Σαν Σήμερα 20 Μαΐου


H 20ή Μαΐου είναι η 140ή ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο (141η σε δίσεκτα έτη). Υπολείπονται 225 ημέρες.

  • Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας. (Η 20ή Μαΐου, συμπίπτει με τα γενέθλια του Σλοβένου Anton Janša, ο οποίος κατά τον 18ο αιώνα πρωτοστάτησε στις σύγχρονες τεχνικές μελισσοκομίας στην πατρίδα του και εγκωμίαζε τις μέλισσες για την ικανότητά τους να εργάζονται τόσο σκληρά, ενώ χρειάζονται τόσο λίγη φροντίδα).



Γεγονότα



325

Λαμβάνει χώρα η Πρώτη Σύνοδος της Νίκαιας, η πρώτη Οικουμενική Σύνοδος της Χριστιανικής Εκκλησίας.



526

Σεισμός στην Αντιόχεια σκοτώνει περίπου 250.000 κατοίκους.



1497

Ο Τζοβάννι Καμπότο σαλπάρει από το Μπρίστολ της Αγγλίας με το πλοίο Ματθαίος (Matthew) κατευθυνόμενος προς τα δυτικά (άλλα έγγραφα δίνουν ως ημερομηνία τη 2α Μαΐου).

Τζοβάννι Καμπότο (ιταλική γλώσσα: Giovanni Caboto, 23 Μαΐου 1450 – 1498) ήταν Ιταλός θαλασσοπόρος που εξερεύνησε τα ανατολικά παράλια της Βορείου Αμερικής προς τα τέλη του 15ου αι. για λογαριασμό του βρετανικού στέμματος.)



1498

Ο Πορτογάλος εξερευνητής Βάσκο ντα Γκάμα ανακαλύπτει το θαλάσσιο δρόμο για την Ινδία όταν φτάνει στο Κοζικόντε (παλαιότερα γνωστό ως Καλικούτ).




1520

Λαμβάνει χώρα η σφαγή στο Μεγάλο Ναό της Τενοτστιτλάν, με αποτέλεσμα να στραφούν οι Αζτέκοι ενάντια στους Ισπανούς.

Χάρτης της Τενοτστιτλάν

(Η Τενοτστιτλάν ή Τενοκτιτλάν (ισπανικά: Tenochtitlan - Τενοτστίτλαν ή Tenochtitlán - Τενοτστιτλάν, Νάουατλ: Tenōchtitlan - Τενοτστίτλαν) ήταν μια πόλη-νησί στην λίμνη Τεξκόκο του Μεξικού, πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Αζτέκων.)



1521

Ο Ιγνάτιος Λογιόλα τραυματίζεται σοβαρά στη μάχη της Παμπλόνα.

(Ο Ιγνάτιος Λογιόλα (Ignacio de Loyola, 23 Οκτωβρίου 1491 - 31 Ιουλίου 1556), επίσης γνωστός ως Ίνιγο Λόπεθ ντε Λογιόλα, ήταν ο ιδρυτής της θρησκευτικής αδελφότητας των Ιησουιτών (γνωστή και ως Αδελφότητα ή Εταιρεία του Ιησού). Ισπανός στην καταγωγή, αποτέλεσε αυτός και το τάγμα του την αιχμή του δόρατος της Καθολικής Εκκλησίας στον αγώνα της ενάντια στον Προτεσταντισμό στα πλαίσια της Αντιμεταρρύθμισης. Αγιοποιήθηκε στις 12 Μαρτίου 1622 και η μνήμη του τιμάται από την Καθολική Εκκλησία στις 31 Ιουλίου.)



1570

Ο χαρτογράφος Αβραάμ Ορτέλιους εκδίδει τον Theatrum Orbis Terrarum, τον πρώτο σύγχρονα άτλαντα.




1631

Η πόλη του Μαγδεβούργου στη Γερμανία καταλαμβάνεται από τις δυνάμεις της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και οι περισσότεροι από τους κατοίκους της σφαγιάζονται, σε ένα από τα πιο αιματηρά συμβάντα του Τριακονταετούς Πολέμου.



1802

Με το Νόμο της 20ης Μαΐου του 1802, ο Ναπολέων Α΄ της Γαλλίας επαναφέρει τη δουλεία στις γαλλικές αποικίες, ανακαλώντας την κατάργησή της κατά τη Γαλλική Επανάσταση.



1882

Σχηματίζεται η Τριπλή Συμμαχία μεταξύ της Γερμανίας, της Αυστροουγγαρίας και του Βασιλείου της Ιταλίας.




1891

Ιστορία του κινηματογράφου: Πραγματοποιείται η πρώτη δημόσια παρουσίαση του κινητοσκοπίου του Τόμας Έντισον.



1896

Ο 6 τόνων πολυέλαιος του Παλέ Γκαρνιέ πέφτει πάνω στο πλήθος, σκοτώνοντας ένα άτομο και τραυματίζοντας πολλά άλλα.

(Το Παλέ Γκαρνιέ (γαλλικά: Palais Garnier) είναι μία όπερα 1.979 θέσεων στο Παρίσι, η οποία κτίστηκε από το 1861 μέχρι το 1875, προορισμένη να γίνει η έδρα της Όπερας του Παρισιού. Αρχικά ονομαζόταν Salle des Capucines (Αίθουσα των Καπουτσίνων) επειδή βρισκόταν στο Boulevard des Capucines στο 9ο γεωγραφικό διαμέρισμα του Παρισιού, αλλά σύντομα έγινε γνωστό ως Palais Garnier (Παλάτι του Γκαρνιέ) σε αναγνώριση της χλιδής και του αρχιτέκτονά του, Σαρλ Γκαρνιέ. Το θέατρο αποκαλείται και Opéra Garnier και ιστορικά είναι γνωστό ως Opéra de Paris (Όπερα του Παρισιού) ή πιο απλά Opéra, καθώς ήταν η πρωταρχική λυρική σκηνή στο Παρίσι, αλλά και έδρα του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού, μέχρι το 1989, όταν η Opera Bastille άνοιξε τις πύλες της στην περιοχή της Βαστίλλης. Η αίθουσα του Παλέ Γκαρνιέ χρησιμοποιείται πλέον κυρίως για παραστάσεις μπαλέτου.)



1902

Η Κούβα αποκτά την ανεξαρτησία της από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ο Τομάς Εστράδα Πάλμα γίνεται ο πρώτος πρόεδρος της χώρας.




1927

Συνθήκη της Τζέντα: Το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζει την κυριαρχία του βασιλιά Ιμπν Σαούντ στα βασίλεια της Χετζάζ και της Νατζντ, τα οποία αργότερα θα συγχωνευτούν για να αποτελέσουν το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.



1927

Ο Τσαρλς Λίντμπεργκ απογειώνεται από το Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης για την πρώτη υπερατλαντική σόλο πτήση χωρίς ενδιάμεση στάση. Την επόμενη μέρα προσγειώθηκε στο Παρίσι.



1932

Η Αμέλια Έρχαρτ απογειώνεται από τη Νέα Γη για την πρώτη υπερατλαντική σόλο πτήση από γυναίκα πιλότο χωρίς ενδιάμεση στάση. Την επόμενη μέρα προσγειώθηκε στην Ιρλανδία.




1940

Ολοκαύτωμα: Οι πρώτοι κρατούμενοι φτάνουν σε νέο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς.






1941

Αρχίζει η Μάχη της Κρήτης. Στις σκληρές μάχες που κράτησαν 10 μέρες ρίχτηκε σύσσωμος ο Κρητικός λαός, με τους κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή.



1941

Από τα μέλη της οργάνωσης «Ελευθερία» πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη το πρώτο σαμποτάζ. Μια ομάδα κομμουνιστών, με επικεφαλής τον Αναγνώστη Αναγνωστόπουλο, που μόλις είχε αποδράσει από το σανατόριο Ασβεστοχωρίου και τον Χατζηθωμά Χουρμούζη, κατέστρεψαν τις μηχανές αρκετών φορτηγών αυτοκινήτων των Γερμανών, ενώ κατέστρεψαν επίσης και πολλά βαρέλια καυσίμων. Ο Α. Αναγνωστόπουλος αργότερα θα συλληφθεί και θα εκτελεστεί από τις δυνάμεις κατοχής.



1941

Δραπετεύουν από την Κίμωλο 36 κομμουνιστές εξόριστοι. Μεταξύ αυτών, οι Πέτρος Ρούσσος, Χρύσα Χατζηβασιλείου, Αύρα Παρτσαλίδου, Βασιλεία Παπαρήγα, Νίκος Τέγος, Γιώργος Νίκολης, Σοφία Νεφελούδη, Όλγα Αγγελάκη, Κατίνα Βάρκα, κ.α.



1942

Πεθαίνει κρατούμενος στην Ακροναυπλία καταβεβλημένος από την πείνα και την αρρώστια, ο Θεόδωρος Μάγγος, πρώην μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.




1944

Ολοκληρώνεται το Συνέδριο του Λιβάνου όπου και συνομολογείται το «Εθνικό Συμβόλαιο» μεταξύ των ελληνικών πολιτικών παρατάξεων.



1948

Παραπέμπονται στο Στρατοδικείο της Αθήνας πάνω από 100 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού, κατηγορούμενοι «δια κομμουνιστική δράσιν, απόσπασιν μέρους της επικρατείας» κ.ά.

Το στρατοδικείο καταδίκασε 40 σε θάνατο, 21 σε ισόβια δεσμά, 9 σε κάθειρξη δέκα χρόνων και 10 σε φυλάκιση δύο χρόνων. Οι 20 εκτελέστηκαν στο Γουδή στις 25 Ιούνη 1948.



1965

Μπόινγκ 720-040Β των Πακιστανικών Αερογραμμών συντρίβεται καθώς πλησιάζει το Διεθνές Αεροδρόμιο του Καΐρου, σκοτώνοντας τους 121 από τους 127 επιβαίνοντες.



1968

Η 20χρονη φοιτήτρια Αλίκη Παπαδομιχελάκη κηρύσσει απεργία πείνας έξω από την Ελληνική Πρεσβεία της Πράγας, ζητώντας την απελευθέρωση της βαριά άρρωστης μητέρας της Διονυσίας, που η Χούντα είχε εξορίσει στη Γυάρο.

Η διαμαρτυρία της αποτέλεσε αφορμή για το ξεδίπλωμα μιας πλατιάς καμπάνιας αλληλεγγύης προς τους πολιτικούς κρατούμενους και τον ελληνικό λαό. Στο πλευρό της Αλίκης κήρυξαν απεργία πείνας σε ένδειξη συμπαράστασης ένας Τσέχος φοιτητής και ο Πρόεδρος των Βραζιλιάνων φοιτητών στην Λ.Δ. της Τσεχοσλοβακίας.

Καθημερινά έξω από την Πρεσβεία πραγματοποιούνταν εκδηλώσεις, πικετοφορίες και διαδηλώσεις χιλιάδων Τσεχοσλοβάκων και ξένων φοιτητών.



1972

Το συγκρότημα λαϊκών χορών «Μωυσέγιεφ», δίνει στην αίθουσα «Τσαϊκόσφκι» της Μόσχας παράσταση για την ενίσχυση του αντιδικτατορικού αγώνα του ελληνικού λαού.



2002

Αναγνωρίζεται από την Πορτογαλία η ανεξαρτησία του Ανατολικού Τιμόρ, τερματίζοντας τυπικά 23 χρόνια ινδονησιακής κυριαρχίας και τρία χρόνια προσωρινής διοίκησης του Ο.Η.Ε. (το Ανατολικό Τιμόρ ήταν αποικία της Πορτογαλίας μέχρι το 1976).



Γεννήσεις



1734

Γεννιέται ο Anton Janša, Σλοβένος μελιττολόγος.




1769

Γεννιέται ο ναύαρχος και πολιτικός Ανδρέας Μιαούλης.

Ο Ανδρέας Βώκος, γνωστότερος με το ψευδώνυμο Ανδρέας Μιαούλης (Ύδρα, 20 Μαΐου 1769 – Πειραιάς, 11 Ιουνίου 1835) ήταν Έλληνας καραβοκύρης, πολιτικός και ναύαρχος που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, καθώς και στην μετέπειτα πολιτική ζωή του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Ασχολήθηκε με την ναυτιλία αποκτώντας σημαντική περιουσία ενώ κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821 ανέλαβε την αρχηγία του ελληνικού στόλου συμμετέχοντας με επιτυχία σε πλήθος ναυμαχιών. Αρχικά ανέλαβε την αρχηγία του στόλου της Ύδρας και εν συνεχεία την αρχηγία του ελληνικού στόλου. Υπό την διοίκησή του ο ελληνικός στόλος συμμετείχε νικηφόρα στις ναυμαχίες των Πατρών, των Σπετσών, της Σάμου, του Γέροντα, της Μεθώνης και του κάβο Μπαμπά ενώ ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η συμβολή του στον εφοδιασμό της πόλεως του Μεσολογγίου κατά την πολιορκία της τελευταίας. Το 1827, και με αφορμή την επικείμενη αντικατάστασή του από τον Βρετανό ναύαρχο Κόχραν, υπέβαλε την παραίτησή του από την αρχηγία του στόλου.



1799

Γεννιέται ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ, Γάλλος συγγραφέας.

Ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ (πραγματικό ονοματεπώνυμο Ονορέ Μπαλζάκ) (Τουρ 20 Μαΐου 1799 – Παρίσι 18 Αυγούστου 1850) ήταν Γάλλος λογοτέχνης του πρώτου μισού του 19ου αιώνα. Συγκαταλέγεται στους θεμελιωτές του ρεαλισμού στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία, ενώ θεωρείται και ένας από τους σημαντικότερους μυθιστοριογράφους όλων των εποχών.

Έφερε εις πέρας ένα μνημειώδες έργο, την «Ανθρώπινη Κωμωδία», μία συνεκτική συλλογή αρκετών μυθιστορημάτων που φιλοδοξούν να περιγράψουν σχεδόν εξαντλητικά τη γαλλική κοινωνία της εποχής του.



1806

Γεννιέται ο Βρετανός φιλόσοφος και οικονομολόγος Τζον Στιούαρτ Μιλ.

Ο Τζον Στιούαρτ Μιλ (John Stuart Mill ή J.S. Mill, 20 Μαΐου 1806 – 8 Μαΐου 1873) ήταν Βρετανός φιλόσοφος, πολιτικός οικονομολόγος και δημόσιος υπάλληλος με ισχυρή συνεισφορά στην κοινωνική και πολιτική θεωρία καθώς και την πολιτική οικονομία. Διετέλεσε μέλος του Αγγλικού κοινοβουλίου και θεωρείται σημαίνων κλασικός φιλελεύθερος στοχαστής του 19ου αιώνα. Έχει γίνει γνωστός ως «ο αγγλόφωνος φιλόσοφος με την ισχυρότερη επιρροή του 19ου αιώνα». Η αντίληψη του Μιλ περί ελευθερίας δικαιολογεί την ελευθερία του ατόμου αντίθετα προς τον απεριόριστο κρατικό έλεγχο.

Ο Μιλ εκφράζει τη γνώμη του πάνω στην ελευθερία εξηγώντας πως η μοναδική πηγή πραγματικής ελευθερίας βρίσκεται στην αναζήτηση βελτίωσης της προσωπικής ποιότητας του ατόμου. Πραγματική ελευθερία μπορεί να επικρατήσει μόνο όταν το άτομο μπορεί να αποκτήσει ένα πρότυπο που να το ωφελήσει, χωρίς παράλληλα να είναι εξωτερικώς φορτικό σε άλλους, στην δική του πορεία απόκτησης μεγαλύτερης αυτοεκτίμησης. Πολλοί εμπνεύστηκαν από την στάση του Μιλ απέναντι στην ελευθερία και το ατομικό κατόρθωμα μέσα από την αυτοβελτίωση. Θέτοντας ένα σημαντικό επίπεδο αξιότητας για την ικανότητα του ατόμου να πληροί προσωπικές προϋποθέσεις για σπουδαιότητα και αξία, ο Μιλ προσέφερε ένα κεντρικό παράδειγμα για το πώς επιτυγχάνονται τέτοιες αξίες.

Εισήγαγε την ιδέα του ωφελιμισμού, την ηθική θεωρία του Τζέρεμι Μπένθαμ, που θεωρεί ότι το καλό και το δίκαιο είναι αυτό που συντελεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό στην ανθρώπινη ευτυχία.



1822

Γεννιέται ο Γάλλος οικονομολόγος Φρεντερίκ Πασσύ.

Ο Φρεντερίκ Πασσύ (Frédéric Passy, 20 Μαΐου 1822 – 12 Ιουνίου 1912) ήταν Γάλλος οικονομολόγος και ειρηνιστής, που βραβεύθηκε (από κοινού με τον Ερρίκο Ντυνάν) με το πρώτο χρονικά Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο απονεμήθηκε το 1901.



1830

Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Εκτόρ Μαλό.

Ο Εκτόρ Μαλό άφησε πίσω του ένα σημαντικό έργο, εξήντα μυθιστορήματα. Το πιο γνωστά σήμερα είναι τα παιδικά μυθιστορήματα που έγραψε: Ρομαίν Καλμπρίς (Romain Kalbris), Χωρίς Οικογένεια (Sans Famille), Με Οικογένεια (En famille). Ένα ακόμη παιδικό μυθιστόρημά του εκδόθηκε μετά θάνατον. Έχει τίτλο Το ναυτόπουλο (Le Mousse).

Ο Εκτόρ-Ανρί Μαλό (Hector-Henri Malot), ή Εκτόρ Μαλό, γνωστός στην Ελλάδα και ως Έκτορας Μαλό ήταν Γάλλος μυθιστοριογράφος. Γεννήθηκε στις 20 Μαΐου 1830 στην Λα Μπούιγ (Σεν Μαριτίμ), όχι μακριά από τη Ρουέν και πέθανε το 1907 στη Φοντενέ-σου-Μπουά (Βαλ ντε Μαρν).

Το υπόλοιπο έργο του αποτελείται από μυθιστορήματα για ενήλικους. Αν και σήμερα έχουν ξεχαστεί, γνώρισαν επιτυχία στη διάρκεια της ζωής του και μέχρι τη δεκαετία του 1930. Μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες, όπως αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά. Δημοσιεύονταν σε συνέχειες σε εφημερίδες όπως οι Le Siècle και Le Temps.



1861

Γεννιέται ο αμερικανός μηχανικός Χένρι Γκαντ.

O Χένρι Γκαντ (Henry Gantt, 20 Μαΐου 1861 - 23 Νοεμβρίου 1919 ) ήταν ένας Αμερικάνος μηχανικός και διοικητικός σύμβουλος, ο οποίος έμεινε γνωστός από την ανάπτυξη του ομώνυμου ιστογράμματος, διάγραμμα Γκαντ στη δεκαετία του 1910. Το διάγραμμα αυτό χρησιμοποιήθηκε κατά καιρούς σε πολλά κατασκευαστικά έργα και εξακολουθεί να αποτελεί βασικό εργαλείο της επιστήμης διαχείρισης έργων. Ήταν συνεργάτης του Taylor, συνέβαλε σημαντικά στους τομείς χρονικού προγραμματισμού και του ελέγχου της εργασίας, καθώς και στα συστήματα αμοιβής των εργαζόμενων.



1908

Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Τζέιμς Στιούαρτ.

Ο Τζέιμς Στιούαρτ (James Maitland Stewart, 20 Μαΐου 1908 - 2 Ιουλίου 1997) ήταν Αμερικανός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, βραβευμένος με Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου το 1940 για την ταινία Κοινωνικά σκάνδαλα (The Philadelphia Story). Κατά τη διάρκεια της πολυετούς του καριέρας συνεργάστηκε με μεγάλους σκηνοθέτες όπως τον Φρανκ Κάπρα, τον Τζον Φορντ και τον Άλφρεντ Χίτσκοκ και πρωταγωνίστησε σε μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες του 20ού αιώνα.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει τρίτο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.



1915

Γεννιέται ο Ισραηλινός στρατηγός Μοσέ Νταγιάν.

Ο Μοσέ Νταγιάν (20 Μαΐου 1915 − 16 Οκτωβρίου 1981) ήταν Ισραηλινός στρατηγός και σοσιαλιστής πολιτικός, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του ισραηλινού στρατού (1955-1958), υπουργός Γεωργίας (1959-1964), Εθνικής Άμυνας (1967-1974) και Εξωτερικών (1977-1979).

Σοσιαλιστής πολιτικά, ο Νταγιάν έγινε παγκοσμίως γνωστός για τις τολμηρές στρατιωτικές του νίκες ενάντια σε αριθμητικά πολλαπλάσιες Αραβικές δυνάμεις: το 1967 στον πόλεμο των έξι ημερών με αιφνιδιαστικό χτύπημα κατέστρεψε ολοσχερώς την αιγυπτιακή πολεμική αεροπορία πριν προλάβει να απογειωθεί και ταυτόχρονα εισέβαλε στη Συρία κατακτώντας τα υψώματα Γκολάν που μέχρι σήμερα κατέχει το Ισραήλ.

Έχασε το αριστερό μάτι το 1941 πολεμώντας με τις βρετανικές δυνάμεις εναντίον του Άξονα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και έκτοτε φορούσε ένα μαύρο «πειρατικό» κάλυμμα για το υπόλοιπο της ζωής του, κάτι που τον έκανε μία από τις πιο διάσημες φιγούρες της διεθνούς πολιτικής.



1925

Γεννιέται ο Σοβιετικός αεροναυπηγός Αλεξέι Τουπόλεφ, δημιουργός, μεταξύ άλλων, του πρώτου υπερηχητικού επιβατικού αεροπλάνου Tu-144.




1931

Γεννιέται ο Λούις Σμιθ, Αμερικανός μουσικός.

Ο Λούις Σμιθ (Edward Louis Smith, 20 Μαΐου 1931 - 20 Αυγούστου 2016) ήταν Αμερικανός μουσικός της τζαζ. Ανήκει στις περιπτώσεις εκείνες των μουσικών που είχαν τα εχέγγυα για μία λαμπρή καριέρα αλλά προτίμησαν να αφοσιωθούν στην πανεπιστημιακή δράση με αποτέλεσμα να μην αποκτήσουν την φήμη άλλων μεγάλων της jazz.



1931

Γεννιέται ο Κύπριος πολιτικός Γιώργος Βασιλείου.



1938

Γεννιέται η τραγουδίστρια Μαρινέλλα.


Η Μαρινέλλα (πραγματικό όνομα: Κυριακή Παπαδοπούλου) (Θεσσαλονίκη, 20 Μαΐου 1938) είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια. Κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και σήμερα κατοικεί στην Κηφισιά Αττικής. Αποτελεί σημαντική εκπρόσωπο του λαϊκού τραγουδιού, με εξαιρετική εκφραστική δυνατότητα. 

Τραγουδά επαγγελματικά από το 1956. Έχει κυκλοφορήσει πολλά προσωπικά άλμπουμ, τα περισσότερα από τα οποία γνώρισαν εμπορική επιτυχία. Είναι διάσημη κυρίως στην Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και με διεθνή καριέρα. Το 2017, η Μαρινέλλα συμπλήρωσε 60 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην ελληνική μουσική. Από πολλούς θεωρείται ως η σημαντικότερη ερμηνεύτρια του ελληνικού τραγουδιού.



1944

Γεννιέται ο Άγγλος τραγουδιστής Τζο Κόκερ.




1946

Γεννιέται ο η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Σερ.



1978

Γεννιέται ο σκακιστής Χριστόδουλος Μπανίκας.

Ο Χριστόδουλος (Χρήστος) Μπανίκας (20 Μαΐου 1978) είναι Έλληνας σκακιστής, με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του. Έχει κατακτήσει συνολικά οκτώ ατομικά πρωταθλήματα Ελλάδος και έχει ανακηρυχθεί γκραντ μάστερ.



Θάνατοι



1506

Πεθαίνει ο Γενοβέζος εξερευνητής Χριστόφορος Κολόμβος, που το 1492, επιχειρώντας να βρει δυτική θαλάσσια οδό προς τις Ανατολικές Ινδίες (Ασία), ανακάλυψε την Αμερική.




1825

Στο Μανιάκι της Μεσσηνίας ο Γρηγόριος Δικαίος Παπαφλέσσας με 300 άνδρες αντιμετωπίζει 6.000 Αιγύπτιους του Ιμπραήμ. Στη μάχη αυτή σκοτώνονται όλοι οι Έλληνες επαναστάτες, μεταξύ αυτών και ο Παπαφλέσσας, από τις ηρωικότερες μορφές της Ελληνικής Επανάστασης, μέλος της Φιλικής Εταιρίας.

Ο Παπαφλέσσας ήταν από εκείνους που πίστευαν ότι η Επανάσταση έπρεπε να ξεκαθαρίσει, όχι μόνο με τους Τούρκους κατακτητές, αλλά και με τους κοτζαμπάσηδες δυνάστες του. Γι’ αυτό ήταν ιδιαίτερα αγαπητός από τα φτωχά λαϊκά στρώματα και μισητός από τους προκρίτους.



1834

Πεθαίνει ο Γάλλος στρατηγός Ζιλμπέρ ντυ Μοτιέ ντε Λα Φαγιέτ.

Ο Ζιλμπέρ ντυ Μοτιέ, Μαρκήσιος ντε Λα Φαγιέτ (Marie-Joseph Paul Yves Roch Gilbert du Motier de Lafayette, 6 Σεπτεμβρίου 1757 - 20 Μαΐου 1834), γνωστός ως Λαφαγιέτ, ήταν Γάλλος ευγενής φιλελεύθερου προσανατολισμού, αξιωματικός και πολιτικός. Ορισθείς στρατηγός από τον Τζωρτζ Ουάσινγκτον, ο Λαφαγιέτ διετέλεσε καθοριστικό ρόλο στο πλευρό των Αμερικανών κατά την διάρκεια του πολέμου ανεξαρτησίας τους ενάντια στην βρετανική αποικιακή εξουσία και πιο συγκεκριμένα κατά την διάρκεια της νίκης στην Πολιορκία του Γιόρκταουν, στις 19 Οκτωβρίου 1781. Ο Λαφαγιέτ συνεισέφερε, επίσης, για την δημιουργία, στη Γαλλία, ενός σύγχρονου βασιλικού καθεστώτος, προτού αποτελέσει πρόσωπο της Γαλλικής Επανάστασης έως και την φυγή, την σύλληψη και την φυλάκισή του για διάστημα πέντε ετών το 1792. Ο Λαφαγιέτ αποτέλεσε, ακόμη, σημαντικό πολιτικό παράγοντα των απαρχών της Ιουλιανής Μοναρχίας. Γνωστός ως «ήρωας των δύο κόσμων», αποτελεί έναν εκ των συνολικά οκτώ επίτιμων πολιτών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Κατόπιν της επαναστάσεως του 1789, ο Λα Φαγιέτ αποφάσισε να υπογράφει, πλέον, όλες τις αλληλογραφίες του με την απλοποιημένη μορφή του ονόματός του, «Λαφαγιέτ», ως αντίδραση στη τάξη των ευγενών. Αυτή ήταν και η γραφή του ονόματός του η οποία χρησιμοποιήθηκε από τους ανθρώπους της εποχής του σε αναφορές προς το πρόσωπό του έως και τον θάνατό του.



1887

Πεθαίνει ο Алекса́ндр Ильи́ч Улья́нов (Αλέξανδρος Ουλιάνοφ), Ρώσος αγκιτάτορας πατριώτης ο μεγαλύτερος αδελφός του Βλαντίμιρ Ιλίτς Ουλιάνοφ (Λένιν).

Αρχείο:Lenin_family

Θεωρούσε τον εαυτό του μαρξιστή και στο πανεπιστήμιο συμμετείχε σε παράνομες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, εκφωνώντας λόγους σε μαθητές, φοιτητές και εργάτες.

Το 1886, μέσω της γνωριμίας του με τον Пётр Я́ковлевич Шевырёв (Πιοτρ Γιάκοβλεβιτς Σεβυριόφ), νεαρό ευγενή και ιδρυτή τρομοκρατικής φράξιας (διαδόχου οργάνωσης της Наро́дная во́ля |> Ναρόντναγια Βόλια = Λαϊκή Θέληση που είχε δολοφονήσει τον τσάρο Αλέξανδρο Β΄ το 1881).

Εντάχθηκε σε αυτή υποστηρίζοντας ιδεολογικά πως η εργατική τάξη είχε ανάγκη χειραφέτησης από μια ελίτ διανοουμένων (επαναστατική ιντελιγκέντσια) και πως η ένοπλη πάλη σαν βασική μορφή αγώνα δεν μπορούσε να έχει σχέση με τις μάζες, αλλά θα βασιζόταν στην ατομική τρομοκρατία εναντίον προσώπων στόχων κλειδιά.

Έτσι το 1887, η ομάδα προετοίμασε απόπειρα δολοφονίας κατά του τσάρου για την 1η Μάρτη, ελπίζοντας σε εντυπωσιασμό και αυθόρμητο ξεσηκωμό, καθώς εκείνη την ημέρα συμπληρώνονταν 6 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Β΄, πατέρα τού τότε τσάρου Αλέξανδρου Γ΄, αλλά δεν πρόλαβε.

Η αστυνομία, μέσω χαφιέδων, έμαθε για τη συνωμοσία, συνέλαβε τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης -μαζί και τον ίδιο και μετά από δίκη φαστ τρακ απαγχονίστηκε στις 20 Μαΐου 1887, σε ηλικία 21 ετών.

ΣΣ |> όπως έγραψε ο αμετανόητος κομμουνιστής Κώστας Βάρναλης



Όταν πεθαίνει βασιλιάς, μη χαίρεσαι λαουτζίκο

Μη λες πως θάν΄ καλύτερος ο νυν από τον τέως

Πως θάναι το λυκόπουλο καλύτερο απ΄ τον λύκο.

Τότε μονάχα να χαρείς: αν θάναι ο τελευταίος.



1942

Πεθαίνει ο Γάλλος αρχιτέκτονας- Εκτόρ Γκιμάρ.

Ο Εκτόρ Ζερμαίν Γκιμάρ (Hector Germain Guimard, 10 Μαρτίου 1867 - 20 Μαΐου 1942) ήταν Γάλλος αρχιτέκτονας και διακοσμητής. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της Αρ Νουβό αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη.



1947

Πεθαίνει ο Γιώργης Σιάντος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. 

Καπνεργάτης στο επάγγελμα, ο Γ. Σιάντος εντάχθηκε από πολύ νωρίς στις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, ενώ αναδείχθηκε Γραμματέας της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, της μαζικότερης και πιο μαχητικής ταξικής Ομοσπονδίας της εποχής.

Υπήρξε μέλος της ΚΕ και του ΠΓ του Κόμματος από το 3ο τακτικό Συνέδριο το 1927, ενώ στη διάρκεια της Κατοχής και ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης τέλεσε χρέη Γραμματέα του Κόμματος (έως και την επιστροφή του Ν. Ζαχαριάδη από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου).



1949

Πεθαίνει ο Δαμασκηνός, κατά κόσμο Δημήτριος Παπανδρέου, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου. Ο Δαμασκηνός διετέλεσε επίσης πρωθυπουργός (17/10-1/11/1945) και αντιβασιλέας (31/12/1944-28/9/1946).

Εκλέχθηκε αρχιεπίσκοπος χάρη στην εύνοια της κατοχικής «κυβέρνησης» Τσολάκογλου, η οποία ακύρωσε την εκλογή του Χρύσανθου από την Ιερά Σύνοδο για να εκλεγεί ο Δαμασκηνός. Στις επιστολές του προς την «κυβέρνηση» των προδοτών, ο Δαμασκηνός ευλογούσε τους «Κουίσλιγκ», δηλώνοντας ότι «αποβλέπομεν μετά βαθείας εκτιμήσεως προς την τολμηράν πρωτοβουλίαν την οποίαν αναλάβατε», ενώ χαρακτήριζε τη συνθηκολόγηση με τους κατακτητές σαν «μέτρον ανάγκης».

Στη συνέχεια έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στον σφαγιασμό χιλιάδων ΕΛΑΣιτών – ΕΑΜιτών από τους Εγγλέζους του Σκόμπι, τον Γ. Παπανδρέου και τους ταγματασφαλίτες και τους χωροφύλακες του Α. Εβερτ το Δεκέμβρη του 1944. Υπό την ηγεσία του, το 1946, η έκτακτη σύνοδος της Ιεραρχίας εξέδωσε την ποιμαντορική εγκύκλιο για την καταδίκη της Αριστεράς, ενώ υπό την καθοδήγησή του, η Ιερά Σύνοδος της 30/5/47 «αφόρισε» σαν «εθνικώς εγκληματικόν κίνημα» (!) τον αγώνα των μαχητών του ΔΣΕ. Αργότερα, το 1949, δήλωνε «υπερήφανος» για την «εθνικήν κολυμβήθραν» της Μακρονήσου…



1988

Πεθαίνει ο Σταύρος Κατράκης, Έλληνας μεταλλειολόγος και πανεπιστημιακός.

Ο Σταύρος Δ. Κατράκης (1901 - 20 Μαΐου 1988) ήταν Έλληνας μεταλλειολόγος και (από το 1960) τακτικός καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Το 1965 δημοσίευσε μελέτη για τους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα.

Σπούδασε στην Ανωτάτη Μεταλλευτική Σχολή του Σεντ Ετιέν, στη Γαλλία και έγινε διπλωματούχος μεταλλειολόγος και πολιτικός μηχανικός μεταλλείων.

Εκτός από το ΕΜΠ, του οποίου ήταν αρχικά υφηγητής και στη συνέχεια τακτικός καθηγητής, δίδαξε επίσης στη Σχολή Εθνικής Αμύνης.

Η ομάδα του καθηγητή κατέγραψε τα ορυκτά και μεταλλεύματα του ελλαδικού χώρου. Έγραψε έργα, όπως "Ορυκτός Πλούτος και Οικονομική Ανάπτυξις της Χώρας" (Αθήνα 1965).



2013

Πεθαίνει ο Αμερικανός μουσικός Ρέι Μάνζαρεκ (The Doors).

Ο Ρέι Μανζάρεκ (αγγλ. πλήρες όνομα Raymond Daniel Manzarek Jr., 12 Φεβρουαρίου 1939 - 20 Μαΐου 2013) ήταν Αμερικάνος κιμπορντίστας και πιανίστας, γνωστότερος ως ιδρυτικός στέλεχος του ροκ συγκροτήματος των Doors.




2019

Πεθαίνει ο Νίκι Λάουντα, Αυστριακός οδηγός της F1.




Πηγή: alt.gr, el.wikipedia.org



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια