Σαν Σήμερα 20 Απριλίου

1303
Ιδρύεται το Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα Ρώμης από τον Πάπα Βονιφάτιο Η΄.
Το Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα της Ρώμης (ιταλικά: Sapienza Università di Roma) είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ευρώπης και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως (μετά το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικό της Πόλης του Μεξικού και πριν το Πανεπιστήμιο του Καΐρου). Ιδρύθηκε στη Ρώμη στις 20 Απριλίου 1303 με απόφαση του Πάπα Βονιφάτιου Η΄.
Έχει 21 σχολές, 257 τμήματα και ινστιτούτα, 21 μουσεία και πάνω από 150 βιβλιοθήκες.


1453
Ο πλοίαρχος Φλαντανελλάς εισέρχεται στον Κεράτιο κόλπο διασπώντας τον οθωμανικό αποκλεισμό και εφοδιάζει την πολιορκούμενη Κωνσταντινούπολη. Τρεις γενοβέζικες γαλέρες, που συνοδεύουν το πλοίο του Φλαντανελλά, εμπλέκονται στην τελευταία ναυμαχία της βυζαντινής ιστορίας.


1534
Ο Ζακ Καρτιέ ξεκινά το ταξίδι του προς τη σημερινή ανατολική ακτή του Καναδά, τη Νέα Γη και το Λαμπραντόρ.


1657
Χορηγείται η ελευθερία της θρησκείας στους Εβραίους του Νέου Άμστερνταμ (μετέπειτα Νέας Υόρκης).


1792
Η Γαλλία κηρύσσει πόλεμο κατά του «βασιλιά της Ουγγαρίας και της Βοημίας». Έναρξη των πολέμων της Γαλλικής Επανάστασης.


1841
Κυκλοφορεί το βιβλίο του Έντγκαρ Άλαν Πόε «Οι Φόνοι της Οδού Μοργκ», που θεωρείται το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα στην ιστορία της λογοτεχνίας.


1842
Ο Φραντς Λιστ δίνει το πρώτο κοντσέρτο του στην Αγία Πετρούπολη, το οποίο παρακολουθούν 3.000 φιλόμουσοι, αριθμός πρωτοφανής για τα ρωσικά μουσικά χρονικά.


1861
Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: ο Ρόμπερτ Λη παραιτείται από τη θέση του στον αμερικανικό στρατό προκειμένου να διοικήσει τις δυνάμεις της πολιτείας της Βιρτζίνια.
Ο Ρόμπερτ Έντουαρντ Λη (αγγλικά: Robert Edward Lee, 19 Ιανουαρίου 1807 – 12 Οκτωβρίου 1870) ήταν αρχηγός των δυνάμεων του Νότου στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο και καταγόταν από τη Βιρτζίνια. Ήταν εναντίον της δουλείας. Η φοβερή στρατιωτική του ικανότητα έφερε τον αδύναμο Νότο στα πρόθυρα της Ουάσινγκτον, ενώ το όνομα του έγινε συνώνυμο του Νότου. Έχαιρε βαθιάς εκτίμησης και στους στρατιώτες του Βορρά. Κατά την ημέρα της παράδοσης του Νότου οι βόρειοι τον ασπάστηκαν ως δικό τους αρχηγό. Έχασε από προσωπικό του λάθος την κρίσιμη μάχη στο Γκέττυσμπεργκ και από συγκυρία πιθανόν και αυτόν τον ίδιο τον πόλεμο. Θεωρείται η πιο σημαντική προσωπικότητα του Αμερικανικού Εμφυλίου.


1862
Η πρώτη δοκιμή παστερίωσης φρέσκου γάλακτος ολοκληρώνεται από τους γάλλους επιστήμονες Λουί Παστέρ και Κλοντ Μπερνάρ.


1864
Με τον «Ριγολέτο» του Βέρντι, ανοίγει τις πύλες του στην Ερμούπολη της Σύρου το θέατρο «Απόλλων».


1876
Ξεσπά η λεγόμενη «Εξέγερση του Απριλίου» στη Βουλγαρία, που θα οδηγήσει δύο χρόνια αργότερα στην απελευθέρωση της χώρας από τον Οθωμανικό ζυγό.


1879
Το πρώτο τροχόσπιτο, ρυμουλκούμενο από άλογα, χρησιμοποιείται σε ταξίδι από το Λονδίνο στην Κύπρο.


1887
Ο πρώτος αγώνας αυτοκινήτων διεξάγεται στο Παρίσι. Νικητής αναδεικνύεται ο κόμης Ζιλ Φιλίπ Αλμπέρ ντε Ντιόν, το όχημα του οποίου ανέπτυξε ταχύτητα 50 χλμ/ώρα.


1896
Λαμβάνει χώρα η πρώτη δημόσια προβολή κινηματογραφικής ταινίας στις ΗΠΑ.


1902
Το ζεύγος Κιουρί ανακαλύπτει το στοιχείο ράδιο, ανακάλυψη για την οποία θα τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ.


1913
Η διάσημη χορεύτρια Ισιδώρα Ντάνκαν πληροφορείται τον τραγικό θάνατο των παιδιών της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και ανακοινώνει ότι αναστέλλει επ’ αόριστον όλες τις εμφανίσεις της.


1914
Η Σφαγή του Λάντλοου. Η Εθνική Φρουρά της Πολιτείας του Κολοράντο ανοίγει πυρ κατά απεργών ανθρακωρύχων στην πόλη Λάντλοου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο ελληνικής καταγωγής συνδικαλιστής Λούης Τίκας.


1918
Ο γερμανός θρύλος της αεροπορίας Μάνφρεντ φον Ριχτχόφεν -επονομαζόμενος και «Κόκκινος Βαρόνος»- καταρρίπτει το 79ο και 80ο αεροπλάνο, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την επόμενη μέρα (21 Απριλίου) θα βρει το θάνατο σε μία ακόμη αερομαχία.


1920
Τελετή έναρξης των 7ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αμβέρσας. Λαμβάνουν μέρος 2.479 αθλητές και 64 αθλήτριες από 29 χώρες. Για πρώτη φορά εμφανίζεται η σημαία με τους πέντε ολυμπιακούς κύκλους και απαγγέλλεται ο ολυμπιακός ύμνος από τον βέλγο ξιφομάχο Βιτόρ Μπουάν.


1925
Εγκαινιάζεται ο ιππόδρομος του Φαληρικού Δέλτα και ξεκινά το στοίχημα στις ιπποδρομιακές κούρσες.


1926
Ιδρύεται ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών (Π.Α.Ο.Κ.).


1927
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά από τριετή παραμονή στο Παρίσι και αποσύρεται στα Χανιά.


1930
Νέος σεισμός σημειώνεται στην περιφέρεια της Κορίνθου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 15 άτομα και να μείνουν άστεγες περισσότερες από 500 οικογένειες.


1931
Οι Βρετανοί αποφασίζουν ότι όλες οι αθλητικές συναντήσεις πρέπει να διεξάγονται την Κυριακή.


1931
Μαθητική συγκέντρωση διοργανώνεται στη Λευκωσία, με αίτημα την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. (Οκτωβριανή Εξέγερση)


1931
Καταρτίζεται ο ελληνικός κώδικας περί απονομής συντάξεων στους πολιτικούς και στρατιωτικούς συνταξιούχους.


1937
Συλλαμβάνεται από την αστυνομία ο γ.γ. της ΟΚΝΕ (νυν ΚΝΕ) Χρήστος Μαλτέζος.


1938
Καθιερώνεται ο θεσμός της αγροτικής ασφάλειας στην Ελλάδα


1940
Το πρώτο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο παρουσιάζεται στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.


1941
Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: ο βουλγαρικός στρατός εισέρχεται στην Ελλάδα.
Η Βουλγαρική κατοχή ελληνικών εδαφών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου προέκυψε από τη συνεργασία της Βουλγαρίας με τις δυνάμεις του Άξονα κατά την επίθεσή τους εναντίον της Ελλάδας. Ξεκίνησε με την είσοδο του βουλγαρικού στρατού στις 20 Απριλίου 1941 και έληξε με την οριστική αποχώρηση των στρατευμάτων στις 26 Οκτωβρίου 1944. Οι περιοχές που καταλήφθηκαν αρχικά ήταν η Ανατολική Μακεδονία και η ελληνική Θράκη, εκτός από μία έκταση στα ελληνικά σύνορα με την Τουρκία στο νομό Έβρου, που παρέμεινε υπό τον έλεγχο των Γερμανών. Μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας, η σφαίρα επιρροής της Βουλγαρίας στα ελληνικά εδάφη μεγεθύνθηκε και ο βουλγαρικός στρατός προωθήθηκε στην Κεντρική Μακεδονία μέχρι τον Αξιό, εξαιρουμένης της Θεσσαλονίκης και μιας έκτασης 20 μιλίων γύρω από αυτήν.
Οι Βούλγαροι ακολούθησαν πολιτική εξόντωσης και απελάσεων του ελληνικού πληθυσμού της περιοχής, με στόχο τον εκβουλγαρισμό της περιοχής και την οριστική προσάρτηση της από την Βουλγαρία. Στην προσπάθειά τους αυτή πραγματοποίησαν απελάσεις δημοσίων υπαλλήλων, κλείσιμο ελληνικών σχολείων και διωγμό εκπαιδευτικών, αντικατάσταση ελλήνων κληρικών από βούλγαρους ιερείς και πραγματοποίηση μετονομασιών. Με ένα σύστημα έκδοσης αδειών άσκησης επαγγέλματος κατέστησαν αδύνατη την άσκηση επαγγελμάτων από Έλληνες. Μέχρι τα τέλη του 1941 είχαν εκδιώξει περισσότερους από 100.000 Έλληνες πραγματοποιώντας παράλληλα εποικισμούς με βουλγαρικούς πληθυσμούς.
Η Κατοχή 1941-44 αποτέλεσε την τρίτη κατα σειρά βουλγαρική κατοχη της περιοχής μετά την Α΄ Βουλγαρική Κατοχή (1913) και τη Β΄ Βουλγαρική Κατοχή (1916-1918).


1941
Βυθίζεται το αντιτορπιλικό «Ψαρά» στον κόλπο Μεγάρων από γερμανικά βομβαρδιστικά (Κυριακή του Πάσχα). Νεκροί 37 άνδρες του πληρώματος.


1942
Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της παράνομης εφημερίδας του ΕΑΜ «Ελεύθερη Ελλάδα».


1946
Καταργείται επίσημα η Κοινωνία των Εθνών, παραχωρώντας το μεγαλύτερο μέρος της εξουσίας της στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.


1946
Ο 36χρονος κύπριος δρομέας Στέλιος Κυριακίδης κερδίζει τον 50ο Μαραθώνιο της Βοστώνης με χρόνο ρεκόρ 2:29.27, που θα παραμείνει έως το τέλος της δεκαετίας του 1960.


1949
Συνέρχεται στο Παρίσι το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο των Οπαδών της Ειρήνης. Μεταξύ άλλων, το Συνέδριο υιοθετεί το «περιστέρι» του Πάμπλο Πικάσο ως σύμβολο των απανταχού κινημάτων της Ειρήνης.


1949
Κατά την διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, η «Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας», που ελέγχεται από το ΚΚΕ, απευθύνει έκκληση στον ΟΗΕ, στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Οπαδών της Ειρήνης και σε όλους τους λαούς του κόσμου, στην οποία τονιζόταν: «Για να πετύχουμε ειρήνη και γαλήνη στην Ελλάδα, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις πιο μεγάλες υποχωρήσεις. Κάνουμε τη δήλωση αυτή αν και ο Δημοκρατικός Στρατός της Ελλάδας παραμένει ακατανίκητος και καταφέρνει πετυχημένα χτυπήματα ενάντια στον αντίπαλό του. Οδηγός μας εδώ είναι αποκλειστικά τα συμφέροντα του Λαού, της Ελλάδας και της Ειρήνης».


1961
Σε αποτυχία καταλήγει η εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων στην Κούβα, των υποστηριζόμενων από τις Η.Π.Α. Κουβανών εξορίστων.
Στις 15 Απρίλη 1961 τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο των Αμερικανών για την ανατροπή του επαναστατικού καθεστώτος της Κούβας και την κατάληψη του νησιού.
Οι προετοιμασίες είχαν αρχίσει αρκετά πριν, κατόπιν εντολής του Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Αϊζενχάουερ. Η CIA στρατολόγησε πάνω από 5.000 Κουβανούς αντικαθεστωτικούς και τους εκπαίδευσε στη Γουατεμάλα. Το αμερικανικό σχέδιο προέβλεπε, σε πρώτη φάση, απόβαση των Κουβανών αντιπάλων του καθεστώτος σ’ ένα απομακρυσμένο σημείο του νησιού, δημιουργία προγεφυρώματος και ανακήρυξη «κυβέρνησης», η οποία με τη διπλωματική υποστήριξη των ΗΠΑ θα επιχειρούσε να οδηγήσει σε δεύτερο κέντρο εξουσίας.
Στις 15 Απρίλη 1961 αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη Β-26, με διακριτικά της κουβανικής αεροπορίας, βομβαρδίζουν τις αεροπορικές βάσεις της Κούβας. Στη συνέχεια, στις 17 Απρίλη, αρχίζει η εισβολή, που, μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, καταλήγει σε συντριβή των συνωμοτών και σε πολιτική πανωλεθρία των ΗΠΑ. Οι «εισβολείς» ξεκινούσαν από το λιμάνι της Νικαράγουας Πουέρτο Καβέσας και μεταφέρονταν στην πλαγιά Χιρόν του Κόλπου των Χοίρων, μια ελώδη περιοχή στο Νότο της Κούβας.
Ο στρατός, η πολιτοφυλακή, σύσσωμος ο λαός της Κούβας, με επικεφαλής τον ίδιο τον Φιντέλ, κινητοποιήθηκαν ακαριαία και εξουδετέρωσαν τους εισβολείς. Περίπου χίλιοι απ’ αυτούς συνελήφθησαν αιχμάλωτοι, ενώ η κουβανική αεροπορία βύθισε όσα μεταγωγικά πλοία αποπειράθηκαν να μεταφέρουν ενισχύσεις.
Μετά την αποτυχημένη απόπειρα των Αμερικάνων, οι εξελίξεις κινήθηκαν ταχύτατα.
Δυο βδομάδες μετά την επιχείρηση στον Κόλπο των Χοίρων, κατά τη διάρκεια του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς, ο Φιντέλ χαρακτηρίζει την Κούβα στο λόγο του «πρώτη Λαοκρατική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Λατινικής Αμερικής», ενώ την 1η Δεκέμβρη δηλώνει: «Είμαι μαρξιστής – λενινιστής και θα είμαι μαρξιστής – λενινιστής μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής μου».


1962
Πραγματοποιείται στην πλατεία Καρύτση συγκέντρωση της Ενώσεως Κέντρου, την οποία έχει απαγορεύσει η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Γεωργίου Παπανδρέου, το κέντρο της Αθήνας μετατρέπεται σε πεδίο μάχης με πολλούς τραυματίες.


1963
Η Ισπανία του δικτάτορα Φράνκο εκτελεί τον κομμουνιστή ηγέτη Χούλιαν Γκριμάου Γκαρσία, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις.


1963
Σοβαρά επεισόδια εις βάρος της βασίλισσας Φρειδερίκης σημειώνονται κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Λονδίνο με πρωταγωνίστρια την Μπέτυ Αμπατιέλου και Κύπριους φοιτητές. Η βασίλισσα υποχρεώνεται να καταφύγει στο σπίτι της Αμερικανίδας ηθοποιού Μάρτιν Στίβενς.
Το 1963 η Μπέτυ Αμπατιέλου έμεινε γνωστή ως η γυναίκα που σταμάτησε και διαμαρτυρήθηκε έντονα "εν μέση οδώ" στο Λονδίνο στο βασιλικό ζεύγος της Ελλάδας που επισκεπτόταν επίσημα τη Μεγάλη Βρετανία και κυρίως στην Φρειδερίκη, προσπαθώντας να της μεταφέρει υπόμνημα για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων . Νωρίτερα, η Αμπατιέλου είχε ζητήσει ακρόαση από την Φρειδερίκη, όμως μέσω του υπασπιστή της το αίτημα απορρίφθηκε. Μετά το περιστατικό, ζήτησε ακρόαση από την Βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία και την δέχτηκε.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης διαμαρτυρίας στο πλευρό της Αμπατιέλου σε βάρος της Φρειδερίκης, είχε συλληφθεί ένας Κύπριος φοιτητής ο οποίος οδηγήθηκε στο αυτόφωρο, όμως το αγγλικό δικαστήριο τον αθώωσε με το σκεπτικό ότι οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί όχι μόνο να απευθύνει τον λόγο προς μία βασίλισσα, αλλά και να εκφράζει τις γνώμες του γι αυτήν με πλακάτ, έστω κι αν αυτές οι γνώμες είναι δυσάρεστες για την βασίλισσα. Σε μια χώρα στην οποία υπάρχει πλήρης ελευθερία λόγου, η πράξη του κατηγορούμενου δεν συνιστά αδίκημα. Ως εκ τούτου, ο κατηγορούμενος κηρύσσεται αθώος.
Στο πλευρό της Αμπατιέλου είχε μεταβεί και ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης, προκειμένου να της συμπαρασταθεί. Εικοσιτρείς μέρες μετά τα επεισόδια του Λονδίνου, ο Λαμπράκης δολοφονήθηκε από παρακρατικούς στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με μαρτυρία του τότε Αρχηγού της Βασιλικής Χωροφυλακής Στρατηγού Βαρδουλάκη, ο οποίος συμμετείχε στην προσπάθεια συγκάλυψης της δολοφονίας, η εντολή για το χτύπημα των παρακρατικών δόθηκε από τη Φρειδερίκη ως πράξη εκδίκησης για τα γεγονότα του Λονδίνου.


1967
Αεροπλάνο της ελβετικής εταιρείας Globe Air συντρίβεται στη Λευκωσία, κατά τη διάρκεια της προσγείωσης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 126 από τους 130 επιβαίνοντες.


1970
Οι κρατούμενες αγωνίστριες στις φυλακές Αλικαρνασσού αρχίζουν 3ήμερη αποχή από το συσσίτιο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παράνομη κράτησή τους.


1972
Το διαστημόπλοιο «Apollo 16» προσεδαφίζεται στη Σελήνη.


1999
Σφαγή στο λύκειο Κολουμπάιν: Ο Έρικ Χάρρις και ο Ντάϊλαν Κλέμπολντ σκοτώνουν 13 άτομα και τραυματίζουν άλλα 24, πριν αυτοκτονήσουν στο λύκειο Κολουμπάιν στο Κολοράντο.


2000
O Παναθηναϊκός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στην καλαθοσφαίριση για δεύτερη φορά στην ιστορία του. Στον τελικό του φάιναλ-φορ που έγινε στη Θεσσαλονίκη επικράτησε της Μακάμπι Τελ Αβίβ με 73-67.


2010
Δικαστήριο του Μπουένος Άιρες καταδικάζει σε 25 χρόνια κάθειρξη τον τελευταίο δικτάτορα της Αργεντινής Ρεϊνάλντο Μπινιόνε (1976-1983) για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στο μεγαλύτερο μυστικό κέντρο κράτησης του καθεστώτος, στο Κάμπο ντε Μάιο.


2010
Στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στον κόλπο του Μεξικού γίνεται για δεύτερη φορά, μια απο τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στον κόσμο και η μεγαλύτερη στην χώρα.
Τον Απρίλιο του 2010, εκρήγνυται εκτοξεύοντας μια φλογερή "μπάλα" με μια έκταση 64 χιλιομέτρων απο εκείνο το σημείο. Επάνω στην εξέδρα εργαζόταν 126 άτομα, εκ των οποίων οι 7 ήταν της BP, οι 79 της Transocean και οι υπόλοιποι ήταν από τις υπόλοιπες εταιρίες. 94 άτομα σώθηκαν μέσω των εξωλέμβιων, και των διασωστικών ελικοπτέρων, εκ των οποίων οι 17 ήταν τραυματίες. Η Αμερικανική Ακτοφυλακή αναζήτησε 11 άτομα, τα οποία έπειτα από τρεις μέρες διαπιστώθηκε ότι είχαν χάσει τη ζωή τους. Η εξέδρα βυθίστηκε στις 22 Απριλίου προκαλώντας πετρελαιοκηλίδα.
Οι επιπτώσεις
Οι διαρροές που προέκυψαν από την έκρηξη, προώθησε την πετρελαιοκηλίδα να διασκορπιστεί και να φέρει μια "επιφάνεια" που χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να διαλυθεί.
Οι επιπτώσεις ήταν τόσο οικονομικές για τον κύριο μέτοχο που ήταν η BP όσο περιβαλλοντικές. Η πετρελαιοκηλίδα επικράτησε στην περιοχή για 87 ημέρες. Η ποσότητα της, εκτιμήθηκε εξαρχής απο τον Βρετανικό προμηθευτή πετρελαίου πως αναλογούσε όσο 1.000 με 5.000 βαρέλια ημερησίως. Ωστόσο η Τεχνική Ομάδα Ελέγχου Ροής, δήλωσε πως αναλογούσε όσο με 62.000 βαρέλια, αποδεικνύοντας ότι ήταν σε ταχεία φάση και κατάφεραν συνολικά να περισυλλέξουν μόνο το 10%. Η BP κατηγόρησε την Αμερικάνικη κυβέρνηση ότι υπέρβαλε με τις δικές της εκτιμήσεις, αμφισβητώντας σφοδρά και επιμένοντας στην δική της.
Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες, το μέγεθος της πετρελαιοκηλίδας έφτασε στα 180 χιλιόμετρα, όσο δηλαδή είναι η πολιτεία της Οκλαχόμα. Στις αρχές Ιουνίου η πετρελαιοκηλίδα κάλυψε τις ακτές της Λουιζιάνας, της Φλόριντας, του Μισισίπη (πολιτεία), και της Αλαμπάμα, σε μια έκταση 201 χιλιομέτρων. Άλλα 26 χιλιόμετρα ακτών της Λουιζιάνας, κάλυψε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ενώ τον Οκτώβριο κάλυψε και ακτές του Τέξας.
Οι επιπτώσεις προς την βιοποικιλότητα
Η πετρελαιοκηλίδα προκάλεσε τεράστια μόλυνση των υδάτων και τον θάνατο αρκετών ειδών πτηνών και θηλαστικών, πολλά από τα οποία είναι είδη υπό εξαφάνιση. Για παράδειγμα η συχνότητα θανάτου των δελφινιών στον κόλπο, από το 2002 έως και το 2009 έφτανε στον αριθμό 63. Μετά την διαρροή αυξήθηκε στους 125, και ακολούθησε ένας μεγάλος αριθμός αυτών το 2011, στους 335 όμως στα επόμενα έτη, παρατηρήθηκε πτώση. Επιπλέον, ο αριθμός φωλεών των θαλάσσιων χελωνών μειώθηκε κατά πολύ, χωρίς όμως να υπάρχει ακριβής αριθμός ζωής τους.


Γεννήσεις

1889
Αδόλφος Χίτλερ, αυστριακός ηγέτης του Ναζισμού.


1922
Τάσος Λειβαδίτης, Έλληνας ποιητής
Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όμως τον κέρδισε η λογοτεχνία και συγκεκριμένα η ποίηση. Ανέπτυξε έντονη πολιτική δραστηριότητα στο χώρο της αριστεράς. Τον αποκάλεσαν «Ποιητή του Έρωτα και της Επανάστασης». Κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών ανήκε σε ομάδα της ΕΠΟΝ που διοργάνωνε εράνους και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, χωρίς να πάρει μέρος ως μάχιμος. Η δράση του αυτή είχε ως συνέπεια να συλληφθεί και να εξοριστεί. Αφέθηκε ελεύθερος μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας.
Το 1948 συλλαμβάνεται και εξορίζεται στο Μούδρο. Μεταφέρθηκε μετά από ένα χρόνο στη Μακρόνησο όπου ξεκίνησε τη συγγραφή του «Φυσάει στα σταυροδρόμια του κόσμου». Μεταφέρθηκε στον Αϊ Στράτη κι από κει στις φυλακές Χατζηκώστα στην Αθήνα, απ' όπου αφέθηκε ελεύθερος το 1951. Τελικά το δικαστήριο (Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, 10 Φεβρουαρίου 1955) τον απάλλαξε λόγω αμφιβολιών.
Στίχοι του μελοποιήθηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη, στο δίσκο «Πολιτεία» (1961), «Της εξορίας» (1976), «Πολιτεία Γ' - Οκτώβρης '78» (1976), «Τα Λυρικά» (1977), «Λειτουργία Νο2: Για τα παιδιά που σκοτώνονται στον πόλεμο» (1987), τον Μάνο Λοΐζο στο δίσκο «Για μια μέρα ζωής» (1980), τον Γιώργο Τσαγκάρη στο δίσκο «Φυσάει» (1993) με ερμηνευτή το Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τη συμμετοχή του ηθοποιού Γιώργου Μιχαλακόπουλου, τον Μιχάλη Γρηγορίου στο δίσκο «Σκοτεινή πράξη, ένα Ορατόριο σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη» (1997) και από το συγκρότημα Όναρ στο δίσκο «Αλαντίν, τελειώσαν οι ευχές σου» (2003).
Συνυπέγραψε ακόμη με τον Κώστα Κοτζιά τα σενάρια των ελληνικών ταινιών «Ο θρίαμβος» και «Συνοικία το όνειρο» σε σκηνοθεσία του Αλέκου Αλεξανδράκη.
Τα ποιήματά του μεταφράστηκαν στα Ρωσικά, Σερβικά, Ουγγρικά, Σουηδικά, Ιταλικά, Γαλλικά, Αλβανικά, Βουλγαρικά, Κινεζικά και Αγγλικά.
Τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο ποίησης στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας στη Βαρσοβία (1953 για τη συλλογή του «Φυσάει στα σταυροδρόμια του κόσμου»), το πρώτο βραβείο ποίησης του Δήμου Αθηναίων (1957 για τη συλλογή του «Συμφωνία αρ.Ι»), το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1976 για τη συλλογή «Βιολί για μονόχειρα»), το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1979 για το «Εγχειρίδιο ευθανασίας»).
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της «Εταιρείας Συγγραφέων».
Έγραψε επίσης κι ένα μικρό τόμο με τίτλο: «Έλληνες ποιητές», ο οποίος αναφέρεται στις συλλογές που εκδόθηκαν την περίοδο 1978-1981, και αποτελεί μια απογραφή 74 ποιητικών συλλογών.


1960
Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, Κουβανός πολιτικός
Ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ (Miguel Mario Díaz-Canel Bermúdez , ισπανικά: miˈɣel ˈdi.as kaˈnel ) (20 Απριλίου 1960-) είναι ο 19ος και σημερινός Πρόεδρος της Κούβας από τον Απρίλιο του 2018. Είναι ο πρώτος ηγέτης της Κούβας, ο οποίος δεν είχε γεννηθεί πριν την Κουβανική Επανάσταση του 1959. Είναι επίσης ο πρώτος πρόεδρος από το 1976 που δεν ανήκει στην οικογένεια Κάστρο.
Υπηρέτησε προηγουμένως ως Πρώτος Αντιπρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου των Υπουργών από το 2013 ως το 2018. Είναι μέλος του Πολιτμπιρό του Κομουνιστικού Κόμματος της Κούβας από το 2003 και υπηρέτησε ως υπουργός Ανωτέρας Εκπαίδευσης από το 2009 ως το 2012. Προήχθη στο αξίωμα του αντιπροέδρου του συμβουλίου υπουργών (αναπληρωτής πρωθυπουργός) το 2012. Έπειτα από έναν χρόνο, στις 24 Φεβρουαρίου 2013, εξελέγη Πρώτος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους.
Εξελέγη για να διαδεχθεί τον Ραούλ Κάστρο ως Πρόεδρος της Κούβας στις 18 Απριλίου 2018 και ανέλαβε καθήκοντα την επομένη.




Θάνατοι


1918
Καρλ Φέρντιναντ Μπράουν, Γερμανός φυσικός.
Ο Καρλ Φέρντιναντ Μπράουν (γερμ. Karl Ferdinand Braun, γενν. 6 Ιουνίου 1850, Φούλντα - απεβ. 20 Απριλίου 1918, Νέα Υόρκη) ήταν Γερμανός φυσικός, εφευρέτης και νομπελίστας φυσικής. Ο Μπράουν συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της τεχνολογίας του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης. Το 1909 μοιράστηκε με τον Γκουλιέλμο Μαρκόνι το βραβείο Νόμπελ Φυσικής.


1932
Τζουζέπε Πεάνο, Ιταλός μαθηματικός
Ο Τζουζέπε Πεάνο (Giuseppe Peano, Κούνεο, 27 Αυγούστου 1858 – Τορίνο, 20 Απριλίου 1932) ήταν Ιταλός μαθηματικός, του οποίου το έργο είχε φιλοσοφική αξία. Συγγραφέας περισσότερων από διακοσίων βιβλίων και άρθρων, ήταν από τους ιδρυτές της Μαθηματικής Λογικής και της θεωρίας Συνόλων, ενώ η καθιερωμένη αξιωματική θεμελίωση των φυσικών αριθμών πήρε το όνομά του προς τιμή του. Επίσης, οι καμπύλες που πληρώνουν το χώρο αναφέρονται πολλές φορές ως καμπύλες Πεάνο, μιας και αυτός ήταν ο πρώτος που τις περιέγραψε. Αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του στη διδασκαλία των Μαθηματικών στο πανεπιστήμιο του Τορίνο.


1992
Μπένι Χιλ, Άγγλος κωμικός.


2003
Μπέρναρντ Κατς, Γερμανός βιοφυσικός
Ο Μπέρναρντ Κατς (Bernard Katz, 26 Μαρτίου 1911 – 20 Απριλίου 2003) ήταν Γερμανός ιατρός και βιοφυσικός, γνωστός για το έργο του στη φυσιολογία των νεύρων. Μοιράσθηκε το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής του 1970 με τον Γιούλιους Άξελροντ και τον Ουλφ φον Όιλερ.


2009
Μπεάτα Ασημακοπούλου, Ελληνίδα ηθοποιός.


2014
Νίκος Μιχιώτης, Έλληνας συγγραφέας
Ο Νίκος Μιχιώτης (1929 - 20 Απριλίου 2014) ήταν Έλληνας αντιστασιακός, ιατρός και συγγραφέας.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1929. Κατοικούσε στο Αιγάλεω από το 1935. Το Νοέμβριο του 1943 εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και από τον Ιανουάριο του 1944 ήταν στέλεχος του ενόπλου τμήματός της. Την 1η Ιουνίου του ’44 συνελήφθη από τις αρχές κατοχής σε διαδήλωση στην Αθήνα και φυλακίσθηκε στα κρατητήρια της οδού Μπουμπουλίνας.
Το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου αποχώρησε οικογενειακά μαζί με τα τελευταία τμήματα του ΕΛΑΣ και εγκαταστάθηκε στην Κοζάνη.
Το 1948 πήγε κρυφά στην Αθήνα, πήρε μέρος σε εξετάσεις, πέτυχε και γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Συνδέθηκε με τις παράνομες ομάδες του ΚΚΕ στο Αιγάλεω και στον Πανεπιστημιακό χώρο, όπου λόγω της συνδικαλιστικής δράσης που ανέπτυξε αντιμετώπισε πολλά προβλήματα (αποκλεισμός από τις εξετάσεις, πειθαρχικές ποινές κ.α.).
Από τον Απρίλιο του 1951 είχε την κομματική ευθύνη για τα δημοτικά πράγματα στο Αιγάλεω. Εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος στην πόλη από το 1959 έως το 1995, ενώ διετέλεσε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου[1] αλλά και "Δημαρχεύων" (αναπληρωτής Δήμαρχος) κατά τη διάρκεια ασθένειας του Σταύρου Μαυροθαλασσίτη.
Την 21η Απριλίου του 1967 συνελήφθη από τα όργανα των πραξικοπηματιών και εκτοπίστηκε στη Γυάρο.
Το 1998 εξέδωσε το έργο του «60 χρόνια τοπική αυτοδιοίκηση στο Αιγάλεω» που αποτελεί μια μελέτη πάνω στα κοινά της πόλης και το 2001 το βιβλίο «Χρέος Τιμής», ένα ντοκουμέντο για την άνανδρη δολοφονία 100 άοπλων Αιγαλιωτών από τα Γερμανικά στρατεύματα, στις 29 Σεπτεμβρίου του 1944.
Το 2007 εξέδωσε το τρίτο του βιβλίο, με τίτλο "Τα έκτακτα στρατοδικεία της περιόδου 1946-1960" και το 2011 το τέταρτο, με τίτλο "Δεν θέλω να μου κλείσετε τα μάτια (Οι εκτελέσεις του 1946-1960)"
Ο Νίκος Μιχιώτης απεβίωσε στο σπίτι του στις 20 Απριλίου, ανήμερα το Πάσχα του 2014 και κηδεύτηκε στις 23 Απριλίου 2014 στο Γ΄ Νεκροταφείο Αθηνών.


2016
Γιάννης Βόγλης, Έλληνας ηθοποιός

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια