Σαν Σήμερα 18 Απριλίου


796
Δολοφονείται ο βασιλιάς Έθελρεντ Α΄ της Νορθουμβρίας. Ο Όσβαλντ Β΄ στέφεται βασιλιάς, αλλά παραιτείται μέσα σε 27 ημέρες.

1506
Τίθεται ο θεμέλιος λίθος της σημερινής Βασιλικής του Αγίου Πέτρου.

1521
Ο Μαρτίνος Λούθηρος, πρωτεργάτης της θρησκευτικής Μεταρρύθμισης παρακούει τις εντολές της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και αρνείται να αποκηρύξει τα κηρύγματά του.

1738
Ιδρύεται η Βασιλική Ακαδημία της Ιστορίας στη Μαδρίτη.

1831
Εγκαινιάζεται το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα.

1857
Εκδίδεται το «Βιβλίο των Πνευμάτων» του Αλλάν Καρντέκ, σηματοδοτώντας τη γέννηση του Πνευματισμού στη Γαλλία.

1897
Κηρύσσεται ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897 μεταξύ της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

1902
Η Δανία είναι η πρώτη χώρα που χρησιμοποιεί τα δακτυλικά αποτυπώματα ως αποδεικτικό μέσο.

1902
Σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει τη Γουατεμάλα, σκοτώνοντας 800-900 άτομα.

1906
Καταστροφικός σεισμός, μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πλήττει το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια. Οι νεκροί υπολογίζονται σε 3.000 και οι άστεγοι σε 300.000.

1909
Οσιοποιείται η Γαλλίδα Ιωάννα της Λωραίνης – Jeanne d’Arc, γνωστή και ως Παρθένος της Ορλεάνης.
Γεννήθηκε στη Ντομρεμύ, 6-Ιαν-1412 και πέθανε (κατηγορήθηκε ως αιρετική αλλά εκτελέσθηκε με την κατηγορία ότι φορούσε αντρικά ρούχα σε ηλικία μόλις 19 ετών) στη Ρουέν, 30 Μαΐου 1431.
Τέθηκε επικεφαλής των γαλλικών στρατευμάτων στον Εκατονταετή Πόλεμο κατά των Άγγλων και 24 χρόνια μετά τον θάνατό της αθωώθηκε και αγιοποιήθηκε από την Καθολική Εκκλησία.
Η μνήμη της τιμάται στις 30 Μαΐου ως προστάτιδα της Γαλλίας όπως επίσης και των αιχμαλώτων, των στρατιωτικών και όσων χλευάζονται για την πίστη τους.

1912
Ο ρωσικός στρατός επεμβαίνει για να συντρίψει την απεργία των εργατών των χρυσωρυχείων στη Σιβηρία.

1912
Το RMS Carpathia φέρνει 705 επιζώντες του Τιτανικού στη Νέα Υόρκη.

1915
Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Γάλλος αεροπόρος Ρολάν Γκαρός καταρρίπτεται και προσγειώνεται στη γερμανική πλευρά των γραμμών.

1919
Στη Βιέννη οι εργάτες και οι στρατιώτες οργανώνουν διαδήλωση αλληλεγγύης προς την ουγγρική σοβιετική δημοκρατία. Η διαδήλωση μετατρέπεται σε οδομαχίες.

1926
Ο στρατηγός Πάγκαλος γίνεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είχαν προηγηθεί οι «εκλογές» στις 4 Απρίλη. Για εκείνες τις εκλογές, το ΚΚΕ είχε προσπαθήσει για τη συγκρότηση κοινού μετώπου με τα άλλα δημοκρατικά κόμματα, για να δώσει στις εκλογές αντιδικτατορικό χαρακτήρα. Απέρριψε ακόμη την πρόταση του Πάγκαλου, να μην υποστηρίξει τον κοινό υποψήφιο των δημοκρατικών δυνάμεων Κ. Δεμερτζή, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των εξόριστων και των φυλακισμένων κομμουνιστών. Τελικά, όταν τα αστικά πολιτικά κόμματα κήρυξαν αποχή από τις εκλογές, κήρυξε αποχή και το ΚΚΕ.

1932
Η Ελλάδα κηρύσσει επισήμως χρεοστάσιο. Οπως γνωστοποιεί στη σύνοδο της Κοινωνίας των Εθνών ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η χώρα αδυνατεί να καταβάλλει τις οφειλές της από τον εξωτερικό δανεισμό και αναστέλλει επί μία πενταετία την καταβολή των τοκοχρεολυσίων. Ύστατη προσπάθεια από την κυβέρνηση Βενιζέλου για τη διάσωση της δραχμής.

1942
Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η αμερικανική αεροπορία πραγματοποιεί επιδρομή στην Ιαπωνία. Το Τόκιο, η Γιοκοχάμα, το Κόμπε και η Ναγκόγια βομβαρδίζονται.

1942
Ο Πιερ Λαβάλ γίνεται πρωθυπουργός της Γαλλίας του Βισύ.

1945
Πάνω από 1.000 βομβαρδιστικά επιτίθενται στο μικρό νησί Χέλγκολαντ στη Γερμανία.

1946
Η ΚΕ του ΕΑΜ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει στην παγκόσμια διεθνή γνώμη τη βία του αστικού κράτους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης αποχώρησης των αγγλικών στρατευμάτων και το σχηματισμό «Κυβερνήσεως Ευρείας Δημοκρατικής Συνεννοήσεως» που θα διεξάγει εκλογές με πλήρη ανασύνταξη των εκλογικών καταλόγων.

1949
Η Ιρλανδία εγκαταλείπει τη Βρετανική Κοινοπολιτεία και γίνεται η Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

1951
Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και οι τρεις χώρες της BENELUX (Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο) υπογράφουν στο Παρίσι την ιδρυτική πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ανθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), που θα αποτελέσει προπομπό της ΕΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

1954
Ο Γκαμάλ Αμπντελ Νάσερ καταλαμβάνει την εξουσία στην Αίγυπτο.

1955
Πραγματοποιείται στο Μπαντούγκ της Ινδονησίας η Διάσκεψη 29 κρατών της Ασίας και της Αφρικής, που τάχθηκαν κατά της αποικιοκρατίας και των φυλετικών διακρίσεων.

1967
Ο πυγμάχος, Μοχάμεντ Αλι, αρνείται να υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό, λόγω του πολέμου του Βιετνάμ και τιμωρείται με 5ετή φυλάκιση και πρόστιμο 10.000 δολάρια. Ακόμη, του αφαιρείται η άδεια πυγμαχίας και ο τίτλος του πρωταθλητή.

1980
Η Ροδεσία μετονομάζεται σε Ζιμπάμπουε και ανακηρύσσει την ίδρυση της Δημοκρατίας της Ζιμπάμπουε, με ηγέτη το Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

1996
Δεκαοκτώ έλληνες τουρίστες πέφτουν νεκροί και άλλοι δεκαέξι τραυματίζονται σε τρομοκρατική επίθεση φανατικών ισλαμιστών έξω από το ξενοδοχείο Europa στο Κάιρο. Την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση «Γκαμά αλ Ισλαμίγια», που έχει ως στόχο ισραηλινούς τουρίστες.



Γεννήσεις

1480
Γεννήθηκε στα περίχωρα της Ρώμης η Lucrècia Borja (Λουκρητία Βοργία): προστάτιδα των τεχνών την εποχή της Αναγέννησης, νόθα κόρη του πάπα Αλέξανδρου ΣΤ’, η πιο διάσημη «κακιά», , που φημολογείται ότι δηλητηρίασε τους τέσσερις συζύγους της (πέθανε στις 24-Ιουν-1519)
Στις δημώδεις ελληνικές εκφράσεις το όνομά της αποδίδεται συνηθέστερα ως χαρακτηρισμός ατόμου ραδιούργου (γυναίκα ή άνδρας).
Πασίγνωστη για την ομορφιά της, την ευφυΐα της, τους σκανδαλώδεις έρωτές της αλλά και για τα εγκλήματα στα οποία φέρεται να είχε αναμειχθεί που το όνομά της έμεινε στην ιστορία ως συνώνυμο της ακολασίας και της ίντριγκας.

1935
Γεννιέται στο Κάιρο, ο σκηνοθέτης, θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος, συνθέτης, δημοσιογράφος και ηθοποιός Κώστας Φέρρης.

1983
Γεννιέται η τραγουδίστρια Νατάσσα Μποφίλιου



Θάνατοι

1802
Πεθαίνει ο Άγγλος γιατρός, φιλόσοφος βοτανολόγος και φυσιοδίφης Έρασμος Δαρβίνος, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Lunar Society και παππούς του Κάρολου Δαρβίνου.
Ίδρυσε τη Βοτανική Εταιρεία του Λίτσφιλντ για τη μετάφραση των έργων του Κάρολου Λινναίου από τα λατινικά στα αγγλικά.

1935
Πεθαίνει ο Παναΐτ Ιστράτι (Παναγής Βαλσάμης το πραγματικό του όνομα), ο επονομαζόμενος και Γκόργκι των Βαλκανίων, Ελληνικής καταγωγής Ρουμάνος συγγραφέας (γεννήθηκε 10-Αυγ-1884)
Πολύ λίγα πράγματα ξέρουμε για το έργο αυτού του αυτοδίδακτου και ιδιόμορφου συγγραφέα, αν και σποραδικά κυκλοφορούν κάποια έργα του στην Ελλάδα.
Μας τον υπενθύμισε και η κυκλοφορία του βιβλίο του «Τα γαϊδουράγκαθα του Μπάραγκαν» από τις εκδόσεις «Φαρφουλάς».

1941
Αυτοκτόνησε υπό το βάρος της διαγραφόμενης γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα ο τότε πρωθυπουργός, Αλέξανδρος Κορυζής.

1943
Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Ιάπωνας ναύαρχος Ισορόκου Γιαμαμότο σκοτώνεται όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε καταρρίπτεται από τους Αμερικανούς πάνω από το Μπουγκαινβίλ.
οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, είχαν σπάσει τους ιαπωνικούς κώδικες επικοινωνίας, «έπιασαν» ένα σήμα που αποκάλυπτε το ακριβές πρόγραμμα του Ιάπωνα ναυάρχου.
Ο Γιαμαμότο ανακοίνωνε την επίσκεψή του σε βάση του στόλου στο Bougainville στις βόρεις Νήσους του Σολομώντος, θέλοντας να τονώσει το καταρρακωμένο από την ήττα στο Γκουανταλκανάλ ηθικό των στρατιωτών.


1955
Πέθανε ο Αλμπερτ Αϊνστάιν, Γερμανός φυσικός, «πατέρας» της θεωρίας της σχετικότητας, για την οποία βραβεύτηκε με Νόμπελ το 1921 (γεννήθηκε 14 Μαρτίου 1879 στο Ουλμ της Γερμανίας).
Το 1933, με την άνοδο των Ναζί στην εξουσία έφυγε από τη Γερμανία και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ.
Υπήρξε πολέμιος του ρατσισμού και υπέρμαχος της ειρήνης. Στο δοκίμιο «Why socialism» (γιατί σοσιαλισμός) που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1949 στο περιοδικό «Monthly Revue», ο Αϊνστάιν έγραψε: «Υπάρχει μόνο ένας δρόμος για να απαλλαγεί κανείς απ’ αυτό το κακό, δηλαδή να εγκαθιδρυθεί το σοσιαλιστικό οικονομικό σύστημα, συνοδευόμενο από ένα εκπαιδευτικό σύστημα, προσανατολισμένο σε κοινωνικούς στόχους. Σε μια τέτοια οικονομία, τα παραγωγικά μέσα ανήκουν στην ίδια την κοινωνία και η χρησιμοποίησή τους σχεδιοποιείται. Μια σχεδιασμένη οικονομία, που ρυθμίζει την παραγωγή στην ανάγκη της κοινότητας, θα μοίραζε την εργασία, που πρέπει να πραγματοποιηθεί, ανάμεσα σε όλους που είναι σε θέση να εργαστούν και θα εγγυόταν σε κάθε άνδρα, σε κάθε γυναίκα και σε κάθε παιδί τα μέσα της ζωής. Η μόρφωση θα είχε στόχο, επιπροσθέτως προς την προαγωγή των φυσικών τους ικανοτήτων, τα άτομα να αναπτύξουν ένα αίσθημα ευθύνης για τους συνανθρώπους, αντί για την εξύμνηση της δύναμης και της επιτυχίας στην τωρινή κοινωνία μας».
Φυσικός – ο Λένιν τον θεωρούσε έναν από τους μεγάλους αναμορφωτές των φυσικών επιστημών – δημιουργός της θεωρίας της σχετικότητας, ένας από τους δημιουργούς της κβαντικής θεωρίας.
Οι επιστημονικές εργασίες του Αϊνστάιν έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην εξέλιξη της σύγχρονης φυσικής.
Οι ιδέες του έχουν τεράστια μεθοδολογική σημασία. Μετέβαλαν τις μηχανιστικές απόψεις, που κυριαρχούσαν στη φυσική από την εποχή του Νεύτωνα, για το χώρο και το χρόνο, και οδήγησαν στη νέα υλιστική εικόνα του κόσμου, που βασίζεται στο βαθύ οργανικό δεσμό των εννοιών χώρου – χρόνου με την ύλη και την κίνησή της.
Οι ιδέες του Αϊνστάιν έγιναν το βασικό συστατικό τμήμα της σύγχρονης θεωρίας του δυναμικού και συνεχώς διαστελλόμενου σύμπαντος, θεωρία που δίνει τη δυνατότητα να εξηγηθεί σειρά παρατηρούμενων φαινομένων. Οι ανακαλύψεις του αναγνωρίστηκαν από τους επιστήμονες όλου του κόσμου και έτσι απέκτησε διεθνές κύρος.
Ο Αϊνστάιν δεν κλείστηκε στα στενά όρια της επιστήμης.
Έβρισκαν απήχηση τα αιτήματα που συγκινούσαν τους ανθρώπους της εποχής του.
Με αποφασιστικότητα τάχθηκε εναντίον του φασισμού, του πολέμου και της χρησιμοποίησης των ατομικών όπλων. Πήρε μέρος στον αντιπολεμικό αγώνα στις αρχές της δεκαετίας του 1930.
Στην μάχη της υπεράσπισης των ελευθεριών και των δικαιωμάτων παρών, όπως στα 1929 που στέλνει επιστολή στον Ελ. Βενιζέλο διαμαρτυρόμενος για την αποβολή φοιτητών από το πανεπιστήμιο για πολιτικούς λόγους.
Θερμός συμπαραστάτης των ανθρώπων που καταδιώχτηκαν για τις ιδέες τους. Το ενδιαφέρον του, όπως το αποδεικνύει η αλληλογραφία του με τον εξόριστο στον Α¨Στράτη Θέμο Κορνάρο, απλωνόταν σε όλες της γωνιές της Γης.
Και ποτέ του δε δίστασε να υψώσει το ανάστημά του ενάντια στο σκοταδισμό, όπως δείχνει το γράμμα σε κάποιον καθηγητή που τον απέλυσαν από τη θέση του γιατί δε δέχτηκε να παρουσιαστεί στην Επιτροπή ΜαΚάρθι:
«… Τι στάση πρέπει να τηρήσουν οι διανοούμενοι μπροστά σε αυτή την πληγή; Νομίζω πως όποιος καλείται να παρουσιαστεί σε τέτοιες επιτροπές έχει χρέος ν’ αρνηθεί. Μ’ άλλα λόγια, πρέπει να
είμαστε έτοιμοι ν’ αντιμετωπίσουμε τη φυλακή και την αθλιότητα, να θυσιάσουμε την προσωπική μας ευτυχία στο συμφέρο της γενικής ηθικής ευημερίας του κόσμου»
Και όταν η εφημερίδα «Νιού Γιορκ Τάιμς» του ζήτησε να επιβεβαιώσει ότι είναι δική του η επιστολή, ο Αϊνστάιν πρόσθεσε πώς αυτή τη στάση θα κρατούσε κι ο ίδιος αν τυχόν τον καλούσε ο Μακ Κάρθι.

Το έργο του και το παράδειγμά του θα δίνουν το μέτρο για το πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος.

1974
Πεθαίνει ο Γάλλος θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης Μαρσέλ Πανιόλ.

1991
Πέθανε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας, από εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο υπέστη κατά τη διάρκεια της δίκης για το σκάνδαλο Κοσκωτά.

2002
Πεθαίνει ο Θορ Χέιερνταλ, Νορβηγός εξερευνητής

2009
Πεθαίνει ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Μπάμπης Κοτρίδης.


Πηγή: alt.grel.wikipedia.org

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια