήθηκε από δύο άντρες της «Ελεύθερης Τσεχίας» που είχαν εκπαιδευτεί και εξοπλιστεί στη Βρετανία.
Χιλιάδες εκτελέστηκαν στη συνέχεια ως αντίποινα, ενώ μια μικρή κωμόπολη, το Λίντιτσε, θα εξαφανιστεί από το χάρτη, γινόμενη έκτοτε σύμβολο της ναζιστικής θηριωδίας.
Η μαζική δολοφονία των κατοίκων του Λίνιτσε, δε αντίποινα για την εκτέλεση του Reinhard Heydrich

1948
Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει γράμμα προς όλες τις Κομματικές Οργανώσεις στις πόλεις και όλα τα μέλη του Κόμματος, με το οποίο καθορίζει πως δουλειά του κάθε κομμουνιστή στις πόλεις είναι να εξυπηρετεί απόλυτα το Δημοκρατικό Στρατό και το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ.
Γυναικείο τάγμα του ΔΣΕ

1960
Ο τούρκος στρατηγός Τζεμάλ Γκιουρσέλ ανατρέπει με πραξικόπημα τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας Τζελάλ Μπαγιάρ και τον πρωθυπουργό Αντνάν Μεντερές, ο οποίος εκτελείται.


1963
Άγαλμα Τρούμαν – Με δωρεά από τους ΑΧΕΠΑΝΣ, ο μακελάρης τοποθετείται στην Αθήνα

Ο ανδριάντας του Χάρι Τρούμαν στήθηκε το 1963, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης της ελληνικής αστικής τάξης για την αμερικανική βοήθεια στην αντιμετώπιση του αγώνα του ΔΣΕ αλλά και για την οικονομική στήριξη της μεταπολεμικής καπιταλιστικής ανασυγκρότησης. 
Ο 33ος Πρόεδρος των ΗΠΑ βαρύνεται με τη ρίψη της ατομικής βόμβας τον Αύγουστο του 1945, την αμερικανική επέμβαση ενάντια στον ΔΣΕ την περίοδο 1947 – 1949, εγκαινιάζοντας την δολοφονική χρήση βομβών ναπάλμ ενάντια στους μαχητές του ΔΣΕ και σε αμάχους, στο Γράμμο και το Βίτσι, την ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση στην Κορέα το 1950, έναν πόλεμο στον οποίο τίμημα αίματος πλήρωσε και η χώρα μας. Είναι πολύ γνωστός για το περίφημο «δόγμα Τρούμαν », δηλαδή για τη διακήρυξη, στις 12 Μάρτη του 1947, ενώπιον της κοινής συνεδρίασης Κογκρέσου και Γερουσίας της ανάγκης στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης της αστικής εξουσίας σε Ελλάδα και Τουρκία ως βασικών πυλώνων του αντισοβιετικού μπλοκ στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Συνδέθηκε, δηλαδή, με την απαρχή του «ψυχρού πολέμου».
Γι’ αυτό, το άγαλμα του Τρούμαν έγινε αντικείμενο διαμαρτυριών για πολλά χρόνια.
1984. Κινητοποίηση λαϊκών φορέων του Παγκρατίου με αίτημα το ξήλωμα του αγάλματος

Αρχικά το εργατικό – λαϊκό κίνημα έθεσε ως αίτημα την απομάκρυνση του αγάλματος, που προσέβαλλε την ιστορική μνήμη του λαού μας. Πολύμορφες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980, με την κυβέρνηση τότε του ΠΑΣΟΚ να αρνείται να υλοποιήσει το λαϊκό αίτημα. Το 1986 το άγαλμα γκρεμίζεται από ωρολογιακό μηχανισμό και στη συνέχεια ξεκινάνε κινητοποιήσεις με στόχο τη μη επανεγκατάστασή του. Το 1987 το άγαλμα ξαναστήνεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και μετά το ξαναστήσιμο του αγάλματος.
Το Μάη του 1999, ενώ ακόμα ο απόηχος της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία ήταν φρέσκος, στο πλαίσιο συγκέντρωσης που διοργάνωνε η ΚΝΕ για τις ευρωεκλογές του επόμενου Ιούνη, μέλη και φίλοι της Οργάνωσης με συρματόσχοινο γκρέμισαν το άγαλμα.
Μάης 1999. Μέλη και φίλοι της ΚΝΕ γκρεμίζουν το σύμβολο των εγκλημάτων
Δύο μέλη της ΚΝΕ συνελήφθησαν μετά το τέλος της συγκέντρωσης και οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο και τους ασκήθηκε δίωξη για «διακεκριμένη περίπτωση φθοράς ξένης περιουσίας κατά συναυτουργία». Κατά τη διάρκεια των δικών που ακολουθούν αθωώνονται.
Τον Ιούλη του 2006 δυνάμεις του ΠΑΜΕ γκρέμισαν εκ νέου το άγαλμα , σε μια κίνηση συμβολική, που εξέφρασε την αντίθεση του ταξικού κινήματος στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στον Λίβανο, στις απειλές προς την Παλαιστίνη, τη Συρία και όλη την περιοχή. «Ο Τρούμαν για το λαό μας και όλους τους λαούς του κόσμου συμβολίζει το μίσος, την έχθρα, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τις επεμβάσεις στα εσωτερικά άλλων χωρών. Η κίνηση του ΠΑΜΕ, να γκρεμίσουμε σήμερα το άγαλμα αυτό, ήταν συμβολική και δείχνει την αντίθεσή μας σ’ αυτή την πολιτική. Δείχνει την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε την έκφραση αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο που αντιστέκεται στους ιμπεριαλιστές και τα σχέδιά τους», τόνιζε τότε το ΠΑΜΕ.
Άμεσα ήταν τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης της ΝΔ, με τον εκπρόσωπό της, Θ. Ρουσόπουλο, να δηλώνει: «Αυτού του είδους οι πράξεις είναι καταδικαστέες». Είχε προηγηθεί παρόμοια δήλωση του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα…
Πριν ένα χρόνο, τη φύλαξη του λαομίσητου αγάλματος ανέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν έβαλε τα ΜΑΤ να χτυπήσουν απρόκλητα τους διαδηλωτές που του πέταξαν μπογιές. Λίγες μέρες μετά, κι ενώ οι χτυπημένοι φοιτητές βρίσκονταν στο εδώλιο του κατηγορούμενου, ο γνωστός και μη εξαιρετέος πρέσβης των ΗΠΑ κος Πάιατ, προκαλώντας το κοινό αίσθημα φωτογραφήθηκε επιδεικτικά δίπλα στο άγαλμα…
Οι δύο σπουδαστές που χτυπήθηκαν από τα ΜΑΤ του ΣΥΡΙΖΑ, στο εδώλιο


Γεννήσεις


1877
Γεννιέται η Ισιδώρα Ντάνκαν (Isadora Duncan), Αμερικανίδα χορεύτρια. 
Υπήρξε μεγάλη χορεύτρια των αρχών του περασμένου αιώνα, η οποία άλλαξε ριζικά την ιδέα που μέχρι τότε είχαν οι άνθρωποι για το μπαλέτο. Οι γυμνές και ημίγυμνες εμφανίσεις της στο χορό, καθώς και οι απόψεις της για τον έρωτα, το ντύσιμο, τον ελεύθερο τρόπο ζωής είχαν σοκάρει την κοινή γνώμη εκείνης της εποχής. 
Η Ντάνκαν ήταν μια γυναίκα ασυνήθιστη, αξιόλογη, η οποία δήλωνε εναντίον του γάμου, παρ’ όλο που και εκείνη τελικά παντρεύτηκε σε μια εποχή που ο γάμος ήταν ένας από τους κύριους σκοπούς της γυναίκας. Θεωρήθηκε μία από τις πιο όμορφες γυναίκες του κόσμου, αγαπήθηκε, μισήθηκε, θαυμάστηκε. Τραγικά γεγονότα σημάδεψαν τη ζωή της μέχρι την τελευταία στιγμή της. Έχασε τα δύο της παιδιά σ’ ένα τραγικό δυστύχημα και εκείνη βρήκε τραγικό θάνατο σ’ ένα σπορ αυτοκίνητο, όταν η εσάρπα που φορούσε στο λαιμό μπλέχτηκε στις ακτίνες των τροχών του αυτοκινήτου.


1907
Γεννιέται ο ποιητής Νίκολας Κάλας (φιλολογικό ψευδώνυμο του Νικολάου Καλαμάρη). 

Καταγόταν από την παλιά φαναριώτικη οικογένεια Καρατζά ενώ ήταν απευθείας απόγονος του Γεώργιου Κουντουριώτη και του Μάρκου Μπότσαρη. Το 1933 εξέδωσε ως Νικήτας Ράντος την πρώτη του συλλογή, «Ποιήματα», και το 1934 αναχώρησε για το Παρίσι, όπου εντάχθηκε στην υπερρεαλιστική ομάδα. Ο Αντρέ Μπρετόν τον κατέταξε στα «πιο φωτεινά και τα πιο τολμηρά» μυαλά της εποχής.
Εκτός από το ποιητικό του έργο μετέφρασε Τ. Σ. Έλιοτ και Λουί Αραγκόν και συνεργάστηκε με ελληνικά και διεθνή περιοδικά όπου δημοσίευε θεωρητικά κείμενα και δοκίμια. Το 1977 τιμήθηκε με το Κρατικό βραβείο ποίησης για την συλλογή του «Οδός Νικήτα Ράντου», που είχε δημοσιεύσει με το ψευδώνυμο Νικόλας Κάλας.


Θάνατοι


1797
Πεθαίνει ο Φρανσουά-Νοέλ Μπαμπέφ (François-Noël Babeuf), Γάλλος επαναστάτης, ουτοπικός σοσιαλιστής.

 Ήταν γνωστός και ως Γράκχος Μπαμπέφ (Gracchus Babeuf). Υπήρξε υπέρμαχος της πλήρους κατάργησης κάθε ιδιοκτησιακής σχέσης. Η θεωρία του ονομάστηκε Μπαμπουβισμός και έγινε το πρόπλασμα για το Γαλλικό κομμουνιστικό κίνημα.


1840
Πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης και βιρτουόζος του βιολιού Νικολό Παγκανίνι (Niccolò Paganini).

 Ήταν γιος λιμενεργάτη, ο οποίος τον ώθησε στη μουσική. Από μικρή ηλικία φάνηκε το ταλέντο του -σύντομα ξεπέρασε τους δασκάλους του κι απέκτησε φήμη. Η ζωή του ήταν γεμάτη από γυναίκες και ατέλειωτες ώρες τυχερών παιχνιδιών.
Σύντομα το όνομά του έγινε μύθος εξαιτίας των εξαιρετικών ικανοτήτων του στο βιολί, της εντυπωσιακής δεξιοτεχνίας και τεχνικής του.
Ήταν από του πρώτους μουσικούς που τόλμησε και μάλιστα με επιτυχία να πραγματοποιήσει μεγάλες περιοδείες σε πόλεις της Ευρώπης, από το 1810 έως το 1828.
Η δεινότητά του ήταν τέτοια που άλλοι τον χαρακτήριζαν ως «μουσική θεότητα» και άλλοι ως «τσιράκι» του διαβόλου. Ήταν τόσο ξεχωριστή η μουσική του δεξιοτεχνία που πολλοί πίστευαν και διέδιδαν, ότι ο Παγκανίνι είχε πουλήσει την ψυχή του στο διάβολο.
Οι συνθέσεις του περιέχουν κυρίως έργα για βιολί και ορχήστρα και μουσική δωματίου. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν τα Εικοσιτέσσερα Καπρίτσια.


1910
Πεθαίνει ο Ρόμπερτ Κοχ (Robert Heinrich Hermann Koch), Γερμανός μικροβιολόγος, που ανακάλυψε το βάκιλο της φυματίωσης και της χολέρας. Το 1905 τιμήθηκε με Νόμπελ Ιατρικής-Φυσικής.



1958
Πεθαίνει ο Κώστας Θέος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. 
Ο Κώστας Θέος καθιστός, ο πρώτος από αριστερά
Ο Κ. Θέος ήταν καπνεργάτης από το Βόλο. Εκλέχθηκε πρώτη φορά στην ΚΕ του ΚΚΕ κατά το 3ο έκτακτο Συνέδριο του Κόμματος (26/11-3/12/1924), ενώ διετέλεσε επίσης Γραμματέας της Ενωτικής ΓΣΕΕ την περίοδο του Μεσοπολέμου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ (8ο Συνέδριο 1946), Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης (ΠΣΟ) το 1953, κ.α.


1963
Ώρα 1.22 πρωινή. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, μετά από πέντε μέρες άνισου αγώνα στην εντατική, χάνει τη μάχη για τη ζωή.
Ο Γρηγόρης Λαμπράκης στην εντατική
Είχε δεχθεί δολοφονική επίθεση στη διάρκεια συγκέντρωσης για την Ειρήνη στη Θεσσαλονίκη στις 22/5. Χτυπήθηκε με λοστό στο κεφάλι από τον Μανώλη Εμμανουηλίδη, που επενέβαινε σε τρίκυκλο το οποίο οδηγούσε ο Σπύρος Γκοτζαμάνης. Και οι δύο ήταν άνθρωποι του υποκόσμου, μέλη της αντικομμουνιστικής οργάνωσης Καρφίτσα, την οποία καθοδηγούσε η χωροφυλακή και η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.
Ο Γρηγόρης Λαμπράκης στην πρώτη Μαραθώνια πορεία ειρήνης


Ο Γρηγόρης Λαμπράκης με τον Ολυμπιονίκη Τζέσσε Όουεν

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ήταν παλιός βαλκανιονίκης, υφηγητής της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, συνεργαζόμενος βουλευτής με την ΕΔΑ και ηγετική μορφή του κινήματος της Ειρήνης (αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Βαλκανική Συνεννόηση).

Πηγή: alt.gr, el.wikipedia.org


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια