Σαν Σήμερα 15 Απριλίου


421 π.Χ.
Η Σπάρτη και η Αθήνα διακόπτουν τις εχθροπραξίες κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, υπογράφοντας τη «Νίκειο Ειρήνη» (μεταξύ Δηλιακής και Πελοποννησιακής Συμμαχίας).
Πήρε το όνομά της από τον στρατηγό Νικία, βασικό αρχιτέκτονά της.
Θεωρητικά, συμφωνήθηκε να έχει διάρκεια 50 έτη αλλά στην πράξη αποτέλεσε απλώς ένα διάλειμμα στη σύρραξη, με τις σποραδικές συγκρούσεις να συνεχίζονται.
Ο Αλκιβιάδης ήταν ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της αναζωπύρωσης του πολέμου, βλέποντας πως το κλίμα στην πόλη είχε ήδη στραφεί σε μεγάλο βαθμό ενάντια στους Σπαρτιάτες και την ειρήνη.
Υποστήριξε ένθερμα μια συμμαχία με το Άργος, τη Μαντίνεια και την Ηλεία σε έναν συνασπισμό που τορπίλισε τις σχέσεις Αθήνας και Σπάρτης, έτσι η τελευταία υποστήριξε την Επίδαυρο απέναντι στο Άργος οδηγώντας σε σύγκρουση με τις συσπειρωμένες δυνάμεις της Αθήνας στη Μαντίνεια το 418 π.Χ., όπου η Σπάρτη και οι σύμμαχοί της κρίθηκαν νικητές.
Η «ειρήνη» τελείωσε και τυπικά 6 χρόνια αργότερα, με αφορμή την εκστρατεία των Αθηναίων στη Σικελία.


1450
Μάχη του Φορμινί (La bataille de Formigny): Προς το τέλος του Εκατονταετούς Πολέμου, η γαλλική επίθεση σχεδόν εξολοθρεύει τις αγγλικές δυνάμεις, τερματίζοντας την αγγλική κυριαρχία στη βόρεια Γαλλία.


1738
Κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο η ιταλική όπερα Serse (Ξέρξης) του Georg Friedrich Händel‎ (Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ).


1755
Εκδίδεται στο Λονδίνο το Λεξικό της Αγγλικής Γλώσσας |> «A Dictionary of the English Language» του Samuel Johnson (Σάμιουελ Τζόνσον), ένα εγχείρημα που διήρκεσε περίπου 9 χρόνια να ολοκληρωθεί και λειτούργησε ως σημείο αναφοράς για την αγγλική γλώσσα για περισσότερο από ένα αιώνα.


1817
Ιδρύεται στο Χάρτφορντ του Κονέκτικατ το Αμερικανικό Σχολείο Κωφών, το πρώτο αμερικανικό σχολείο για κωφούς.


1850
Don Pacifico affair
H Αγγλία άρει το ναυτικό αποκλεισμό των ελληνικών παραλίων (Υπόθεση Πατσίφικο).
Η κυβέρνηση είχε απαγορεύσει τη χρονιά εκείνη για πρώτη φορά το «κάψιμο του Εβραίου» ή του «Ιούδα», έθιμο της Αναστάσεως κατά το οποίο έκαιγαν αχυρένιο ομοίωμα Εβραίου.
Με αφορμή την απαγόρευση αυτήν κάποιοι επιτέθηκαν στον Εβραίο Δον Πατσίφικο, εισέβαλαν στο σπίτι του και προξένησαν καταστροφές.
Ο Πατσίφικο ζήτησε υπέρογκο ποσό ως αποζημίωση από το ελληνικό κράτος αλλά δεν ικανοποιήθηκε και τότε στράφηκε στη βρετανική κυβέρνηση.
Η υπέρμετρη αντίδραση της Βρετανίας, που κορυφώθηκε με τον ναυτικό αποκλεισμό της χώρας από το Βρετανικό Ναυτικό το 1850 και την κατάσχεση ελληνικών πλοίων στο Αιγαίο, ώστε να αναγκαστεί η Ελλάδα να καταβάλει αποζημίωση, αποτελεί πρωτοφανή στην ιστορία των διεθνών σχέσεων αναίτια επίδειξη ισχύος και αμφισβήτηση της κυριαρχίας κυρίαρχου κράτους και έχει παραμείνει κλασικό παράδειγμα στρατηγικής καταναγκασμού μέσω της «διπλωματίας της κανονιοφόρου».
Ο βρετανικός ναυτικός αποκλεισμός έμεινε στην ιστορία ως Παρκερικά, από το όνομα του Βρετανού ναυάρχου Ουίλιαμ Πάρκερ.
Παρκερικά ή Πατσιφικά ή Υπόθεση Πατσίφικο (όρος που δόθηκε από την γαλλική διπλωματία, κατά το υπόθεση Ντρέιφους), ονομάσθηκαν, από τους Έλληνες, τα υπέρογκα ενάντια της Ελλάδας πιεστικά εκ μέρους της Αγγλίας μέτρα (ναυτικός αποκλεισμός, απαγόρευση καταπόπλων πλοίων, με κίνδυνο κατάσχεσης αυτών κ.λπ.).


1861
Ο Αβραάμ Λίνκολν ζητά 75.000 εθελοντές για να καταστείλει την εξέγερση που σύντομα μετεξελίχθηκε στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο.


1896
Λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.


1912
Το βρετανικό υπερωκεάνιο Τιτανικός βυθίζεται στο βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό στις 2:20 το πρωί, δύο ώρες και σαράντα λεπτά μετά την πρόσκρουση σε παγόβουνο.
Το βρετανικό υπερωκεάνιο είναι το πρώτο στην ιστορία που χρησιμοποιεί τον κώδικα διάσωσης S.O.S.
Οι βάρκες κατεβαίνουν μισογεμάτες.
Για περίπου 1500 ψυχές ο Τιτανικός γίνεται ο υγρός τους τάφος. Η περισυλλογή των 700 διασωθέντων γίνεται από το πλοίο “Καρπάθια”, που καταφθάνει 3 ώρες μετά.


1913
Η Αλβανία ανακηρύσσεται αυτόνομο βασίλειο, υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου.


1920
  • Ιδρύεται στη Μαδρίτη το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας
    Μετά τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση το 1917 σημαντικό τμήμα του ισπανικού σοσιαλιστικού εργατικού κινήματος υιοθέτησε επαναστατικές μαρξιστικές-λενινιστικές θέσεις. Όπως έγραψε αργότερα η κομμουνίστρια ηγέτης Ντολόρες Ιμπαρούρι (η γνωστή «Πασιονάρια»): «Το κομμουνιστικό κόμμα των μπολσεβίκων, αφού κατέκτησε την εξουσία και εγκαθίδρυσε τη δικτατορία του προλεταριάτου, έμπασε μια αχτίδα φως στη συνείδησή μας και μας έδωσε καθαρές προοπτικές».
    Στο συνέδριο του Εργατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος το Δεκέμβρη του 1919 η αριστερή του πτέρυγα πρότεινε τη σύνδεση με την Κομμουνιστική Διεθνή, πρόταση που απορρίφθηκε με μικρή πλειοψηφία. Ακολούθως, μπήκαν σε κίνηση οι διαδικασίες που κατέληξαν στην ίδρυση του ΚΚΙ, που την ίδια μέρα αποφάσισε και την προσχώρησή του στην Κομμουνιστική Διεθνή.
  • Οι Ιταλοί μετανάστες εργάτες Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι κατηγορούνται ότι σκότωσαν δύο υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια ληστείας ενός καταστήματος υποδημάτων στη Μασαχουσέτη. Λίγο αργότερα θα εκτελεστούν… «Δεν πρέπει να αποθάνουν» – Εκτελέστηκαν στις 22/8/1927
    Η κατηγορία ήταν σκηνοθετημένη και στόχο είχε να πλήξει το εργατικό κίνημα των ΗΠΑ, στο οποίο οι δύο πρωτοστατούσαν. Την περίοδο που συνελήφθησαν οι Σάκο και Βαντσέτι ο αντικομμουνισμός στην Αμερική ήταν πλατιά εξαπλωμένος. Για την άρχουσα τάξη είχε καταντήσει σχεδόν εμμονή. Κάτι τέτοιο δεν ήταν αδικαιολόγητο, αφού τρία χρόνια πριν, η νικηφόρα Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία είχε δώσει άλλη τροπή στην παγκόσμια ταξική πάλη.


1923
Στον κινηματογράφο Ριάλτο Θίατερ της Νέας Υόρκης προβάλλεται η πρώτη ομιλούσα κινηματογραφική ταινία.


1927
Αρχίζει η μεγάλη πλημμύρα του Μισσισσιππή, η πιο καταστροφική πλημμύρα ποταμού στην ιστορία των Η.Π.Α.


1941
Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τα Γρεβενά και τα Σέρβια.


1944
Ο Γ. Παπανδρέου μεταβαίνει στο Κάιρο όπου καταθέτει στους Βρετανούς σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος.
Στο σχέδιο αυτό ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήριζε το ΕΑΜ ως «οργανωμένην ένοπλον μειοψηφίαν η οποία τρομοκρατεί την μεγάλην αφοπλισμένην και ανοργάνωτον πλειοψηφίαν του Ελληνικού Λαού», προειδοποιώντας ενάντια σε οποιαδήποτε ημίμετρα ή ταλαντεύσεις στην αντιμετώπισή του. Τέλος, πρότεινε τη συγκρότηση κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας» με τη συμμετοχή και του ΕΑΜ. Λίγες μέρες αργότερα ο Γ. Παπανδρέου, με τη συμφωνία του ελληνικού πολιτικού κόσμου στην Αίγυπτο, Βρετανών και Παλατιού, θα οριζόταν νέος Πρωθυπουργός της εκεί κυβέρνησης.


1945
Κοντά στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα βρετανικά στρατεύματα απελευθερώνουν το στρατόπεδο συγκεντρώσεων Μπέργκεν-Μπέλσεν στη Γερμανία, όπου βρήκαν το θάνατο 35.000 Εβραίοι.


1950
Ορκίζεται στην Ελλάδα η κυβέρνηση Νικολάου Πλαστήρα.


1951
Δημοτικές και κοινοτικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα οι πρώτες μεταπολεμικές δημοτικές εκλογές στις οποίες και έλαβαν μέρος μαζικά οι γυναίκες. Παρά την τρομοκρατία, ο Δημοκρατικός Συνασπισμός (εκλογικός συνασπισμός που στήριζε το ΚΚΕ και στον οποίο μετείχαν πολλοί εκπρόσωποι κομμάτων του ΕΑΜ) έλαβε στην Αθήνα 16,7% (Γ. Σπηλιόπουλος) και 23,4% στον Πειραιά (Δ. Μαριόλης).
Δήμαρχος Αθηναίων εκλέγεται ο Κώστας Κοτζιάς με 51,5%, υπουργός της δικτατορίας Μεταξά.


1952
Η αμερικάνικη τράπεζα Φράκλιν Νάσιοναλ Μπανκ εκδίδει την πρώτη πιστωτική κάρτα.


1953
Ο πάπας Πίος ΙΒ’ εγκρίνει τη μέθοδο της ψυχανάλυσης, δηλώνοντας ότι τη θεωρεί ως ένα επιπλέον σύγχρονο μέσο για την αποκατάσταση της διανοητικής υγείας των ανθρώπων.


1958
Πρώτη διεθνής εμφάνιση της Εθνικής Ομάδας Καλαθοσφαίρισης γυναικών της Ελλάδας, στον αγώνα εναντίον της αντίστοιχης ομάδας του Λιβάνου και νίκη για τις Ελληνίδες αθλήτριες με σκορ 68 – 32 (ημίχρονο 33-19). Ο αγώνας έγινε στο κλειστό γυμναστήριο του Πανελληνίου, στην Κυψέλη.


1960
Η ΚΕ του ΚΚΕ θέτει το θέμα της νομιμοποίησης του Κόμματος με υπόμνημά της προς την κυβέρνηση, τη Βουλή και τα Κόμματα. Το υπόμνημα υπέγραφε ο Απόστολος Γκρόζος.


1961
Τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο των Αμερικανών για την ανατροπή της Κουβανικής Επανάστασης και την κατάληψη του νησιού. Για τον σκοπό αυτό η CIA είχε στρατολογήσει πάνω από 5.000 Κουβανούς αντικαθεστωτικούς και τους είχε εκπαιδεύσει στη Γουατεμάλα. Στις 15 του Απρίλη 1961 αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη «Β-26», με διακριτικά της Κουβανικής Αεροπορίας, βομβαρδίζουν τις αεροπορικές βάσεις της Κούβας, ενώ στις 17 του Απρίλη αρχίζει η εισβολή, που, μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, καταλήγει σε συντριβή των αντεπαναστατών. Οι «εισβολείς» που ξεκίνησαν από τη Νικαράγουα, αποβιβάστηκαν στην παραλία Χιρόν του Κόλπου των Χοίρων, μια ελώδη περιοχή στο νότο της Κούβας.
Μετά την πανωλεθρία των ΗΠΑ, οι εξελίξεις κινήθηκαν ταχύτατα. «Η Επανάσταση τώρα γίνεται σοσιαλιστική», τόνιζε ο Φιντέλ Κάστρο, στην εισήγησή του στο 1ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας. Δύο βδομάδες μετά την επιχείρηση στον Κόλπο των Χοίρων, κατά τη διάρκεια του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς, ο Φιντέλ, στο λόγο του, χαρακτηρίζει την Κούβα «πρώτη Λαοκρατική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Λατινικής Αμερικής», ενώ την 1η του Δεκέμβρη δηλώνει: «Είμαι μαρξιστής – λενινιστής και θα είμαι μαρξιστής – λενινιστής μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής μου» (902.gr).


1968
Πλήθος εκδηλώσεων αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό πραγματοποιούνται στη Σοβιετική Ένωση με την ευκαιρία της πρώτης επετείου του πραξικοπήματος της Χούντας. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έλαβαν μέρος στις πολυποίκιλες εκδηλώσεις της «Εβδομάδας Αλληλεγγύης» (15-21/4/1968).


1969
Η Βόρεια Κορέα καταρρίπτει αεροσκάφος ES-121 του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α. πάνω από την Ιαπωνική Θάλασσα, σκοτώνοντας και τους 31 επιβαίνοντες.


1976
Υπογράφεται ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις. Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη συμφωνία, ενώ πραγματοποιούνται δεκάδες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.


1986
Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν τη Λιβύη. Από τους βομβαρδισμούς σε Τρίπολη και Βεγγάζη σκοτώνονται 60 άνθρωποι. Οι Αμερικανοί χάνουν ένα μαχητικό αεροσκάφος F-111 με το διμελές πλήρωμά του.


1989
Στη Βρετανία, στο ποδοσφαιρικό γήπεδο Χίλσμπορο του Σέφιλντ, συμβαίνει η μεγαλύτερη τραγωδία της ευρωπαϊκής ιστορίας του αθλητισμού, όταν πέφτει κιγκλίδωμα τριών μέτρων, με αποτέλεσμα 96 άτομα να σκοτωθούν, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά. Τουλάχιστον 250 είναι οι τραυματίες. Το γεγονός συμβαίνει λίγο πριν την έναρξη του ημιτελικού του Κυπέλλου Αγγλίας Λίβερπουλ- Νότιγχαμ, λόγω της ύπαρξης 4.000 περίπου υπεράριθμων θεατών στην κερκίδα των φιλάθλων της Λίβερπουλ.


2019
Μεγάλη πυρκαγιά καταστρέφει την οροφή της Παναγίας των Παρισίων καθώς και την κορυφή του ενός οβελού της.




Γεννήσεις



1452
Γεννήθηκε ο Ιταλός ζωγράφος, γλύπτης και επιστήμονας Λεονάρντο ντα Βίντσι.
Για τον Leonardo Da Vinci (15-Απρ-1452 <|> 2-Μαΐ-1519) έχουν γραφτεί ολόκληρα συγγράμματα και στο διαδίκτυο, μπορεί κανείς να βρει τα πλέον απίθανα -αληθή, αληθοφανή ή υποθέσεις, με ή χωρίς επιστημονική βάση που έχουν να κάνουν με μια πολισχιδή προσωπικότητα και ένα πηγαίο ταλέντο
Θεωρείται αρχετυπική μορφή αναγεννησιακού ουμανιστή και επιστήμονα, καλλιτέχνη, Homo Universalis και ιδιοφυία που ενδιαφερόταν για «τα πάντα» μεταξύ άλλων την αστρονομία, τη βοτανική, τη συγγραφή, την ιστορία και τη χαρτογραφία.
Μεταξύ των πιο διάσημων έργων του συγκαταλέγονται η Μόνα Λίζα και ο Μυστικός Δείπνος.


1707
Γεννήθηκε ο Λέοναρντ Όιλερ (Leonhard Euler), πρωτοπόρος Ελβετός μαθηματικός και φυσικός (κύκλος του Όιλερ).
Έκανε σημαντικές ανακαλύψεις σε τομείς όπως ο απειροστικός λογισμός και η θεωρία γραφημάτων.
Επίσης καθιέρωσε τη μοντέρνα μαθηματική ορολογία και σημειογραφία, κυρίως στον τομέα της μαθηματικής ανάλυσης, όπως την έννοια της μαθηματικής συνάρτησης (καθιέρωση του συμβόλου f(x) στις εξισώσεις).
Το 1736, Όιλερ έλυσε το πρόβλημα που είναι γνωστό ως Επτά Γέφυρες του Königsberg
Θεωρείται και πατέρας του Sudoku αφού ο ίδιος διατύπωσε πρώτος τους κανόνες του.
Το έργο του αποτελείται από 75 τόμους, συνολικά 45.000 σελίδες μαθηματικών.
Επίσης υπάρχουν 4.000 χειρόγραφα (αλληλογραφία με διάσημους σύγχρονους του μαθηματικούς).


1748
Γεννήθηκε ο ιατρός, Αδαμάντιος Κοραής, φιλόλογος και ηθικοφιλόσοφος, «δάσκαλος του γένους». από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού – Κοραής, ο χαρακτηριστικότερος εκπρόσωπος της προεπαναστατικής αστικής τάξης
Γεννήθηκε στη Σμύρνη από Χιώτες γονείς. Μεγάλωσε σε περιβάλλον λογίων και ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την εκμάθηση ευρωπαϊκών γλωσσών. Το 1772 έφυγε για το Άμστερνταμ, τυπικά για να εργαστεί στις επιχειρήσεις του εμπόρου Στάθη Θωμά, ουσιαστικά όμως για να διευρύνει τους πνευματικούς και κοινωνικούς του ορίζοντες. Δέκα χρόνια αργότερα κατόρθωσε παρά τις αρχικές αντιρρήσεις της οικογένειάς του να φύγει στο Μομπελιέ της Γαλλίας για σπουδές ιατρικής (τις οποίες ολοκλήρωσε το 1787, οπότε αναγορεύτηκε διδάκτωρ). Εκεί μυήθηκε στο πνεύμα του γαλλικού Διαφωτισμού και αφοσιώθηκε στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής και της λατινικής γραμματείας.
Η δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετώπισε μετά το θάνατο των γονιών του ένα χρόνο αργότερα, τον ανάγκασε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μετάφραση (μετέφραζε ιατρικά βιβλία αρχικά). Από το 1788 και ως το τέλος της ζωής του έζησε στο Παρίσι και έζησε από κοντά τη Γαλλική Επανάσταση, τα γεγονότα της οποίας επηρέασαν καθοριστικά τη σκέψη του. Σπουδαίος στην εποχή του και με μεγάλο κύρος.
Ζώντας στο Παρίσι και κάνοντας προπαγανδιστικές διαλέξεις για την απελευθέρωση κέρδισε το σεβασμό για την πλατιά του μόρφωση, τη συνθετική του ικανότητα, τη διορατικότητα, τη μαχητικότητα και τον άδολο πατριωτισμό του.
Είναι ο άνθρωπος που ταιριάζει περισσότερο απ’ όλους ο χαρακτηρισμός «δάσκαλος του γένους».
Εκπρόσωπος της προεπαναστατικής αστικής τάξης έγινε ο εκφραστής της. Βρέθηκε απέναντι στο Πατριαρχείο, στους κοτζαμπάσηδες και στους φαναριώτες.


1772
Γεννήθηκε ο Ετιέν Ζοφρουά ντε Σεν Ιλέρ, Γάλλος φυσιοδίφης.


1793
Γεννήθηκε ο Струве, Василий Яковлевич (Φρίντριχ Γκέοργκ Βίλχελμ φον Στρούβε), γερμανικής καταγωγής Ρώσος επιστήμονας ο οποίος -μεταξύ άλλων ανέλαβε μια έρευνα 39 χρόνων, μεταξύ του 1816 και του 1855, για να καθορίσει το σχήμα και το μέγεθος της γης.
Η έρευνα απέδωσε την πρώτη ακριβή μέτρηση του μεσημβρινού τόξου, το οποίο με τη σειρά του, επέτρεψε την πρώτη ακριβή μέτρηση της διαμέτρου της γης.


1811
Γεννιούνται τα δίδυμα από το Σιάμ, ο Τσανγκ και ο Ενγκ Μπάνκερ, που ήταν ενωμένα στο στήθος. Από αυτά βγήκε ο όρος “σιαμαία δίδυμα”.


1856
Γεννήθηκε ο λογοτέχνης, Ζαν Μορεάς.


1894
Γεννήθηκε ο Νικίτα Χρουστσόφ
Το όνομά του δέθηκε -μεταξύ άλλων με το 20ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ (14 – 25 Φλεβάρη 1956), που ξεχώρισε ως σημείο – καμπή στην πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης «επειδή σε αυτό υιοθετήθηκαν μια σειρά οπορτουνιστικές θέσεις για τα ζητήματα της οικονομίας, της στρατηγικής του κομμουνιστικού κινήματος και των διεθνών σχέσεων. Αλλαξε ο συσχετισμός στη διαπάλη που διεξαγόταν όλη την προηγούμενη περίοδο, με στροφή υπέρ των αναθεωρητικών – οπορτουνιστικών θέσεων (…), με αποτέλεσμα το Κόμμα σταδιακά να χάνει τα επαναστατικά του χαρακτηριστικά» (|>Απόφαση του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό.)
Την τελευταία μέρα του Συνεδρίου, σε κλειστή συνεδρίαση, πραγματοποιήθηκε η διαβόητη εισήγηση του Χρουστσόφ, τότε ΓΓ του ΚΚΣΕ, σχετικά με τη λεγόμενη «προσωπολατρία» και τις «βλαβερές συνέπειές» της.
Η εισήγηση αυτή αποτελούσε μια συρραφή συκοφαντικών και ψεύτικων κατηγοριών ενάντια στον Ι. Β. Στάλιν και τη δράση του στο διάστημα των περίπου 30 χρόνων που αυτός ηγήθηκε της σοβιετικής εξουσίας.
Στόχος αυτής της επίθεσης δεν ήταν το πρόσωπο, αλλά οι πολιτικές επιλογές στις οποίες πρωτοστάτησε ο Ι. Β. Στάλιν.


1896
Γεννήθηκε ο Николай Семёнов –Νικολάι Σιμιόνοφ, Ρώσος φυσικός & χημικός (πέθανε 25-Σεπ-1986) Το 1956 του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Χημείας για την εργασία του σχετικά με τον μηχανισμό του χημικού μετασχηματισμού.


1912
Γεννήθηκε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Ίλ-Σουνγκ
Ο Κιμ Σονγκ Τζου, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, το 1931 προσχώρησε στο Κορεατικό Κομμουνιστικό Κόμμα και μετείχε της ένοπλης αντίστασης κατά της ια­πωνικής κατοχής της πατρίδας του. Τότε ήταν που έλαβε το επαναστατικό ψευδώνυμο Κιμ ιλ Σουνγκ, από ένα παλαιότερο θρυλικό ηγέτη του ανταρτοπολέμου κατά των Ιαπώνων.
Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πό­λεμο υπηρέτησε στο σοβιετικό στρατό ως διοικητής μονάδας Κορεατών με τον βαθμό του ταγματάρχη.
Επέστρεψε στην πατρίδα του, μετά την απελευθέρωσή της, το 1948 ανέλαβε την πρωθυπουργία κι ένα χρόνο αργότερα ανέλαβε και την προεδρία της Βόρειας Κορέας.
Τον Δεκέμβριο του 1972 εκλέχθηκε πρόεδρος της Βόρειας Κορέας και από τη θέση αυτή πρότεινε επανειλημμένα την ενο­ποίηση της Κορέας και το 1980 τη δημιουργία ομοσπονδίας, με τον όρο, ανάμεσα στ’ άλλα, να αποχωρή­σουν τα αμερικανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στη Νότια Κορέα.


1937
Γεννήθηκε στα Τουρκοβούνια, ο ηθοποιός Σταύρος Παράβας.
Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες. Ο πατέρας του ασθματικός και η μάνα του έφυγε από τη Μικρά Ασία με μια ρόμπα. Εγκυος έφτασε στο Ναύπλιο. Μετά εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα.
Ο Σταύρος αναγκάστηκε να κάνει διάφορες δουλειές του ποδαριού για να βοηθήσει την οικογένεια. Δούλεψε στην αγορά, σε καφενεία, έκανε θελήματα. Μαθήτευε τότε στο 5ο Γυμνάσιο. Ο καθηγητής της Μουσικής, ονόματι Χάγιος, αντιλήφθηκε ότι είχε ικανότητες για κάτι καλύτερο.
Μετά τον Εμφύλιο, πήγαιναν – όπως ο ίδιος έλεγε – και έπαιζαν διάφορα σκετσάκια για τους ασθενείς στα νοσοκομεία.
Τότε ο καθηγητής του τον ώθησε να πάει σε δραματική σχολή. Πήγε για εισαγωγικές εξετάσεις στη σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη κι εκείνος του ζήτησε να εξεταστεί στο ρόλο του Σάιλοκ από τον «Εμπορο της Βενετίας».
Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο πλάι στην Κατερίνα, με «Το πρώτο ψέμα». Αμέσως μετά συνεργάστηκε με τους Ντίνο Ηλιόπουλο και Βίλμα Κύρου. Στο μεταξύ είχε εμφανιστεί ήδη στον κινηματογράφο το 1960 στην ταινία «Χριστίνα». Επαιξε σε πολλές άλλες ταινίες: «Η Αλίκη στο Ναυτικό» (1961) (δόκιμος με βαλίτσα), «Το έξυπνο πουλί» (1961), «Ο σκληρός άντρας» (1961), «Ο Μιχαληός του 14ου συντάγματος» (1962), «Οταν λείπει η γάτα», (1962), «Ο γαμπρός μου, ο δικηγόρος» (1962), «Μικροί και μεγάλοι εν δράσει…» (1963), «Εκλεψα τη γυναίκα μου» (1964), «Ευτυχώς… τρελάθηκα!» (1966), «Η βουλευτίνα» (1966), «Το κοροϊδάκι της πριγκιπέσας» (1971), κ.ά.
Η κινηματογραφική θητεία του συνεχίστηκε με ταινίες, στις οποίες πρωταγωνιστούσε ή έπαιζε σε μικρότερους ρόλους. Παράλληλα, έπαιζε σε μουσικές κωμωδίες και επιθεωρήσεις, συνεργαζόμενος με τον Κώστα Χατζηχρήστο. Υπηρέτησε αυτό το θεατρικό είδος επί πολλά χρόνια, κάνοντας μερικά πολύ γνωστά επιθεωρησιακά νούμερα: «Ντένις ο τρομερός», «Ντιρλαντά», «Ο Τζιμ ο νέγκρος» κ.ά. Ακολούθησαν ρόλοι κλασικού ρεπερτορίου: «Πλούτος» (στην Επίδαυρο με το Εθνικό Θέατρο), «Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα», «Ιππείς» (με το «Αμφι-Θέατρο» του Σπ. Ευαγγελάτου), «Ψύλλοι στ’ αυτιά» (με το θίασο Καλογεροπούλου), «Εκκλησιάζουσες», «Μονό ζευγάρι» (με συμπρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο), «Σκουπίδια», «Τα Χριστούγεννα των Κουπιέλο», «Ζορμπάς» κ.ά. Στην τηλεόραση εμφανίστηκε στα σίριαλ: «Το φάντασμα», «Τα αδέρφια», «Οικογένεια Μουσαμά».
Να σημειωθεί ότι η Απριλιανή δικτατορία, θεωρώντας ότι έκανε προπαγάνδα εναντίον της, με έναν επιθεωρησιακό ρόλο που έπαιζε στη διάρκεια μιας παράστασης, τον συνέλαβε και τον εξόρισε για αρκετούς μήνες.


1939
Γεννήθηκε στη Λευκάδα ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης.
Δεν σκεφτόταν να ακολουθήσει την υποκριτική, καθώς ελκυόταν περισσότερο από την όπερα.
Είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Παντείου.
Με το θέατρο ήρθε σε επαφή μέσω του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν, απ’ όπου αποφοίτησε το 1967, και πήρε μέρος σε πολλές θεατρικές παραστάσεις. Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1970, στο έργο “Βαβυλωνία”.
Έγινε γνωστός κυρίως σε κωμικούς ρόλους από συμμετοχές στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο.
Το 2000 δέχτηκε τα θετικά σχόλια του Χάρολντ Πίντερ για την ερμηνεία του στο θεατρικό έργο «Νεκρή Ζώνη».
Έχει συνεργαστεί με τους θιάσους Γιάννη Φέρτη-Ξένιας Καλογεροπούλου, Κάκιας Αναλυτή-Κώστα Ρηγόπουλου, Νίκου Ξανθόπουλου, Θανάση Βέγγου, Άγγελου Αντωνόπουλου-Μιράντας Κουνελάκη, με το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου κ.ά. Συμμετείχε σε πολλά θεατρικά έργα στην τηλεόραση στο γνωστό «Θέατρο της Δευτέρας» (ΕΡΤ1).
Έχει λάβει μέρος, επίσης, σε μουσικές παραστάσεις, όπως το αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ.


1949
Γεννήθηκε η Άλλα Πουγκατσιόβα, Ρωσίδα μουσικός.


1951
Γεννήθηκε ο τραγουδιστής Κώστας Σμοκοβίτης.


1959
Γεννήθηκε στο Πάντινγκτον του Λονδίνου η Έμμα Τόμσον, σπουδαία σεναριογράφος και συγγραφέας βραβευμένη με Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία του 1992 «Επιστροφή στο Χάουαρντς Εντ» (Howards End) καθώς και με Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου για την ταινία του 1995 «Λογική και Ευαισθησία» (Sense and Sensibility).
Έχει επίσης τιμηθεί με τρία Βραβεία BAFTA, δυο Χρυσές Σφαίρες και ένα Βραβείο Έμμυ.
Μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες της Τόμσον είναι: Ερρίκος ο 5ος (Henry V, 1989), Επιστροφή στο Χάουαρντς Εντ (Howards End, 1992), Τα Απομεινάρια μιας Μέρας (The Remains of the Day, 1993), Εις το Όνομα του Πατρός (In the Name of the Father, 1993), Λογική και Ευαισθησία (Sense and Sensibility, 1995), Όλες οι Γυναίκες του Προέδρου (Primary Colors, 1998), Αγάπη Είναι… (Love Actually, 2003), Η Τελευταία Ευκαιρία (Last Chance Harvey, 2008) και Η Μαγική Ομπρέλα (Saving Mr. Banks, 2013).
Προέρχεται από οικογένεια καλλιτεχνών -μητέρα της είναι η Σκωτσέζα ηθοποιός Φυλίντα Λόου και πατέρας της ο Άγγλος σεναριογράφος Έρικ Τόμσον


Θάνατοι


1446
Πέθανε ο Φιλίππο Μπρουνελλέσκι, (Filippo Brunelleschi) ήταν εξέχων Ιταλός αρχιτέκτονας, μηχανικός και γλύπτης της Αναγέννησης.
Είναι περισσότερο γνωστός ως ο επινοητής της προοπτικής στη ζωγραφική και για την κατασκευή του θόλου στον καθεδρικό ναό (Duomo) της Φλωρεντίας, αλλά το έργο του καλύπτει και άλλους τομείς όπως γλυπτική, μαθηματικά, μηχανική ακόμη και σχεδιασμό πλοίων.
Τα περισσότερα από τα σωζόμενα έργα του βρίσκονται σήμερα στη Φλωρεντία.


1764
Πέθανε η Jeanne Antoinette Poisson, Marquise de Pompadour (Μαρκησία ντε Πομπαντούρ), Γαλλίδα ερωμένη του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΕ΄ της Γαλλίας.


1765
Πέθανε ο Михаи́л Васи́льевич Ломоно́сов (Μιχαήλ Λομονόσοφ), Ρώσος επιστήμονας, συγγραφέας και μαθηματικός.
Το 1755, ίδρυσε το αρχαιότερο πανεπιστημίου της Ρωσίας, το «Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας», που μετονομάστηκε σε «Λομονόσοφ» επί ΕΣΣΔ το 1941 προς τιμήν του.


1865
Ο Αβραάμ Λίνκολν πεθαίνει αφού πυροβολήθηκε το προηγούμενο βράδυ από τον ηθοποιό Τζον Γουίλκς Μπουθ.


1876
Πέθανε ο Σίμων Σίνας, βιεννέζος βαρόνος και ευεργέτης. Το πιο γνωστό ευεργέτημά του είναι τα χρήματα που έδωσε για την ανέγερση της Ακαδημίας Αθηνών. Σημαντική είναι, επίσης, η συμβολή του στην ανέγερση του Αστεροσκοπείου Αθηνών. (γεννήθηκε 15/10/1810).


1881
Πέθανε η Ρωσίδα Σοφία Περόφσκαγια, μέλος της «σοσιαλιστικής – επαναστατικής» οργάνωσης Ναρόντναγια Βόλια. Συνέβαλε στην οργάνωση της επιτυχούς δολοφονίας του Αλεξάνδρου Β΄ της Ρωσίας, πράξη για την οποία εκτελέστηκε με απαγχονισμό.


1882
Πέθανε ο Γάλλος εφευρέτης Baptiste Henri Jacques Giffard -Ανρί Zιφάρ.
Εφηύρε τον εγχυτήρα ατμού και το τροφοδοτούμενο αερόπλοιο.


1896
Πέθανε ο ποιητής και πεζογράφος, Γεώργιος Βιζυηνός (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Γεώργιου Μιχαηλίδη).


1938
Πέθανε στα 46 του χρόνια ο César Abraham Vallejo Mendoza (Σέσαρ Βαγιέχο), Περουβιανός ποιητής
Αν και κατά τη διάρκεια της σχετικά σύντομης ζωής του δημοσίευσε μόνο τρεις ποιητικές συλλογές, εν τούτοις θεωρείται ένας από τους μεγάλους ποιητικούς καινοτόμους του 20ού αιώνα. Πάντα ένα βήμα μπροστά απ’ τα υπόλοιπα λογοτεχνικά ρεύματα, το καθένα απ’ τα βιβλία του ήταν ξεχωριστό απ’ τ’ άλλα και, υπό μία έννοια, ανατρεπτικό.


1952
Πέθανε ο Βίκτορ Τσερνόφ, Ρώσος αντεπαναστάτης.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1890 εντάχθηκε στους Ναρόντνικους και το 1894 στην ομάδα “Δίκιο του Λαού” (Ναρόντνοε πράβο) του Μαρκ Νατάνσον, μια προσπάθεια να ενώσει τα λεγόμενα σοσιαλιστικά κινήματα της εποχής στη Ρωσία και γι αυτό φυλακίστηκε. Αργότερα -το 1899, διέφυγε στο εξωτερικό (Ζυρίχη). Εντάχτηκε στο Σοσιαλ-Επαναστατικό Κόμμα (Εσέροι) με την ίδρυσή του το 1901 και έγινε ο εκδότης της εφημερίδας του.
Επέστρεψε στην Ρωσία μετά την Επανάσταση του 1905 και αφού απείχε των εκλογών για την Πρώτη Δούμα, κέρδισε την εκλογή για την Δεύτερη Δούμα και έγινε ο ηγέτης της παράταξης των Εσέρων.
Το 1907 δημοσίευσε τις Φιλοσοφικές και Κοινωνιολογικές Μελέτες, στις οποίες συντάσσεται με τις αντιλήψεις του Ρίτσαρντ Αβενάριους. Σαν τέτοιος ήταν ένας από τους Ρώσους Μαχιστές που επικρίθηκαν από τον Λένιν στο Υλισμός και Εμπειριοκριτικισμός (1909)
Στην Προσωρινή Κυβέρνηση Κερένσκι το 1917, ο Τσερνόφ ήταν Υπουργός Γεωργίας.
Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Μπολσεβίκους, έγινε μέλος της αντι-Μπολσεβίκικης κυβέρνησης ηγούμενος των περισσότερο μετριοπαθών Σοσιαλ-Επαναστατών στην Σαμάρα, πριν διαφύγει στην Ευρώπη και στη συνέχεια στις ΗΠΑ.


1980
Πέθανε ο Γάλλος υπαρξιστής φιλόσοφος, λογοτέχνης, κριτικός και πολιτικός ακτιβιστής Jean-Paul [Charles Aymard Sartre] Ζαν Πολ Σαρτρ, ο κυριότερος εκπρόσωπος του φιλοσοφικού υπαρξισμού και φαινομενολογίας.


1990
Πέθανε η Σουηδέζα ηθοποιός του κινηματογράφου κατά τη διάρκεια της εποχής του βωβού κινηματογράφου και μέρους της Χρυσής εποχής του Χόλιγουντ, Γκρέτα Λοβίσα Γκούσταφσον – Greta Lovisa Gustafsson Greta Garbo (Γκρέτα Γκάρμπο).
Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες αλλά και πιο μυστηριώδεις ηθοποιούς της Metro-Goldwyn-Mayer αλλά και του Χόλιγουντ γενικότερα.

1996
Πέθανε ο έλληνας εφοπλιστής Σταύρος Νιάρχος.


1998
Πέθανε ο Πολ Ποτ, Καμποτζιανός δικτάτορας.


2017
Πέθανε η Ιταλίδα υπεραιωνόβια Έμμα Μοράνο.


Πηγή: alt.grel.wikipedia.org

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια