Σαν Σήμερα 14 Απριλίου


43 π.Χ.
Μάχη του Φόρουμ Γκαλόρουμ: ο Μάρκος Αντώνιος πολιορκώντας στη Μόντενα τον δολοφόνο του Ιούλιου Καίσαρα, Βρούτο Αλμπίνο, νικά τις δυνάμεις του Πάνσα, αλλά στη συνέχεια ηττάται από τον στρατό του Ιρτίου.


1205
Οι Βούλγαροι νικούν τους Σταυροφόρους στη μάχη της Αδριανούπολης.


1639
Οι Σουηδοί νικούν τις αυτοκρατορικές δυνάμεις στη μάχη του Κέμνιτς, παρατείνοντας τον τριακονταετή Πόλεμο πουεπιτρέπει να προχωρήσουν στη Βοημία.



1837
Ιδρύεται με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που θα λάβει την ονομασία «Οθώνειον Πανεπιστήμιον».



1849
Η Ουγγαρία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Αυστριακή Αυτοκρατορία (Αυστρουγγαρία).



1865
Ο ηθοποιός, Τζον Γουίλκς Μπουθ, υποστηρικτής των Νοτίων, πυροβολεί τον 84χρονο τότε, Πρόεδρο των ΗΠΑ, Αβραάμ Λίνκολν, στο Θέατρο Φορντ της Ουάσινγκτον. Ο Λίνκολν θα υποκύψει στα τραύματα του το πρωί της επομένης


1912

23:40 μ.μ.: Ο Τιτανικός, το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο κρουαζιερόπλοιο της εποχής του, χτυπά σε παγόβουνο στον Ατλαντικό Ωκεανό, μόλις την τέταρτη ημέρα του παρθενικού ταξιδιού του. Βυθίζεται δύο ώρες και σαράντα λεπτά αργότερα στις 02:20 π.μ. στις 15 Απριλίου, παρασύροντας στο θάνατο περίπου 1.500 ανθρώπους με τους υπόλοιπους 700 να βρίσκονται στις σωσίβιες λέμβους και να παρακολουθούν το τραγικό γεγονός.



1924
Ανακηρύσσεται η Ελληνική Προεδρευομένη Δημοκρατία, μετά το δημοψήφισμα, που κατήργησε τη βασιλεία.



1941
Πραγματοποιείται στη Σκαρίνου το ιδρυτικό Συνέδριο του Ανορθωτικού Κόμματος του Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ).
Το ΑΚΕΛ δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του παράνομου Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου, «μαζί με προοδευτικά στοιχεία της αστικής τάξης, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι νόμιμες δυνατότητες».
Τα επόμενα 3 χρόνια «το ΚΚΚ στην παρανομία και το ΑΚΕΛ στη νομιμότητα δρουν παράλληλα. Το 1944 αποφασίζεται ότι δεν συντρέχει λόγος ύπαρξης δύο κομμάτων των εργαζομένων και το ΚΚΚ συγχωνεύεται στο ΑΚΕΛ» (από την ιστοσελίδα του ΑΚΕΛ)

1944

Οι πρώτοι Eλληνοεβραίοι φτάνουν από την Αθήνα στο κολαστήριο του Άουσβιτς.


1958
Το διαστημόπλοιο “Σπούτνικ 2” καίγεται στην ατμόσφαιρα μαζί με το μοναδικό επιβάτη του, τη σκυλίτσα Λάικα.


1967
Διαλύεται η Βουλή και προκηρύσσονται εκλογές για τις 28/5. Οι εκλογές αυτές δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ, αφού στις 21/4 εγκαθιδρύεται στρατιωτική δικτατορία.


1970
  • Η Κύπρος συγκλονίζεται από την απόπειρα δολοφονίας κατά του Μακάριου και τα όσα αποκαλύπτονται για το σχέδιο πραξικοπήματος από τη ελληνική χούντα και τους Ελληνοκύπριους συνεργάτες της. Η αποτυχημένη απόπειρα έγινε στις 8 του Μάρτη και στις 14 Απρίλη ο Μακάριος παραχωρεί συνέντευξη. Την επομένη, απαγγέλλεται επισήμως κατηγορία σε βάρος έξι Ελληνοκυπρίων, μεταξύ των οποίων ήταν και δύο αστυνομικοί.
  • Στο νοσοκομείο βρίσκεται ο Αλέξανδρος Παναγούλης, σύμφωνα με ανακοίνωση των Αρχών, επειδή έβαλε φωτιά στο στρώμα του και εισέπνευσε καπνούς.



1978
Συνέρχεται στο Πολυτεχνείο το Α’ Πανελλαδικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).


1981
  • Ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης ανακηρύσσεται επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κολούμπια στο Σικάγο.
  • Το Διαστημικό Λεωφορείο Κολούμπια προσγειώνεται στη Βάση Έντουαρντς στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς την πρώτη του αποστολή διάρκειας 54,5 ωρών.


1995
Για πρώτη φορά οι ισραηλινές αρχές σφραγίζουν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, παλαιστινιακό διαβατήριο.


2003
Ολοκληρώνεται, ως προς το σκέλος της χαρτογράφησης, το Πρόγραμμα για το Ανθρώπινο Γονιδίωμα. Με ακρίβεια 99,99%, έχει αποκρυπτογραφηθεί το 99% του ανθρώπινου γονιδιώματος.






Γεννήσεις



1126
Γεννιέται ο Αβερρόης, Ισπανός φιλόσοφος και ιατρός


1527
Γεννιέται ο Αβραάμ Ορτέλιους, Abraham Ortels ή Hortels ή Wortels Φλαμανδός χαρτογράφος και γεωγράφος.
ο οποίος αναγνωρίζεται ως δημιουργός του πρώτου σύγχρονου άτλαντα, του Theatrum Orbis Terrarum (Θέατρο του Κόσμου). Ο Ορτέλιους θεωρείται συχνά ως ένας από τους ιδρυτές της Σχολής Χαρτογραφίας της Ολλανδίας και ένας από τους εκπροσώπους της ίδιας σχολής κατά την χρυσή εποχή της (περίπου τις δεκαετίες 1570-1670).
Η δημοσίευση του άτλαντά του το 1570 θεωρείται συχνά ως η επίσημη έναρξη της Χρυσής Εποχής της ολλανδικής χαρτογραφίας. Πιστεύεται επίσης ότι είναι ο πρώτος άνθρωπος που υποστήριξε το γεγονός ότι οι ήπειροι συνδέονταν μεταξύ τους προτού λάβουν τις σημερινές θέσεις τους.



1629
Γεννιέται ο Κρίστιαν Χόυχενς, Ολλανδός φυσικός.



1866

Γεννιέται η Άννα Σάλιβαν, Αμερικανίδα παιδαγωγός
Η Άννα Σάλιβαν άρχισε να χάνει την όρασή της από μια μόλυνση (τράχωμα), ενώ o αδερφός της Τζίμη Σάλιβαν είχε φυματίωση. Η μητέρα τους πέθανε από φυματίωση το 1874 και ο πατέρας τους εγκατέλειψε τα τρία παιδιά σε κάποιους συγγενείς του.
Το 1875 ο Τζίμη και η Άννα Σάλιβαν βρέθηκαν σε ένα φτωχοκομείο και εκεί ο Τζίμη πέθανε από φυματίωση.
Η Σάλιβαν σπούδασε μαθηματικά, επιστήμες και ιστορία στο ίδρυμα Πέρκινς για τυφλούς. Έμαθε και τη γραφή Μπράιγ και μετά από εγχείρηση ξαναβρήκε την όρασή της. Βρήκε δουλειά ως παιδαγωγός στην Αμερικανίδα συγγραφέα Έλεν Κέλλερ, που ήταν τυφλή και κωφή. Πέθανε σε ηλικία 70 ετών.


1868
Γεννιέται ο Πέτερ Μπέρενς, Γερμανός αρχιτέκτονας και σχεδιαστής.
Ήταν σημαντικός για το κίνημα του μοντερνισμού και πολλά από τα κορυφαία ονόματα του κινήματος (συμπεριλαμβανομένων των Λούντβιχ Μις φαν ντερ Ρόε, Λε Κορμπυζιέ και Βάλτερ Γκρόπιους) εργάστηκαν γι’ αυτόν στα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας τους.


1925
Γεννιέται ο αμερικανός ηθοποιός του κινηματογράφου και της τηλεόρασης Ροντ Στάιγκερ, (Rodney Stephen “Rod” Steiger -πέθανε – 9 Ιουλίου 2002) βραβευμένος με Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία Ιστορία ενός Εγκλήματος (In the Heat of the Night, 1967).


1936
Γεννιέται ο αμερικανός αστυνομικός Φρανκ Σέρπικο (Francesco Vincent Serpico) αξιωματικός της στην Νέα Υόρκη (New York City Police Department-NYPD).
Στις αρχές τις δεκαετίας του ’70 κατήγγειλε τη διαφθορά που ήταν διάχυτη στην αστυνομία με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με διεφθαρμένους συναδέλφους του.
Το Φεβρουάριο του 1971 τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι κατά τη διάρκεια επιχείρησης σύλληψης εμπόρων ναρκωτικών καθώς οι αστυνομικοί που ήταν μαζί του δεν έτρεξαν να τον βοηθήσουν.
Η στάση των συναδέλφων του κατά την εν λόγω επιχείρηση προκάλεσε πολλά ερωτηματικά, αν δηλαδή μπορούσαν να τον βοηθήσουν, αλλά τον άφησαν εκτεθειμένο ακριβώς λόγω των καταγγελιών που είχε κάνει για τη διαφθορά στο αστυνομικό σώμα.
Η βιογραφία του Φρανκ Σέρπικο (Serpico), που έγραψε ο Πέτερ Μάας (Peter Maas), πούλησε περισσότερα από 3 εκατομμύρια αντίτυπα και σε αυτήν βασίστηκε ο Σίντνεϊ Λουμέτ το 1973 για να γυρίσει την ομώνυμη ταινία με πρωταγωνιστή τον Αλ Πατσίνο, οποίος για την ερμηνεία του αυτή κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα και προτάθηκε για το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.


1939
Γεννήθηκε ο μουσικοσυνθέτης, Σταύρος Ξαρχάκος ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους του έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού.
Στην αρχή της σταδιοδρομίας του γράφει μουσική κυρίως για το θέατρο και τον κινηματογράφο και έτσι ξεχώρισε ως συνθέτης κινηματογραφικής και θεατρικής μουσικής. Πρώτη του μεγάλη επιτυχία είναι η μουσική που έγραψε το 1963 για την κινηματογραφική ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη «Κόκκινα Φανάρια».
Τα τραγούδια «Άπονη ζωή», «Φτωχολογιά» που τα ερμήνευσε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και το «Παράπονο» (ερμηνεία από Τζένη Καρέζη). Τα τραγούδια αυτά έγιναν πολύ σύντομα πολύ μεγάλες επιτυχίες και ήταν τα πρώτα τραγούδια που ηχογράφησαν ο Σταύρος Ξαρχάκος ως συνθέτης, όπως κι ο Λευτέρης Παπαδόπουλος ως στιχουργός.


1945
Γεννιέται ο θρυλικός Άγγλος κιθαρίστας Ritchie Blackmore – Ρίτσι Μπλάκμορ, (The Outlaws, Deep Purple, Rainbow και Blackmore’s Night)


Θάνατοι



1759
Πέθανε ο Γερμανός συνθέτης της ύστερης περιόδου του μπαρόκ, Georg Friedrich Händel Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ, που διακρίθηκε κυρίως για τα ορατόριά του.


1891
Πέθανε ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος, Έλληνας ιστορικός, ο πατέρας της ελληνικής ιστοριογραφίας. (Γεννήθηκε το 1815)


1917
Πεθαίνει ο γιατρός και φιλόλογος Λούντβικ Ζάμενχοφ, δημιουργός της γλώσσας «Εσπεράντο» μιας τεχνητής γλώσσας που κατασκευάστηκε με στοιχεία από μια σειρά ευρωπαϊκές γλώσσες, ώστε να είναι εύκολη στην εκμάθηση από τους Ευρωπαίους και να διευκολύνει την ενδο – ευρωπαϊκή επικοινωνία.


1930
Αυτοκτονεί ο μεγάλος Ρώσος ποιητής Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι.


1935
Πεθαίνει η Γερμανίδα μαθηματικός Έμμυ Ναίτερ.


1946
Δολοφονείται από πληρωμένο όργανο του βιομηχάνου Λαναρά ο κομμουνιστής πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας Γιώργης Βουτυράς.


1986
Πέθανε η συγγραφέας και φεμινίστρια, Σιμόν ντε Μποβουάρ.


1997
Πεθαίνει ο Γουόλτερ Τέιλορ, Αμερικανός ανθρωπολόγος και αρχαιολόγος.

Πηγή: alt.gr, el.wikipedia.org 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια