Σαν Σήμερα 10 Απριλίου


428
Ο Νεστόριος γίνεται Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Το όνομά του πήρε η αίρεση του νεστοριανισμού, που δίδασκε ότι ο Χριστός έχει δύο ξεχωριστά πρόσωπα, που ενώθηκαν σε ένα ηθικό που κατέκτησε ύστερα από πολύ και σκληρό αγώνα να μην αμαρτήσει.


1500
Ο δούκας Ludovico Sforza αιχμαλωτίζεται στη Νοβάρα από ελβετικά μισθοφορικά στρατεύματα και παραδίδεται στον Louis XII της Γαλλίας .


1516
Στην Ιταλία, δημιουργείται το πρώτο γκέτο για Εβραίους, οι οποίοι μπορούν να ζουν μόνο σε μία συγκεκριμένη περιοχή στη Βενετία.


1710
Το Καταστατικό της Άννας , ο πρώτος νόμος περί πνευματικών δικαιωμάτων , τεθεί σε ισχύ στη Μεγάλη Βρετανία.


1741
Πόλεμος της Αυστριακής Διαδοχής: Η Αυστρία ηττάται στη μάχη του Μόλβιτς.


1809
Ναπολεόντειοι Πόλεμοι: Οι δυνάμεις της Αυστριακής Αυτοκρατορίας εισβάλλουν στη Βαυαρία.


1815
Στο ηφαίστειο του όρους Ταμπόρα ξεκινά έκρηξη που διαρκεί μέχρι τις 15 Ιουλίου.
Η έκρηξη σκοτώνει τελικά 71.000 ανθρώπους και επηρεάζει το κλίμα της Γης για τα επόμενα δύο χρόνια.


1821
  • Τα Ψαρά υψώνουν τη σημαία της επανάστασης.
  • Μετά από πολιορκία του κάστρου των Σαλώνων (Άμφισσας) από τον Γκούρα και τον Πανουργιά, οι Οθωμανικές αρχές αναγκάζονται να παραδοθούν.
  • Ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ απαγχονίζεται από τους Τούρκους στην κεντρική είσοδο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, ως αντίποινα για την Ελληνική Επανάσταση (που δεν ξεκίνησε ο ίδιος, αλλά τη σαμποτάρισε).


1826
Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Μεσολογγίου πραγματοποιούν την ηρωική έξοδο μετά από πολιορκία ενός έτους από τις οθωμανικές δυνάμεις.
Μόλις 1.500 θα καταφέρουν τελικά να γλιτώσουν, αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες νεκρούς.
Ο Χρήστος Καψάλης ανατινάζει την μπαρουταποθήκη στο Μεσολόγγι.
Πιθανολογείται ότι το σχέδιο της εξόδου είχε προδοθεί στους πολιορκητές.


1835
Το «Κεντρικόν Σχολείον», το πρώτο ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του νεοελληνικού κράτους, μεταφέρεται από την Αίγινα στην Αθήνα.


1849
Ο Walter Hunt ανακαλύπτει τον πείρο ασφαλείας.


1858
Καθώς η αρχική καμπάνα Μπιγκ Μπεν για τα Ανάκτορα του Ουεστμίνστερ, βάρους 14,5 τόνων, ράγισε κατά τη διάρκεια δοκιμής, δημιουργείται η σημερινή καμπάνα βάρους 13,76 τόνων.


1896
Ο Σπύρος Λούης κερδίζει τον 1ο μαραθώνιο της Ολυμπιάδας.


1912
Ο «Τιτανικός» σαλπάρει από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας για το παρθενικό και ύστατο ταξίδι του.


1919
Κυβερνητικά στρατεύματα στο Morelos δολοφονούν τον Emiliano Zapata (Εμιλιάνο Ζαπάτα), θρυλική μορφή της μεξικανικής επανάστασης.


1924
Σημειώνεται η πρώτη ληστεία τρένου στην Ελλάδα. Τέσσερις άγνωστοι νεαροί, μεταμφιεσμένοι με περούκες και ψεύτικα γένια, εισβάλλουν στην αμαξοστοιχία Αθηνών – Θεσσαλονίκης, που είναι σταθμευμένη στον Δοξαρά της Λάρισας και ληστεύουν τους επιβάτες της πρώτης θέσης. Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται ο σερραίος Υπουργός Υγείας, Δημήτριος Πάζης και ο γενικός διοικητής Μακεδονίας, Ιωάννης Βαλαλάς. Η λεία των ληστών ανέρχεται σε 200.000 δραχμές. Οι αρχές υποψιάζονται την τοπική συμμορία των Παγιούλα – Παπαγεωργίου.


1925
The Great Gatsby (ο Υπέροχος Γκάτσμπυ) του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ εκδίδεται για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη.


1941
2ος Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι δυνάμεις του Άξονα δημιουργούν το Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας υπό την διοίκηση του Άντε Πάβελιτς, αρχηγού της φασιστικής οργάνωσης Ουστάτσι.


1942
Κυκλοφορεί το επίσημο όργανο της ΚΕ του ΕΛΑΣ «Απελευθερωτής».


1944
Ο Αλέξανδρος Σβώλος αναλαμβάνει επί κεφαλής της κυβέρνησης του βουνού.


1945
Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ιταλίας δίνει εντολή για ένοπλη εξέγερση στο κατεχόμενο από τους Ναζί βόρειο κομμάτι της χώρας.


1948
Συνέρχεται στο Παρίσι Διεθνής Διάσκεψη των Επιτροπών Βοήθειας στον ελληνικό λαό, στην οποία παίρνουν μέρος αντιπρόσωποι από 22 χώρες. Η Διάσκεψη εξέλεξε μόνιμη Διεθνή Επιτροπή Βοήθειας για τη Δημοκρατική Ελλάδα για το συντονισμό των προσπαθειών των Εθνικών Επιτροπών.


1963
Το αμερικανικό υποβρύχιο USS Thresher (Θρέσερ) βυθίζεται αύτανδρο στη θάλασσα, με απολογισμό 129 νεκρούς. Αργότερα (22- Μαΐ-1968) χάνεται στο βυθό το USS Scorpion (SSN-589) Scorpion μαζί με τα 99 μέλη του πληρώματος.


1968
Θεμελιώνεται το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.


1970
Ο Πωλ Μακ Κάρτνεϋ ανακοινώνει τη διάλυση των Beatles.


1971
«Ψυχρός Πόλεμος»
Στο πλαίσιο διπλωματικών πρωτοβουλιών, η ομάδα πινγκ πονγκ των ΗΠΑ φιλοξενείται για μια εβδομάδα στην Κίνα.


1972
Αργεντινή : είκοσι ημέρες μετά την απαγωγή του στο Μπουένος Άιρες , σκοτώνεται από τους αντάρτες ο Oberdan Sallustro.


1973
  • Κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας στη Βασιλεία της Ελβετίας , ένα βρετανικό αεροσκάφος Vanguard συντρίβεται προκαλώντας 104 θανάτους.
  • Το νέο θέατρο «Teatro Regio» -η όπερα της πόλης του Τορίνο, εγκαινιάζεται από τον αρχιτέκτονα Carlo Mollino, που είναι το πιο σημαντικό μετά τη «Σκάλα» (Teatro alla Scala στο Μιλάνο) και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ιταλία. Χτισμένο το 1740 , καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1936 και ξαναχτίστηκε κρατώντας μόνο την πρόσοψη (παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιάς UNESCO από το 1997).


1974
Η Τουρκία θέτει επισήμως θέμα υφαλοκρηπίδας.


1991
  • Το πλοίο Moby Prince συγκρούεται με πετρελαιοφόρο υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, προκαλώντας 140 θανάτους.
  • Ένας σπάνιος τροπικός κυκλώνας αναπτύσσεται στο νότιο Ατλαντικό Ωκεανό κοντά στην Ανγκόλα, ο πρώτος που καταγράφεται από μετεωρολογικούς δορυφόρους.


1995
Αρχίζει η πειραματική εφαρμογή των μέτρων για τον αποκλεισμό όλων των αυτοκινήτων και των δικύκλων από το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας.


1998
Μπέλφαστ / Βόρεια Ιρλανδία : υπογραφή της Συμφωνίας του Μπέλφαστ, επίσης γνωστή ως συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.


2010
Αεροπορικό δυστύχημα, όπου βρήκαν το θάνατο ο Πολωνός Πρόεδρος Lech Kaczyński με τη σύζυγό του, ο Πολωνός αρχηγός του επιτελείου Franciszek Gagor, ο υφυπουργός εξωτερικών, ο διοικητής της Πολωνικής Κεντρικής Τράπεζας , ο πρώην πρόεδρος Ryszard Kaczorowski, βουλευτές, ο συντηρητικός επόμενος υποψήφιος πρόδρος Przemyslaw Gosiewski και πολλοί αξιωματικοί. Δεν επέζησε κανείς από τους 96 επιβάτες.


2019
Εμφανίζεται μια φωτογραφία μαύρης τρύπας για πρώτη φορά.






Γεννήσεις





1847
Γεννιέται ο ο ουγγρικής καταγωγής αμερικανός δημοσιογράφος και εκδότης Τζόζεφ Πούλιντζερ που με τη διαθήκη του θεσμοθέτησε τα ομώνυμα δημοσιογραφικά βραβεία.


1932
Γεννιέται στην Αλεξάνδρεια ο αιγύπτιος ηθοποιός Ομάρ Σαρίφ.


1963
Γεννιέται ο μουσικός και ηθοποιός Δημήτρης Σταρόβας.


1979
Γεννήθηκε ο Παύλος Φύσσας, Ελληνας αντιφασίστας μουσικός της ραπ, γνωστός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Killah P., που δολοφονήθηκε από τη Χρυσή Αυγή στις 18-9-/2013




Θάνατοι





1813
Πεθαίνει ο Ιταλός μαθηματικός, φυσικός και αστρονόμος Ζοζέφ Λουί Λαγκράνζ (Giuseppe Lodovico Lagrangia ή Joseph-Louis Lagrange, έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Πρωσία και τη Γαλλία).Έκανε πολύ σημαντικές μελέτες συνεισφέροντας σε όλα τα πεδία της μαθηματικής ανάλυσης, στη θεωρία αριθμών, αλλά και στην κλασσική μηχανική και ουράνια μηχανική (πέθανε στις 25 Ιανουαρίου 1736).


1954
Πεθαίνει ο γάλλος πρωτοπόρος του κινηματογράφου Ογκίστ Λιμιέρ.


1975
Πεθαίνει ο Αμερικανός φωτογράφος Γουόκερ Έβανς


1988
Πεθαίνει ο Εζεκίας Παπαϊωάννου, Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ


1979
Πέθανε ο Νίνο Ρότα, ιταλός συνθέτης, που «έντυνε» μουσικά τις ταινίες του Φεντερίκο Φελίνι (γεννήθηκε 3-12-1911).


1998
Πεθαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Σεραφείμ (κατά κόσμον Βησσαρίων Τίκας).


2009
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 χρόνων, αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό ο κομμουνιστής πρωτοπόρος αγωνιστής της αγροτιάς Γιάννης Πατάκης.


Πηγή: alt.gr el.wikipedia.org

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια