Σαν Σήμερα 24 Μαΐου


Γεγονότα


1683
Ανοίγει στην Οξφόρδη το Ασμόλειο μουσείο, το πρώτο πανεπιστημιακό μουσείο στον κόσμο.


1844
O Σάμιουελ Μορς (Samuel Finley Breese Morse) στέλνει το μήνυμα “What hath God wrought” («Τι κατόρθωσε ο Θεός!») από το Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών στο βοηθό του στη Βαλτιμόρη (Μέριλαντ), για να εγκαινιάσει την πρώτη τηλεγραφική γραμμή.


1881
Μετά το Συνέδριο του Βερολίνου υπογράφεται η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, με την οποία ενσωματώνεται στην Ελλάδα η Θεσσαλία (εκτός της Ελασσόνας) και η Άρτα.


1886
Λήγει ο αποκλεισμός των ελληνικών παραλίων από τους στόλους της Αγγλίας και της Ρωσίας, που είχε επιβληθεί στις 26 Απριλίου. Αιτία του αποκλεισμού ήταν η άρνηση της κυβέρνησης Θεόδωρου Δηλιγιάννη να διατάξει την αποστράτευση και να σταματήσει τις πολεμικές προετοιμασίες κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


1905
Συγκροτείται το πρώτο σοβιέτ των εργατών στη Ρωσία.


1933
Σε όλη την Ελλάδα γίνεται καμπάνια αλληλεγγύης προς το γερμανικό προλεταριάτο, που μάχεται κατά του φασισμού και για τη σωτηρία των Δημητρόφ και Τέλμαν. 
Ε. Τέλμαν (δεύτερος από δεξιά) στο 6ο Συνέδριο Κομμουνιστικής Διεθνούς
Ο Γκεόργκι Δημητρόφ (ηγετικό στέλεχος της Κομμουνιστικής Διεθνούς) και ο Ερνστ Τέλμαν (ΓΓ του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος) είχαν συλληφθεί από τους Ναζί στις 9 και 3 του Μάρτη αντίστοιχα.
Γκεόργκι Ντιμίτροφ


1936
Συνέρχεται στην Αθήνα το Α’ Πανελλαδικό Συνέδριο φοιτητών και σπουδαστών. Παίρνουν μέρος 165 αντιπρόσωποι από πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και όλες τις ανώτερες σχολές.
Φοιτητικό Συνέδριο 1936 – εφ. “Ριζοσπάστης”


1956
Πραγματοποιείται στο Λουγκάνο της Ελβετίας ο πρώτος Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision.


1964
Ιδρύεται η Πανελλαδική Ένωση Γυναικών (ΠΕΓ), μέλος της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Οργάνωσης Γυναικών (ΠΔΟΓ).


1968
Φοιτητές βάζουν φωτιά στο Χρηματιστήριο του Παρισιού.
«Δεύτερηνύχτα των οδοφραγμάτων». Το απεργιακό κίνημα κλιμακώνεται. H συμμετοχή των απεργών ξεπερνάει τα 10 εκατομμύρια. Ένας περαστικός κι ένας αστυνομικός είναι οι πρώτοι νεκροί κατά τις διαδηλώσεις εκείνης της ημέρας.
Ο Ντε Γκολ (Charles André Joseph Marie de Gaulle) προκηρύσσει δημοψήφισμα για την παραμονή του ή όχι στην Προεδρία για τις 16 Ιουνίου. Ανακοίνωση για έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων. Ακολουθούν βίαιες συγκρούσεις στο Παρίσι, στην περιοχή του «Σταθμού της Λιόν». Ξεσπά φωτιά στο χρηματιστήριο που γρήγορα τίθεται υπό έλεγχο (θα ξανανοίξει στις 7 Ιουνίου). Απολογισμός της ημέρας: 456 τραυματίες και 795 συλλήψεις.


1976
Τα Συνεργαζόμενα Εργατικά Σωματεία κηρύσσουν 48ωρη πανελλαδική απεργία ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο που προωθούσε η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή (ο περιβόητος Ν.330).
Κατά τη δεύτερη μέρα των κινητοποιήσεων η αστυνομία επιτίθεται με ιδιαίτερη αγριότητα εναντίον των συγκεντρωμένων στο θέατρο «Γκλόρια» οικοδόμων, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό πολλών άλλων.
Ο Ν.330 θα υπερψηφιστεί τελικά στις 27 του μηνός, με τον υπουργό Εργασίας να δηλώνει από το βήμα της Βουλής πως «η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί την…πάλη των τάξεων!» Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αποχωρεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας.


1993
Μετά από εμφύλιο πόλεμο, που διήρκεσε 30 χρόνια, η Ερυθραία αποκτά την ανεξαρτησία της από την Αιθιοπία. 
Η σημαία της Ευθραίας


1995
O Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απορρίπτει την πρόταση να αναγνωρίσει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων, που είχαν επιβληθεί από τον ΟΗΕ στη χώρα του.
Αργότερα όμως, στις 14/12/1995 υπογράφεται στο Ντέιτον η συμφωνία «τερματισμού» του πολέμου στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη με «αρχιτέκτονα» τον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Η συμφωνία συνυπογράφεται απ’ τους τότε ηγέτες της Κροατίας, Βοσνίας και Σερβίας (και εδώ υπάρχουν κάποιες απ’ τις ευθύνες του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς λόγω υποχωρητικότητάς του στις ιμπεριαλιστικές πιέσεις της τότε κυβέρνησης των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον…). Η Βοσνία μετατρέπεται σε προτεκτοράτο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και ο λαός στενάζει υπό το βάρος της φτώχειας, της ανέχειας, από τις προσπάθειες ιμπεριαλιστικής πολιτικής χειραγώγησής του τις περιστασιακές κρίσεις αποσταθεροποίησης. Παράλληλα, ξεκινά στη Χάγη η βιομηχανία «απόδοσης δικαιοσύνης», όχι βεβαίως έναντι των ιμπεριαλιστών, αλλά έναντι των ηττημένων του πολέμου…


1998
Ο Χρυσός Φοίνικας του 51ου Διεθνούς Φεστιβάλ των Κανών απονέμεται στον κορυφαίο Έλληνα σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο για την ταινία του «Μία αιωνιότητα, μία ημέρα». 

Το βραβείο αποτελεί τη μεγαλύτερη διάκριση για τον ελληνικό κινηματογράφο.




Γεννήσεις


1686
Γεννιέται ο Ολλανδός φυσικός και εφευρέτης Ντάνιελ Γκαμπριέλ Φαρενάιτ (Daniel Gabriel Fahrenheit), που δημιούργησε την ομώνυμη κλίμακα για τη μέτρηση της θερμοκρασίας.


1900
Γεννιέται ο Ιταλός θεατρικός συγγραφέας Εντουάρντο Ντε Φιλίππο (Eduardo De Filippo). 
Τα πιο γνωστά του έργα έχουν μεταφραστεί και ανέβει σε θεατρικές σκηνές της Ελλάδας όπως ««Το ψέμα έχει μακριά ποδάρια», «Αχ! Αυτά τα φαντάσματα», «Οι εκατομμυριούχοι της Νάπολης», «Οι εξετάσεις δεν τελειώνουν ποτέ». Η μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία «Γάμος αλά ιταλικά» που σκηνοθέτησε ο Βιτόριο ντε Σίκα, βασίζεται στο θεατρικό έργο του Εντουάρντο ντε Φιλίππο «Φιλουμένα Μαρτουράνο».


1941
Γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής και συνθέτης Μπομπ Ντίλαν (Bob Dylan), καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ρόμπερτ Άλεν Ζίμερμαν (Robert Allen Zimmerman).
Η οικογένεια του δεν είχε καμία παράδοση στη μουσική. Αυτοδίδακτος στο πιάνο, στη φυσαρμόνικα και την κιθάρα, ο νεαρός Μπομπ, το 1961, φθάνοντας στη Νέα Υόρκη θα αλλάξει το επώνυμό του σε Ντίλαν , επηρεασμένος από τον Ουαλό ποιητή Ντίλαν Τόμας που πέθανε σε νεαρή ηλικία στη μεγάλη πόλη. Έχοντας λατρεία στα αγροτικά μπλουζ και στη φολκ μουσική και είδωλό του, έναν από τους πλέον πολιτικοποιημένους φολκ μουσικούς, τον Γούντι Γκάθρι (Woodrow Wilson ‘Woody’ Guthrie), ο Ντίλαν θα «χρισθεί» από τον Γκάθρι συνεχιστής της μουσικής του. 
Έντονα πολιτικοποιημένος και με συνεχείς αναζητήσεις, ο Ντίλαν παρά τη θέλησή του, αλλά, λόγω των τραγουδιών του, θα γίνει η «φωνή» της «διαμαρτυρίας» των δεκαετιών ’60 και ’70, ενώ η στροφή του στη μεταφυσική και τη θρησκεία στις δεκαετίες ’80 και ’90 θα απογοητεύσει τους προοδευτικούς ακροατές του.


Θάνατοι


1543
Πεθαίνει ο Νικόλαος Κοπέρνικος (Nikolaus Kopernikus), ο Πολωνός αστρονόμος, που εισηγήθηκε τη θεωρία του ηλιοκεντρικού συστήματος.


1974
Πεθαίνει ο Αμερικανός συνθέτης και πιανίστας της τζαζ Ντιουκ Έλινγκτον (Edward Kennedy “Duke” Ellington). 
Το πενταμελές συγκρότημά του «The Washingtonians» αποτελούσε τη μόνιμη ορχήστρα του γνωστού Cotton Club. Παρέμεινε εκεί για ένα διάστημα περίπου τριών ετών, περίοδο κατά την οποία η μεγάλη ορχήστρα του, εξελίχθηκε σε μία από τις δημοφιλέστερες της εποχής. Συνεργάστηκε με τον Τζον Κολτρέιν (John William Coltrane), τον Τσαρλς Μίνγκους (Charles Mingus), ‘Ελα Φίτζεραλντ (Ella Fitzgerald) καθώς και με τον Κόλμαν Χόκινς (Coleman Randolph Hawkins). Έδωσε συναυλίες σε Γαλλία, Αγγλία, Ολλανδία, Μέση Ανατολή, Ιαπωνία και Σοβιετική Ένωση.
Από τις πιο γνωστές επιτυχίες του ξεχωρίζουν: «It don’t mean a thing», «Take the A Train», «In a sentimental mood» κα.


2001
Πεθαίνει η πεζογράφος και θεατρική συγγραφέας Μαργαρίτα Λυμπεράκη.

Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1945, με το μυθιστόρημα «Τα δέντρα». Ένα χρόνο μετά γράφει το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα «Ψάθινα καπέλα», που μεταφράστηκε στα γαλλικά (1950) και την καθιέρωσε ως συγγραφέα. Στη δεκαετία του ’40 η Μ. Λυμπεράκη εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Από τότε μοίραζε τη ζωή της «σε δυο πατρίδες και δύο σπίτια», και σε δύο γλώσσες, καθώς από το 1952, που στράφηκε στο θέατρο, έγραφε άλλοτε στα ελληνικά και άλλοτε στα γαλλικά, ενώ μετέφραζε πολλά από τα έργα της από τη μια γλώσσα στην άλλη.
Το 1950 έγραψε το επίσης γνωστό μυθιστόρημά της, το «Άλλος Αλέξανδρος», έργο που καταπιάνεται με τον Εμφύλιο και το οποίο μεταφράστηκε στα γαλλικά (1953) και στα αγγλικά (1959).
Από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 και για 30 χρόνια η Λυμπεράκη έγραφε θέατρο. Ανάμεσα στα θεατρικά της είναι «Οι Δαναΐδες», «Η γυναίκα του Κανδαύλη», «Το μυστικό κρεβάτι», «Ο σπαραγμός», «Ζωή» κ.ά. Η συγγραφέας χαρακτήριζε το θεατρικό της έργο «μυθικό». Στα θεατρικά έργα της δεσπόζει ο συμβολισμός, ενώ συνολικότερα με τη γραφή της η Μ. Λυμπεράκη συνέβαλε στην αλλαγή των παραδοσιακών μορφών αφήγησης, τοποθετώντας τη δράση μέσα σε αυτή. Έγραψε, επίσης και τα σενάρια των ταινιών «Μαγική Πόλη» (1955) του Νίκου Κούνδουρου και «Φαίδρα» (1962) του Ζυλλ Ντασσέν. Από τα τελευταία βιβλία της ήταν το ποιητικό «Γυναίκες και άντρες. Τα Λήμνια κακά».

Πηγή: alt.gr, el.wikipedia.org

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια