ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ - Συνεργασία με «περιφερειακούς εταίρους» συστήνει ο Τραμπ - Άλλα λόγια... από Βερολίνο


«Να συνεργαστεί με τους περιφερειακούς εταίρους» συντείνει στην Ελλάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που είχε τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δείχνει για ακόμα φορά πως το Βερολίνο δεν έχει καμία διάθεση να δεχθεί τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα και μεταφορά τους σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Για την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Μητσοτάκη ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση και αναφέρει πως «ο πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για να ασφαλίσει τα σύνορα της και ενθάρρυνε την Ελλάδα να συνεργαστεί με τους περιφερειακούς εταίρους για την αντιμετώπιση του μαζικού μεταναστευτικού κινήματος στην Ευρώπη».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Γερμανίας, προσφέρει χρήματα και εξοπλισμό για να παραμείνουν πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένοι σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Γερμανία.

Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας που ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν συνομιλίες της Γερμανίας με την Τουρκία, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η χώρα χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια επιπλέον των δισεκατομμυρίων που προβλέπονται από την συμφωνία με την ΕΕ. Πρόσθεσε πως «ακριβώς έτσι θα μιλήσουμε και με την Ελλάδα», και ότι «το θέμα είναι να βοηθήσουμε όπου μπορούμε -με χρήματα, με εξοπλισμό, αλλά και με πολιτική στήριξη». Συνεπώς για το Βερολίνο δεν τίθεται θέμα απεγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών που έχουν γίνει έρμαια γεωπολιτικών σχεδιασμών.

Ειδικά για την Τουρκία ο Χ. Μάας ανέφερε ότι επωμίζεται μεγάλο βάρος με σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες και συμπλήρωσε ότι «η ΕΕ πρέπει να της υπενθυμίσει ότι οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Αναφέρθηκε ακόμα στις αντιθέσεις που υπάρχουν εντός της ΕΕ για το σύστημα ασύλου και την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών λέγοντας πως «επείγει να υπάρξει ένας συμβιβασμός για το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, ώστε να μην ξαναζήσουμε καταστάσεις όπως αυτές που ζήσαμε», πρόσθεσε και ανέφερε ότι το εξάμηνο της γερμανικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ θα αποτελέσει σημαντικό διάστημα για αυτή την προσπάθεια.

Πηγή: 902

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια