Σαν Σήμερα 26 Μαΐου






Γεγονότα


1770
Λήγει άδοξα η επαναστατική προσπάθεια των αδελφών Αλέξιου και Θεόδωρου Ορλόφ και των Ελλήνων της Πελοποννήσου. (Ορλοφικά)
Αλέξιος Ορλώφ

1821
Μέσα στο 1821, οι κοτζαμπάσηδες δημιούργησαν το «Αχαϊκόν Διευθυντήριον», τη «Μεσσηνιακή Γερουσία».
Η Σφραγίδα της Πελοποννησιακής Γερουσίας

Η Γερουσία αυτή καθιερώθηκε με την έννοια νομοθετικού σώματος και όχι με την έννοια του δεύτερου νομοθετικού σώματος όπως εξελίχθηκε αργότερα.
Το καταστατικό της Πελοποννησιακής Γερουσίας

Πολιτικοί, εκκλησιαστικοί και στρατιωτικοί πρόκριτοι απ΄ όλη την Πελοπόννησο ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Π. Μαυρομιχάλη συνήλθαν στη Μονή των Καλτεζών, στα σύνορα των σημερινών Νομών Αρκαδίας και Λακωνίας, όπου και ψήφισαν τη σύσταση της πρώτης μεγάλης γερουσίας πέραν του τοπικού χαρακτήρα που είχε η προηγούμενη και κλήθηκε «Γερουσία όλου του Δήμου των επαρχιών της Πελοποννήσου» ή γνωστότερα ως «Γερουσία των Καλτετζών», ή ακριβέστερα «Πελοποννησιακή Γερουσία» (από το περίγραμμο όνομα της σφραγίδας της) με πρόεδρο τον Π. Μαυρομιχάλη και γραμματέα τον Ρήγα Παλαμήδη. Αυτή η πράξη εκδόθηκε στις 26 Μαΐου του 1821. Καταργήθηκε από την Β’ Εθνοσυνέλευση Άστρους, τον Απρίλιο του 1823.


1879
Ρωσία και Βρετανία υπογράφουν τη Συνθήκη του Γκανταμάκ, με την οποία ιδρύεται το κράτος του Αφγανιστάν.
Αφγανιστάν – χάρτης του 1879


1930
Αιματηρές συγκρούσεις σημειώνονται στη Μαρτίνα Φράνκα της Ιταλίας ανάμεσα σε αγρότες και φασίστες. Οι αγρότες έστησαν οδοφράγματα, έκοψαν τους δρόμους και τις τηλεφωνικές γραμμές. Οι εξεγερμένοι επιτέθηκαν κατά των γραφείων του φασιστικού κέντρου και τα έκαψαν. Η φασιστική κυβέρνηση του Μουσολίνι έστειλε στρατό και τεθωρακισμένα για να καταστείλει την εξέγερση. Κηρύχθηκε ο στρατιωτικός νόμος, ενώ πραγματοποιήθηκαν πάνω από 300 συλλήψεις.


1933
Ο Engelbert Dollfuss το 1934. Ένα χρόνο πριν είχε απαγορεύσει το ΚΚ Αυστρίας
Η κυβέρνηση Ντόλφους στην Αυστρία θέτει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Αφίσα του Κομμουνιστικού Κόμματος Αυστρίας

1940
Αρχίζει η μάχη της Δουνκέρκης. Ο Βρετανικός στόλος πετυχαίνει να μεταφέρει στη Μ. Βρετανία 300.000 Βρετανούς και 40.000 Γάλλους στρατιώτες, που είχαν περικυκλωθεί και καθηλωθεί από τον προελαύνοντα Γερμανικό στρατό στις ακτές.
Βρετανικά στρατεύματα στη Δουνκέρκη

1941
Ο στρατηγός Φράιμπεργκ, διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στη Κρήτη, διατάζει την εκκένωση του νησιού.
Ο στρατηγός Φράιμπεργκ, διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στη Κρήτη, διατάζει την εκκένωση του νησιού.
Ο στρατηγός Φράιμπεργκ, διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στη Κρήτη, διατάζει την εκκένωση του νησιού. Δύο Λόχοι του Ελληνικού 5ου Συντάγματος Πεζικού ανακαταλαμβάνουν το χωριό Σταυρωμένος Ρεθύμνου και συλλαμβάνουν 100 Γερμανούς αιχμαλώτους. Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τις Μουρνιές Χανίων. (Μάχη της Κρήτης).


1942
Υπογράφεται στο Λονδίνο σοβιετο – βρετανικό Σύμφωνο συμμαχίας στον πόλεμο κατά της χιτλερικής Γερμανίας, καθώς και μεταπολεμικής συνεργασίας και αμοιβαίας βοήθειας.
Η υπογραφή του σοβιετο – βρετανικού Συμφώνου

1946
Συνέρχεται το 1ο Πανελλαδικό Συνέδριο Γυναικών. Σε αυτό λαμβάνουν μέρος 450 αντιπρόσωποι από 200 γυναικείους συλλόγους της χώρας. 
Από το 1ο Πανελλαδικό Συνέδριο Γυναικών
Θέματα: Οι σκοποί της ίδρυσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γυναικών, η συμβολή της γυναίκας στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, τα πολιτικά και οικονομικά δικαιώματα της γυναίκας και η φροντίδα για το παιδί.


1955
Ο Ν. Χρουστσόφ επισκέπτεται το Βελιγράδι και καταδικάζει τη μέχρι τότε πολιτική της ΕΣΣΔ απέναντι στη Γιουγκοσλαβία. Στην ουσία έκφραζε την οπορτουνιστική στροφή του ΚΚΣΕ η οποία πήρε σάρκα και οστά στο 20ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ, ένα χρόνο αργότερα.


Γεννήσεις


1799
Γεννιέται ο Αλέξανδρος Πούσκιν, Ρώσος συγγραφέας και ποιητής. 

Στη χώρα του τον αποκαλούν «Ήλιο της ρωσικής ποίησης». Από μικρό παιδί είχε κλίση προς τη λογοτεχνία. Αγαπούσε πάρα πολύ την Ελλάδα. Από τα πολύ νεανικά του χρόνια διάβαζε την ποίηση των αρχαίων Ελλήνων. Στο Κισινιόφ, στην εξορία του, γνώρισε τους αδελφούς Υψηλάντη και με πάθος παρακολουθούσε τη δράση της Φιλικής Εταιρείας και τα μεγάλα πολιτικά γεγονότα στην Ελλάδα. Αφιέρωσε και μερικά ποιήματα στον ελληνικό λαό που πολεμούσε για την απελευθέρωσή του από τους Τούρκους, όπως το «Συ, Ελληνίδα μου, μην κλαις, ο σύζυγός σου έπεσε στη μάχη… και ήταν ήρωας» (1821) και άλλα.
Τα κύρια έργα του είναι: «Ρουσλάν και Λιουντμίλα», «Ο δεσμώτης του Καυκάσου», το μυθιστόρημα σε στίχους «Ευγένιος Ονέγκιν», «Οι αδελφοί ληστές», «Η κόρη του λοχαγού», «Η ντάμα Πίκα», «Μπόρις Γκοντούνοφ».
Έγραφε για τους μεγάλους, αλλά δεν ξεχνούσε και τα παιδιά. Όλα τα δημιουργήματά του ανήκουν στην παγκόσμια λογοτεχνία και δεν αφήνουν ασυγκίνητο κανέναν άνθρωπο.


1926
Γεννιέται ο Αμερικανός συνθέτης και τρομπετίστας της τζαζ Μάιλς Ντέιβις (Miles Dewey Davis III). 

Αμερικανός τζαζ μουσικός, τρομπετίστας και συνθέτης. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους μουσικούς της τζαζ που άσκησαν σημαντική επίδραση στη μουσική του 20ού αιώνα.
Το μουσικό του έργο αποτυπώθηκε σε 51 studio albums, 36 live albums, 35 compilation albums, 17 box sets, 4 soundtrack albums, 57 singles και 3 remix albums.
Από τις επιτυχίες του ξεχωρίζουν το «So What», «Blue in Green», «My Favorite Things», « Freddie Freeloader» κα.


1964
Γεννιέται ο Λέννυ Κράβιτζ (Lenny Kravitz -Leonard Albert Kravitz), 
Αμερικανός τραγουδοποιός. Εμπορικά θεωρείται ο πιο πετυχημένος σόλο καλλιτέχνης. Αντιτάχθηκε στην εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ. Το τραγούδι που έβγαλε με αφορμή την εισβολή ήταν το «We Want Peace» το οποίο τραγούδησε με τον Ιρακινό τραγουδιστή Kazem Al Saher. Έγινε το παγκόσμιο Νο1 τραγούδι σε «κατεβάσματα» στο διαδίκτυο.


Θάνατοι


1954
Πεθαίνει ο Ομέρ Νισάνι, στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας. 

Σπούδασε ιατρική στην Κωνσταντινούπολη. Εντάχθηκε μαζί με τον αδελφό του στο Κομμουνιστικό κίνημα της χώρας του. Συμμετείχε αρχικά στον αγώνα κατά του Αχμέτ Ζόγου (γνωστού μετά το 1928 ως βασιλιάς Ζογ) στις δεκαετίες του 1920 και του 1930 και στη συνέχεια συμμετείχε στον αγώνα της φασιστικής κατοχής της Αλβανίας κατά την περίοδο 1942–44. Το 1946 έγινε Πρόεδρος της Λαϊκής Συνέλευσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλβανίας υπηρετώντας στη θέση αυτή μέχρι το 1953.

1978
Πεθαίνει η Κυβέλη (Ανδριανού), Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και θιασάρχης. 

Γεννημένη στη Σμύρνη το 1888 ίδρυσε τον πρώτο της θίασο το 1906 με τον Κ. Σαγιόρ και από το 1908 απέκτησε δικό της θίασο, ενώ στη συνέχεια – με εξαίρεση τα χρόνια που βρέθηκε στη Μέση Ανατολή με τον σύζυγό της Γ. Παπανδρέου – ερμήνευσε πολλούς σημαντικούς ρόλους, ενώ, είναι γνωστό ότι ενέπνευσε ιδιαίτερα τον Γρηγόρη Ξενόπουλο.


1998
Πεθαίνει ο Μίνως Αργυράκης, Έλληνας ζωγράφος και σκηνογράφος. 
Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1920. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ και μετά από αποτυχημένες εξετάσεις στην ΑΣΚΤ (1943, 1946), έκανε ελεύθερες σπουδές σχεδίου και ζωγραφικής. Η ζωγραφική, τα σκίτσα και σκηνικά του “ριζώνουν” στη λαϊκή και ναϊφ τέχνη. Μέσα από τις γραμμές και τα χρώματά τους, αναδύεται πηγαίο χιούμορ, συχνά συνδυασμένο με το σαρκασμό, εκδηλωμένο με διάφορους τρόπους.
Μίνως Αργυράκης – Οδός Ονείρων

Ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία ως αυτοδίδακτος ζωγράφος και συνέχισε από το 1953, ως σκιτσογράφος και σκηνογράφος. Την ίδια χρονιά δουλεύει σε περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το 1964 μαζί με τους Γιάννη Τσαρούχη και Ευγένιο Σπαθάρη δημιούργησαν στην Πλάκα το πρωτοποριακό θέατρο “Κιβωτός της Αμυ”. Παράλληλα, εικονογράφησε βιβλία (Ν. Καζαντζάκη “Αγιος Φραγκίσκος της Ασίζης”, Γ. Θεοτοκά “Βραδιάζει”) και τύπωσε τα λευκώματα “Οδός ονείρων” (1957), “Η πολιτεία έπλεε εις τη μελανόλευκον”(1962), “Ο γύρος του κόσμου” (1965). Από το 1967 – 1974, ο Μ. Αργυράκης έζησε στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Στοκχόλμη, στην Ισπανία και Δανία. Σαν σκηνογράφος πρωτοπαρουσιάστηκε το 1958 στο Εθνικό Θέατρο, με το έργο “Ο Ανδροκλής και το λιοντάρι του”. Ακολούθησαν το 1962 στο “Μετροπόλιταν” η “Οδός ονείρων” και το 1963 στο “Πορεία” τα “Ονειρά μας”.


2008
Πεθαίνει ο Σίντνεϊ Πόλακ (Sydney Pollak), Αμερικανός σκηνοθέτης. 

Βραβεύτηκε με Όσκαρ Σκηνοθεσίας για την ταινία του 1985 «Πέρα από την Αφρική» (Out of Africa). Είναι επίσης γνωστός για τη σκηνοθεσία των ταινιών: Σκοτώνουν τ’ άλογα όταν γεράσουν (They Shoot Horses Don’t They?, 1969), Τα καλύτερά μας χρόνια (The Way We Were, 1973), Οι Τρεις Μέρες του Κόνδορα (Three Days of the Condor, 1973), Τούτσι (Tootsie, 1982) και Η Φίρμα (The Firm, 1993).

Πηγή: alt.gr, el.wikipedia.org

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια