Σαν Σήμερα 18 Μαΐου



H 18η Μαΐου είναι η 138η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο (139η σε δίσεκτα έτη). Υπολείπονται 227 ημέρες.
  • Διεθνής Ημέρα μουσείων.



Γεγονότα


1499
O Αλόνσο δε Οχέδα σαλπάρει από το Κάδιθ για το ταξίδι του στη σημερινή Βενεζουέλα.


1565
Αρχίζει η πολιορκία της Μάλτας, κατά την οποία οι οθωμανικές δυνάμεις προσπάθησαν και τελικά απέτυχαν να την καταλάβουν.




1642
Ιδρύεται από Γάλλους αποίκους –«ιεραπόστολους», στον Καναδά (Κεμπέκ) η πόλη του Montréal (Montreal | Μόντρεαλ) της Σήμερα (2019) έχει πληθυσμό 1.904.694 κατοίκους ενώ η ευρύτερη αστική περιοχή του 4.198.927, αποτελώντας τη μεγαλύτερη γαλλόφωνη εκτός Γαλλίας πόλη.
Σύμφωνα με αρχαιολογικές ενδείξεις, το νησί του Μόντρεαλ κατοικήθηκε χιλιάδες χρόνια πριν από την άφιξη των Eυρωπαίων από αυτόχθονες Ινδιάνους των φυλών Αλγκόνκιν, Χιούρον και Ιροκουά.
Όταν ο Γάλλος εξερευνητής Ζακ Καρτιέ έφτασε στο νησί του Μόντρεαλ το 1535, βρήκε σ’ αυτό το οχυρωμένο χωριό Hochalaga, το 1611, ο Σαμουέλ ντε Σαμπλαίν εγκατέστησε ένα μικρό φυλάκιο για το εμπόριο γουναρικών, και το 1642, οι Γάλλοι «ιεραπόστολοι» Paul Chomedey de Maisonneuve και Jeanne Mance) ίδρυσαν την αποικία Ville-Marie («Πόλη της Παναγίας»).
Το 1701 υπογράφηκε συνθήκη ειρήνης ανάμεσα στους Γάλλους και τους Ινδιάνους.

1652
Το Ρόουντ Άιλαντ ψηφίζει τον πρώτο νόμο στην αγγλόφωνη Βόρεια Αμερική με τον οποίο κηρύσσεται παράνομη η δουλεία.

1756
Αρχίζει επίσημα ο Επταετής Πόλεμος όταν το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας κηρύσσει τον πόλεμο στη Γαλλία.


1803
Ναπολεόντειοι Πόλεμοι: Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακαλεί τη Συνθήκη της Αμιένης και κηρύσσει τον πόλεμο στη Γαλλία.


1804
Ο Ναπολέων Α΄ ανακηρύσσεται από τη Γερουσία αυτοκράτορας των Γάλλων.


1811
Μάχη του Λας Πιέδρας: Ο πρώτος μεγάλος στρατιωτικός θρίαμβος της επανάστασης του Ρίο ντε λα Πλάτα στην Ουρουγουάη υπό τον Χοσέ Χερβάσιο Αρτίγας.


1821
Μάχη των Δολιανών: Ο Έλληνας οπλαρχηγός Νικηταράς με 200 περίπου άντρες τρέπει σε φυγή 2.000 Οθωμανούς. Από την μάχη αυτή ο Νικηταράς έμεινε στην Ιστορία ως «Τουρκοφάγος».



1828
Ο Μουσταφά Πασάς διοικητής των Χανίων, με 8.000 πεζούς και 300 ιππείς, χτυπάει το Φραγκοκάστελλο Χανίων, που υπεράσπιζαν 600 Κρήτες επαναστάτες.
Στη μάχη θα πέσουν ηρωικά μαχόμενοι οι περισσότεροι υπερασπιστές, μεταξύ των οποίων και οι δύο οπλαρχηγοί.
Στη μνήμη αυτής της ημέρας γεννήθηκε ο μύθος για τους Δροσουλίτες. Σύμφωνα με αυτόν, στο Φραγκοκάστελλο τις τελευταίες μέρες του Μαΐου και τις πρώτες του Ιουνίου, ανθρωπόμορφες σκιές εμφανίζονται να προχωρούν η μία πίσω από την άλλη με την ανατολή του ήλιου.
Προχωρούν αργά προς το κάστρο και χάνονται στη θάλασσα. Οι επιστήμονες κατατάσσουν τους Δροσουλίτες στα φαινόμενα του «ανώτερου αντικατοπτρισμού» (fata morgana) και υποθέτουν ότι οι σκιές ανήκουν σε στρατιώτες που γυμνάζονται στις ακτές της Λιβύης, απέναντι από τα Σφακιά.
Δεν αποκλείουν οι αιτίες της δημιουργίας τους να είναι καθαρά ψυχολογικές.


1913
Με τη συνθήκη του Λονδίνου, λήγει ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος. Μεγάλη κερδισμένη η Ελλάδα που κερδίζει την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς και η Αλβανία που γίνεται ανεξάρτητο κράτος.


1922
Ιδρύεται η ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος).


1967

Δολοφονείται ο Νικηφόρος Μανδηλαράς.
Ο Νικηφόρος Μανδηλαράς νεκρός σε παραλία της Ρόδου. Μέσα σε κύκλο το ύποπτο τραύμα που παραπέμπει σε μαχαιριά ή πιστολιά. Ο ιατροδικαστής έγραψε «πνιγμός»....
φωτογραφίες από  mixanitouxronou.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/nikiforos-mandilaras-o-dikigoros-pou-apokalipse-ta-psichiatrika-provlimata-tou-papadopoulou-to-anexichniasto-egklima-tis-chountas-sti-michani-tou-chronou/
Ο Νικηφόρος Μανδηλαράς (19 Φεβρουαρίου[1] 1928 - 18 Μαΐου 1967) ήταν Έλληνας νομικός, δημοσιογράφος και εκδότης εφημερίδας.
Είναι περισσότερο γνωστός ως δικηγόρος υπερασπίσεως στη δίκη για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε. Σκοτώθηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, καθώς προσπαθούσε να διαφύγει από την Ελλάδα, όπου κινδύνευε να συλληφθεί από το καθεστώς της χούντας.


1969
Πρόγραμμα Απόλλων: Εκτοξεύεται το Απόλλων 10.


1972
Μετά από συναυλία λαϊκής μουσικής, που οργάνωσε η Ένωση Κρητών Φοιτητών, 200 περίπου φοιτητές συγκρότησαν αντιχουντική διαδήλωση στην οδό Πατησίων τραγουδώντας «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Η αστυνομία συλλαμβάνει 8 φοιτητές.


1974
Η Ινδία μπαίνει στο πυρηνικό κλαμπ και γίνεται η 6η χώρα που κατέχει πυρηνική βόμβα.



Γεννήσεις


1048
Γεννιέται ο πολυμαθής Πέρσης φιλόσοφος μαθηματικός, ποιητής και αστρονόμος Γκιιάτ αντ-Ντιν Αμπούλ-Φατχ Ουμάρ ιμπν Ιμπραχίμ αλ-Χαγιάμ Νισαπουρί συνήθως γνωστός ως Ομάρ Καγιάμ ή Χαγιάμ (πέθανε 4-Δεκ-1131).
Στον Τάφο του Ομάρ Καγιάμ, του Τζέι Χάμπιτζ
Έγραψε επίσης πραγματείες για τη μηχανική, τη γεωγραφία, την ορυκτολογία, τη μουσική και την Ισλαμική θεολογία.
Η γεωμετρική λύση της κυβικής εξίσωσης του Καγιάμ x3 + 200x = 20×2 + 2000

Είναι ο συγγραφέας μιας από τις σημαντικότερες μελέτες άλγεβρας που έχουν γραφτεί πριν από τα νεότερα χρόνια, την Πραγματεία για την απόδειξη αλγεβρικών προβλημάτων, που περιλαμβάνει μια γεωμετρική μέθοδο για την επίλυση κυβικών εξισώσεων, τέμνοντας υπερβολή με κύκλο.
Συνέβαλε και σε μια μεταρρύθμιση του ημερολογίου.
Το ημερολόγιο Τζαλαλί θεσπίστηκε από τον Ομάρ μαζί με άλλους Μαθηματικούς και Αστρονόμους στο Νισαπούρ, σήμερα είναι ένα από τα αρχαιότερα ημερολόγια στον κόσμο

Η σημασία του ως φιλόσοφου και δάσκαλου και τα λίγα διασωθέντα φιλοσοφικά του έργα δεν έχουν τύχει της ίδιας προσοχής με τα επιστημονικά και ποιητικά του κείμενα. Ο Αλ-Ζαμακσάρι (μεσαιωνικός Ιρανός Μουσουλμάνος λόγιος) αναφέρεται σ’ αυτόν ως «τον παγκόσμιο φιλόσοφο».
Πολλές πηγές μαρτυρούν ότι δίδαξε επί δεκαετίες τη φιλοσοφία του Αβικέννα στη Νισαπούρ, όπου ο Καγιάμ γεννήθηκε και ετάφη και όπου το μαυσωλείο του παραμένει αριστούργημα της Ιρανικής αρχιτεκτονικής και δέχεται κάθε χρόνο πολλούς επισκέπτες.
Έξω από το Ιράν και τις περσόφωνες χώρες ο Καγιάμ είχε μια επίδραση στη λογοτεχνία και τις κοινωνίες μέσω της μετάφρασης των έργων του και της εκλαΐκευσης από άλλους λόγιους.
Η μεγαλύτερη τέτοια επίδραση ήταν στις αγγλόφωνες χώρες. Ο Άγγλος λόγιος Τόμας Χάιντ (1636-1703) ήταν ο πρώτος μη Πέρσης, που τον μελέτησε.
Τη μεγαλύτερη επιρροή από όλους άσκησε ο ποιητής Έντουαρντ Φιτζέραλντ (1809–83), που κατέστησε τον Καγιάμ το διασημότερο ποιητή της Ανατολής στη Δύση μέσω της περίφημης μετάφρασης και των διασκευών του μάλλον μικρού αριθμού τετράστιχων του Καγιάμ στο Ρουμπαγιάτ.


1616
Γεννιέται ο Γερμανός συνθέτης και μουσικός Johann Jakob Froberger (Γιόχαν Γιάκομπ Φρόμπεργκερ, πέθανε στο Χέρικορτ, Μοντμπέλιαρντ, 7 Μαΐου 1667).

Ήταν τσεμπαλίστας, οργανίστας (τιτλούχος οργάνου στην αυλή της Βιέννης 1636-1657) και ανήκε σε οικογένεια μουσικών και σπούδασε κάτω από την καθοδήγηση του πατέρα του και του Γ.Β Στάιγκλεντερ. Το 1637 εώς το 1641 πήγε στη Ρώμη για να τελειοποιηθεί με τον Τζιρόλαμο Φρεσκομπάλντι και πραγματοποίησε πολυάριθμα ταξίδια στην Ευρώπη, παίζοντας σε θριαμβευτικές τουρνέ, ιδιαίτερα στις Βρυξέλες και στο Παρίσι.
Άτυχο ήταν αντίθετα το ταξίδι του στο Λονδίνο (1662) όπου γνώρισε την πλήρη εξαθλίωση. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε την φιλοξενία της δούκισσας Σίβυλλας της Βυρτεμβέργης.
Οι παραγωγές του αποκλειστικά αφιερωμένες στο όργανο και στο τσέμπαλο, περιλαμβάνουν δύο συλλογές απο παρτίτες, τοκκάτες, τραγούδια, ελεύθερες συνθέσεις και πολλές σκόρπιες σελίδες χειρόγραφες. Ιδιαίτερα επιβλητική είναι η σύνθεση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στην Ιταλική, τη Γαλλική και τη Γερμανική σχολή, η οποία έμελλε να είναι ο σύνδεσμος ανάμεσα στον Φρεσκομπάλντι και τον Γ.Σ Μπαχ και που μόνη της υπήρξε μία από τις πιό επιτυχημένες εκφράσεις της τέχνης του οργάνου του 17ου αιώνα.


1872
Γεννιέται στην Αγγλία ο Μπέρτραντ Ράσελ, μαθηματικός, φιλόσοφος και κοινωνιολόγος.

Διατύπωσε τις αρχές της μαθηματικής λογικής (1912), έγραψε σπουδαία μαθηματικά και φιλοσοφικά βιβλία. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1950.
Απολύθηκε από καθηγητής του Τρίνιτι Κόλετζ του Κέμπριτζ και φυλακίστηκε δυο φορές, επειδή ηγήθηκε στον αγώνα για τον πυρηνικό αφοπλισμό και αφιερώθηκε στην ανάπτυξη του φιλειρηνικού κινήματος. Πέθανε το 1970.


1897
Γεννιέται ο Φρανκ Κάπρα, Ιταλός παραγωγός, σκηνοθέτης και συγγραφέας.
Ο Φρανκ Κάπρα (Francesco Rosario Capra, 18 Μαΐου 1897 - 3 Σεπτεμβρίου 1991) ήταν Ιταλός σκηνοθέτης, με καριέρα στις Η.Π.Α.. Κέρδισε τρία Όσκαρ Σκηνοθεσίας και ήταν υποψήφιος άλλες τρεις φορές. Φημίζεται κυρίως για τις κλασσικές του κωμωδίες όπως: Συνέβη μια νύχτα (It happened one night, 1934), Ο Πρίγκηψ των Δολλαρίων (Mr. Deeds goes to town, 1936), Ο κύριος Σμιθ πάει στην Ουάσινγκτον (Mr. Smith goes to Washington, 1939) και Μια Υπέροχη Ζωή (It's a wonderful life, 1946).



1919
Γεννιέται η Μαργκότ Φοντέιν, Αγγλίδα μπαλαρίνα.
Η Μαργκότ Φοντέιν (Margot Fonteyn, 18 Μαΐου 1919 – 21 Φεβρουαρίου 1991) ήταν Αγγλίδα μπαλαρίνα. Θεωρείται ευρέως ως μία από τις σημαντικότερες χορεύτριες κλασικού μπαλέτου όλων των εποχών. Πέρασε ολόκληρη την καριέρα της ως χορεύτρια του βρετανικού Βασιλικού Μπαλέτου.


1939
Γεννιέται ο Ιταλός δικαστής Giovanni Falcone (Τζιοβάνι Φαλκόνε).
Ο Τζοβάνι Φαλκόνε (Giovanni Falcone, 18 Μαΐου 1939 - 23 Μαΐου 1992) ήταν Ιταλός δικαστής ο οποίος ειδικευόταν στην δίωξη της Σικελικής Κόζα Νόστρα. Σκοτώθηκε από την Μαφία, μαζί με την γυναίκα του και τρεις από τους σωματοφύλακές του, από μια έκρηξη δυναμίτη 350 kg τοποθετημένου στο πλάι του αυτοκινητοδρόμου από το Αεροδρόμιο του Παλέρμο κοντά στην πόλη του Κάπασι.
Η ιστορία της ζωής του είναι σχεδόν παρόμοια με αυτή του κοντινότερου φίλου του Πάολο Μπορσελίνο. Οι δύο άντρες μοιράζονταν την καταγωγή του από μια ιδιαίτερα φτωχή περιοχή του Παλέρμο, είχαν καριέρες ως δικαστές της αντιμαφίας, και ισοδύναμα λυπητερές μοίρες: και οι δύο σκοτώθηκαν (λιγότερο από δύο μήνες μεταξύ τους) σε ιδιαίτερα τολμηρές βομβιστικές επιθέσεις το 1992. Σε αναγνώριση των προσπαθειών τους στις δίκες της μαφίας, η μνήμη τους τιμήθηκε με το ιταλικό "Medaglia d'oro al valor civile" (Χρυσό μετάλλιο για πολιτική ανδρεία) το 1992. Επίσης το ζευγάρι ονομάστηκε "ήρωες των τελευταίων 60 ετών" στο τεύχος της 13ης Νοεμβρίου 2006 του Time Magazine.


Θάνατοι


1799
Πεθαίνει ο Γάλλος κωμωδιογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ωρολογοποιός, μουσικός, επιχειρηματίας ποιητής και τυχοδιώκτης Pierre Augustin Caron de Beaumarchais Πιερ Ογκιστέν Καρόν Ντε Μπομαρσέ, δημιουργός –μεταξύ άλλων- των έργων «Κουρέας της Σεβίλλης», «Οι Γάμοι του Φίγκαρο», κα. (γεννήθηκε το 1732).



1800
Πέθανε ο Ρώσος στρατηλάτης Алекса́ндр Васи́льевич Суво́ров (Αλεξάντερ Βασίλιεβιτς Σουβόροφ).

Διακρίθηκε στους ρωσο-τουρκικούς πολέμους και ιδιαίτερα στον πόλεμο 1789-1791.
Το 1795 πήρε το βαθμό του στρατάρχη, ενώ το 1796 έγραψε το βιβλίο «Η επιστήμη της νίκης», ένα έργο που ανέτρεπε τις επικρατούσες πρωσικές απόψεις για την οργάνωση και τη διοίκηση του στρατού. Συμμετείχε σε εξήντα μάχες κατά των Πολωνών, των Γάλλων και των Τούρκων, τις οποίες κέρδισε όλες. Θεωρείται ως ο σημαντικότερος θεμελιωτής της ρωσικής πολεμικής τακτικής και είναι γνωστός για τα στρατιωτικά εγχειρίδια που συνέγραψε.
Του ανατέθηκε να βοηθήσει τους Αυστριακούς στον πόλεμο κατά της Γαλλικής Επανάστασης και εξεστράτευσε στην Ιταλία και στην Ελβετία.
Μετά τις εν λόγω εκστρατείες, επέστρεψε στην Ρωσία, όπου άφησε την τελευταία του πνοή έπειτα από λίγες ημέρες.


1909
Πεθαίνει ο Ισαάκ Αλμπένιθ, Ισπανός πιανίστας και συνθέτης.
Ο Ισαάκ Αλμπένιθ (Isaac Manuel Francisco Albéniz y Pascual, 29 Μαΐου 1860 - 18 Μαΐου 1909) ήταν Ισπανός πιανίστας και συνθέτης, περισσότερο γνωστός για τα έργα του για πιάνο, που βασίζονται σε ιδιώματα της φολκ μουσικής. Πολλές συνθέσεις του μεταγράφηκαν για κιθάρα.


1911
Πεθαίνει ο Γκούσταβ Μάλερ, Αυστριακός συνθέτης.
Ο Γκούσταβ Μάλερ (Gustav Mahler, 7 Ιουλίου 1860 - 18 Μαΐου 1911) ήταν Αυστριακός συνθέτης της ύστερης ρομαντικής μουσικής και ένας από τους κορυφαίους διευθυντές ορχήστρας της γενιάς του. Συνέθεσε κυρίως συμφωνίες και μελοποίησε τραγούδια.
Έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους ύστερο - ρομαντικούς συνθέτες, αν και η μουσική του δεν έγινε ποτέ πλήρως αποδεκτή από το μουσικό καθεστώς της Βιέννης κατά τη διάρκεια της ζωής του. Τα έργα του χαρακτηρίστηκαν αρχικά ως «εκκεντρικά», ενώ κατά άλλους εξέφραζαν το γερμανικό μοντερνισμό, ωστόσο μόνο κατά την τελευταία δεκαετία της ζωής του γνώρισαν ευρύτερη απήχηση. Ο Μάλερ συνέθεσε κατά κύριο λόγο συμφωνίες και λήντερ (Lieder=τραγούδια), ωστόσο η προσέγγισή του στο τελευταίο αυτό είδος κατέστησε συχνά δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ των ορχηστρικών ειδών του Ληντ, της συμφωνίας και του συμφωνικού ποιήματος.


1959
Πεθαίνει ο Άπσλεϊ Τσέρι-Γκάραρντ, Άγγλος εξερευνητής.
Ο Άπσλεϊ Τσέρι-Γκάραρντ (Apsley George Benet Cherry-Garrard, 2 Ιανουαρίου 1886 – 18 Μαΐου 1959) ήταν Άγγλος εξερευνητής της Ανταρκτικής, επιζήσας της αποστολής ανακάλυψης του Νότιου Πόλου του 1910–1912 (Terra Nova Expedition, επίσημα γνωστή ως British Antarctic Expedition 1910) υπό τον Ρόμπερτ Φάλκον Σκοτ, στην οποία αναφέρεται μέσω του βιβλίου του The Worst Journey in the World (του 1922).



1971
Πεθαίνει ο Γιάννης Βαλυράκης.
Ο Ιωάννης Βαλυράκης (1904 - 18 Μαΐου 1971), του Ιωσήφ, ήταν Έλληνας στρατιωτικός, αντιστασιακός και πολιτικός. Υπηρέτησε ως βουλευτής.
Σταδιοδρόμησε ως αξιωματικός του Στρατού, πολεμώντας στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο και την περίοδο της Κατοχής ανάπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση, πολεμώντας με τον ΕΛΑΣ.[1] Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του ο ίδιος, πολέμησε στο ΕΑΜ με τον βαθμό του Λοχαγού εναντίον των Γερμανών και όχι ως μέλος οποιασδήποτε κομματικής παράταξης.
Εξελέγη βουλευτής Χανίων, το 1964 με την Ένωση Κέντρου.
Το 1965 απέρριψε πρόταση να στηρίξει την κυβέρνηση του Στέφανου Στεφανόπουλου, κάτι που κατήγγειλε ο ίδιος στη Βουλή μαζί με τον βουλευτή Πιερίας Θεόφιλο Καμπερίδη.
Κατά την περίοδο της χούντας διώχθηκε και φυλακίστηκε, μαζί με άλλους αντιστασιακούς.
Πέθανε σε ηλικία 67 ετών έπειτα από καρδιακό νόσημα, στο νοσοκομείο των Χανίων, το 1971.


1996
Πεθαίνει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Πότης Παρασκευόπουλος.
Ο Παναγιώτης (Πότης) Παρασκευόπουλος (1924 - 18 Μαΐου 1996) ήταν Έλληνας δημοσιογράφος, συγγραφέας και πολιτικός.
Γεννήθηκε το 1924 στην Καλαμάτα.
Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, συμμετείχε στο κίνημα της Εθνικής Αντίστασης από τις γραμμές του ΕΑΜ, και υπέστη διώξεις και εξορίες στα μετεμφυλιακά χρόνια.
Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην προδικτατορική Αυγή, ενώ διετέλεσε βουλευτής της ΕΔΑ από το 1964 μέχρι την επιβολή της χούντας το 1967. Μεταπολιτευτικά και μέχρι το θάνατό του, υπήρξε αρθρογράφος της Ελευθεροτυπίας.
Μαζί με τον σκηνοθέτη Νίκο Τζίμα και τον Τάσο Λέρτα, έγραψαν το σενάριο της πολύ γνωστής ταινίας «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», με θέμα τη δίκη και εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη.
Το 1995 εξέδωσε βιογραφία του Ανδρέα Παπανδρέου με τίλο «Ανδρέας Παπανδρέου: Η Πολιτική του Πορεία, 1960 - 1995».
Πέθανε μετά από σύντομη ασθένεια στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», στις 18 Μαΐου 1996.


2007
Πεθαίνει ο Πιερ-Ζιλ ντε Ζεν, Γάλλος φυσικός.
Ο Πιερ-Ζιλ ντε Ζεν (Pierre-Gilles de Gennes, 24 Οκτωβρίου 1932 - 18 Μαΐου 2007) ήταν Γάλλος φυσικός, ο οποίος βραβεύτηκε με Νόμπελ Φυσικής το 1991.
Γεννήθηκε στο Παρίσι στις 24 Οκτωβρίου 1932 και απεβίωσε στο Ορσέ (Orsay) στις 18 Μαΐου 2007. Βραβεύτηκε το 1991 με Νόμπελ Φυσικής για την ανακάλυψη ότι οι μέθοδοι που αναπτύχθηκαν για τη μελέτη φαινομένων σε απλά συστήματα μπορούν να γενικευτούν για πιο πολύπλοκες μορφές της ύλης, ειδικότερα σε υγρούς κρυστάλλους και πολυμερή. Το 1990 τιμήθηκε με άλλα δύο βραβεία, το Βραβείο Λόρεντς και το Βραβείο Βολφ.


2004
Πεθαίνει ο Αμερικανός ντράμερ της τζαζ Έλβιν Τζόουνς, μέλος του θρυλικού κουαρτέτου του σαξοφωνίστα Τζον Κολτρέιν.


Πηγή: alt.gr, el.wikipedia.org

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια