Τα ellinikahoaxes.gr παραπληροφορούν

Τα ellinikahoaxes.gr, που υποτίθεται πως είναι ελεγκτές της παραπληροφόρησης, έγραψαν μια ακόμα «λαμπρή» σελίδα στην παραπληροφόρηση. Αυτή τη φορά δεν ξέπλυναν τη χούντα και δεν συγχρονίστηκαν με τον ναζί Λαγό και τον γνωστό δημοκράτη αντιπρόεδρο της ΝΔ, τον Γεωργιάδη, στο «παιχνιδάκι» για το αν οι νεκροί του Πολυτεχνείου ήταν… «μέσα ή έξω» από το Πολυτεχνείο (διαβάστε εδώ σχετικά).  Οι «μπάτσοι» του facebook (διαβάστε εδώ για τα «κατορθώματα» τους) σε… βαρύγδουπο άρθρο τους, υπό τον τίτλο «Η παραπληροφόρηση σχετικά με την ιντερφερόνη άλφα 2β από την Κούβα στην αντιμετώπιση της νόσου COVID-19» (εδώ), επιδίωξαν να ενημερώσουν για ένα σοβαρό θέμα όπως ο κορωνοϊός, για την εξάπλωση του και την αντιμετώπιση του. 
Αυτό που έχουμε να πούμε εξαρχής προς τους αναγνώστες μας είναι: Εάν βρεθεί μπροστά σας αυτό το δημοσίευμα των ellinikahoaxes.gr να γνωρίζετε ότι είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα παραπληροφόρησης. Καλό θα είναι να ενημερώσετε όσο γίνεται περισσότερους, διότι τα fake news, για θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία του κόσμου όλου πρέπει να αποκαλύπτονται.
Ας δούμε, λοιπόν, τώρα πώς οι «ελεγκτές» της ενημέρωσης παραπληροφορούν:
Ο «Ημεροδρόμος» (και άλλες ιστοσελίδες) δημοσίευσαν ανάρτηση της Προεδρίας της Κούβας και δημοσίευμα της granma.cu, ενημερώνοντας ότι η Επιτροπή Υγείας της Κίνας έχει επιλέξει το κουβανικό φάρμακο (Interferón alfa 2B – IFNrec) για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.  Πρόκειται για ένα αντιικό φάρμακο βιοτεχνολογίας της Κούβας. Το κινεζικο-κουβανικό εργοστάσιο Changheber στην Jilin της Κίνας, παράγει το φάρμακο. Το δημοσίευμα μας (7 Φεβρουαρίου 2020) εδώ.
Στις 13 Μαρτίου το ΑΠΕ – ΜΠΕ δημοσίευσε την είδηση πως πολλές χώρες ζητούν το κουβανικό αντιιικό φάρμακο που χρησιμοποιείται στην Κίνα κατά του κορωνοϊού. Την είδηση δημοσίευσε ο «Ημεροδρόμος (διαβάστε εδώ). Στην ουσία είναι αναδημοσίευση από το ΑΠΕ- ΜΠΕ όπου σημειώνεται ότι το κουβανικό αντιιικό φάρμακο Ιντερφερόνη Άλφα 2Β χρησιμοποιείται στην Κίνα κατά του κορωνοϊού. Μάλιστα, ο Εντουάρντο Μαρτίνες, ο πρόεδρος της φαρμακοβιομηχανίας BioCubaFarma, δήλωσε – σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μην ξεχνιόμαστε – ότι η  «η ιντερφερόνη είναι φαρμακευτικό προϊόν, όχι εμβόλιο». Με αυτόν τον τρόπο διέψευσε τις πληροφορίες που κυκλοφορούν σε πολλούς ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ημέρες και κάνουν λόγο για ένα «κουβανικό εμβόλιο». Στο ίδιο δημοσίευμα περιγράφεται ότι τα φάρμακα παρασκευάζονται στην Κούβα και στην Κίνα από μια κοινοπραξία. Ο Μαρτίνες είπε ότι σύμφωνα με τη Φαρμακευτική Ένωση Κίνας, «από τις επιλογές που υπάρχουν (για την καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού, περίπου 30 σήμερα), η πρώτη που συνιστάται είναι η ιντερφερόνη». Επίσης, σύμφωνα με τον διευθυντή του Κουβανικού Κέντρου Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας, Εουλόχιο Πιμεντέλ, 15 χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Ευρώπης, της Αφρικής και τη Ασίας, επιθυμούν να λάβουν το συγκεκριμένο φάρμακο.
Μέχρι εδώ, για κάποιον που δεν έχει τον «ιό» της σκόπιμης παραπληροφόρησης, θεωρούμε πως τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα. Παρ’ όλα αυτά οι ελεγκτές της ενημέρωσης (!), τα ellinikahoaxes.gr ντε, έγραψαν ένα επιστημονικοφανές άρθρο για να συμπεράνουν ότι: «Το “φάρμακο” για το οποίο κάνουν λόγο τα ελληνικά δημοσιεύματα, συγκεκριμένα η ιντερφερόνη άλφα 2β δεν αποτελεί καινοτομία της Κουβανικής κυβέρνησης ενώ, μέχρι στιγμής, δεν έχει κριθεί ως αποτελεσματικός φαρμακευτικός παράγοντας για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19 από κάποια κλινική δοκιμή».
Στις ιστοσελίδες που εγκαλούν τα τα ellinikahoaxes.gr είναι και ο «Ημεροδρόμος». Μάλιστα, οδηγούν τον αναγνώστη τους στο δημοσίευμα μας της 7ης Φεβρουαρίου. Κρατήστε το αυτό το στοιχείο. 
Για τα ellinikahoaxes.gr η Προεδρία της Κούβας και η granma.cu δεν είναι αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης. Μάλιστα, τα σαΐνια αυτά, κάνουν και την εξής εντυπωσιακή εκτίμηση: «Πρακτικά όλα τα δημοσιεύματα που κάνουν αναφορά σε αυτό το φάρμακο και τη συνεργασία μεταξύ της Κούβας και της Κίνας έχουν ως πηγή είτε σελίδες ενημέρωσης που εδρεύουν στη Κούβα ή άλλες ισπανόφωνες σελίδες. Αυτή η πληροφορία δε βρίσκεται σε καμία μεγάλη σελίδα ενημέρωσης ή επιστημονικού φορέα»Μάλιστα! Σύμφωνα με τα ellinikahoaxes.gr οι ισπανόφωνες σελίδες (εννοούν ολόκληρης Λατινικής Αμερικής…) δεν είναι αξιόπιστες! Η σοβαρότητα και δημοσιογραφική εγκυρότητα αρχίζει και ξεχειλίζει… 
Στη συνέχεια, σε ρόλο …ιατρικής αστυνομίας, εξηγούν (;) «τι ισχύει». Εδώ θα τονίσουμε το εξής: Εμείς γιατροί δεν είμαστε και δεν τους παριστάνουμε. Διατηρούμε αυτή τη σοβαρότητα για τον εαυτό μας. Οι ακροβασίες που κάνουν πάντως αυτοί οι κύριοι (μεταξύ των ουσιών σε ένα φάρμακο και το ίδιο το φάρμακο) μάλλον δεν πείθουν κανένα πέρα από ορισμένους που είναι εθισμένοι στην παραπληροφόρηση.
Για το τέλος θα κάνουμε δύο ερωτήματα τα οποία ίσως δυσκολέψουν τους ελεγκτές:
1.Παρόλο που το δημοσίευμα από τα ellinikahoaxes.gr έχει χθεσινή ημερομηνία (16/3/2020) γιατί, στον ενδελεχή τους έλεγχο, «ξεχνάνε» το δημοσίευμα του ΑΠΕ- ΜΠΕ; Δεν θα έπρεπε να έχει πρώτη θέση σε εκείνους που… παραπληροφορούν, από τη στιγμή που οι περισσότερες ιστοσελίδες από εκεί πήραν την είδηση; 
Εδώ να συμπληρώσουμε ότι, όσον αφορά τον «Ημεροδρόμο», τα «ξύπνια» ellinikahoaxes.gr παρέπεμψαν μόνο στο κείμενο μας που καταγράφει την είδηση από την προεδρία της Κούβας. Το άλλο, από το ΑΠΕ – ΜΠΕ, μάλλον τους διέφυγε (ή δεν βόλευε στην… τεκμηρίωση τους).
2. Στο ρεπορτάζ του ΑΠΕ – ΜΠΕ, το οποίο και αναδημοσίευαν πολλές ιστοσελίδες, μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για 15 χώρες που θέλουν το αντιικό φάρμακο και άλλες σημαντικές πληροφορίες. Ας κάνουν ένα από αυτά τα «αποδεικτικά» και «ερευνητικά» ρεπορτάζ τους, για να αμφισβητήσουν 15 χώρες…
Κάπου εδώ θα ολοκληρώσουμε την ενασχόληση μας με το δημοσίευμα παραπληροφόρησης από τα ellinikahoaxes.gr. Μια τελευταία παρατήρηση μόνο: Εκτός από τον «ιό» του αντικομμουνισμού (τους πειράζει που η Κούβα στέκεται πρωτοπόρα και αυτή τη φορά στη μάχη ενός παγκοσμίου προβλήματος) υπάρχει και ο «ιός» της βλακείας και της κουτοπονηριάς. Ας ψάξουν αν υπάρχει «αντιικό φάρμακο» που βοηθά στην αντιμετώπιση τους.  Να προσέξουν μόνο να μην είναι από την Κούβα ή να το καταγράφουν ισπανόφωνες ιστοσελίδες… 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια