Σαν Σήμερα 25 Μαΐου



Γεγονότα


240 π.Χ.
Καταγράφεται για πρώτη φορά το πέρασμα του Κομήτη του Χάλεϋ. 
Είναι περιοδικός κομήτης που εμφανίζεται στην περιοχή της Γης κάθε 75 με 76 χρόνια. Καταγεγραμμένες παρατηρήσεις του κομήτη του Χάλεϋ έχουν βρεθεί στην Κίνα από το 240 π.Χ. Μελετήθηκε εκτενώς για πρώτη φορά και πήρε το όνομά του, το 1682, από τον Έντμουντ Χάλλεϋ, Άγγλο μαθηματικό και αστρονόμο.



1834
Οι οπλαρχηγοί επαναστάτες του 1821 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας καταδικάζονται σε θάνατο, κατηγορούμενοι ότι συνωμοτούσαν κατά της αντιβασιλείας του Όθωνα. 
Υπέρ της απαλλαγής τους ψηφίζουν οι δικαστές Γεώργιος Τερτσέτης και Αναστάσιος Πολυζωίδης. Στη συνέχεια, η ποινή τους θα μετατραπεί σε κάθειρξη και θα απελευθερωθούν μόλις ενηλικιωθεί ο Όθωνας, το Μάιο του 1835.


1895
Ο συγγραφέας Όσκαρ Ουάιλντ καταδικάζεται σε δύο χρόνια φυλάκιση για «διάπραξη άσεμνων πράξεων με άλλα αρσενικά άτομα».


1925
Στο Τενεσί, ο Τζον Σκόουπς παραπέμπεται σε δίκη επειδή δίδασκε τη θεωρία της εξέλιξης του Κάρολου Δαρβίνου.


1935
Ο θρυλικός σπρίντερ και άλτης Τζέσε Όουενς (James Cleveland “Jesse” Owens) σπάει έξι παγκόσμια ρεκόρ σε μία ώρα. Μεταξύ άλλων, γίνεται ο πρώτος άλτης που περνά τα 8 μέτρα στο άλμα εις μήκος, με επίδοση 8,13.


1938
Οι φασίστες του Φράνκο με τη συνδρομή της αεροπορίας της φασιστικής Ιταλίας εξαπολύουν την πρώτη συστηματική αεροπορική επιδρομή σε πόλη. Στο Αλικάντε, από τον πρωτοφανή βομβαρδισμό δολοφονούνται 313 άνθρωποι.


1946
Η Υπεριορδανία (κατόπιν Ιορδανία) ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος (έως τότε βρισκόταν υπό βρετανική εντολή).

1947
Ανοίγει το κολαστήριο της Μακρονήσου, ο μεγαλύτερος τόπος μαρτυρίου, φυσικής και ψυχικής εξόντωσης του αστικού κράτους, αλλά και κορυφαίο σύμβολο των αλύγιστων της ταξικής πάλης.

























Από τη Μακρόνησο πέρασαν συνολικά πάνω από 100.000 θεωρούμενοι ως «επικίνδυνοι» οπλίτες και αξιωματικοί, καθώς και πολίτες, κομμουνιστές, ΕΑΜίτες ή άνθρωποι που συνδέονταν απλώς με συγγένεια ή υπόνοια με το ΚΚΕ-ΕΑΜ.


1953
Δοκιμή πυρηνικών όπλων: Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πραγματοποιούν στη Νεβάδα την πρώτη δοκιμή πυρηνικού πυροβολικού.


1962
Συγκέντρωση 3.000 επιστημόνων και διανοουμένων πραγματοποιείται στο θέατρο «Κεντρικόν» της Αθήνας, με αίτημα δημοκρατικές ελευθερίες.


1979
Αμερικανικό αεροσκάφος «DC-10» συντρίβεται στο Σικάγο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 273 επιβάτες του, στο πλέον πολύνεκρο δυστύχημα των ΗΠΑ.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε λίγα δευτερόλεπτα πριν τη συντριβή του DC 10
Τέσσερις μέρες αργότερα, αναστέλλονται όλες οι πτήσεις των αεροπλάνων «DC-10» σε ΗΠΑ και Βρετανία, καθώς οι έρευνες αποκαλύπτουν μοιραίες ατέλειες στη συναρμολόγηση των κινητήρων.




Γεννήσεις


1803
Γεννιέται ο Αμερικανός φιλόσοφος, δοκιμιογράφος και ποιητής Ραλφ Γουόλντο Έμερσον (Ralph Waldo Emerson). 

Στο κέντρο της σκέψης του είναι ο πρωταρχικός ρόλος της Φύσης έναντι του Ανθρώπου, μέσα από τη θεωρία του υπερβατισμού. Κυριότερο έργο του θεωρείται «Η Φύση».


1889
Γεννιέται ο Ρωσοαμερικανός αεροναυπηγός Ιγκόρ Σικόρσκι (Igor Ivanovich Sikorsky), εφευρέτης του ελικοπτέρου.

1944
Γεννιέται ο Γάλλος τραγουδοποιός Πιερ Μπασλέ (Pierre Bachelet). Απ’ τα πιο γνωστά του τραγούδια είναι το «Les corons», με θέμα τους ανθρακωρύχους.



Θάνατοι


2001

Πεθαίνει ο Κουβανός φωτογράφος Αλμπέρτο Κόρδα (Alberto Korda) (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Αλμπέρτο Ντίας Γκουτιέρες [Alberto Díaz Gutiérrez]), δημιουργός του γνωστότερου πορτρέτου του Τσε Γκεβάρα.


Πηγή: alt.gr, el.wikipedia.org

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια